Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   28 / 107
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Szó se róla, 100 mW-tal persze hogy meg lehet hajtani 800 mW-os végfokot, ha az olyan. De amit Gyimate mellékelt, arra ha rákötsz 80-100 mW-ot (ha lenne neki valahonnan annyi) abból bizony nem fog 0,8 W kijönni, akárhogy próbálod is (főleg nem ilyen alacsony tápfeszültségen).
[OFF]egyébként akkukapacitást következetesen mA/h-nak írod, holott mAh-ról van szó. (millamperóra, nem pedig milliamper-per-óra!)
(#) gambler hozzászólása Ápr 7, 2009 /
 
Sziasztok! Volt már egy ilyen téma , meg is találtam, de lepusztult. Az a lényeg, hogy egy vezetéknélküli fejhallgatóhoz csinállnák külön vevő egységet. Ezt hogy oldhatták meg az átvitelt 860Mhz környékén?(UHF) ha jól néztem vevő részben cxa1238ast használtak. azt nem akarom szétbontani, ezért kellene egy külön vevő. Megtaláltam egy adatlapot, a sony gyártja, nagy része, a kapcsolás kivételével japán nyelvű.
Gondoltam hogy fm-n, de nagyrészt pesten vagyok és elég nehéz itt szabad frekit találni88-108 között. Amiket találtam adó-vevő mind csak ezt a frekit tudják.
Kösz a segítséget nektek!

datasheet.pdf
    
(#) Budai41 válasza gambler hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Cxa 1238-ic hasonló bekötésű mint a Cxa 1691Bm.csak nem Smd.3volt a min.tápfesz.és 6Voltig működik.1238-ast 60Mhz-től 150Mhz-ig tudod használni attól függően milyen rezgőkört használsz pl.oszcillátortekercs 3,5menet.Rf.tekercs 4,5menet 3,5mm.átmérőn.RF.sáv.tekercset a venni kivánt frekvenciasávra hangoljuk,előtte azonban oszcit frekvenciamérővel Fm.110-150mhz+10,7Mhz re,így a keverőfok.kiadja a 10,7Mhz es adó jelet.863Mhz-et csak komoly nagyfrekis tapasztalatokban jártas,fetes tuner smd.áramkőrökben jártas szakembernek ajánlom.Cxa1238-ic.150Mhz-ig 5mikrovolt érzékenységű vevőt lehet fabrikálni,felette be zajosodik érzéketlenné válik.
(#) gambler válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Arra emlékszem, hogy két tekercs van benne és olyan 3.5 mm es átmérőre van tekerve. Ennek még csak azt nem néztem meg, hogy adónak miket használtak, de hétvégén ezt kiderítem. És hogy térnek át az uhf sávra?
(#) gambler válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Üdv.!
Megnéztem az adó részét, a következő icket találtam benne:
BA3313L(SIP)
Ba10393(négyes komparátor)
JRC 2035D(ez a modulátor)
Egy másik fórumon keresték az adatlapját, én szoktam alkatrészek után nézegelődni a JRC oldalán, ott ez is fellelhető:
Bővebben: Link
Teszek egy képet is majd hozzá!
Köszönöm
Szabi
(#) Budai41 válasza gambler hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Akkor ez 1spéci fm adó 863Mhz re Sztereo phones-hez,ha jól sejtem.A vevője nincs meg?Mert vevőt építeni csak úgy hobbyból nem szoktam erre a frekire.Frekvenciamérő nélkül ne is probálkozz,ha az van Tv.tuner fetes Uhf részt lehet koppintani.Oszci +keverőfok.hangolt körök Bb505 vari,kf.erősítő +Ic. Na és sztereo dekoder ennyi az egész.Meg jó sok munka.
(#) gambler válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Üdv.! Az adóban van még egy tv tuner szerűség. A Vevőben csak ellenállás, kondenzátor és tekercs kb4 mm-es átmérőn 3-4 menet, plusz a CXA1238 smd transmitter.
(#) valaki_2 hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki egy olyan fm adó kapcsolást adni, melynek körülbelül 2 Watt a kimenő teljesítménye és nyomógombokkal (tehát nem trimmerrel) tudom rajta állítani a frekvenciát? Lehetőleg olyan kéne, ami biztosan működik, nem szorul átalakításra, és nem tartalmaz microcontrollert. Ugyanis ahhoz nem értek. Ha van az oldalon olyan, ami megfelel az elvárásaimnak, akkor ne azt mondjátok hogy miért nem kerestél meg satöbbi, hanem linkeljétek be!

Előre is köszi
(#) Novak válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia!
Ha lenne az oldalon ilyen kapcsolás, akkor mondanánk, hogy miért nem kerested! Ha már érdekel valami, nyugodtan rákereshetsz, ne legyél lusta. Egyébként mákod van, mert ilyen kapcsolás nincs a HE-n.
A nyomógombos frekvenciaállítás gyakorlatilag PLL-t igényel (hacsak nem egy digitális trimmert léptetsz vele, azzal meg varikapon befolyásolod a feszültséget, de akkor meg ugyan ott vagy, mint egy trimmerkondival). A PLL-t pedig nem úszod meg mikrokontroller nélkül.
Tehát vagy nem lesz nyomógombokkal léptethető frekvenciájú adód, vagy pedig raksz bele mikrokontrollert is, sok más lehetőséged nincs!
A képen egyébként egy PIC16F628-assal és SAA1057-essel felépített PLL vezérelt sztereó adót láthatsz.
(#) Budai41 válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Varicap hangolással és trimmer potival is lehet jó stabil adót építeni,20-25Mhz et lehet állítani 2db.Bb.139,vagy Bb.221.párhuzamos rezgőkörrel.A Pll.sztereo nagyon jó de kb.3ez.ft.többe kerül.Müsorszóráshoz készítik.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
valaki 2 azt írta, hogy olyan adót szeretne, amiben nem trimmerrel állítja a frekvenciát. Most, hogy a trimmer ellenállással a varikap feszültségét, vagy közvetlenül a trimmerkondit állítod, sok különbség nincsen. A stabilitás milyensége nem függ ettől. A varikapos és a trimmerkondis is lehet stabil/nagyon rossz is. Én egyébként nem is a stabilitás miatt írtam a PLL-t, csak máshogy szerintem nem sok értelme van a nyomógombos hangolásnak.
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Idézet:
„csak máshogy szerintem nem sok értelme van a nyomógombos hangolásnak.”

Régebben rádió- és TV-vevő is készült nyomógombos/szenzoros állomáskiválasztással. Minden frekvenciához tartozik egy-egy helipot, a kapcsolókkal ezek közül lehet választani, melyik kapcsolódjon a varikaphoz. Azt hiszem, 10-nél több memóriásat nem láttam. Igaz, akkor még 2 TV műsor volt.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Üdv!
No, álljunk meg egy szóra!
A nyomógomb- potméter- varicap összeállítás vevőben elmegy, mert a stabilitás nagy részét úgyis az AFC adta.
Az adónál (hacsak nem játszásiról van szó, bár a 2W már nem ez a kategória) mivel az AFC nem értelmezhető, a frekvenciapontosságot (műszaki előírás) párszor 10^-6 pps csak kristályvezérléssel lehet teljesíteni. Ez meg szinte kizárólag (ha több frekvencián kell működjön) PLL-el oldható meg, vagy épít annyi külön kristályoszcillátort, ahány frekvencián akar dolgozni, és azt kapcsolgatja.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ez így igaz!
A minden frekvenciára külön kvarcoszcillátor sem rossz ötlet egyébként, ha csak 2-3 frekvencia között szeretne váltani, akkor kétségtelenül egy jó megoldás lehet. Egyszerű, mikrokontroller-mentes, és a kivitelezése sem túl nehéz.
Kérdés, hogy valaki 2-nek mi a célja?
(#) Budai41 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Itt a fórumon olyan tagot nem láttam aki bármilyen stabilan működö 4-500mW.os adót épített volna.Nemhogy 2Wattos Rf.kimenőjüt.Régebben Fm.adókban kvarcoszcit használtak,trimmerkondival hangolták,de volt varicap hangolású is igaz ez inkább vevőknél,pl.Videoton Ra6363s.Nyomógombal pedig villanymotort szoktak vezérelni nem adót.Programozható PLL.szintézeres is régota van kézi adóvevőknél,billentyűzettel kell beadni a frekit.Valaki2 nem sokat ért hozzá bizonyára.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Idézet:
„A PLL-t pedig nem úszod meg mikrokontroller nélkül”

Nono, azért én még építettem párhuzamosan programozható PLL-es vevőt a mikrokontrolleres idők előtt. BCD kódkapcsolókkal lehetett állítani a frekvenciát 144-146MHz között 12,5KHz-es lépésekben. Ez hogyha sikerül beszerezzen olyan BCD kapcsolót amit gombbal lehet léptetni, vagy kiegészíti egy digitális fel-le számláló áramkörrel akkor megfelel a kritériumoknak. De nem véletlenül nem készít ma már senki ilyet, egy alkatrésztemető.
(#) martonlala válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Régebben már írtam 1-szer-2-szer a fórumba, és folyamatosan figyelemmel kísérem a témát. Én is építettem egy adót, ami jól működik már 3 éve. Azóta építgetek egy továbbfejlesztett változatot, kiküszöbölendő az előbbi hiányosságait. Az adó végfoka egy 2N3553, amiből 13,8V-nál sikerült 700mW kimenőt is kicsikarni. A meghajtó fokozat egy 2N2369. Az I. és a II. előfokozat 2SC2759. A 3 éve működő változatban a kóder-modulátor-oszcillátor fokozat a BA1404 IC-ben van benne. Az oszcillátor varikap hangolású, amit egy MC145151 PLL IC működtet. A megépítésnél először természetesen én is ki akartam hagyni a PLL-t, sima LC oszcival próbálkoztam de akárnilyen jó minőségő kondikat raktam az oszcillátorba, és akármennyire rögzítettem a tekercset és stabilan tartottam a tápfeszültséget, mégis egy 2-3 Celsiusos változásra 100-150 KHz-cel is elmászott a freki. (lehet, hogy egy fűtött, 40 C-os kis dobozba kellet volna megépíteni az egészet- ez most ugrott be Száz szónak is egy a vége: Én is a varikap diódás modulátor-oszcillátort javaslom minden kedves építőnek. Ez azért előnyös, ert ha már szépen, stabilan működik az adó, akkor utólag is meg lehet hozzá építeni a PLL-t, és a befektetett többlet munka megtérül a jó,stabil működésben. Ha valaki idegenkedik a mikrokontrollerektől, nyugodtan épíste meg a PLL-t az előbb említett MC145151-gyel, ez párhuzamos adatbemenetű, tehát DIP-kapcsolókkal lehet beállítani a frekit. Egy kicsit régebbi konstrukció, ezért elég lassú: a max. freki, amit fel tud doldozni: 25MHz, ezért kell még elé 1 nagysebességű előosztó IC is, pl. MC12017, vagy MC12022
(#) valaki_2 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Hát igazából 2 frekit néztem ki, ami szabad, és könnyen megjegyezhető. 93.4 és 95.2 . Valaki_2-nek az a célja hogy a város másik végébe elsugározzon, úgy hogy hallgatható is legyen.
(#) valaki_2 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Hát ez nem segítene ki a bajból, ugyanis az is kéne hogy a tápfeszültség és a hőmérséklet változásával sem menjen el a freki.
(#) valaki_2 válasza martonlala hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Igazából erre gondoltam, hogy az IC amit nem kell programozni és nem baj hogyha DIP kapcsolókkal állítom, ugyanis ehhez valószínűleg van egy táblázat és egyszer beállítom, aztán azt többet nem állítanám el. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy ugye azt írtad hogy:
Idézet:
„Egy kicsit régebbi konstrukció, ezért elég lassú: a max. freki, amit fel tud doldozni: 25MHz”
Tehát max 25 MHz-n tudnék adni vele? az nem lenne túl jó:S

Ha tudsz adni egy olyan kapcsirajzot amin már rajta van ez az IC és a 2W-os adó, azt nagyon megköszönném!
(#) Budai41 válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Van olyan 2fetes kapcsolás Bf961 varicap hangolású oszcival,ami 5Volt stabilról műkődik,a további fokozatok 7,5V 9Volt.ról mehet nem fog elhangolódni mert a varicap Vt.fesz.g is stabil lessz.Smd.kivitelben kell +építeni igy a kapacitások hőmérsékleti eggyűttható tényezője min.csökken vagyis nem fog elhangolodni sem.Ónozott árnyékolt dobozba beépítve.8-10fok hőmérséklet változásnál még jó pl.lakásban.
(#) martonlala válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
A kész, működő PLL rajzát hétvégén fölteszem. A helyzet az, hogy nem készítettem elvi kapcsolási rajzot, már egyből a nyáktervező programban "raktam össze", és ezen módosítgattam. A PLL IC-hez pedig van egy MC12017 kis 8lábú nagysebességű CMOS számláló ami a beadott frekvenciát 1/64-ed részre osztja le, és ez megy be PLL IC-be, ezután gond nélkül vezérli a PLL-t. Ha ragaszkodsz a 2W-hoz, akkor más végtranzisztort kell majd használni... Ha jól emlékszem van valami 2SD, ami 14V-nál tud 5W-ot is, de most nem tudom megnézni a pontos típusát, majd holnap a munkahelyen...
(#) valaki_2 hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Hát a stab IC-k rossz hatásfokkal dolgoznak, ezért az nem jó. 12V-os akksiról menne, vagy dugasztápról. Úgyhogy azért írtam azt hogy a fesz hatására ne menjen el a freki. Ugyanis nagyon kellemetlen tud lenni, hogyha merül az akksi és a freki meg megy felfelé egyszercsak eléri a sláger rádiót és akkor meg már baj van. Ugyanis szeretném ha napokig vagy éppen hetekig magára lehetne hagyni. martonlala-nak: várom a kapcsolást, de aztán biztosan működjön
A 2 Wattnál lehet egy picit több is csak le tudjam vele fedni a várost Ja, és hurokdipóllal kéne hogy működjön, ráadásul úgy hogy nem rádiós koaxkábellel, hanem csak sima hangszórókábellel csatlakoztatva. Ugyanis annak kevesebb a vesztesége.
(#) martonlala válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Az üzembiztonság felől ne aggódj. Mint már előzőleg írtam, 3 éve működik, hetente 2-szer működtetik, fél napig. Évente 1-szer el szokták hozni átnézésre, ugyanis nem nálam üzemel, megrendelésre készítettem... Ami a kábelt (tápvonalat) illeti: nem értettem tisztán, hangszórókábelen szeretnéd táplálni az antennát, mert a koaxnak nagy a vesztesége? Ilyet most hallok először. Nem az ohmikus ellenállással kevered a dolgot? Hangfrekvenciás teljesítményátvitelnél valóban ez az előnyös, de a 100 MHz teljesen máshogy viselkedik... Végezetül fölteszek egy most készült képet a PLL áramkörről, hogy biztosíthassalak, nem a levegőbe beszélek. (Elnézést, telefonnal készült, mert a fényképező akkuja kimerült

Kép019.jpg
    
(#) gg630504 válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Nem az egész áramkört szokták stabilizátorról üzemeltetni, csak a kis teljesítményfelvételű részét. A végfokozat közvetlenül az áramforrásról jár.
-
Nem tudtam, hogy a sima hangszórókábel 300 ohm impedanciájú. És szimmetrikus, ellenütemű 300 ohmos végfokot tervezel, vagy aszimmetrikust és majd utána szimmetrizálod?
-
Valóban. például HA5MA készített szintézeres rádiót. Peremkerékkel címzett EPROM-ot, annak tartalma vezérelte a PLL IC-t.
(#) Novak válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Valóban, a hangszórókábelt szerintem is "elnézted". Arról nem is beszélve, hogy egy 2 W-os adóhoz ha hangszórókábelen kötöd be az antennát, akkor az ign hamar tönkre fog menni. Nem viccből használnak RF technikában koaxkábelt.
(#) Novak válasza martonlala hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Az említett MC... PLL IC-t én is ismerem, volt is idő, hogy próbáltam beszerezni, de nem nagyon ment. Ha pedig találtam egy boltot, ahol volt, ott méregdrága volt, annyiból már bőven megvan egy SAA1057+PIC. Akkor pedig nem fogok DIP kapcsolókkal bohóckodni, ha olcsóbban kijön egy LCD-s változat (LCD-ből van otthon bőven).

valaki 2: egy hurokdipóllal pedig nem valószínű, hogy lefedsz egy egész várost, lévén az nem körsugárzó. Nem mondom, hogy nem lehet lefedni vele egy várost, de több teljesítményt igényel, mint egy GP vagy nyitott dipól.
Valamint a legtöbb adó 50 Ohmra szeret dolgozni, így egy BALUN is kelleni fog az antennád elé, ami megintcsak plusz veszteség.
(#) Kovidivi válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Azt senki nem kérdezi meg, hogy az engedélyek meg vannak-e? Merthogy engedély nélkül illegális... :eek2:
(#) valaki_2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Nembaj, csak zene menne de a legalitás már szerintem ki lett tárgyalva ebben a topikban.
(#) Budai41 válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Áteresztős hőkompenzált 7805,7815,ic.k hatásfoka 70%kb.a VT.az Orion majd összes rádiótunerjében ezt használta hangolófesz.előáll.ra vagy 25évig.A 2N3866,2N4427,2N3553,végtranzisztorok hatásfoka 50%os ez azt jelenti max.1Watt.out.adót lehet kihozni.Ha sikerűl +építened akkor is csak 40%a megy ki az antennára pl.nyitott dipolos 4tagú Yagival probáltam.Adó élesztésnél műterhelést szoktak használni ami 68ohm.3W.lehet és 1pici 24V.izzó.Hurokdipolt felejtsd el megsűti a végtranyót.
Következő: »»   28 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem