Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   32 / 563
(#) nikolatesla hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Hali hogy csináljat inverter 555 ic vel nekem 12vdc böl kellene 220v 30khz en?
(#) kurtyka válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Üdv! Köszi a választ! Az akkor durva tápegység lehetett
(#) Bassmester válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Milyen magon volt a 9 menet primer? ETD 59-ből is szoktak hegesztőt csinálni?
(#) Zerocross válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Hali!

Ha már bontottad, meg tudod mondani mekkora a ferrit keresztmetszete, és milyen vastag a rézlemez?
Illetve meg volt-e a vezérlője, mert jó volna tudni mekkora frekin ment?

Bórzasztó kíváncsi vagyok, mivel én is lemezes tekercset szántam bele...
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
A diódák frekvenciájára is figyelmet kéne szentelni!
Ezek a diódák 50-60Hz en dolgoznak! Még a 60Apu04 is 20KHz ig jó ebből kifolyólag melegszik is egy kicsit!
Jó lenne találni magasabb frekvenciájú diódákat! Olcsót és legalább 50-60 A-t tudjon!
Esetleg ha lenne ötlet?
(#) Remci válasza jati hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Szia!

Lenne egy észrevételem a 33. oldalon feltett vezérlő panel tervével kapcsolatban: az alsó 555-ös Ic 4. és 8. lába igaz hogy össze van kötve, de nincs összekötve a + tápfesszel. Csak úgy a szemembe ötlött, és bocsi ha már javítottad. Amúgy szép munka
(#) Zerocross hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Na ebből mit lehet kihozni?

Ahol kapni lehet: link

U93-76-30.pdf
    
(#) Bassmester válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /
 
Litze fonáshoz szeretnék tekercselőhuzalt venni.
Eddig ez tűnik a legjobbnak (2063 Ft/kg). Tud valaki kedvezőbbet?
(#) kurtyka válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Üdv! Szerintem ez nagyon jó árban van. Urak 100 szál 0,3mm-es CuZ mire elég ? Ha jól számolom 7mm^2-re jön ki. Ez 40-50A egyik táblázat alapján. Ez valóban annyi? Mert én kicsit keveslem a vastagsága alapján
(#) jati válasza Remci hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Nem javítottam mert a rajzon is amelyikről csináltam, azon is össze van kötve mind a két 555-ös IC 4-es 8-as lába kötvel, és a + -al is! A panel amúgy már le is van maratva és az alkatrészek be is vannak cinezve, kivéve az 1,6 ohm-os ellenállást mert az még nincs! Csak ki kell próbálni mert még nem volt kipróbálva!
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
jati ez a vezérlőpanel jó,de amit Remci említ a 30. oldalon,az valóban nem jó! Ott az 555 IC,amelyik a 22µF kondi mellett van a 4 és 8 láb össze van kötve helyesen,csak ez a pont a pozitív ponttal nincs összekötve mint itt a mostanin,tehát ez a mostani a jó.Igaz,akkor én is néztem,de nem vettem észre a hibát,elnézést kérek és köszi Remci-nek,hogy ilyen éles a szeme!
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Nincs mit, ezért vagyunk .Több fül többet lát
(#) Zerocross válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /
 
Nem tudok jobbat.
(#) acdc hozzászólása Ápr 19, 2009 /
 
Hali!
Ne haragudjatok h megszakítom ezt a roppant érdekes szakmai eszmefuttatást, engem is nagyon érdekel a téma, olvasgattam itt az írásokat és elhatároztam h megpróbálom megépíteni az itt ismertetett 160A-re méretezett invertert... a kérdésem az lenne kb. mennyiből lehetne megvalósítani? és ha a megépítés nehézségét osztályoznánk mondjuk 1-5 ig akkor hányast adnátok neki?
válaszaitokat előre is köszi..

(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 19, 2009 1 /
 
Gábor, a Fojtó amit bejelölten, kb. 1,2-1,9mm- es drótból 2 x 6 menet előg lesz? A drótot nem tudom pontosan mert azt nem mértem, de az is egy PC táp kimenő fojtójáról van, csak úgy mint a toroid ferrit (sárga, egy oldalon fehér torroid)!
(#) Bassmester válasza kurtyka hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Ha 5 A/mm2-el számolunk, akkor csak 35 A a maximum.
Nagyobb áramsűrűségnél, a normálisnál nagyobb lesz a feszültségesés és melegedés lép fel.

Szerintem is jó ez az ár, a MÉH telepeken sem adják sokkal olcsóbban a hulladék rezet Rendelek is tőlük.
(#) Zerocross válasza acdc hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Senki nem haragszik. Az akarat a legfontosabb, majd az anyagi befektetés, aztán a kitartás lesz a fontos. Az ár leginkább a beszerzési forrástól függ. Beszéltünk már néhány oldallal ezelőtt arról, hogy az ár lehet, hogy vetekszik a bolti, hobbi színvonalú hegesztők árával. Szerintem...
Viszont itt a lényeg, hogy ha sikerül jól megépíteni, akkor megbízhatóbb, tartósabb, és javítható lesz a készülék és, hogy elmondhatod: "ÉN építettem!"
Én úgy gondolom, hogy ha nincs semmi anyag hozzá, akkor kb. 30...40e Ft között megúszható egy üzemkész példány. Persze kell hozzá néhány céleszköz, amit esetleg lehet kölcsönbe kérni. Ja, még nem számoltam az emberi tényezővel, vagyis a profik is elnéznek néha egy - két apróságot, aminek füst a vége. A készülék nehézségi foka leginkább attól függ, hogy mennyi adat van a készítésről az utánépítéshez. Én úgy 4-es osztályzatot adok. Sok sikert!

Ez az én meglátásom!

(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Ha az a toroid kb. 27mm átmérőjű akkor jó lesz,tekerj rá 2x6-8 menetet,ha vékonyabb huzalod van,mondjuk átmérő 1,2mm,fogj össze kettőt és kétszálasan tekerd meg mind két tekercset.Ugye,tudod hogyan kell?A gyűrűbe "faragj" egy kis bakelit,műanyag,valami szigetelőből egy elválasztót,hogy a két tekercs ne érhessen össze.

toroid.jpg
    
(#) jati válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Gábor, a terven bejelölt ellenállás 15W-s, nem lehetne 10W-st rakni, vagy az nem elég? Ja a biztositékoknak milyet rakjak, hány amperest?

320.GIF
    
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
A 100 ohmos ellenállásokból bőven jó a 10W -os,ha 47 ohmosat tennél akkor javasolt a 15W-os.A 230V AC oldalra én nem tettem biztosítékot (fő be táp) ,ha mindenáron tenni akarsz akkor legalább 20-25A kell,ekkora üveg biztosítékot vagy hasonlót én még nem láttam.Az orosz kollégák automatát szoktak betenni,olyat,amilyet a lakásokban is használnak.
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Amit leírtál az ok,de néhány gondolatot hozzátennék.Én a hobbi szintű hegesztők árát 80 és 100 ezer pénzben határoznám meg,ezekkel már lehet barkácsolni.A 20 és 30 ezer forintos gépekről annyi a véleményem,hogy ha párosával ,jótállással hoznák ide nekem vadonatújan,cserébe a kettőért, nem adnám még a kisebbik gépemet sem.Módom volt egy ismerősnél kipróbálni egy ilyet,80A készülék volt és 2,5mm elektródával 5cm varratot lehetett húzni,már ha azt annak lehet nevezni,aztán hosszú szünet ............. Ha most a Te példádnál maradok és mindent úgy veszek,ráköltök 30-40 ruppót,sikerül megépíteni,akkor van egy jó kis gépem,amivel HEGESZTENI is lehet, és innét szintén igaz amit leírtál.Ezen véleményemet alá tudják támasztani Tubi és Dara kollégák is!
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Gábor!

Én lehet hogy most hülyeséget kérdezek/akkor bocsi/de a trafóknál a légrést csak a magnál kell kialakítani, vagy mindhárom oszlopnál? Azért kérdem, mert pl. az E30-as ferritet össze párosítom, akkor a magnál van 1mm-es hézag , a szélső oszlopoknál viszont nincs. Ha viszont ide is teszek légrést akkor középen lesz nagyobb. Vagy ez a fajta ferrit nem jó? Remélem érthető a kérdésem
(#) erdgab válasza Remci hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Dehogy kérdezel hülyeséget! Ha a mag légrés nélküli akkor mindhárom oszlopba szoktam tenni hézagolót,egyforma méretűt.Az E30 magod már eleve légréses,mert a középső oszlopnál van kiképezve,ebbe már ne tegyél semekkora hézagolót se.Gyárilag így alakítják ki a légréses magokat.Mi azért használunk légrés nélküli kivitelt mert ezekben a magokban akkora rést alakíthatunk ki amekkorát csak akarunk,amit az adott kapcsolás megkíván,míg a gyári légréses magokban adott a légrés,amit növelni ugyan lehet,de csökkenteni nagyon macerás,ha pl: kisebb kellene mint a gyári,csiszolni lehetne,de nem olyan egyszerű,nagy gyakorlatot kíván és nem mindig sikerül,én megpróbáltam.
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Értem, köszi. Ezzel nem voltam tisztában. Akkor szerzek légrésnélkülit
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
akkor a 35e Ft-os OBI-s inverter lehet, hogy csak akkutöltő, csupán elcserélték a céduláját!
(#) Tubi56 válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Nagyon közel jársz a valósághoz!
Erdgabnak igaza van, hidd el azok a gépek nagyon gagyik pillanatok alatt melegszik fel ki kapcsolási szintig főleg bázikus pálcánál! Az áram erősségük sem valami nagy, vastagabb anyagokhoz nem ajánlott 1.6mm-es rutilos pálcával lehet vele pengetni esetleg rutilosba még a 2.5mm-est viszi, de rövid ideig!
(#) Zerocross válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Na mielőtt még rám kennétek, NEM akarok ilyet!
Csak jeleztem az egyik fórumtársnak, hogy annyi pézből magának is megépíthet egy jó kis gépet, ami legaláb jó
Amint lesz rá pézem, a hiányzó alkatrészeket is megveszem, majd építésbe kezdek. Addig is kiforrja magát a rajzom. A segédáramkörökben van hijja.

Most épp azon elmélkedem, hány variáció kivitelezhető a transzformátor tekerésénél. Az egyik gyártónál láttam négyzet profilú litze-t! Bárcsak telne rá...
(#) acdc válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
hali!
Köszi a felvilágosítást..
Háát nem sok a külömbség a bolti árhoz képest,de még mindig jobb mint a tescos az a "4"-es amit adtál neki az számomra nem túl bíztató, annyira sajna nem vagyok profi, de mihelyt összeszedem rá a pénzt megpróbálkozok vele akkoris..
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Félreértés ne essen,mi tudjuk,hogy nem Te akarsz ilyen gépet! Való igaz,kicsit félreérthető volt,elnézést,csak a leveledhez kapcsolódtunk.Köszi!
(#) erdgab válasza acdc hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Nem sok a bolti árhoz képest a különbség?Én 40-50 ruppó különbséget látok! Zerocross igaz négyest adott a nehézségi fokra,én egy hármast adnék,mert itt vagyunk minden segítségnek! FREDDI ,p_istvan,Tubi56, Zerocross,és a többiek mind és én is biztosan tudunk segíteni!
Következő: »»   32 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem