Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem így pár naponta esténként kis időre tudok mostanábva csak idejönni. Jók a képek, hát remélem, hogy egy jól működő generátor lesz!
Max 2KW-os generátort szeretnék készíteni, de még nem most. Jelenleg semmilyen módom nincs egy ilyen nekifogásába, de biztos, hogy pár éven belül csinálok egyet! A tekercsek... már sokat figyeltem...Most a tekercsek 1 sorban vannak, vagy egymáson több is van? Másképp megfogalmazva: tehát ha pl a huzal átmérője 1mm akkor az egész tekercs vastagsága is 1mm lesz, vagy ebből az 1mm-es huzalból több (esetleg 5-10) sor is egymásra mehet? (mintha ilyeneket láttam volna) Vagy ennek nem lehet több a vastagsága mint 8-10mm? A méretezés... Jelenleg minden változó, mert semmi nincs még meg. Azt szeretném én is, hogy alacsonyabb szélerősségnél is termelődjön kellő áram, mert nálunk sem lesz meg az állandó 150-170 fordulat percenként! Írtad, hogy azt lehet, hogy te is átméretezed, nekem mindenféleképpen átkellene.. A lapátokat max 1,5 MAX 2méteresre szeretném megcsinálni, de inkább 1,5m. A teljesítmény kb 2KW. Ennek függvényében kellene kiszámolni, hogy hány db mágnes szükséges (40x20x10mm) és a tekercsek száma, huzal átmérője, menetszáma stb. Ahogy olvastam 1,5KW felett ajánlatos 24V-ra tervezni a generátort... Egyelőre ezek a terveim, ötleteket, vázlatokat, számolásokat, tanácsokat már most gyűjtöm, hogy idővel minden meglegyen egy helyen. Ja igen, tehát ezeknek az adatoknak a fejében lehet számolni valamit, hogy miből, hogy s mint mennyit?
1,5-2 Kwattnál ,már a 48 volt is éppen csak elegendő.Az általad emlitett mágnesek kb.35-5O Wattot hoznak páronként,jó esetben elérhetik a 65 wattot is.(de ez ritka).A rotor átmérő legalább 3,5 méter,lapáthossz 1,75méter.
A mágnesek még nincsenek meg, csak ami ettől nagyobb volt, az lényegesen drágább már.
Most ha jól számolok, akkor 50db mágnespár kell a 2KW-hoz ha páronként 40W-tal számolok. Hát ez rengeteg... A rotor és lapáthossz az nem lenne gond, mert azt megcsinálom, szinte ugyanannyiba kerül mintha kicsivel nagyobbat vagy kisebbet készítenék, viszont ennyi mágnes az már rengeteg pénz (legalábbis nekem), aki még tanuló és csak nyáron tudok dolgozni. Meg igazából ha ilyen sokba kerül a mágnes már nem is igazán merek belevágni, mert mi lesz ha nem sikerül... sok lenne a kidobott pénz :S Az árakat innen néztem: Bővebben: Link Van valamilyen másik mód, hogy drágább de kevesebb mágnest kelljen felhasználni? Esetleg le tudod írni, hogy hogyan kell kiszámolni ezeket? Egyrészt kíváncsi vagyok rá, másrészt ne kelljen állandóan nyaggatni senkit, hogy ha ilyen vagy olyan mágnes van az mennyire lesz elég... Előre is köszönöm válaszod!
Az én generátorom 1,2 Kwattra lett tervezve,és 36 pár neodim mágnest tettem bele.De elsöre ajánlanám egy joval kissebb,de nagyon olcson megépithető ,régi,hangszorokbol kinyert,ferritmágneses generátor épitését,szintén Hugh pigott leirásában.Mailben megküldöm,nézd át és ha tetszik elsöre megépitheted,nagyon sokat tanulhatsz ebböl.
Megkaptam a leveled! Nagyon szépen köszönöm! Igen, már sokat gondolkodtam, hogyan tudnék nagyon olcsón egy teszt generátort készíteni, miből, hogy s mint, de akkor ennek a leírásnak a segítségével el fogom tudni készíteni. Ez sem látszik könnyűnek, valamivel könnyebre gondoltam, mint a Hugh pigott.
Nagyon régi TV-ből bontott hangszóróim vannak (csak 1-2db), de vannak neodímium mágnesek, van itthon 5-6 rossz winchester, volt nagyon régi is, amibe 2db mágnes is volt... Ahogy elnéztem ezt a leírást (csak kutyafuttában) szinte ugyanazok az alapanyagok, kellékek kellenek hozzá mint a komolyabb, Hugh pigott-hoz, ezért az lenne a kérdésem, hogy a műgyantának felbontás után van-e zavatossági ideje, lejár-e? Azért kérdezem, ha veszek műgyantát és pl holnap használok belőle, de a tényleges generátort csak 2-3 év múlva akarom megépíteni, addig jó lesz-e még, vagy a kisebbik generátort is csak közvetlen azelőtt csináljam, mielőtt a nagyhoz megvenném az alkatrészeket - belekezdenék? Az 1,2KW-os generátorod kb hány Ft-ból készült el? (az egész konstrukció) és mennyit takarítasz meg a villanyszámlán? áá, már megint itt vagyok.. most megyek, mert tanulnom kell! kb 1 hét múlva leszek rendszeresen, addig, csak fel-fel nézek naponta 1, max 2x
Lehár.
Megtennéd, hogy elküldöd nekem is a kisebb verzió terveit! Nekiálltam lefordítatni a Hugh Pigott féle gépet de még csak a 12. oldalnál tartok. A webfordító eléggé magyarít de még mindíg többet tudok kihámozni belőle mint az angolból. Előre is köszönöm.
Helo!
2 perc és továbbküldöm azt amit lehar küldött nekem. Ha elkészül a teljes fordítás, azt megosztod velünk? Illetve az eddig elkészült 12 oldalt? (Küldöm a levelet, 1-2 perc és megkapod)
Itt megprobálom feltenni a kissebb verziót is.
Mivel mint már irtam itt a forumon,nekem kizárolag csak szgenerátorbol,és napelemekböl van áramom,Nagyon messze lakom a legközelebbi villanyhálozattol.Hogy mennyit takaritok meg,arrol kevés fogalmam van az elöbb emlitett ok miatt.A mügyantának az eltarthatosági ideje tudomásom szerint nagyon nagy,ha hermetikusan elzárva,hüvös helyen tartod,és csak annyit használsz belöle amenyi szükséges.Én általában csak a pillanatnyilag,vagy a rövid távon szükséges mennyiséget veszem meg.
Eddig elekrülte a figyelmem, hogy olyan helyen laksz, ahol nincs kiépítve a hálózat. Igazából a 180. oldaltól olvastam el az egész topicot, az előtte lévő oldalkról meg megpróbáltam csak a fontos információt kiszűrni.
A műgyantát azért kérdezem, mert a környéken nem lehet kapni, ezért valószínűleg Pesten venném meg és nem tudom mennyi a legkisebb kiszerelés, meg, hogy éri meg... Ezért gondoltam arra, hogy egyből akkor többet veszek, mert az általában praktikusabb is meg az sem baj ha van itthon, ha eláll.. Napelemeket nem akarok venni, illetve még most dráa ahhoz, hogy visszahozza az árát.
Az alább leírtak nem kioktatás gyanánt lettek (lesznek) írva:
A szélturbina akkor hozza a mefelelő teljesítményt, ha egyéb feltételeken kívül (szélsebesség , oszlopmagasság, zavaró épületek, fák) a lapátok mérete is elég. Nagyobb lehet, de minek?, kisebb nem lásd: szélturbina teljesítményszámítás Tehát1,5, 2m átmérőből ne várj még 1 kW-ot sem. Nem mellesleg ez még mindig csak elméleti teljesítmény! Ferritmágnes is jó, de jóval gyengébb a neodiniumnál, ergó azonos méretben 1/3 fluxus, kevesebb teljesítmény. A winyókban, cd-ben, nyomtatóban levő mágnesek jók, neodinuimok, ha találsz hasonló méretüeket, akkor működik a dolog. A műgyantával ráérsz, 1 kg plusz edző amúgy azthiszem elég lesz. Nem romlik meg, agyogy lehar írta, de addig még van egy csomó dolgod Ja, üvegszövegt sem árt A tekercs több sorban van , tehát egy tekercs több sor rézhuzalból áll. Milyen környéken laksz? Hová szeretnéd a turbinát? Megfelelők a körülmények?
Nem, nem veszem kiaoktatásnak, de figyelmetlenül olvastad, amit írtam... Én az 1,5-2 métert nem átmérőre mondtam, hanem 1db lapátra... tehát az körülbelül 3-3,5méter átmérő körül van.
A hangfal mágnesek, meg a winchester mágneseiből épített próba generátort meg azért építem, hogy az előjövő zsákutcákba ne menjek majd be a rendes generátor építésénél. Erre a generátorra nem kell lapátokat raknom vagy hogy bármilyen szélkereket összeállítsak, ez csak egy kisebb, gyengébb verzió lesz, meghajtani, bármivel meghajthatom, hogy méréseket végezzek, vagy, hogy kiderítsem egyátalán működik-e. Gyöngyöstől 14 km-re, Vámosgyörkön lakom, szerintem megfelelő a széljárási viszon, ráadásul ha minden jól alakul, akkor pont a település legmagasabb részén tudom majd megépíteni a szélgenerátort (ott veszünk telket majd)
A neten láttam egy permanensmágneses 3500 W-os 3 fázisú generátort, amit kb 300 Euroért adnak. Szerintetek érdemes megvenni? Elvileg maximum 134 V-ot ad le (24 A) 1500-as fordulatnál fázisonként, váltóáramban. Szerintetek mi kell még ahhoz, hogy tudjam használni a háztartásban?
Hááát! Az 1500-as fordulatot széllel akarod előállítani? Mert ahoz óriási nagy áttétel kellene ergó akkora áttételnél a szél meg nem fogja mozdítani a lapátot.
Pl ezért nem használnak szélgenerátornak nagyon autóból kiszedett generátort se, mert annak is kell egy olyan 900-as percenkénti fordulat, de ez már inkább gyakori... De az 1500 az szerintem rengeteg, esélytelen! Annyi pénzből te is tudsz csinálni generátort, igaz nem akkorát (teljesítményben) de az működne.
Na igen, de 200-as fordulatnál már eléri a 15,2 V-ot, igaz váltóáramban és 3 fázissal.
sziasztok
Abban szeretnék segitséget kérni,hogy 1 kissebb szélgenerátor elkészitéséhez,a háztartásban elöforduló villany motort lehetne használni?? Lehetöleg áttalakítás nélkül! kb 30-50 w-ot szeretnék elérni! köszönöm a segítséget
Megint itt vagyok, de csak egy kérdés erejéig... (a választ majd pár nap múlva nézem meg)
A kérdésem az lenne, hogy elektromos retarderből ki lehet-e termelni a mágneseket, illetve az hogyan működik? Az elektromos retarder a tehergépkocsik és buszok tartós fékezését szolgálják, hogy ne kelljen állandóan az üzemi féket nyomni és emiatt ne melegedjen fel a fék. A retarder a kardántengelyen van és tekercspárok alkotják. Pl a legkisebb fékezéshez 1 tekercspárat kapcsolnak be, ha ettől nagyobb fékezőerő szükséges, akkor már 2 tekercspár stb. Tehát így lassítják a tehergépkocsit, ezért gondolom én azt, hogy ott mágnesek is vannak (méghozzá nem is kicsik) Jó a feltételezésem? Ha igen, akkor ezeket a mágneseket lehet generátorhoz használni?
Tisztelt széllelbéleltek
Elnézést a frissiben belépő megszólításért de csak úgy jött. 2 hete belevágtam egy szélkerék építésébe némileh fafejűen de nagy buzgalommal. Mechanika: orosz elöltöltős mosógép belső külső dobrögzítő csillag lapátok 110 mm es lefolyócső 76 cm hossz 50 cm től kifelé keskenyedve 5 cm ig (később fotók) szárazteszt: tengelyen mért fordulat terhelés nélkül 2m magasban kis szélnél (szellőcske) 100-135/min tapasztalatlanságomnak betudható autógenerátorral teszteltem akkor pedig ékszíjjhajtással a fordulat 20/1 áttételnél 0 meg sem moccant. kicsit elkeseredtem már már feladtam de elkezdtem olvasgatni az itteni fórumot és sok sok ötletet adott. mivel a gépkocsi generátor nem jött be ezért léptem és elkezdtem legyártani a saját generátoromat. terveim szerint kipróbálom a 3fázisú kondis motor és a saját generátor lehetőségeit is . alkalom adtán referálok a tapasztalataimról.
Nem vesztegeted az idődet hallod Tanács: Mielőtt házilag épített generátort építesz, sokat olvasgasd a topic-ot, mert nagyon sok hasznos információ van benne, mert ha valamit elrontesz a generátorodon... az nem olcsó móka.
Üdv
Tervem az itt olvasott látott ill az eddig tapasztaltak alapján (meló) a következő 12 mágnes egy alu tárcsában vele szemben 12 tekercs 3 fázisra szétosztva mindez feltéve a leírt mechanikára a fő gondom a szélbeállás ill az energialevétel csőtengely kéne de nincs ötlet esetleg ?
Egész jó kis masinád lehet, ha jó generátort építesz hozzá. Fano (#450601)-es hozzászólásában levő link szerint 9km/h-ás szélben 5w 24km/h-nál 100w 40km/h-nál 500 w-os teljesítmény jön ki átlagos hatásfokkal.Szerintem olvasgass vissza minden kérdésedre van itt válasz.
Szerinted az hány % hatásfokkal működne?
üdv
némiképpen érdekesen olvastam Fano (#450601) fórumreakcióját. kb 100 méterre tőlem üzemel kb 10 éve egy eredeti holland mini szélkerék a tulaj 150 papírért vette 48V 20A az adattáblája szerint az idő vasfoga ugyan megette a szabályzóelektronikát 2 éve így 56 V jön le róla alapból és 95 V csúcsban de pörög mint az istennyila 55 cm lapáthosszal. a belseje a következőképpen néz ki láttam de fotó még nincs majd ha megint lekerül a 15 méteres magasságból. 8 db 6 szegmenses gyűrű állórészben 48 tekercsel 48 db mágnes a forgórészben ezek gyűrűszerűen összerakott egységek mintha 8 db gyűrű lenne összerakva kézzel elforgatva szinte nulla ellenállása van kb mint egy 12 V-os minifúrónak. a lapátkialakítás 18 cm a lapát alja 5 mm a lapát teteje enyhén ívelt kb 200 as rádiusz mentén.
Az, hogy egy generátor milyen gyorsan forog és hogy mennyit termel két különböző dolog. Egy terheletlen szélkerék igen gyorsan foroghat kis szélben is. Egy adattábla kéne arról, hogy milyen sebességnél hány W-ot termel. Az a 48V 20A csak olyan szélben vehető ki beőle ami egy évben csak néhány órát van Magyarországon. Hollandia kicst más tészta mert sokka szelesebb. Azért is van ott annyi szélmaolm. Például ebben az esetben ez 50km/h-ra adódik 60% hatásfok mellett
Mért gondolod, hogy a fogaskerék szivattyúnak nincs energiaigénye?
Ezt valamelyik nap is magyaráztad már nekem, de én nem értem, hogy miért lesz nekem az jó, ha lent lesz a generátor? Sokkal bonyolultabb megoldani pl a 360 fokos elfordulást is.
Nem értem, mi itt a gond? Bármelyik szélturbináról levehetek 5kW-ot is, csak fújjon a szél jó erősen (sebesen) és bírja ki a turbina, meg az oszlop, esetleg az inverter, vezetékek, csapágy)
Sziasztok!
Szerintem túlbonyolítjátok az egészet,mindig a legegyszerűbb megoldásra kell törekedni (bizonyos határon belül) Az áram levezetésére a csúszógyűrű +bronzkefe szerintem tökéletes,nekem semmi bajom vele.Bővebben: Link Sajnos csak mozillával működik a videó
hali
csináltam egy "szélerőművet" a mágnest és a tekercset egy dinamóból szedtem ki, de fúróval meghajtva nem működik...mit hagytam ki belőle? a képet mellékeltem
Nem szakadt a tekercs?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |