Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   120 / 507
(#) zolika60 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Szép gondos munka. Ott a hegytetőn biztosan működik is. Nem ehet olcsó az a rendeteg mágnes. Láthatóan Neodínium. Szerintem csak az a része több 100 000. Átlagos Magyar viszonyok között hat lapáttal jó is lehetne. Ha kerékagy kell csak írj egy privát üzenetet nekem van efekvő néhány darab ajándékba is.
(#) Mtztraktor18 hozzászólása Máj 27, 2009 /

Eddig jutottam a szélerömü épitésében itt rotor és generátor és tengely nélkül látható az oszlop.
Daruval emeltük a helyére az agyat mert eléggé nehéz,
nem volt egy egyszerü müvelet de sikerült.
Még a lapátprofilon gondolokom miböl is csináljam
merész elképzelésem szerint egy 315mm átméröjü szennyvizcsö lenne az ideális.
A genetárorom egy egyenáramu villanymotor lett
mely leadja a 200w-ot 300-as forulaton. Méréseket végeztünk. Eléggé szerény teljesitmény de 20 ezer ft-ból nem tudok csodákat várni sajnos.
(#) inborn válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Bocs, de a profiktól olvastam, hogy az árbocot készre szerelve állítják fel egy fix talapzatra.
Részben viharvédelem és karbantartás lehetősége miatt is. Ha nagy vihar várható, csak leengedi az ember a földre az egész szerkeztet.
Én is így csináltam. Szerintem, nagyon ésszerű ez a megoldás.
(#) Mtztraktor18 hozzászólása Máj 27, 2009 /

Bocsika nem kellenek az ujitó ötletek ez ilyen lett és kész.
Nálam aza fajta megoldás hogy föl le engedem nem kivitelezhetö ha meg baj van elindittom a zetort daruval felmegyek és lekötöm egy darab drottal a rotort ennyi.
A topik különben is arra való hogy más embernek adjak ötletet, nézd meg én igy csináltam elmondom a tapasztalataimat stb stb...
(#) inborn válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

„Bocsika nem kellenek az ujitó ötletek ez ilyen lett és kész.”

Bocs! Én tévedtem!
(#) dB_Thunder válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

A vihar meg olyan kedves és tudatos lény, hogy megvárja míg otthon nem leszel be nem indítod Zetor gépállatodat, és le nem fixálod a rotort, addig csak kicsit tombol... láttunk már erre számos példát!
nem értem miért nem adnak emberek viharvédelemre...amíg meg nem hal valaki vagy nem keletkezik tetemes kár. Valaki kiszámolta mekkora erő hathat egy ilyen szerkezetre..nagyon csúnya értéket jöttek ki..
(#) gyzoli válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

A viharra számítani kell, az én szerkezetem kicsi, de még is a tegnapi viharban (ami nem is volt túl nagy) levette a szél a lapátokat, a rugós alátét nem tudta a helyén tartani az anyát. (de azért nem történt baj)
(#) Tápos Lajos válasza Szebence hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

A megtermelt áram elvezetésével lesz problémád...nem vltln h a hálózatot is először feltranszformálják több 10KV-ra,aztaán vissza le 230V-ra.
(#) Tápos Lajos válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Ua ha pisztolyfúrógép tokmányát próbálod kézzel hajtani.Állandómágneses állórésszel áramot is termelne.
Szélkerékre vmi röpsúlyos szerk kellene,amíg lassan forog a lapát csak üresbe forogna,ha megemelkedik a fordulatszám akkor kapcsolódna az áttételes hajtású generátorra.
(#) Tápos Lajos válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Ha van OK,de hátha vkinek kellene és megpróbálkozna vele,íme:
a vasmag sarkait kell kicsit leflexelni és jól teletekercselni huzallal,tengely kell bele csapággyal.
(#) Atis57 válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

szia!
ezen az ötleten olyan 20 éve görcsöltem -azóta nem próbálkozom ezzel ...
nagy fordulat kell és sok-sok menet rá . kis fordulaton nem tölt ha meg viharos széllökések vannak megint nem --nagy a tekercs impedanciája...
a névleges teljesitménye 30-50W lehet....
(#) Szebence hozzászólása Máj 29, 2009 /

Generátor építéssel kapcsolatba lenne pár kérdésem...
Ha megvan, hogy mekkora teljesítményűt szeretnék, akkor milyen képlet alapján tudom kiszámolni, hogy mekkora, hány tekercs, mágnse kell hozzá, vagy ez hogy működik?
A tekercsek menetszáma mennyi legyen, a huzalok vastagsága, stb...
Hogy kell méretezni a generátort? Este jövök
(#) athor77 válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

Fel tudnál rakni egy linket, hogy hol találtad ezeket a képeket.
Neekem is nagyon tetszik ez e megoldás.
bővebben utánanéznék.
Köszi.

kép.jpg

(#) gyzoli válasza athor77 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

Ezen a fórumon találtam, valahol a fórum 2/3-ánál, de már nem tudom, ki szúrta be, mert csak a fórum képeit néztem.

(de most nincs, amiért tűnődni, ezzel a módszerrel egy bicikli féktárcsával is meg lehet csinálni, és a függőleges lapát húzza meg a kábelt. )
(#) athor77 válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 29, 2009 /

Jogos a 2 pont!
Csak a megfelelő fékezőerőt lesz nehéz beállítani.
A helyszínen (oszlop tetelye) körülményes, a mühelyasztalon meg nem pontos.
De még mindíg ez a legjobb megoldás rá.
(#) gyzoli válasza athor77 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /

Elgondolkoztam azon, hogy megépítitek ezeket a szélgenerátorokat, és áramot is termelnek szépen, de egyáltalán hogyan kötitek rá a házatok elektromos hálózatára?

Az úgy milyen lenne, ha átalakítanám egyenárammá, és feltöltenék vele egy pár autóakkumulátort, (mivel egész nap nem fúj a szél) majd ezt rákötném valami olyan szerkezetre, ami méri, hogy az akkuk mennyire vannak feltöltve, ha tele vannak, akkor arról kapja a háztartás visszaalakítva 50 Hz-s váltóárammá az áramot, ha pedig kezdnek merülni, akkor átkapcsolja a hálózati áramra, hogy ne maradjunk villany nélkül, addig, amíg a szél feltölti az akkukat.
(#) lehar válasza gyzoli hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1

Elsösorban ezek a generátorok mind akkura termelnek,innen inverteren keresztül biztositják a ház elektromos áramát,esetleg van amelyik szintén inverteren keresztül termel direkt a hálozatra,de ezek a rendszerek általában nagyon drágák.
(#) Szebence hozzászólása Máj 30, 2009 /

A napokban kérdeztem, hogy hajlítsam meg a lapátokat, meg hogy jó lesz-e abból a vékony lemezből, ami van itthon..
Megcsináltam a lapátokat, itt egy link, ahonnan letölthetők a képek és egy videó, hogy mennyire forog a kezemben. Bővebben: Link

Mivel most már teljesen komoly szélgenerátorban gondolkodom, ezt nem fogom tovább fejleszteni, hulladék, vagy max dísznek jó lesz, ha csinálok neki rendes csapágyazást meg tartóoszlopot stb...

Tehát ez egy zsákutca, most egy teljesen komolyat szeretnék építeni az elkövetkezendő 1 éven belül.

(#) Mtztraktor18 hozzászólása Jún 1, 2009 /

Segitséget kérek ilyen müanyag csöböl hogyan lehet kivágni a lapátprofilt? Ha esetleg valakinek lenne valami
rajza róla dobjon meg vele. Elöre is kössz.
Megfájditja ez a szélpörgentyü a fejem tisztára

DSC00059.JPG

(#) pudding1 válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Jún 4, 2009 / 1

Vágd fel 4db negyed körívre, majd a két ellentétes sajkától 5-5cm-t elhagyva vágd el keresztben is.
(#) pudding1 válasza Mtztraktor18 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

pvcblades.gif

(#) gyzoli válasza pudding1 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ezek szerint alapból is meg kell legyen döntve 7 fokkal?
(#) gulyi88 válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Gondolj bele:
Van értelme, hogy a lapátnak legyen olyan síkrésze, amely merőleges a szére?
(Ha a középvonal egybeesik, akkor azon a területrészen teljesen merőleges a szélre , ha meg túlfedés van, akkor már át is esett a ló túloldalára...)
(#) gyzoli válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Igazad van, ez nem hajtja a lapátokat, csak letöri.
(#) tango hozzászólása Jún 5, 2009 /

Hello!
Sokat tanulmányoztam a témát, és nagyjából megértettem hogy áll össze egy szélgenerátor.
A legfontosabb kérdésem az volna, hogy honnan tudnék beszerezni töltésvezérlőt? Amit találtam a netten az napelemhez volt, vagy esetleg az is jó?
(#) pudding1 válasza tango hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

(#) tango válasza pudding1 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Kösz.
Kösz!
Magyarországon abszolút nem lehet kapni semmilyen töltésvezérlőt? Amúgy amit mutattál az nagyon szuper.
(#) foxi63 válasza tango hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Hali.
Valahol láttam olyan kapcsolási rajzot, hogy a 12V- ból egy inverter (kapcsolóüzemű) csinált 310V-ot, és ez a 310V pedig pwm üzemmódú kapcsolófetekkel 50Hz színusz csinált.mivel a hatásfok 0.9 körüli, így a két eszköz kb 80-85%-os szerintem elfogadható.
(#) Riggs válasza tango hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Készülőben a saját gyártmányú töltésvezérlő, ami egyben automatikus átkapcsoló állomás is. (Merült akuknál átvált hálózatra)
(#) Szebence válasza Riggs hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Hány wattos lesz?
Hogyan kapcsol át hálózatra? Mekkora lesz a késleltetés?
Következő: »»   120 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem