Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 1 csatornára 12 gomb
Az lenne a kérdésem hogy 1 csatornás adó /vevő párra hogy lehetne 12 gombot rákötni hogy a vevőnél meg meghúzza a relét ez egy autóhoz kéne távirányítónak.
Hali!
Erről olvastam tegnap, nem tudom hol, de előtúrom neked.
Bocsi amit én néztem az infrás, neked gondolom rádiófrekvenciás kell. Vagy nem?
rádióra kéned de megnézném az infrást is
Az megtaláható a hobbielektronika egyik topic-jában, itt a link: ITT
Tudsz belőle ihletet meríteni, sok szerencsét az építéshez!
Én sem, csak építettem egy égetőt (kb 100Ft az alkatrész), és a progit beégetem. (ezt a távirányítót még nem csináltam meg) De PIC nélkül elég macerás, mert akkor kell egy infra távirányító IC (párban, vevő, adó) de még akkor sem biztos, hogy menni fog rádiós adatátvitellel...
Ott van az oldalon... ZIP-be csomagolva.
De a 2 PIC meg a házhoz szálítás már 1600 körül van amiért már lehet venni egy távirányítós autót amiböl ki lehet szedni a távirányítót
Hát igen, ebből az következik, hogy nem éri meg építeni, mert olcsóbban kapsz készet... (de ezt az áramkört később bármi másra is fel tudod használni)
Ha adott egy adó-vevő pár, talán legegyszerűbb a DTMF használata. Adóoldalon egy nyomógombos telóból kibányászott "tárcsázó" IC, a vevőkimenetre pedig MT8870 dekóder. Ez 16 db nyomógombot tud kezelni.
Itt egy rajz, bár nagyon halovány, de azért látszik.Rengeteg féle DTMF hívómű-IC van, azért mondom h telót kell szétszedni, mert 500-ért van piaci, amiben benne van és boltban maga az IC drágább.
így már ok akkor ez az adó és a vevőnél lévő kapcsolás az jó ami az íc adatlapján van ? És a gombok a körök hejére mennek ?
A bal oldala a kódoló (tárcsázó IC) C (column=oszlop) és R (row=sor) jelű lábakra kell kötni a mátrixba kötött tasztatúrát. Ez azt jelenti, hogy mindig egy sor és egy oszlop lábat kell EGYMÁSSAL összezárnia egy nyomógombnak.
Ez a rajz infrás átvitelt szemléltet, az adórész vége egy infra LED. A jobb oldali IC a dekóder, a bemenetén fotodiódával és egy egyszerű erősítővel. A 8870 BCD kimenetére még kell egy 4-ről 16-ra multiplexer és az meghajhat tranyókkal bármit.
köszi a segítséget és a c1,r1 re is kell valamit kötni ? mert oda a tranzisztor két lába megy. És az nc jelölésű hejekte mi megy ?
Az a tranzisztor neked nem kell, itt azért van, mert az adó folyamatosan nyomja, hogy "1". Oda van írva, h R1-C1=1. Az NC: No Connection= nincs bekötve.
Mellékelem a tasztatúrát, ami mindig egy sort zár egy oszloppal (majdnem mind ilyen). Adok még 1 rajzot, ahol ugyan nem C154 a dekóder (mert nem kellett 16), látható a bekötés és még egy kijelzőn is szemlélhető a működés.
Még egy kérdés ezeket az íc-ket hol lehet beszerezni ?
Megépítettem a dtmfdec.gif kapcsolást, de valamiért nem megy.A kijelző 0-t mutat bármelyik kódot adom be.A hang egy telefon headsettből megy az inputra.Mi lehet a gond????
Hali, ravasz kérdés jön. Miért pont a * gombra nem reagál rendesen? Éppen azt kellene detektálnom, ic, kristály csere meg minden volt. Kész vagyok! ha valaki esetleg....Köszönöm
Biztos azért mert ,csak az az egy más funkciót lát el a billentyűzeten ,vagyis az adó sem ad rá semmit. Egy független gomb.(de azóta biztos rájöttél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |