Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   526 / 3961
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szerintem derítsd ki kié a wifi és kérd el tőle a kódot. Én is így tettem otthon. Körbe jártam a szomszédokat és megegyeztem azzal akié volt.
(#) besi99 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
A kapcsolás jó, csak két telep kell hozzá !
A pluszosnak a negatív vége a földre, ugyszintén a minuszosnak a plusz vége a földre!
(#) Kicsa hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Megpróbálok lényegretörő lenni. Találtam itt az oldalon egy feszültségőr autóba elnevezésű kapcsolást,ezt ittni : Akkuőr
Az lenne a feladatom hogy 24 Vos rendszerre kössem és ha a feszültségszint 20.8 V felett van nem kell halás pontosan) akkor hűtőtáskát kapcsoljon.A poblémámat kettészedve :

1. Át kellene méreteznem a kapcsolást 24 V-ra. Ha jól értem akkor a ledek előtétellenállását dupláznom kell,az IC-k adatlap szerint a 30 V-ot bírják.Kérdésem az hogy elég csak a Zenér feszültségét megdupláznom?

2. rész : A középső zöld led ellenállása elől (Lm324es IC 8as lába) venném a jelet amivel egy tranzisztoron át kapcsolnám a relét ami bírja a hűtőtáska áramát. Találtam itt fent egy relé vezérlésre példát : Relé

A kérdésem az hogy és BC547-tel szeretném kapcsolni,a relém 12 Vos behúzótekercsű. 316 Ohm ellenállású. Ha minden igaz akkor a komparátorok kimenetén 24 V jelenik majd meg (ezért kell a led elé 2 kOhm) : Ha jól értelmezem a tranzisztor adatlapját akkor 5V és 2 mAnél nyit teljesen? Ez azt jelenti hogy elé bázisellenállásként kell 10.5 kOhm? A reléhez meg gondoltam hogy nem tekerem át a behúzó részt hanem sorbakötök 2 12Vos behúzótekercset és akkor egyszerre kapcsolom a pozitív és negatív szálat is. Remélem nagy hülyeséget nem írtam,ezúton szeretném kérni a segítségeteket ebben a projektben.
Köszönöm szépen előre is
Üdv Kicsa
(#) kiskacsa2009 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
És szerinted a metrósok odaadják csak úgy a kódot???
Már próbáltam felajánlottam 2 embernél is havi 1000Ft-ot
Létezik egy olyan progi ami végigfuttatja a számokat 0000...-tól amíg nem lesz jó, és akkor bármikor, bárhova tudok csatlakozni...
(#) zolika60 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
A szomszédomnál egy 10 karakteres számokat és betűket egyaránt tartalmazó kód volt. Szerintem azt kitalalálni eltarthat egy darabig. Szerintem ne add fel, hátha lesz olyan is aki szívesen közösködik veled. De ha létezik ilyen progam engem is érdekelne.
(#) pet válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Nincs ilyen program.
Olyan program van, amit ha egy wifis gépen futtatsz kilistázza a már beírt kódok hashelt karaktersorozatát.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Azért nem adom fel a hack-elősdit, mert apám egyik ismerőse, aki most Angliában él, az megcsinálta ezt...
Tehát bárhol bármikor és bárhova fel tud csatlakozni...
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Az a kérdésem hogy egy komparátor ic-vel ha meghajtok egy pnp tranzisztort akkor kell-e a bázisára ellenállás? Csináltam egy kapcsolást és azthiszem a komparátor ic szállt el, ahogy rámértem. Lehet ez az oka hogy a komparátor kimenetje a pnp tranyó bázisát a testre úgy lehúzza hogy az áramtűrése meghaladja a 20mA-t? Nemtudom értitek-e mire a gondolok, a lényeg csak annyi nekem hogy kell-e ellenállás vagy nem szükség. Egy opa-val létesített komparátor után egyértelmű hogy teszek ellenállást egy npn tranyó-val való illesztésekor, de itt most kicsit meginogtam hogy mi van akkor ha spéci kompi ic és a pnp bázisát húzza le a testre az ic.
(#) proli007 válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Közel jól okoskodsz. De..
- Ezt a 20,8V feszültséget meg kellene gondolni, mert ezen a feszültségen az aksi már le van merülve. Szerintem inkább induljon a kocsi és olvadjon le a táska, mint fordítva.
- A Led-ek ellenállását valóban duplázni kell. Viszont a zénert nem érdemes kicserélni (a 6,2V-os a leg stabilabb), elég ha az 1250ohm ellenállást kicseréled 3,6kohm-ra. Akkor a komparálási értékek a kétszeresek lesznek. (elvileg a zéner előtét ellenállását is növelni kellene, de ha az 15mA-re nő, az sem gond.)
- Az adatlap, mást mutat, de az ellenállás amit választottál, azért jó lenne. A bázisáram értéke akkor jó, ha Ib>Ic/béta. Tehát 12V/316ohm-os relé árama, kb. 38mA. Ez lesz a kollektoráram. Ezt az áramot közepes kb. 100-as bétával osztva, 0,38mA bázisáramot jelentene. Ennél tehát nagyobbra kell választani a bázisáramot. Ha közel a háromszorosára választjuk, akkor a szükséges bázisáram 1mA lenne.
Tekintve, hogy az IC kimenete nem megy fel 24V-ra, csak kb. 22-re. Ez az áram egy 22kohm-os bázis ellenállással megfelelő lenne.
- A bázis emitter közötti ellenállás azért szükséges, mert az IC kimenete a GND-re sem tud lejönni (legalább is 1..2V-al számolni kell). Ha az 1mA áramból 0,2mA áramot a bázis-emitter ellenálláson vezetünk el, a bázisnak még mindig jut 0,8mA. Ha a tranyó nyitva van, akkor a bázis-emitter feszültség kb. 0,65V lesz. Így az ellenállás értéke, 0,65/0,2mA=3,3kohm-ra adódik. Tehát a bázis csak akkor fog kinyitni, ha a 22kohm-on már legalább 0,2mA folyik azaz 22kohm*0,2mA=4,4V. Tehát ha az IC kimenete ez alá esik, akkor a tranyó, biztosan lezár.
- Felesleges kapcsolni mind két pólust, a plusz bőven megteszi. Inkább helyettesítsd a második relét a relé ellenállásával azonos értékű soros ellenállással. (330ohm) Ez csak fél Watt veszteséget jelent.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Azt is megírhattad volna, hogy milyen komparátor IC-t használtál. (Mert sok esetben annak kimenete egy nyitottkollektoros NPN tranyó.) De soros bázis ellenállás minden esetben kell, ha a tranyót nem árammal (áramgenerátorral), hanem feszültséggel (feszültséggenerátorral) hajtjuk meg.
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
LM393-at használtam minek kijövete mint ahogy írtad egy npn tranyó kollektora. Köszi a választ.
(#) gaeb hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Hali.

Feszültség változást szeretnék mérni PC segítségével.

Adott egy eszköz ami kiad magából 0,01 - 0,20 V-ig, ezt kéne valahogy össze buherálni a PC-vel. (persze úgy hogy valami értelmes nyelven pl Java fel is tudjam dolgozni)

Kérdés milyen porton tudom ezt a feszültség jelet átadni?

Megoldható a dolog A/D átalakítás nélkül?

Jól jönne pár gondolat mert nem tudom hogy kezdjek neki.

köszi.
(#) Action2K válasza gaeb hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szia!
Több lehetőséged is van.

1, bevezeted a PC hangkártyájára, és kiolvasod a megfelelő helyről.
2, Ezt a jelet felerősíted olyan szintre, hogy egy 8-10 bites A/D feltudja dolgozni, s az LPT porton leolvashatod.
3, Szintén felerősíted a jelet, de egy izzó (LED) - fotoellenállás párossal változó ellenállásértékké alakítod, s a GAME port poti helyére kötöd, programból leolvasod.
4, VFO generátorral frekvenciává alakítod, beküldöd egy porton amit mérsz...

Mi a szimpi?
(#) Kicsa válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm szépen a kiigazításokat. Akkor az 1250 Ohm heylett berakok egy 3-4 kOhmos potit és akkor első alkalommal egy labortáppal be lehet lőni a megfelelő értéket. Azthiszem egyenlőre mindent értek,nagyon szépen köszönöm a segítéged!
Üdv Kicsa
(#) gaeb válasza Action2K hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Igazából az a megoldás érdekelne ami a legegyszerűbb és az adott jelet eléggé pontosan tudom majd venni nem torzít az arányokon mivel a feszültség változás lineáris, és lehetőleg nem túl drága a megvalósítása.

Alap szintű dolgokat meg tudok csinálni de nem akarok annyira belefolyni bonyolult áramkörök tervezésébe.
(#) proli007 válasza gaeb hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Az "eléggé pontosan", nem műszaki paraméter. Ezt %-ban kellene megadni, és/vagy hogy, hány diszkrét értékre szükséges minimálisan felbontani a 10mV..200mV bemeneti jel tartományát a PC-s feldolgozáshoz. Meg kellene adnod, hogy milyen gyorsan kell átalakítani azaz a mérés ciklusidejének mennyinek kell lenni. Valamint, hogy mekkora a jelforrás belső ellenállása. Korrekt válasz adásához, minimálisan ezek az adatok szükségesek.
üdv! proli007
(#) elektro777 hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Köszi a választ!
még lenne kérdésem, az egyik az hogy a kapcsolási rajzon a C6-os kondi az 1nf-s, és azt lehetne valamivel helyettesíteni? mondjuk 100nf-es el?(mert most pont nincs)
és a másik kérdésem az lenne hogy hogytudom megállapítani egy kerámia kondenzátorról hogy melyik a + illetve - polaritása?
előre is köszi!
(#) nagy_david1 válasza gaeb hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szerintem a legegyszerűbb megoldás mint írták a PC hangkártyáról való megközelítés. 1V-nál nagyobb nem szabad lennie a jelnek, de ez nállad mint látom nem áll fenn. Aztán keresel a googléban hangkártya oszcillószkóp programot, felteszed s máris működik. Ajánlom pl a Visual Analiser ingyenes programot (ingyenesek közül ez a legjobb, és amúgyis nagyon jó, a virtins még jobb de ahoz nem találtam én még feltört verziót, pedig elég jó vagyok feltört verziók keresésében, én kijelentem hogy nincs is a 3.1-esnek a neten feltört változata, pedig nagyon jó lenne). Ennél kipipálod a feszültség mérését s máris látod grafikopnon s mindenhól a változást. Nagyon hasznos és "okos" program. Egy csomó beállítás közűl válogathatsz
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
- Hogyne lehetne! 100db-ot sorba kötsz és már kész is az 1nF.
- Rajzolj valamelyik lába mellé egy "+" jelet, és akkor már meg tudod állapítani, hogy a másik lába a "-" . (a kerámia kondi ugyan is polaritás független)
És légy szíves tanuld már meg használni a Válasz gombot.
üdv! proli007
(#) Flatlander hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy atx tápom amit gépen kívül használok.Nem túl nagy 12v 6A-t tud de szerintem ennyi nemjön ki belőle(egy akkus fúró akkuja helyett van bekötve nyákfúráshoz ilyekhez tökéletes)de ha hirtelen teljes fordulatig nyomom lekapcsol a táp.Valahol olvastam hogy terhelni kell valamelyik ágat és akkor rendesen leadja a 6A-t 12v-on.Azlenne a kérdésem melyik ágat és mivel terheljem le?Előre is köszi
(#) proli007 válasza Flatlander hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Hello!
Az 5V-os ágat. De erről és ennek átalakításáról már több alkalommal volt szó, a tápjavítós topikban. Ajánlom nézz utána.. Ja, és hogy mekkora terheléssel? Ami megfelelő. De lehet, hogy a motoráram extrém növekedése oldja le a tápot. Esetleg egy nagy pufferkondit megpróbálhatsz rátenni.
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jún 13, 2009 /
 
Üdv!
Árammérést szeretnék AVR-rel.
Mellékeltem egy képet, R2 a sönt ellenállás, R4 és R9 az értékbeállító (egyenletből számolható az IC kimeneti feszültsége)
A túlfeszvédő zener dióda helyesen van itt bekötve? Köszönöm!

sont.jpg
    
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Hello!
Úgy tűnik, minden rendben van.
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg válasza proli007 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Köszi!
Még egy kérdésem van, csak elfelejtettem:
Ez a zener diódás védelem nem módosítja a mérés eredményét?
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Hello!
Kis mértékben igen (kis áramok esetén, meg nagyon is), mert a zénerkönyök alatt is van áramfolyás a zéneren. sokkal jobb eredményt érsz el, ha a zénert előfeszíted, és egy diódát kötsz a zéner és a bemenet közé.
üdv! proli007
(#) silenthill2 hozzászólása Jún 13, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy elég régi neonos Ham Electronic VH-2115 típusú stek lámpa szerűségem, amit szeretnék megjavítani, mivel az előző gazdája szépen szét szedte és eltépkedte a beforrasztott vezetékeket.Sajnos a googléban nem találok hozzá sem képet, sem kapcsolás rajzot. Tettem fel ide néhány képet róla,hát ha tud valaki segíteni,hogy pontosan mit hova kell beforrasztanom. Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Még néhány kép a steklámpához
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Ja és nem Ham Electonic,hanem Ham Electric VH-2115
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Nem tudom mit csinál ez az oldal,de a képek neve nem is oda került,ami valójában.
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Na mostmár jó
Következő: »»   526 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem