Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sikeresen beszereztem egy olyan toroidot ami 3V körüli feszt ad le, olyan vezetékekkel ami 10A-t is elbír.
Kérdésem az lenne, Van e olyan stab ic ami elviseli ezt a 10A-t 3V mellett? Galvanizáláshoz lenne ezért a kis fesz és sok A
Szia!
Igen, ennél a verziónál az AC megszakításakor lép fel ez a jelenség. A jelenség oka a két tápfeszültség (+24v és -5V) különböző értékű pufferelésének a hatása. Jelentőséget nem kell neki tulajdonítani, semmi gond nem származik belőle, de ha nagyon zavar, két megoldás is van rá. 1. A -5V-os ágba is 10000µF-os pufferkondit kell tenni a 47µF helyett. 2. DC kapcsolóval kell ellátni az áramkört. Üdvözlettel: Pioneer
Szép napot Neked is!
Igen, erre jutottam én is, hogy beteszek egy kapcsolót. Amúgy sem árt néha... Köszönöm a segítséget! Gábor
Ehhez mit szóltok? Csak a kimeneti kondi értékét nem tüntették fel, de elméletileg 0-30V 5A
Bővebben: Link A linket javítottam, kimaradt a http:// tag. Frankye
Jó napot mindenkinek. Régóta figyelem a topicot. Csak mint felhasználó, de minden elismerésem a tudásuk és megszállotságuk miatt. Valamelyi táp topicban talán Proli007 nak már elküldtem a kapcsolást. Ismét megteszem véleményezés céljából és érdekesség gyanént. Menyire állná meg a helyét a mai technika mellett ? Ezt használom a 80-as évek közepétől minden hiba nélkül. Mint látni még a " KGST" korszakból való és főleg NDK.s alkatrészeknek vélem pl a trafót is. Esetleg bövíthetősség lehetőssége?Tisztelettel: Öreg T
A galvanizálás nem igényel stabilizált feszültséget.
Simán csak dióda, meg esetleg puffer, és kész is a mű. Alkotó
A galvánhoz akkor jó lesz az a toroid, ahhoz megvan a graetz is, meg az elkó is.
Ezt az 30V/5A-es tápot most néztem trafó nélkül 6800Ft a ret-ben alkatrsészenként megvéve egy preciziós potival, csak azt nem tudom, hogy a potinak vajon hány wattosnak kell lenni, az nem volt feltüntetve a kapcsoláson.
Most ezt nem értem, a múltkor kétszer volt benne az a baj, most ez változott, és nem teszi már elé a http://-t, vagy ez régen is így volt?
Egyébként köszi a javítást
Szia!
Ez a tápegység úgy ahogy van, jó. Viszont a negatív tápfeszültség előállítására használt két LED elég érdekes megoldás. Miféle bővíthetőségre gondolsz? Üdv: Pioneer
Hol állítod itt be az áramkorlátot? Tudom hogy iszonyat lustaságnak hangzik azok után, hogy raktál fel nyáktervet meg minden, de egy alkatrészlistád nincs véletlenül?
A P2-es potméterrel, de ez a beültetési rajzon fel is van tüntetve.
Üdv. Max az áram ,de inkább elvetem. A nagyobbakhoz fix stabilt használok (autó erősítők) 25-50A. Már 3A is jobb lenne de az alapműszer kimondottan ehhez van tervezve /skála/.Öreg T
Azóta javította ki Topi, mert sokan kétszer is szerepeltették. Jól emlékszel, valóban, "régebben" ott volt. Semmi baj, mint minden újat, ezt is csak meg kell szokni.
Szia!
Eredeti rajzban a végtranyó meghajtója NPN, Ti PNP-t használtok, nekem NPN van. Mi legyen?
Üdv ismét.
Jövök kettő képpel. Így állok jelenleg: 1 2 Lenne pár kérdésem: -a trafó felöli panelen lévő induktivitásnak nem fog bezavarni a toroid? -akarok még bele egy kimenet lekapcsoló áramkört, csak egyszerűen a 4 kimenetet 4db relével lekapcsolom. Itt a kérdésem hogy a 4 relé tekercsét párhuzamosítom és ezt a 12V-ra kapcsolom egy billenő kapcsolóval? És ennyi? Na meg hova rakjam a kapcsolót még? Még ez a relés panel hiányzik, amin lesz még egy fordulatszabályozó a ventillátornak. Aztán meg a vezetékelés.
Szia!
Igen, A PNP meghajtásra a kisebb IC tápfeszültség mellett a nagyobb kimenőfeszültség kinyerése miatt volt szükség. Ha megnézed, nem csak ez az eltérés az eredeti rajzhoz képest, hanem sok minden más is. Az utolsó 2.6 verziójú rajz a jó aszerint építsd meg.
4 áramkörös reléből elég 2db is ha egyszerre akarod kapcsolni őket.
Még nem is láttam lágyindítót labortápban .
Helló! tényleg, erre nem is gondoltam, mindegy mostmár 4db lesz
600W-os trafóhoz már kell szerintem
Szia!
Holnap járok pesten.. veszek PNP tranyót. Különben 2.4 es nyák van beültetve, módosítva 2.6-nak megfelelően, csak a meghajtó tranyó nincs benne és ezért kérdeztem elöbb . Nálam 24VAC-ról fog járni. Köszi
Rakj fel egy-két fotót, mert általában csak az enyémek vannak fent. Több kép, többet mond, és persze adja a sok ötletet.
Alkotó
Összeraktam az RT1994/11-12 számaiban közölt kapcsolás, Alkotó-s változatát.
Elsőre minden működik, és minden hibátlanul, várakozásoknak megfelelően (szeretem az ilyen kapcsolásokat). A tesztpéldány szekunder feszültsége 36V, ami terheletlenül 48,3V egyen a pufferen mérve. R4=20 kohm-nál az Ukimax=40,1 V R16=7,5 kohm-nál az Ikimax=5,1A Ezeket az értékeket nagyon stabilan tudja. Végeztem egy rögtönzött hőfüggés tesztet is. Hidegen beállítottam pontosan 30V-ot és 3A ármakorlátot. Rövidrezártam, és próbáltam melegíteni, de hűtőbordával ez nem volt sikeres, ezért azt ideiglenesen levettem róla. Így már fel tudtam fűteni kb. 60-70°C-ra, és újra mértem a feszültséget és áramot. A digitális multi kijelzési pontosságán belül abszolút stabil, egy hajszálnyit sem mászott el (ez pl. a RIM NTM305-nél nem így van). Még megnéztem a 40,0V-ot mennyire tudja stabilan, hiszen csak 35V-ra van "kitalálva". 3A körüli izzós terheléssel, egy pillanatra bevillan az áramkorlát ledje (hideg izzószál miatt), de aztán szintén teljesen pontosan visszaugrik 40,0V-ra. Ez a tápegység, első megközelítésben, minden szempontból kifogástalan. Bátran tudom ajánlani, mert számomra nagyon szimpatikus, hogy "szakemberre" bízták a referenciafeszültség előállítását (uA723), nem pedig csak egy sima zénerre, illetve benne van az a biztonsági tartalék, ami kritikus esetben nagyon megbízhatóvá teszi a labortápot. Alkotó
Helló ! Csak a rend kedvéért: ezt a kapcsolást az Elektor 1982-ben leközölte ehhez a RT folyóiratnak annyi köze van ,hogy lemásolta- azt is egy hibával- viszont a nyákot egy az egyben. Nekem ez a táp tizenöt évig hibátlanul működött. Most újra építem egy korszerűbb kivitelben.
Az Elektor nehézkesebben érhető el, és nem magyar nyelven íródik. Az RT viszont könnyen, érthető nyelven, ezért célszerűbb erre hivatkozni.
A saját nyáktervemet is egy "korszerűbb kivitelnek" gondolom, akár neked is tudom ajánlani. Nem is beszélve arról a "parányi" momentumról, hogy kulcsfontosságúnak tartom az IC-k tápjának stabilitását (nálam ez megoldott) Első nekifutásra nálam is tökéletes a kapcsolás! Alkotó
Ha szépen megkérlek, megosztanád velünk a nyáktervet, meg az alkatrész listát.
Üdv, POCOK2000
Igazából rosszat kérdeztem. Igazából arra voltam kíváncsi, hogy a műszer mutatja mekkorára állítod az áramkorlátot? Ha azt is tudja megyek holnap boltba alkatrészekért.
C9 így fel fog robbanni!
C11 miért kell? Az az eredeti rajzon is rajta volt vagy te tetted oda? Tulajdonképpen én is ezzel a konstrukcióval operálok mindegyik tápomban. Megengedsz pár javaslatot?
Szia!
Igen mutatja rövidre zárt kimenet mellett.
9.000Ft-ért ajánlottak olyan toroidot ami tudja azokat bemeneti teljesítményeket ami ehhez a 40v/5A-es táphoz kell. Ez jó ár, vagy tudtok valami olcsóbb beszerzési forrást?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |