Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   89 / 489
(#) calibra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Szia HP41C!

Nyák tervezése folyamatban van,csak lenne egy kicsit több időm.
A napokban felteszem ide.

Üdv!
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Szia!

Kicsit túl gyors voltál. Van még egy kis hely azon a bázis panelen ?
Egy dip8 tok, 2 dióda, óra quartz, néhány ellenállás, 2 tramzisztor és néhány jumpertüske kerülne még fel.)

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ennyi alkatrész még elfér a bázison, mert a MAX232-t külön panelre raktam, azt tüskesorral vittem át a bázis á.k.-ra, igy nem ott foglalja a helyet. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Szia!

Remek...

A term95, amit küldtem, megy xp alatt is, de az itt és itt levő is kiválóan megfelel.
Az I2C SDA és SCL, valamint a GND vonalat vezesd ki az LCD bővítés számára egy 6 tüskéből álló sorra. A maradék tüskére egy reset jel, a táp (+5V vagy +3.3V) és az esetleges háttérvilágítás tápja menne e későbbiekben.

Szia.
(#) calibra hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Először felteszem az 1.0 tehát a régi órának a propeller nyákterveit,3,5 és 10 mm-es ledekkel.
Valamint a 2.20-hoz tartozó már átírt vagyis az 1.0-ás propelleren is futtatható programot,amelyet HP41C leírását követve módosítottam.Holnapra talán készen leszek a 2.20-hoz tehát RTC-vel kiegészített verziókkal is.
A nyáktervekről csak annyit,hogy több tervet is készítettem,és azokat vagy százszor módosítottam,de mindegyik tervem kétoldalas nyákot igényelt.Viszont emiatt az általam használt vasalásos nyákkészítéssel nagyon macerás volt a dolog.Tehát időspórolásból fogtam Vicsys egyoldalas tervét,és azt terveztem újra.Még annyit,hogy a puffer mozgatható,ezáltal változtatható a propeller súlypontja.Mindegyik nyákon négy darab sziget található,ezek a kiegyensúlyozáshoz kellenek,mégpedig úgy,hogy bevonjuk ónnal a kívánt vastagságban.
A tervek a Sprint-Layout 5.0 verziójával készültek!

Üdv!

(#) calibra hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Kész lett a 2.20-hoz a nyákterv.HP41C és Janocsi ha lesz egy kis időtök légyszi nézzétek át,hátha elrontottam valamit,mert már a monitort is alig látom.
Persze sokadik átnézésre még biztosan variálni fogok rajta,de most egyenlőre ez van.
Szóval az elem alulra került,egyben ellensúly is.A mérete 20x3.2mm,ehhez foglalatokat pl. alaplapokról lehet bontani.

Üdv!
(#) janocsi válasza calibra hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Calibra!
Még csak tanulmányozom a tervet, nekem tetszik. Valószínű, hogy a PIC oszcillátorához már nem kell a trimmerkondenzátor, elég egy kerámia 33 pF, mert az idő kiolvasását már az RTC-ből veszi a program. (Itt tárolódnak az állapotbeállítások is, ami kikapcsoláskor elmentődik, ha a külső kör be/ki vagy ki/be kapcsolását elvégezzük, és kivárunk egész percig.)
Calibra, a munkád nagyon komoly előrelépést jelent ebben a projektben, gratulálok. Szia, janocsi.
(#) san398 válasza calibra hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Calibra!
Csak mint külső szemlélő kérdezném meg. A 10k ellenállások a PIC lábai és a tranzisztorok bázisa közé nem kell? Vagy ez nem a Hp41C által itt belinkelt Bővebben: Link verzióhoz készült? Kezdek kedvet kapni a megépítéshez.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Szerintem jó, hogy a trimmer megmaradt, ugyanis az RTC egy opció. Az óra mőködőképes RTC nélkül is. A trimmer helyére a fix kondenzátor beültethető.

Felmerült bennem még egy verzió. 16F648A, 16F87, 16F88 típusnak van még kihasználatlan RAM-ja. Egy RTC nélküli órában a karakterek lehetnének 8 bit magasak vagy a másodperc mutatónak vagy a óraosztás lednek lehetne (a háronból természetesen egyszerre csak kettőt) külön vezérlést csinálni. A két láb (SDA, SCL) ekkor LED vezérlő kimenet lehetne, két újabb led kerülne fel. A nyákterven meg lehet esetleg csinálni, hogy a panel közös, de kétféle beültetéssel mind a két verzióra jó legyen?

Sziasztok
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia.

Jól haladok...
Sajnos elment sok időm az alaplapon com kivezetésével. Az alaplaphoz nem kaptam kivezetést, egy régit próbáltam felhasználni, de végül át kellett forrasztogatnom a vezetékeket.

A soros vonal letesztelhető a köv módon. Pic nélkül a bázist az illesztővel össze kell kötni a PC-vel. A pic helyén a 7 és 8 lábat összekötni. Ekkor az terminál programmal elküldött adatnak vissza kell érkeznie.
Csak 50% -os a teszt, mert az adás/vétel cserét nem mutatja ki.
A rövidzár megszüntetése után az adás ideje alatt a 7. lábon kell megjelennie a feszültségváltozásnak.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Még én sem készültem el a bázis á.k. bővítésével, mert a Vicsys -töl kapott komplett kódolvasóval lettem elfoglalva. Azzal kicsit el vagyok még, mert néhány apró alkatrészem hiányzik. (A kijelzővel vagyok most gondban, mert teljesen más a tipusa).
- A PIC égetővel szintén kellett foglalkoznom, mert 3 db is van készen, de egy sem működik megbizhatóan. A 2 db LPT portos az egyáltalán nem akar összejönni holott alig van benne alkatrész. (Classic PIC Programmer!) Úgy tünik, teljesen gépfüggő a Seriál portos égetőm is, pedig azzal már legalább 500* égettem jól. Az új gépemmel az sem akar menni. Egy dolog viszont közben kiderült, a PIC16F628A, 3db, nem szálltak el, (EEPROM!), mind a hármat meg tudtam írni a WinPIC-el nagyon sok vesződség árán...
A bázist elkezdem hamarosan bővíteni, aztán meglátjuk mire jutunk. Szia.
(#) Hp41C válasza san398 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia!

Mindkét verzióban a pic védelmét szolgálja. A led-ek tápja 15V, az ellenállások nélkül, ha a mérés közben, rossz beültetés vagy meghibásodás miatt a tranzisztor bázisa és kollektora között átvezetés jön létre, a 15V rákerülne a pic-re. Az ellenállás legalább a kialakuló áramot korlátozza a pic által elviselhető értékre.

Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia!

Azoknak az égetőknek, amik a párhuzamos vagy soros portról szedik a tápot, az a bajuk, hogy a különböző felépítésű gépekben az eltérő port megoldások miatt nem a megfelelő feszültség szintek alakulnak ki. A külső táppal működők megbízhatóbbak, de a feszültség értékek beállítása az egyes típusokhoz nehézkes.

A legjobb megoldás a gyári égető használata (a típusok adatait a gyártó állítja be, az algoritmusokat ők programozzák). A PicKit2 bevált, sok más hasznos szolgáltatása is van (3 csatornás logikai analizátor, soros vonali adó-vevő, logikai be-kimenet).

Egyszerűen, olcsón utánépíthető. Nyák készítési lehetőségem hiánya miatt a példányom próbapanelen, majdnem teljesen furatszerelt alkatrészekkel készült.
Kiválóan működik.....
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Mindegyik égetőm külső tápos, más tipust nem is próbáltam meg. Ennek ellenére mégis csak baj van ezekkel, ha korszerübb környezetbe kerülnek. Még mindig meg kell hagynom a nagyon régi Win9x-es gépemet, azon kifogástalanul megy az írás a serial porton is. (Külső tápos!)
Na mindegy, majd később megpróbálok valami profit összehozni. A bázist csinálgatom, és közben összeszedtem az összes propeller clock óráimat is, mindben átírtam a PIC -ekeket az új verzióra, 6 db. (2 db ventillátoros, az egyik ebből már RTC-s, 3 db videofej-motoros, és a BigPropellerem csúszógyűrűs nagy motoros kivitel). Most még hozzáfogok a 7. órához is, amelyben az összes új "extra" benne lesz majd.
- A legelső órámról néhány kép, csak nosztalgiából. Szia.

Ora_001.jpg
    
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Feltöltöm a "jó" képeket pusztán csak nosztalgiából mégegyszer. (Még akkor nem voltak nagy fényerejű LED-jeim). Sziasztok.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia!

Az órát ne hamarkodd el. Ajánlanám, hogy 16F876 vagy 16F886 -tal készüljön. A megépített órámon 20 led van, 9 belső, 8 a karaktereknek, egy másodperc, egy óraosztások részére és a külső led. Fényképet már töltöttem fel.
A hőmérséklet (LM335 - RA0) mellett még a buffer feszültségét (RA3) és a relatív páratartalmat (HIH3610 - RA1) is mérni fogja...

A program fejlesztése "valamiért" lelassult....
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nem fogom elsíetni, megvárom amig kialakul a szerinted is megépíthető verzió. Egy gond van ezzel a PIC16F876/886 IC-vel, itt nálunk 5400Ft-ért tudnának csak beszerezni belőle! (Rögtön kedvem is szegték ezzel az összeggel). Az RTC, PCF8583P-t, azt 1150Ft-ért hozták meg. A PIC16F648A-t, nem is ismeri az illetékes beszerző cég, a kereső programja sem. Szóval, itt sokkal nehezebben mennek a dolgok valahogy...
Valószínű, hogy Pestre kell majd inkább felutazni, és egy halom egyéb alkatrészért is. Tehát, kivárom amig elkészül a program. Szia.
(#) Peti.Janka válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Hali! A hqvideo-nál 1400ft a 16f876 az rtc mefg 800 és 1000ft körül ha jól emlékszem házhoz viszik.
(#) janocsi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Peti.Janka !
Köszönöm, az az /F876/ valóban jó áron lenne majd. Az RTC ára még elviselhető itt is, meg tudom rendelni, hiszen nem olyan sok kell belőle. Szia.
(#) calibra válasza san398 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia San398!

Ahogy azt már HP41C is írta,a 10K ellenállások valóban a pic védelmére szolgálnak.El lehet őket hagyni,de főleg első órájukat építőknek ajánlott a használata.Ha jól emlékszem az eredeti rajzokon sem szerepeltek,úgy rémlik mintha Kaninjo és Vicsys használta volna őket először.
Módosítottam a terveket,és felkerültek a 10K ellenállások is!

Üdv!
(#) calibra válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Ha Pic kell, a legolcsóbb a Chipcad kft.
A választékuk is igen nagy.

Üdv!
(#) slogan válasza calibra hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Hiszen papíron ők a FŐ forgalmazók
(#) calibra válasza slogan hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Na igen,az ős óraépítők
Sokat köszönhetünk nekik!
(#) san398 válasza calibra hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Köszi a tervet és az információt.
PIC és AVR az Elektrokontha-ban is van több féle és olcsóbb mint a Chipcad,( kb 200m-re van az Elektrokontha a Chipcad-től)
(#) calibra válasza san398 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hm. Érdekes,mert ha jól tudom, a Chipcad a Microchip Magyarországi disztribútora.
(#) janocsi válasza calibra hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Szia Calibra!
- Valóban 2 féle rajz is van a propellerhez. Ott ahol a munkaellenállások az emitterben vannak, el lehetett hagyni. (nem ajánlott), a 10k-s ellenállásokat. Ha viszont a kollektor körben vannak a munkaellenállások, nem lehet kihagyni a 10k-s védő ellenállásokat, mert a PIC kimenete igy egy "dióda átmeneten" a GNDre kerülne. Ez valószínűen a PIC tönkremeneteléhez vezetne.
- Már át is néztem a Chipcad-et, valószinű, hogy onnan rendelem meg a PIC-ket más alkatrészekel együtt. Az F628A-ból nagyon sokat vettem, igy azokból egyelőre nemigen kell több.
Hp41C is ajánlott néhány céget, ahol szintén olcsóbban juthatok hozzá PIC és egyéb alkatrészekhez.
Calibra, jók az új nyáktervek nagyon, egyet szeretnék kipróbálni majd. Gratula, szia.
(#) calibra válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szia!

Én egy ideje már nem használom a 10k-s ellenállásokat,mondjuk meg is mérek mindent az élesztés előtt vagy tízszer.Eddig bírják a Pic-ek,pedig már hányszor betettem fordítva az égetőbe és a propellerbe is
Feltöltöm a nyáktervek legújabb verzióját,módosítottam néhány dolgon.

Üdv!
(#) calibra hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Na még egyszer,az előzőben bent maradt néhány vonalacska
(#) janocsi válasza calibra hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szia Calibra!
Most tudtam jobban átnézni a nyákterveket. Az SMD tranzisztoroknál látok apró hibát. Én pont fordítva tudom a lábkiszosztást, vagyis ahol most a bázis van, ott az emitternek kellene lenni, javíts ki ha ez nem igaz. BC848-at használtam, eddig beválltak.
Calibra, a munka amit befektettél igen nagy, jól megy Neked ez a tervezés, ezért van bennem egy kis egészséges "irigység", mert nagyon tetszik. Még sok ilyet alkoss. Szia., janocsi.
(#) calibra válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szia!

Én is BC848-at használok.Ezen a terven a tranzisztorok nem az alkatrész oldalon,hanem a forrasztási oldalon helyezkednek el,ezért a tükörképét látjuk.Tehát nincs az fordítva,csak tükrözve,mert a túloldalon van beforrasztva.
Tehát a sárga alkatrészek a forrasztási oldalon,a fehérek az alkatrész oldalon vannak,az igazság meg odaát Kivéve persze a hat darab átkötést,ők az alkatrész oldalon vannak!
Egyébként akárhányszor átnézem a terveket,mindig találok rajtuk valamilyen kis hibát

Most vettem csak észre,hogy a múltkor HP41C kérdezte hogy meg lehetne-e oldani,hogy ugyan arra a nyákra készüljön az 1.0 és a 2.2-es verzió.Meg lehet oldani,csak egy jumpert kellene a nyákra applikálni.Viszont ha nem ültetjük be az RTC-hez tartozó alkatrészeket,akkor borul a súlyelosztás,és a szögsebességgel is problémák lennének.
Esetleg ha az RTC-hez tartozó alkatrészek súlyát pótolnánk valamivel........

Feltöltöm a legutóbbi javított verziót.
Következő: »»   89 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem