Fórum témák
» Több friss téma |
A 100 nanósat kihagytam
Ahogy uli is irta az is kell bele ...
Nem cserélem el Én is nagyob erősítőt szeretnék róla pl egy 2x100wattost de amit találtam hozzá kapoclsásokat azokhoz mindhez kell legalább 40 volt + 0 -..... És találtam ithol két nagy kondiit elvileg neonon voltak rajta és az van rajta hogy 4u2k ez gondolom 4200µF lehet? De egyáltalán jó lenne rá ez a kondi?
Azt a kondit nehogy odarakd!
Azok csak oda hazsnálhatók ahova tervezve lettek, fénycsőhöz. Volt valaki aki bátor volt, berakta máshova, le is égett a háza :/ Ebből simán ki lehet hozni +-33 Vot, és akkor arról már lehet építkezni. Példának egy-két rajz. Én a 40WTR címűt fogom összehozni, hasikerül. +-33 V-ot pedig így érsz el a trafóddal:
Na sikerült szereznem rossz vidi erősítőből kettő darab 40v 4700µF-os kondit, ez már biztos jó lesz Egyenlőre inkább egy ilyen kis erősítőt szertnék építeni mert ez lesz az első, nem akarom bonyolultal kezdeni. Álíítólag ez a tda2030 nem is szól olyan rosszul...ugyhogy maradok inkább ennél. És akkor rátegyem mindkét kondit a tápra?
Szerintem elegendő az egyik is, de ha ráteszed az sem baj. Csak figyelj a polaritásra. SOk sikert az építéshez!
Deviszont azt nem tudom hogy ezen a kondin hogyan lehet megálapítani a polarítását. Az alján van 4 láb ebből a vidiben kettő volt bekötve amik fölé odavan irva hogy 1 a másikhoz meg az hogy 2 ....Ezen kívül mást nem találok rajta.Mellékeltem egy képet a kondi aljáról.
Amelyik lábon látod, hogy össze van kötve a fém házzal, az szokott lenni a negatív, kizárásos alapon a másik bekötött a pozitív, a többi lábnak csak mechanikai funkciója van. Azaz, ha jól látom a képről, akkor nálad a 2-vel jelölt láb lesz a -, a másik (amelyiket a kis szegecs fogja) pedig a +.
Üdv: FazksG
Na bekötöttem a pufferkondit is az egyenirányítás után, a 25 voltból 40 volt lett De ez meg így sok a tda 2030nak. Ilyenkor mit lehet csinálni?
Lehetne használni azt is, de olyan mértékű lenne az elsugárzott hőmennyiség, hogy egy kisebb szoba felfűthető lenne vele. Szóval pazarlás lenne. Nem beszélve arról, hogy jó nagy darab ellenállások kellenének.
Mindenképp célszerű lett volna hozzáillőbb szekunder feszültségű trafót szerezni, az lett volna csak az igazán elegáns megoldás.
40 Volt kökéletes!
Az ic max 44 Vot visel el. (FELTÉVE! ha tda2030A jelű!!!) Ha csak az van ráírva: TDA2030 akkor nem jó neki! DE ilyet manapság már nem gyártanak, és drágább is az A-s rokonánál, teljesítménye is kisebb. Bővebben: Link Szóval ha TDA2030A-d van nem kell agódni! uli
Sziasztok...
Én egy kezdő vagyk és meg szeretnék próbálkozni egy erősítő építésével... igazából egy nagyobbra gondoltam nem is tudom, olyan 2x 100-200W -ra... de először ugy gondoltam, hogy valami egyszerübbel kellene kezdenem mivel az ég világon semmit nem tudok ezekről... milyen trafó kell stb... honnan szerezzek, hogy számoljam semmi... Szóval megláttam itt ezt a topicot és bátorkodtam ide írni, és kérdezni, hogy mit ajánlotok kezdésre... megelégednék én valami kicsivel is... habár 2db 150W-s hangfal van itthon tesztelésre... Szóval ajánlatokat kérek... mit építsék eslőre... olyan kellene amihez van nyákterv meg ilyenek... Előre is köszi a válaszokat...
Másrészt meg, ha tényleg 25 V a váltó, akkor terhelve az nem fog 40 V maradni... Egy pár voltot biztos esni fog - hiszen terhelés nélkül a puffereken majdnem a csúcsfeszültségnek megfelelő egyenfeszt lehet mérni, aztán ha leterheled egy kicsit, mindjárt közelebb lesz az a reálishoz! De ha A-s, akkor tényleg tökéletes neki.
R3pl4y: ne keress tovább! Megtaláltad a Neked való kapcsolást - A TDA2030A-s végfok tökéletes első erősítőnek. Trafónak bármilyen jó hozzá, aminek a szekunder feszültsége 12-24 Volt között van, és legalább 2 Amperes szekunder áramot tud. A tápra vonatkozóan épp az előző hozzászólásokban találsz kiindulási pontot. Az erősítőt meg tudod építeni az oldalon lévő leírás alapján (Kapcsolások->Erősítők). Ezeket tanulmányozd át, ha utána nem világos valami, akkor meg kérdezz itt! Üdv: FazksG
Na akkor csak, hogy tisztán lássak... ebből a kapcsolásból:
Bővebben: Link megépítek kettőt mivel csak sztereo kellene... de akkor az ugye 28W akkor magyarán szükségem lesz egy kb 40-50W körüli trafóra... ugye? Na most ilyet hol találok? pl számítógép tápról 12V kivezetés az jó lehet? na és akkor ezt hova kötöm...? vagyis az oké h a kimenetet hangfalra de a bemeneti jelet miről kapja? PC? már csak, hogy ugye ez egy végerősítő ergó ez kiad 14W-t de valamit csak fel kell erősítenie meg vmivel csak kell hangerőt szabályozni... ez h megy? remélem sikerül ezt megépíteni és jobban bele tudok majd vágni az elektro témában... ugyanis elektro suliban szeretném folytatni a tanulmányaimat... csak szeretnék ráedzeni... megtanulni egy-két dolgot...sőt... egyszóval az elektronikában látom a jövőmet, csak nem könnyű ez annyira... de nagyon szeretek épitgetni... pl már építettem is egy pickit 2 klónt ami megy is... csak a pic programozásba még nem mertem belevágni... de sok a pices kapcsolás amihez már meg vannak ugye hex file-ok amiket ugye valamivel be kell égetni... Na bocs az OFF-ért...de le kellett irnom...
Helló !
Hát igen ,egy olyasmi trafó jó lenne. Ha ez nincs akkor próbálkozhatsz azzal a pc táppal, ha van ilyened (terhelhetőség szempontjából biztos jó lessz). Bemeneti jelforrásnak használhatsz szinte mindent aminek van egy szabványos audió kimenete v. legalább fülhalgató kimenete (mp3,pc stb.) ezt te döntdöd el (egy hasonló erősítő kimenetéről pl. nem ajánlatos!). A hangerő szab. pedig egy 10-50k potméterrel tudod megoldani amit az erősítő bemenete és a bemeneti jel közé kötöl igy:
még egy kis magyarázat:
Az a potencióméter tulajdonképpen egy szabályozható kimeneti feszültségű feszültség osztó .A csuszkájáról a végpontokról leosztott feszültség vehető le. Ez a le osztott feszültség fogbejutni az erősitő bemenetére igy valósitva meg a hangerőszabályozást. (remélem nem voltam, tul bonyolult )űdv sanyio.
Oké eddig akkor értem...
akkor megépítem majd a kicsikét és ezt simán ráköthetem majd a tápra?
Az pc táp jó lessz neki !!
Ha megépitetted, tapasztalatodra vélemenyedre kiváncsiak vagyunk, jó kiérletezgetést, tanulást ...
Hát szerintem majd Szerda fele esek neki... de ahogy nézem az általam kiválasztott boltban TDA2030 is van meg 2030A is... mi a különbség? mind 2 használható ha véletlen csak "A" jelű lenne a boltban?
az A jelű az nagyobb feszültséget bír ki. (36 helyett 44V) és nagyobb a névleges teljesítménye (14 helyett 18W)
Nade az mért fontos most nekem h hány voltot kell kibirnia mivel ez elméletileg 12V -ről már megy?
Vagy ha többet kap akkor stabilabb vagy erősebb lesz? Esetleg vegyek inkább valami jobb trafót ami nagyobb feszültséged ad? Mint már említettem a késöbbiekben akarok egy nagyobbat is építeni esetleg akkor most megvehetném neki a trafót és arról mehetne ez is... mert ha jól értelmezem akkor ugye ugy kellene méreteznem a trafót, hogy ha pl a késöbbiekben akarok egy 200W-ost erősítőt ami 2x200W akkor annak kellene egy 480-500W trafó ugye? Csak bajban vagyok ezekkel a trafókkal jó lenne valami bővebb ismertető ezekről mert olvasok itt ilyeneket, hogy toroid meg minden.., hogy ezek kellenek egy norálisabb erősítőhöz... csak mikor beirom a webshopba h toroid akkor kidob egy halom fajta trafót de ott VA-ban vannak jelölve ez mit takar? Meg az áruk se semmi... ezeket nem lehet vmi olcsóbbal helyetesíteni? vagy készíteni egyet vagy valami... Idézet: „Nade az mért fontos most nekem h hány voltot kell kibirnia mivel ez elméletileg 12V -ről már megy? Vagy ha többet kap akkor stabilabb vagy erősebb lesz?” Több feszültségről nagyobb lesz a teljesítmény. Nem tudom adatlapot mennyire tudod használni, de itt van a tda2030a adatlapja. A 4. oldalon van a "Figure 3 : Output Power versus Supply Voltage" feliratú diagram. Ezen lehet megnézni milyen feszültség ( Vs(V) tengely ) esetén milyen teljesítményt ( Po(W) tengely) ad le. Az egyik behúzott vonal 4 ohm a másik 8 ohm hangszóróra vonatkozik. Elindul 12V-ról is, kb 3-5W teljesítményt ad le majd
okés akkor tehát megnéztem és elvileg 8 ohm-on ha 36V-t kap akkor 14W körül teljesít, 4Ohm-om meg 22 körül... hát ez már jobban hangzik mint a 3-5W
Akkor szét kell néznem trafó ügyileg... miben szokott lenni ilyen méretű trafó? Esetleg tv-k? mert az lenne itthon egy ami nem igazán jó már... de mivel nekem stereoba kellene gondolom olyan kellene aminek 2x36V kivezetése van... vagy mehet párhuzamosan egy szálról a két IC? bár nem igazán találok HEstore-on ilyen méretbe trafót... max 24V-s van... akkor ez esetben valahogy fel kellene transzformálni még egy kicsit egy feszkóját h megkapjam a kivány 36V körülio értéket? Vagy hogy lehetne ezt megvalósítani? Mondtam én, hogy gondba vagyok ezekkel a trafókkal...
Na rájöttem h nem igy megy ez ahogy én gondolom legalábbis... olvasgattam.. és ha én veszek egy ilyet:
Bővebben: Link akkor ez AC-ba ad 2x24V-t... de azt egyenirányítani kell ugye... és akkor több lesz... a késöbbiekben ez után szeretnék építeni egy erősítőt TDA7294-el is.. szóval olyan trafót kellene vennem ami majd mind2-höz jó lesz... valaki tudna nekem linkelni egyet ami tuti jó aztán egy kapcsolás hozzá h ezt hogy tudom majd használni is...? ugy értem h átalakítani DC-re aztán az a puffer kondi is kell ha jól értem meg ilyenek... Az a puffer kondi az azért kell, hogy ha ugye jön valami nagyobb mély vagy valami akkor megugrik az áramfelvétel és ezért szükséges egy kondi amit rángathat a kapcsolás? vagy nem jól értem...?
Azt szokták tanácsolni, hogy az erősítők külön szekunder tekercsről menjenek, mert úgy elkerülhető a földhurok (erről is van cikk).
Arra figyelj, hogy a trafó feszültségén kívül a teljesítménye is megfeleljen a kapcsoláshoz. Tehát lesz 2 tda2030a, ami max 22W-ot ad le. Számolva a veszteségekkel, kb 60-70VA, 2x 24V -s trafó kell a kapcsolásnak, ami már biztonságosan meghajtja. Ha később erről a trafóról még TDA7294-t akarsz hajtani, akkor egy sokkal nagyobb, 200VA-os trafó kell, és a feszültség miatt csak 8 ohm hangszóróval kb 70W-ot adna le kis torzítással. (figyeld meg ennek az IC-nek az adatlapján a Figure 3-t, és 5-t) És valóban több lesz az egyen feszültség, mint ami a trafóra rá van írva. 1,41-el kell szorozni a trafó feszültségét. 24V váltó feszültségből egyenirányítva, pufferelve kb 32V egyen feszültség lesz, ha leterheled a trafót. Ha nincs terhelve, még ettől is nagyobb lesz a feszültsége. A pufferkondinak két szerepe van: a váltóáramból egyenirányítás utáni még pulzáló feszültséget simítja ki, a másik szerepét leírtad.
hmm.... szóval akkor e szerint nekem egy ilyen kellene?
Bővebben: Link mert akkor nem most esek neki... és valszeg nem ennek mivel elég sokba lenne... 5000 csak a trafó... mert az ilyen "egyszerű" trafók meg nincsenek 60VA-sok... ahogy látom vagy ha férreértem akkor légyszives linkelj nekem egy trafót ami megfelelne...és akkor már holnap meg is venném a hozzávalókat és építeném meg... aztán osztanám meg veletek a tapasztalataimat...
hmm.... szóval akkor e szerint nekem egy ilyen kellene?
Bővebben: Link mert akkor nem most esek neki... és valszeg nem ennek mivel elég sokba lenne... 5000 csak a trafó... mert az ilyen "egyszerű" trafók meg nincsenek 60VA-sok... ahogy látom vagy ha férreértem akkor légyszives linkelj nekem egy trafót ami megfelelne...és akkor már holnap meg is venném a hozzávalókat és építeném meg... aztán osztanám meg veletek a tapasztalataimat...
Nézz küröl az aproban. Szoktak lenni nagyon jo áron trafok. És még válogatni is tudsz, hogy mijen kell.
Pl: Trafók Nála találsz rengeteg trafót ami neked jó lehet.
Okés... megkérdeztem van e olyan ami nekem kellene... köszi a segítséget...
esetleg még abban tudnál segíteni h megmondod, hogy milyen trafóra is van szükségem... mármint azt már tudom, hogy 60-70VA-s és 2*24V azt h mi az h VA azt nem igazán értem.... ezt miért nem Watt-ban adják meg.. vagy ezt át lehet számolni? Mert igy h 60VA-s csak toroidot találtam ami elég drága de akkor ezek szerint nekem ehhez most toroid kell? Mert nézegettem a nyáktrafókat de azok mind ilyen kisebbek... nem igazán értem én ezt a trafós dolgot... :S |
Bejelentkezés
Hirdetés |