Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   151 / 842
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Elméletileg megvan a magyarázat:
A mérendő feszültséget és áramot én a B-panelon (a legnagyobbik panel oldalt) leosztom, és a leosztott jelek két fólián (egy az áramnak egy a feszültségnek) kb 20-25cm-en úton jutnak el az A/D átalakítókig (D-panel). Én ezen a 20-25cm-en jó alaposan körbefuttattam ezt a két vezetősávot AGND-vel, hogy árnyékolják és ne szedjenek össze elektromágneses zajt.
Ha rálehelek a nyákra, akkor a pára leszáll eme fóliaszakaszok körül is, így áram szivárog át rajta. Mivel jó hosszú ez a két vezeték, így tud 'bőven' szivárogni. A baj pedig az, hogy a panelmérő A/D átalakítóinak belső ellenállása 'csupán' pár TOhm. Ezért irtó kicsi az az áram (<1pA) ami ezen a két 20-25cm-es fólián folyik üzemszerűen. Ehhez az áramhoz már bőven hozzámérhető ez a lehelet által létrejövő parazita szivárgó áram, így megbolondítja a kijelzést.

Ez idáig az elmélet, ami szerintem a gyakorlatban is helytálló, de kipróbálni még nem volt alkalmam. Egyszerűen csak teszek 1-1db ellenállást az A/D-k bemenetére közvetlen, így már sokkal-sokkal nagyobb áram fog ott folyni (~1mA), amihez már nem tud hozzászólni ez a kis szivárgó áram.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Értem, várjuk az ötlet helytállóságát bizonyító vagy cáfoló teszt eredményeit! :yes:
(#) _Alkotó-bb hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
A PIONEER által megigazított kapcsoláshoz is csináltam egy nyáktervet. Akit érdekel, itt találja.

Fontos! Az ő rajzához képest eltérés, hogy az IC tokon belül, másképp osztottam ki az egyes erősítőket, illetve a BD138-at kicseréltem egy ide való típusra. Ettől eltekintve, a többi elvileg azonos, de MINDENKÉPP LE KELL ELLENŐRIZNI! Ez még csak egy terv, nincs kipróbálva.

Alkotó
(#) Moderátor hozzászólása szarka.p hozzászólására (») Máj 31, 2009
 
Szerintem ne türelmetlenkedj ennyire. Lehet, hogy aki épp válaszolni tud, csak holnap vagy azután jön a fórumra... sosem tudhatod. Van, aki napok, hetek után kap megfelelő választ.
(#) szarka.p válasza (») Máj 31, 2009 /
 
Elnézést kérek.
(#) _Alkotó-bb válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!

Teljesen helytálló amit mondasz. Minimum mA nagyságrendű áramnak illik folyni, mert ha ettől kisebb, akkor bizonytalanná válik a mérés (többszörös tapasztalat, mint azt taglaltam a labortápok áram és feszültség mérési lehetőségeiről írt kis tanulmányomban). Ez a mérték már elég a biztonsághoz, és még nincs számottevő befolyásoló hatása a mérendő jellemzőre.
Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a "terhelés" megoldja a problémádat. Azért azt nézd meg, hogy ez a kis "beavatkozás" az osztók arányait befolyásolja-e. Ha igen az se baj, utána kell igazítani.

Kép alapján nagyon komolynak tűnik a tápegységed. Gratulálok hozzá!

Alkotó

(#) Attila86 válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Köszönöm a gratulációt! Hát igyekszem.
Igen, az osztókat ez befolyásolja ezért leszimulálgattam őket. Sőt, még jó is hogy át kell méreteznem, mert akkor már úgy oldom meg a dolgot hogy a lehető legnagyobb jelet 'küldöm át' azon a 20-25 centis fólián, így javul a jel/zaj viszony is.
(#) _Alkotó-bb válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Szia!

Kérdezem, mit szólnál hozzá, ha pár aprósággal módosítanád a rajzot? Kizárólag azért, mert a nyákhoz úgy illeszkedne pontosan.

Ha látod ennek értelmét, elküldöm szerintem mit kéne változtatni.

Alkotó
(#) FREDDI válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Látatlanban rajz nélkül én is egy nagyimpedanciás bemenetre gondoltam a libegés miatt, akartam is írni tegnap. De rajz, áramok nélkül ez csak találgatás lett volna ! Lehet, hogy túl kevés áramot folyatsz az osztón, a növelése is segítene. Ez ugye egy új osztó lenne. Valószínű bemenetvédelem miatt ilyen nagyimpedanciás az osztó. De érdemesebb lett volna talán az osztót a mérővel egybeépíteni, bemenetválasztóval együtt (méréshatár váltó), ha az is van, és a kimenetet meg a vezérlést odavinni.
(#) Pioneer válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia!

Küld, megnézem jó lesz-e úgy.

Pioneer
(#) Attila86 válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Kicsit félre értesz. Az osztók amikben benne van az 1-1db trimmer is, azokkal nincs gond (szerintem). A probléma az, hogy a leosztott jel a trimmer csúszkájáról egyenesen megy az A/D-k bemeneteire. És itt van a 20-25cm-es fóliaszakasz. Az A/D bemeneti impedanciája viszont borzaszt nagy. Szóval az osztón magán folyik áram, csak a hosszú fóliaszakaszokon nem.

Most átdrótozgattam a tápot úgy hogy már legalább 1mA folyjon, de érdekes módon megmaradt ugyan ez a hiba. Ha rálehelek, akkor elmászik.
Egyszerűen nem értem...
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
A szívószálas megoldást próbáltad már? :buck:
(#) roy hardsword válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia
probald meg leragasztani azt a foliaszakaszt baar egyebkent szerintem nagyon hosszu az .Lehet , hogy le keene roviditeni
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Igen, a szívószállal egész jól lehet 'célozni'.
De nem igazán sikerült behatárolnom így sem, hogy hol van a hibát okozó rész.
(#) Attila86 válasza roy hardsword hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Üdv!
Leragasztani több okból sem akarom és nagyon nehéz is lenne. Lerövidíteni pedig lehetetlen. A feszültség a kimeneti sorkapcsoknál 'születik' az árammérés pedig hátul a söntöknél történik. A jelet innentől kell eljuttatnom a panelmérőig, aminek a helye szintén adott, mivel az előlapnál vannak a kijelzők. A két rész közt nem lehet lerövidíteni az utat.

Szerintem marad így ahogy van. Ettől eltekintve tök jól működik a táp, csak hát nem szabad rálehelni.
(#) KTobi válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Ha esetleg árnyékolt dróton vinnéd át a jelet? Tudom ellentmond az elveidnek, de szerintem arra kevésbé hat a pára.
(#) Attila86 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Hát igen, utálom a vezetékeket. Ezért az egész tápot igyekeztem úgy megoldani hogy tényleg csak a lehető legkevesebb dolgot kelljen benne drótozni.
De ha ezt a két vezetősávot kiváltanám drótra, az sem javítana szerintem sokat a dolgon. Mert például ha az A/D-k nyákjára (D-panel) rálehelek, akkor is elmászik. Pedig azon csak nagyon rövid szakaszon fut ez a két jel.

Azért érdekes, hogy méregdrága referenciát rakok bele direkt azért hogy ne függjön a hőmérséklet-változástól a kijelzés, erre a páratartalom tesz be neki...
(#) dB_Thunder válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Van ilyen Atesz!
Az bizonyos hogy ezt a dolgot rendbe kell tenni !
Mert a párásodás az egy dolog, de a elkoszolódás (por) során is fog keletkezni ilyen hibaáram,.
Én csökkenteném az áramkör impedanciáját, és használnák lakkot is.
Nem véletlenül lakkozzák a gyártók is a nyákjaikat.
És a vezeték sem hülye ötlet.
(#) roy hardsword hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
osztom db Thunder allaspontjat, a lakkozas pedig ugy tortenik, hogy bizonyos hofokra felmelegitik a PCB-t es aztan fujjak ra a lakkot, kizarva ezzel az "alaparasodast"is ami olyasfajta tuneteket okoz mint neked az elozo SMPS -ednel--->megbolondul, masreszt a jelutakkal sem lehet "buntetlenul szorakaazni" ,torekedni kell a leheto legrovidebb saavhosszra, hogy ne tudjon ossze szedni mindenfele zajokat----->20-25 cm = antenna, gondolom jo vekony is nyilvaan?Mindemellett Te irtad par oldallal elorebb/ bocs a nem pontos idezetert/ ha valamit egyszer csinalunk az legyen megcsinalva . Lehet ,hogy ujra kell tervezni miatta a PCB-t?
A szintelen lakk helyett hasznalj szineset---na nem a szin miatt hanem az osszetetel miatt
(#) Attila86 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Lakkozni semmiképp nem akarom. Ennek a tápnak az elődjével egyszer megtettem és ez után nagyon csúnya dolgokat művelt...
Ráadásul nem is lehetne lakkozni, mert az alkatrészoldalon is van huzalozás bőven. Oda pedig nem lehet lakkot fújni vagy kenni mert rajta vannak az alkatrészek. Egyedül az lenne jó hogyha gyártatnám a panelokat forrasztásgátló lakk maszkkal. De így rengeteg pénzbe kerülnének a panelok. Egyrészt jó nagyok, másrészt kétoldalasak és mindkét oldalra kellene lakk is. Ez még a táp teljes anyagköltségéhez képest is (kb 45000Ft) is nagyon sok lenne.
(#) Attila86 válasza roy hardsword hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Azért ez itt egész más mint az amiről korábban írtam. Akkor ugyanis arról volt szó (erről szerintem csak a weboldalamon írtam egyébként), hogy a kimeneten azért van zaj mert begerjed a szabályozókör attól, hogy a potméterek hosszú vezetősávjai összeszednem mindenféle zajt. Ezt már rég megszüntettem azzal hogy feszültség-vezéreltté tettem a szabályozó köröket és javítottam a jel/zaj viszonyt azzal, hogy nagyobb jelet 'engedtem rá' a potméterekre.

Itt ez most más jellegű probléma. Itt a hasznos jel már eleve DC, így a zajokra alapból sokkal érzéketlenebb. Ettől függetlenül persze veszettül körbe kell futtatni mindent AGND-vel, különben ugrálna a kijelzés.
De itt tisztán DC a hasznos jelalak, illetve a panelmérő mintavételezéséből eredő 'lomhaság' miatt bátran lehet szűrni jó nagy időállandójú integráló taggal a jelet.

A gond az, hogy a lehelet folyamatos parazita ellenállást képez, ezen másodpercekig tud szivárogni áram, amire már 'nem hat' az integrálás.

A színes lakk egyébként az adatlapja szerint rosszabb tulajdonságokkal bír mint a színtelen. (Plastik70-et próbáltam.)

Igen, és úgy gondolom hogy ha már csinálunk valamit akkor az tényleg legyen rendesen megcsinálva. Nem véletlen készül ez a táp már kb két éve.
(#) dB_Thunder válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Én eddig is lakkoztam a nyákjaimat, ha két oldalas akkor mindkét oldalát. Ha SMD kivitel akkor beültetés után az egészet, ha nem akkor még beültetés előtt, az alkatrész oldalt, ha van ott vezető sáv, beültetés után pedig a fólia oldalt. Sima színtelen akrillakkot használok.
Az én készülékeimnek mindig "mostoha" körülmények közt kellet üzemelni. Az hogy belefolyik a víz az olyan általános dolog volt mint a fogmosás (már akinek) Attól max. átmenetileg lehetett üzemképtelen, de meghibásodni nem szabadott neki. Ez az igazi kihívás egy áramkörnek. Építettem régen egy gyújtásvezérlőt az autómba, az akkori párom lemosta a kocsit, de az elektronika még nem volt rendesen bedobozolva, ezért szinte megtelt vízzel a doboza ellepve a fél nyákot , de az autó ment ! A vízhűtéses gépem alaplapját egy az egyben lelakkoztam, és az is működik még.

A kiforrott technikák nem is az egyik napról a másikra születnek meg! (olvastam weblapod, tudom, hogy elvagy a tápoddal már egy ideje )
(#) FREDDI válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Megoldási javaslat: segédpanel a mérőnél, rajta a trimmer, és folyatsz a trimmer felé 2-3mA-t. A "gyári" vezérléstechnikában nem véletlenül használnak 4-20mA-es áramot jelátvitelre. Ja, a meglévő fóliacsíkot használd hozzá, semmi "drótozás". (ha megfelel az ötlet). Azért a panelmérőt a helyedben kiemelném, és megvizsgálnám asztalon is a viselkedését. Másik próba: bekötsz egy kéziműszert alkalmilag a panelmérő helyére, és ha azzal is csinálja, nem a panelmérő a bűnös. Ha nem, akkor pedig lehet, hogy a panelmérőt kéne felülvizsgálni.
(#) Alkotó válasza _Alkotó-bb hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Átnéztem papíron a tervet.

Van benne 3 felirat hiba!
1. C1 kondi polaritása fordítva van.
2. R11 felirat hiányzik az ellenállásból
3. A bemenethez felírt AC35V hülyeség. Helyette AC24V van a rajzon, de szerintem inkább AC26V kell, legalábbis ha 30V-ot akarunk "kinyerni" a tápegységből.

Alkotó
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
A C3 is fordítva van, mivel a rajzon fordítva rajzoltam be véletlen.
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Két módosítást még ajánlanék, a LED katódját a 0 voltra kösd és egy plusz ellenállást "R20" rakj a T2 bázisa és emittere közé.
(#) Alkotó válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Ehhez a rajzhoz igazítottam a nyákot. Nálam ez a 2.3-as verzió.

Ez még mindig csak terv!, és annak térbeli megjelenései is.

Alkotó
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szuper lett a nyákterv! Átnéztem, de eddig nem találtam benne hibát.
Szerintem ezt fogom megépíteni, mert nincs kedvem még nyákot is tervezgetni.
(#) morfondi válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Rendelni mikor lehet belőle?
(#) Electricboy hozzászólása Jún 2, 2009 /
 
Szervusztok!

Már-már elhatároztam hogy az alábbi kapcsolást fogom megcsinálni Pioneer módosításai jók meg is fogadnám őket csak már nem akarok variálni mert az alkatrészek megvannak a nyák kész és már nem szívesen kezdenék mindent előröl. Csak egy apró problémába ütköztem milyen hűtő bordát rakjak az áramkörre van nekem egy pár darab csak melyik a jó vagy ezek kicsik ha esetleg kellene jobb kép akkor szóljatok.
Üdv.ELECTRICBOY
Következő: »»   151 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem