Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
fejembe vettem, hogy megépítem az enttec usb - dmx átalakítót. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem, ha esetleg meg tudjátok válaszolni, akkor ne kíméljetek! A rajzon található egy SP485 -ic, ez jobbára fellelhetetlen. A problémára van megoldás, mégpedig a SN75176 számú ic, ami elvileg megegyezik a rajzon szereplővel, tehát akkor azt egyéb modosítások nélkül beleilleszthetem a nyákomba? (mert már olvastam alternatívákat, csak nem tudom melyik követendő... :S) A 'CON6' számú csatlakozónak (?) van bármiféle funkciója, vagy csak dísz? Az a led, az a DMX jelet hivatott jelezni? Vagy csak azt, hogy a cucc aktiv (műxik)? és végül a FT232 es chip nem minden lába végződik folytatásban, ezekből kétféle van: 1) a láb kis piros 'X' -ben végződik, 2) a láb csak lóg a levegőben. (én mindkét esetben ugyanazt csináltam: nem kötöttem sehova. ) Miért nem egységes ez a jelölés? véletlenül? :szomoru1: illetve van a rajzon egy induktivitás, olyat hogy szerezhetek be? bemegyek a boltba, és azt mondom, hogy egy *************** -t kérek? :S nem a tekeréssel lenne a gond, úgy láttam, ez komplexebb. remélem érthető. és bocs, ha hülyét kérdeztem. bye gg
Hali!
Én már építettem egy párhuzamos portról működő DMX adót, abban is SN75176-os IC volt. Ez egy RS-485 -ös interfész. Megnéztem az adatlapját, és megegyezik az általad említett SP485 -ös IC-vel, a lábkiosztása is ugyan az. Vigyázz, mert a kapcsolási rajzodon nincs feltüntetve az IC tápfeszültsége, ami nélkül nem fog működni.(5-ös láb a GND; 8-as lába a Vcc)! Tehát ezt az SN75176 -ot nyugodtan használhatod az SP485 helyett. A 'CON6' számú csatlakozó szerintem az Ethernet csatlakozója. A LED szerintem a DMX jelet jelzi (elvileg villogni fog csak olyan nagy frekvencián, hogy már folyamatos világításnak látod). Az FT232 -es IC-nél a lábakat, mind ami lóg a levegőben, mind ami piros X -ben végződik nem kell kötni sehova. Az induktivitást bolti forgalomban lehet kapni, legalábbis a RET cégnél igen, a boltban a nevére kell hivatkozni esetünkben: BLM41PF800SN1L. Elvileg ez egy EMI szűrő. Sok sikert az építéshez! Érdekelnének majd a fejlemények is!
köszönöm a választ!
az ic-k megkapják a tápfeszt + földet, ezt megoldottam! párhuzamos porttal az a probléma, hogy nem minden lapin van, és nekem fontos, hogy laptopról is tudjam használni! ezért döntöttem az usb mellet! CON6 -tal kapcsolatban úgy döntöttem, hogy nekem az nem kell (mivel sehova sem kötném, igy az áramkör is kissebb lehet!) az EMI szűrövel kapcsolatban az volt a problámám, hogy eleve az elektronikában nem vagyok akkora spiler, pláne smd alkatrészek terén. szóval kicsit megdöbbentem, hogy a szokásos értékek helyett (pl 10k, 5uF, stb) egy ilyen hosszú karaktersort láttam, de némi googles kutakodás után rájöttem, hogy ez így létezik. Most már csak be kell szerezni. jöv. héten bevásárolok, és mesélek! remélem sikerül mégegyszer thx! gg
HI!
Nekem van egy működő épített példányom, erről a kapcsolásról.. SP485 helyettesíthető ahogy gondoltad, sőt nekem R6,7,8 sincs bent... CON 6 nemtom mi, de nem kell a működéshez, nálam sincs. annyi hogy egy kis illesztőt le kell tölteni az anntec oldaláró, és akkor felismeri a gép az USB eszközként, és már megy is.... Milyen SW-vel fogod használni?
Hello!
Én egy LPT-DMX megépítésén fáradoztam, mivel a laptop bővítőkártyáján is elfogyott már az USB (és a bővítőhöz is külső táp kell), tehát ez az egyszerűbb. A problémám ott kezdődik, hogy a panelba egy 16F84-es IC-t kéne építeni, de 5 progival sem bírtam még beégetni. Itt van minden az átalakítóról. Tudna ebben nekem valaki segíteni? Akár kész vezérlő is érdekel, de ha csak megprogramozná valaki a PIC-et, azt is megköszönném! Sürgős lenne, mert egy mozgófejes lézerhez kéne, ami enélkül csak megállítható egy ponton és arra vetít, de nem lehet pl. tükörgömbre vagy valamire finoman ráállítani. (Véletlenszerű mozgásból lehet megállítani valahol.) Igazából már 2 héttel ezelőttre kellett volna, de a hétvégére mindenképpen jó lenne. BP-n tudnék a felprogizott PIC-ért menni, ha segít valaki. Légyszi mail-re írjatok, mert nem mindig jutok ide. Köszi!
Én pontosan ezt a kapcsolást csináltam meg és megbízhatóan működik. 64 csatornát tud. Ha valamiben segíthetek nyugodtan keress!
szervusz!
azok nélkül az ellenállások nélkül is megy? akkor minek? illetve olyat is olvastam, hogy összeköti a 6-7 lábat egy 120R -es ellenállással. nem a lezárás az utólsó dmx eszközön, hanem csak úgy rögtön az elején. software a freestyler. egyszerű, ingyenes. viszont a napokban feltettem a martin light jockeyt, és nagyon meggyőző... legalábbis a vizualizácios része. valahogy valósághűbb, mint a sunlite. csak kár, hogy olyan gagyi a felület... és hálás köszönet ezért a driver ötletért, mert bár teljesen logikus, hogy nem müködik nélküle a cucc, de nekem eszembe sem jutott. szoval szívtam volna vele. üdv
elvileg tudja a szabvány 512-t. egyetlen hibája, hogy párhuzamosan nem kezel IN/OUT -ot.
kihasználnál ennyi csatit?
Nem használnám ki az összes csatornát, csak, ha már USB-s DMX adót építek, akkor tudjon 512 csatornát kezelni. A martin light jockey programot honnan szedted le? Megy a Freestylerrel a Sunlite program? Mert nekem még nem sikerült úgy beállítanom, hogy a Sunlite 3D be mutassa a Freesylert.
mivel még nem probáltam, nem tudom biztosan, de mint már említettem, ez tudja az 512-t. egyébként ugyanazon a véleményen vagyunk a csatornaszámot illetően, csak kiváncsiságból kérdeztem
sunlite: nem az igazi progiról van szó, csupán a freestyler mellé adott vizualizácis demorol. felteszed a 2.95f -t, és telepításkor felkínálja, hogy leszedje-e a vizualizátort. utána csak rá kell kattintani a FS-ben a kis 3D ikonra. A martin LJ -re a freestyler forumban találtam egy linket, bocs de nem emléxem már rá. azért töltöttem le bátran, mert a martin.com-on volt az oldal. megvan még a telepítöje ha kell elküldhetem (~34Mb) bye
HI!
Nos hogy hány csatornás az enntec cucc, arról fogalmam sincs, de ez csak egy USB-RS 485 átalakító, szabályozható baudrate-el, ami esetunkben 250K... szóval szerintem szoftveres a DMX jel generálása, ez csak lefordítja, így a szoftvertől függ a csatornaszám.. Sajnos ehez nem nagyon értek, csak gondolom így lehet... Freestyler 3D... nekem sem megy, pedig mindent úgy csináltam ahogy ajánlotta... Elindul Freestylerből a 3D ablak, de nem csinálnak benne semmit a lámpák... Ha valakinek van erre megoldása megoszthatná velem...
sziasztok!!!
én megépítetteem már egy-két vezérlőt és műxik addig ha van kérdés kérdezzetek csak az a baj hogy most nincs időm igy majd legközelebb jelentkezek és mindent elmondok amit tudok segítségként szolgálni!!!!
ez érdekes... nekem némi kattogtatás után egyből ment. maga a vizualizer az működik offline? (akkor a directX hiba kizárva). pl a lámpák DMX címzését mindkét sw.ben be kell állítani. és a dmx-universe -ben az elsö fülön jön az FS jele. nem tudom, meddig jutottál vele... nem akarok túl triviális dolgokat bonclogatni, de szívesen leirom én hogy csináltam.
Én nagyon megköszönném, hogyha leírnád mit is állítottál be pontosan, mert nekem még mindíg nem megy.
Címzést meg a DMX universe-t beállítottam, de nem OK, sunlite-al megy a vizualizer.
Írd le nyugodttan szájbarágosan, sose lehet tudni, hátha benéztem valamit.... előre is köszi!
ööö... Neked fenn van maga a sunlite vezérlö?
mert én csak az FS telepítésekor ráböktem, hogy töltse le csak a visualizert. Így a program az FS mappájába került. Ha a kis 3D ikonra kattintasz elindul valami? mert lehet hogy a sunlite programnak nem tudod átadni a jelet... szerintem próbáld meg, hogy újra feltelepíted az FS-t és mikor rákérdez a sunlites dologra akkor azt mondod neki, hogy egye-fene tedd fel azt is. nem hiszem, hogy az a pár mega számít. alternativ megoldás (neked is KAL) a martin LJ-t használni. le van írva a freestylerben, hogyan kell neki elküldeni a jelet. és sztem profibb megjelenítő,bár nem olyan "szép", mint a sunlite. (egyébként van hozzá netes help, de mindjárt leirom )
tehát aprólékosan.
megnyitom a FS-t. setup->add fixture ->par64(1db)->behuzom(1ch), close 3D ikonra rábök. (megnyilik a sunlite Easy View.) van egy ilyen kis "csigára" emlékeztető ikon, defaultban jobbról az 5-dik.(construction mode) az ujonan megnyilt ablakok közül az egyikben egy "location" nevű panel látszik. abban keresni kell egy robotlámpát ábrázolo ikont.(Add fixture) van egy ilyen lib, hogy "_generic". én ebben találtam PAR refiket. -> par64 ch1-re behuz. OK. az elöbb említett "csiga-ikon" mellett van egy "szem-ikon" is. megynom (User mode) és most jön amire nekem is újból rá kellett jönnöm, és elég béna dolog. sunile elment, bezár. FS project elment, FS bezár. FS elindít, 3D ikonra kattint. láss csodát, müxik ha mégsem akkor szólj! üdv!
Köszönöm szépen a részletes magyarázatot! Sikerült megoldanom a problémát. Nálam régebbi verziójú volt a Freesyler, emiatt nem ment.
Sziasztok.
Martin 3032-vel és vagy Martin LJ-vel és vagy FutureLight DMX Creator-ral münködö PC-DMX 512 átalakitót keresek kapcsolási rajzon,egységcsomagban vagy akár megépitve is jutányos áron. Komoly ajánlatokat várok. Üdv Mindenkinek Salpi
üdv!
az alább emített vezérlő megy a martin lj-vel.
Sziasztok!
Szükségem lenne 1 dmx adóvevőre ha valaki tud ilyen kapcsirajzot keressen már!Nekem az is jó lenne ha valaki meg is tudná csinálni! Üdv:Andrew
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy az LTP-s DMX vezérlővel és a FreeStyler nevű programmal mennyire lehet jól vezérelni kettő Involight DjScan 250-es lámpát. Meg hogy ezzel nem lesz e egy kicsit késésben a lámpa a zenéhez képest mivel az LTP port egy kisti lassú. Válaszotok köszönöm: Németh Szabolcs
Sziasztok! Találtam még egy oldalt ami ezzel foglalkozik. http://www.usbdmx.com/usb_dmx_interface.html
Ujra van több darab eladó USB-DMX 512-es vezérlő!
Nekem a doboza házikészítésűnek tűnik: Bővebben: Link nem drága 15 ropi
Sziasztok
Nagyon orulnek en is neki ha ki tudnam azokat a dmx 0-8 ig csomagolni csak meg nem sikerult meg a total comander el se vagyis ahoz en nem ertek Kerlek meg egyszer elmagyaraznatok?
Sziasztok!
Téma: Forrás Szeretném megtanulni, hogyan megy a DMX vevő része! Értem, milyen Protokoll megy a DMX, hogy néz ki egy csomag, de sajnos nem tudom, hogy kell PIC-re ültetni a vevő részt Légyszi segítsetek! Köszi!
Üdv.
A google segíteni szokott: DMX512 MicroChip Ez alapján készítettem, de dsPIC-re, jól működik. Imi.
Hát a Google-val annyit játszottam, hogy ugyan ezt is megtaláltam
Valahogy bonyolult, nem tudom, mit akar leírni... Viszont egy PIC16F628 -assal azt mondták sokan, hogy meg tudom oldani, de könyörgöm, hogyan? Ismerem a DMX protokoll-t, valahol találtam egy segéd IC-t, ami azt hiszem MAX485-ös volt... De akárhogy próbálkozok, nem megy, nem tudom, hogy a PIC-et hogy lehet úgy használni, hogy őőő maga lenne a címző is! Pl PortA és Port B 2 lába a címzése, a többi pl a kimenet... Van esetleg valami példa kapcsolásod, progid, amit meg tudnék nézni? Köszi
Szia.
Pedig nem bonyolult ez, le van írva minden ebben a pdf-ben: HW oldalról: A 6.-ik oldal alapján látható, hogy a PIC hwuart-ját használja, plusz kell egy 100 Ohm egy tetszőleges szabad lábra, mert impulzust kell nyújtani, az idődiagramok alapján látszik, hogy miért (BREAK signal nyújtása). Aztán kell egy RS-485 transceiver, mondjuk SN75176 a TEXAS-tól, ez olcsó/stabil. Aztán 100 nF kondik, és persze FTP madzag. A cucc csak adni fog, venni nem ! SW oldalról: Állapotautomatával működik a dolog, a 3.-ik oldalon egy szép állapotgráf megmutatja neked, hogy milyen állapotok vannak, melyikből milyen feltétel esetén hova ugrik. A pdf végén ott van a forráskód 18-as PIC-re, csak Ctrl-C, Ctrl-V. Ha neked 16-os PIC kell, akkor át kell írni 16asm-re. Ha ez nem megy, akkor nézz szét a PIC fórumban. Idézet: „hogy őőő maga lenne a címző is!” Miféle helyről akarod venni a címet ? Milyen forrásból ? Üdv. Imi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |