Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   148 / 843
(#) Attila86 válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Nem, Alkotó szerintem arra gondol hogy rövidzár esetén beáll a kimenő áram 0,65A-ra és akármit teker nem változik semmi. Jól gondolom?
(#) Pioneer válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Akkor viszont az árammérőn lévő minimális mérőfeszültség zavarhatja be a tápegység működését.
(#) belganarancs válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Csúcs,köszi!
Eagle-el tervezted? Kellenének nekem a tervezőprogis kiterjesztéssel is,légyszi küld el őket a mailemre.Üdv! Zoli
(#) Alkotó válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Ez nem EAGLE, én Sprint Layout-ot használok.
De munkafájlokat nem küldök. Sajnálom, érd be azzal, amit szivességből megosztok mindenkivel.

Alkotó
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Pontosan így van. Beáll egy faramuci értékre, és nem mozdul. De ezt csak, és kizárólag a rövidrezáráskor teszi, egyébként szépen szabályozhatóak az értékek.

A nulla ohmos terhelés az nem jó megközelítés. Labortápnál simán elképzelhető, hogy amit rákötök az tök zárlatos szerkezet, azaz közel nulla ohm. De épp az a lényeg, hogy ekkor sem folyhat a beállított áramkorláttól nagyobb érték.
Itt valami hiba van. Csak az a kérdés a kapcsolás eleve defektes, vagy én bénáztam el valamit.

Úgy látom nekem kell megpróbálni a dolog végére járni. Ha lesz kis időm még játszok vele egy kicsit.

Alkotó
(#) bankimajki válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
ha már úgyis elvi síkon vagyunk, akkor tisztázzuk a dolgokat, a 0-val való szorzás=0 ez stimm., de ha 0-val osztol (nem értelmezhető) de matekóra (limes)akkor az azt jelenti hogy végtelen, nem pedig 0, de ezt csak azért írtam hogy tiszta legyen mindenkinek
(#) Alkotó válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Túlspirázzuk ezt a dolgot. A nulla ohm idecitálása nem volt helyes. Nem erről szól ez a történet.

A kimeneti áram (vagy annak egy ismert arányú része) átfolyik egy ismert értékű ellenálláson. Azon feszültség esik, amit felhasznál a kapcsolás. Itt gyakorlatilag semmiféle jelentősége sincs, hogy 0,0000001 vagy 0,1 ohm-al zárod rövidre. A "mérőellenálláson" eső feszültség nagysága a döntő. (Éppen ezért vannak nagyon precíz, és persze nagyon drága szuperspeciális ellenállások erre célra. Azoknak se induktivitásuk, se hőfokfüggésük nincs, vagy csak nagyon minimális.)
Jelentősége annak van, hogy ebben a távolról sem szélsőséges állapotban az én tápom helytelenül működik.
(#) Pioneer válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Hopp, igazad van. Ezt elírtam. A nullával való osztás nem nulla, hanem végtelen
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Itt a kapcsolás ilyen. Rövidrezárt kimenet esetén a D jelű műveleti erősítő kimenete a minimális feszültségre csökken, ami a D1 diódán keresztül a T1 bázisát is minimumra húzza, tehát a tranzisztor lezárt állapotba kerül. Ki kellene próbálni, hogy a D1 diódát nem a tranzisztor bázisára kellene kötni, hanem a B jelű műveleti erősítő nem invertáló bemenetére.
(#) Pioneer válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Idézet:
„Ki kellene próbálni, hogy a D1 diódát nem a tranzisztor bázisára kellene kötni, hanem a B jelű műveleti erősítő nem invertáló bemenetére.”


Ki ne próbáljátok! Leszimuláltam és rövidzár esetén a tranzisztorok halálához vezetne, mivel a dióda miatt nem tudná a műveleti erősítő bemenetét csak 0,6V ra húzni. Ami azt jelentené, hogy a tranzisztorok nyitva maradnának. Tehát így nincs rövidzárvédelem.
Ez csak abban az esetben működne, ha az áramkorlát műveleti erősítője mínusz tápfeszültséget kapna.
(#) Alkotó válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Idézet:
„Itt a kapcsolás ilyen.”

Ha valóban ilyen, és nem nálam van valami elhibázva, akkor ez a kapcsolás SZERINTEM alkalmatlan labortápegységként való felhasználásra.
Egy labortáptól én igenis elvárom, hogy rövidre tudjam zárni, és közben látni akarom a beállított áramkorlátnak megfelelő értéket egy árammérőn.

Még egy dologra felfigyeltem tegnap, amit eddig nem írtam le. Mikor csökkentem az áramkorlátot terhelés közben (ez nálam most izzókat jelenet), akkor szépen működik minden, led kigyullad, áram csökken, izzók fénye halványodik. De mikor már teljesen kialudtak, akkor hiába növelem egy kicsit az áramkorlát értékét, nem kezd el szépen kigyulladni, hanem csak jóval nagyobb áramnál, viszont akkor egyből teljes fényerőn.
Majdnem biztos vagyok abban, hogy a hideg izzószálak ellenállása olyan kicsi, hogy azt is rövidzárként értelmezi, és e miatt áll elő ez az "idétlen átbillenés".
Ötletek?

Alotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Idézet:
„Majdnem biztos vagyok abban, hogy a hideg izzószálak ellenállása olyan kicsi, hogy azt is rövidzárként értelmezi, és e miatt áll elő ez az "idétlen átbillenés".”


Nem, szerintem ez biztos nem emiatt van. Én régóta izzókat használok a nagyobbik tápom teszteléséhez (240W 4db 24V-os izzóból) és ilyet soha nem tapasztaltam. Ha teljesen kialudnak az izzók és utána lassan feltekerem az áramot, akkor ugyan úgy szép lassan elkezdenek világítani, nem pedig hirtelen teljes fényerőn.
Ez biztosan a tápegység hibája.

Szerk.:
Ja jól van, te is majdnem ezt írtad.
Meg tudnád mutatni a kapcsolási rajzot?
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Akkor az a tápegység jól is működik. Mint ahogy az én többi tápegységem mindegyike is éppen így viselkedik.

Ezzel a kis intermezzóval is csak azt akartam hangsúlyozni, hogy ez a rajz, az én megvalósításomban erősen hibásan működik.
Csak maradt a kérdés, a rajz a rossz, vagy velem van a baj.

Más! Mindenkinek!
Van olyan működő példánya valakinek ebből a rajzból, ami helyesen működik? (én még csak félkész fotókat láttam, de olyan "igazit" egyet se).
Ha igen, kérem jelentkezzen, mert az eldönthetné hol kell a hibát keresni.
(Egyvalakivel már beszéltem, de ő már attól is nagyon elégedett volt, hogy a feszültséget tudja változtatgatni, és kibírja a tápegység a rövidzárat. Az áramkorlát anomáliáit ő egyáltalán nem is vizsgálta. E miatt merült fel bennem, hátha a többiek is csak azért minősítették jónak ezt a kapcsolást, mert megelégedtek a "félmegoldással".)

Alkotó
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Hali, az én példányomnál a "zárlati" áram 14mA és ez mindkét kezelőszervtől független. Hátha segít ez neked valamit...Valamint jellegzetesség, hogy 0-ra letekert feszültségnél kigyullad az áramkorlát LED. A LED további hibája még, hogy az izzós próba esetében az áram poti lecsavarásánál, csak az izzó fényerejének csökkenése után jelez. Kb fele fényerővel ég már csak, amikor a LED jelez. Ellenben az Electronics-lab-os, 3 OPA-s tápnál korrekt, ott a fényerő csökkenésénél, egyből szól.
(#) Carter válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Nekem a 298. oldalon linkelt kapcsolás van. Rövidzár esetén a kimenő áram 50mA fix lesz. A potikkal semmit se lehet változtatni.
(#) levi18 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Annak idején én is megépítettem ezt a tápegységet.
Szerintem nem érdemes vele nagyon bajlódni. Gondolom úgy próbáltál rövidzárási áramot mérni, hogy csak rátetted az árammérőt a kimenettel párhuzamosan. Ennél a tápnál az a probléma, hogy visszahajló áramkorlátja van neki. Ez védelmi szempontból jó, de sok esetben előnytelen. Én már régen építettem meg, de erre én is emlékszem, hogy nem pont 0mA volt az áram, ha rövidrezártam. Ezzel együtt kell élni, vagy átalakítani a kapcsolást. Nekem a szabályzási kör sebességével is problémák voltak. Ezért szerintem a referencia volt a hibás. Ha pedig a referenciát túlhidegíted, akkor már nagyon instabil lesz a rendszer, ja és még lassabb.
Mindegy nem akarlak elrettenteni, de nekem ez a táp nem jött be.
Üdv!
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Egy valamit nem értek. Miért jó az, ha rövidzár mellett is lehet áramot átfolyatni egy tesztelés alatt lévő áramkörön. Nem pont az lenne a cél, hogy ilyenkor abszolút ne folyjon áram?
Az izzók esetében igenis több áram kell ahhoz, hogy újra világítani kezdjen az izzó, ugyanis hőmérséklet változására változik az ellenállása.
(#) Carter válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Azért jó, mert áramgenerátorként lehet használni a labortápot. Nekem van egy gyári labortápom az pont úgy működik ahogy Alkotó szeretné. Rövidzárásban a beállított áram folyik.
(#) Alkotó válasza Carter hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Gondolom meg is vagy vele elégedve, jól használható a mindennapokban.
Alkotó
(#) Carter válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
9 éve használom általában áramkörök élesztésére, sose okozott bajt...
(#) slogan válasza Carter hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Azért jó ám ezeket olvasgatni

Tök elbizonytalanodok néha.......
Azt hiszem befejezem én is ezt ,de azért kíváncsi lennék "ha nem ez ,akkor melyik" ?
Ki mit épített - hogy a társ topic-al éljek - helyette ,utána ,stb.
(#) Carter válasza slogan hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Az én gyári labortápom nem valami komoly (2x25V 2A), mégis 3 tenyérnyi kétoldalas nyákon egy zsák alkatrész van benne. (pl. 4x4 műveleti erősítő)
Szóval én nem is várok csodát az ilyen egyszerű kapcsolásoktól....
(#) SALáta válasza Carter hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Szia. Pedig ez a táp, mármint az eredeti rt 85 évkönyvből való sok amatőrtársnak van megépítve, van aki 10 éve használja, nála bevált, semmi baj vele, nekem is volt 3 évig ilyen tápom, túladtam rajta azóta bánom.
Ha időm engedi Proli007 tápját építem meg, még mindig az alkatrészbeszerzés folyik, már csak doboz kell amibe belefér a hűtőborda, részletes, kimerítő leírást adott, így igényeimhez, alkatrészeimhez tudom igazítani.
Igaz az én tápomban a trafón kívül csak a négy helipot lesz drága mulatság, kettő már megvan.
(#) mex válasza SALáta hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Hová kell a négy helipot a proli-féle tápba?
(#) brezinajanika válasza SALáta hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
A proli-féle tápról kaphatnék egy linket?
(#) mex válasza brezinajanika hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Itt
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Az RTÉK85-ben nincs ilyen táp. Abban egy teljesen másmilyen van (mint korábban is jeleztem!!)

Alkotó
(#) brezinajanika válasza mex hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Köszöntem
(#) pbalazs válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
150, 151, 152. oldal. De semmi extra infót nem közöl.
(#) Carter válasza SALáta hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Nekem is meg van építve a szóban forgó táp. Full bedobozolva... Nem mondtam hogy rossz, csak azt hogy nem kell csodát várni. De nagyon olcsó és üzembiztos. (mostanság autórádio szól róla )
Következő: »»   148 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem