Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
Igen,az eredeti trafó...akkor belenyugszom
![]() Esetleg megnézem lábán üresben többet forog-e, ha igen,akkor tényleg ennyi a vége, kinaitól ne is várjak többet, meg elég is ![]() Köszönöm a segítséget...ja még annyi,hogy a CDIben a párhuzamosan kötött elkó és ellenállás az miért felel? az késlelteti a gyujtást?
Ha a jeladóról a tirisztor gate-re menő kondira (elkó, pár uF) és az arra párhuzamositott ellenállásra gondolsz, akkor nem a válasz. Az elko viszi át a jeladó feszültségugrását és gyújtja be a tirisztort, az ellenállásnak elsősorban annyi a szerepe, hogy a kondit teljesen kisüsse a következő gyújtóimpulzusig,és igy megintcsak be tudja gyújtani a tirisztort.
Visszakerestem a rajzot közben, az ellenállás értékével lemehetsz mondjuk 2.2k ohm-ra is, próbáld meg igy is, növekszik-e a fordulat.
Igen,arra gondoltam...Aha,ez volt a másik tippem...de akkor mi késlelteti a gyujtást? a jeladó holtpont elött 12fokkal adja le jelét, a szikra meg majdnem holtponton kell h megjelenjen...vagy itt is elvagyok tévedve?
![]()
Szerezz egy stroboszkópot, vagy készits egy ledeset,és megvilágosodik minden!
![]() Egyébként még az inditáskor is kell előgyújtás, és ez a fordulatnövekedéssel egyre nagyobb értékű kell, legyen. Tehát mindenféleképp a holtpont előtt kell neki gyújtania. Az a 12° egy kompromisszum eredménye, ilyen előgyújtásnál még nem csörög alapjáraton sem, és a közepes fordulattartományban is van még erő a gépben. Egyébként az ellenálláscsökkentéssel csak óvatosan, mert a tirisztor érzékeny tipus, nehogy kinyirja a jeladó! Nem mindegy az osztási arány 22/1k vagy 3.3k/1k. Ha tudnám biztosra, hogy a jeladód képes a BT151-et meghajtani akkor azt javasolnám, 10µF/2.2k párositással. Persze az 1k maradna.
A CDI töb mint tökéletes
![]() ![]() köszönöm a segítséget, következő projekt a mikrovezérlős gyujtás lesz...
Sziasztok. Gondoltam megosztom gondolatomat veletek:
Én ha PICes gyújtásvezérlős dolgot építenék, úgy tenném, hogy nem egy, hanem két jeladót tennék egymás után. A kettő közt a PIC méri az időt. ALapjáraton ugye ez több, mint x Ezres fordulaton. Azt is tudjuk ugye, hogy a kétüteműeknél kisebb fordulaton kisebb előgyújtás szükséges. Tehát ha a pic az időt soknak titulálja, kisebb előgyújtást állít. Viszont ha a két jeladó közt csökken az eltelt idő (vagyis nem köztük, hanem az onnan jövő két impulzus közt eltelt idő), akkor ugye a pic tudja, hogy magasabba a fordulatszám, azaz nagyobb előgyujtás kell ahhoz, hogy jól menjen a masina. Lehet írta már valaki, nem tudom, nem olvastam, de ha értenék hozzá, én így tervezném. Remélem értitek, és használhatónak találjátok a hszt. uli
igen eben igazad van.
minél nagyobb a fordulat anál nagyobb előgyújtás szükséges. de ez nem teljesen lineáris. ahoz kéne szerezni görbéket és ahoz programozni a pic- et. a sima gyújtás azért is rossz hatásfoku mert magasabb fordulaton csöken az előgyújtás az alkatrészek lomhasága miatt. de elég egy jeladó is is!! és a jelek közti időböl számitani ki.
Ezt nem tudtam, hogy nem lineáris, de sejtettem.
Sebaj, aki ért hozzá úgyis megcsinálja. Egy kérdés. Az előbb olvastam, Cheese épített CDIt robogójához. Kérdésem az lenne: Simsonra hogy tudom rádobni? Mivel ott ugye megszakító van. LEhetséges rárakni? vagy inkább építsem meg az 555-tel kiegészített verziót? uli
a megszakítósra nem kell semmi elektronika!! csak 1db kondi és 1db transzformátor.
ha át akarod építeni akkor vagy veszel egy jeladós alaplapot vagy építesz hozzá egy halos gyújtást
szevasztok
tudna nekem valaki gyakorlati értékkel szolgálni a CDI trafók primer induktivitásáról (elég a nagyságrend n*100uH, vagy n*1mH..)? (nincs L mérőm sajna..) köszi csá
Próbálom az utolsót előkaparni. ha meglesz, irom az eredményt.
Ennyinek mértem:
(A gyári 106uH a műszer szerint 102)
kösszi, akkor ezekszerint még a 100uH-t sem éri el.
Új gyújtást tervezek, és a primer áram csúcsértéke fontos tényező!... kössz mégegyszer ![]() csá
Mértem úgy is, hogy a szekundert zártam a primerhez, igy 45uH volt az eredmény.
A vas nyitott, de biztosan van akkora áramérték ami telitésbe viszi, és oda a drága töltés értelme.
Ha jól gondolom, akkor lenne a vas telítésbe, ha elérném azt az áramértéket,
amikor az áramot csak a soros ellenállás korlátozza. Kiszámolható menniy az az adott feszültésgen tároltenergia, amitől a trafó elmegy telítésbe. A trafón Utr(t) mindig a tárolókondi feszültsge van Uc(t) van, mivel ekkor párhuzamosak, a telítési áramot pedig az Uc(t)/Rsoros határozza meg (Uc csökken, így a telítési áram is vele együtt csökken, mindig párban vannak). Ezért csak, akkor menne el telítésbe a trafó, ha már az Uc(0)kezdőfeszültségen a kondenzátorban tárolt energia >= lenne Azzal az energiával, amit az Uc(0)/Rsoros áram létrehozna az induktivitásban. (Uc(0)=300V, Rsoros=0,5 ohm, L= 70uH, WL=12,6J eszméletlenül nagy!) szóval szerintem hiába is akarnám eltelíteni CDIgyújtásban használva, sehogyse menne. De kösz a figyelmeztetést! csá
Sziasztok!
Egy olyan gondom lenne hogy a fiam motorján tönkre ment a gyújtás. A motoron nincsen csak egy tekercs ami 12V-ot termel. A gyújtás maga állította elő a tirisztor feszültségét. Valamit konyítok a villamossághoz. Egy kapcsolást keresek ami 200-300V-at ad le. Keresgélek egy ideje, de nem találok sehol. Segítsen ha tud valaki.Köszönöm
Egyérdekes Gyújtás: hallott már valaki róla? Egy pici fémdoboz, mellyela megszakitót lehet kiváltani elektronikussá. Nevezetesen egy ügyfél hozta a szomszéd motorkerékpárszerelő műhelybe, pár 2-3ezerért vette egy kertigép szervizben, valamilyen öreg munkagépen volt, amit leselejteztek, aztán kérte a szerelőket, hogy tegyék át az öreg Simsonba(megszakitó, kondenzátor ki). Ezmeg is történt de valahol egész máshol adta le a szikrát Javasoltam, hogy forditsák meg a pólusait, a ház került a trafóra , a kivezetést pedig testelték, És csodák csodája, jó lett. Vajon mi lehet e kis dobozban?
Tehát valószínüleg a gyujtás 12v-ról megy, és egyinverter lehet benne, mely 12V akkufeszből 2-300V-ot csinál. Ilyen van pl a kinai gyártmányu Amerigón vagy Titrón. Haaaa esetleg ezekről lenne szó be lehet helyettesiteni a viszonylag olcsón kapható Keeway 125-ös gyujtással, persze a kivezetések kölcsönösen egyértelmü megfeleltetésével, mivel teljesen más a stekker. ha ilyenröl lenne szó szivesen segitek.
múlt héten egy motorszerelő műhelyben voltam, egy ügyfél behozott egy megszakitós Simson robogót,és egy valamilyen kertigépből kiszedett "kétpólusos modult" ami a megszakitót helyettesitette, hogy szereljék be neki a motorba. Ez egy pici fémtepsi formáju mügyantával kiöntött egy kivezetéses kütyü (a másik pólus a fémház, amit fel kell csavarozni) Ki is dobták a megszakitót, kondenzátort, és a gyújtótrafó mellett kényelmesen elfért. Lett is szikra, szak rossz időben. Mint kibic, javasoltam, hogy forditsák meg a pólusokat, azaz a tepsi került a trafóra,(meg ugye a lendkerék alatt lévő kivezetett végű gyujtótekercsre), a kivezetés lett letestelve. Be is indult a motor! Legközelebb amikor benéztem a mühelybe, bosszusan mondták, hogy egy próbakör után eltünt a szikra, a tepsi tüzforró lett, tönkrement. Nyilván a kertigépben kisebb volt a teljesitményigénye. A tetején "SIG 01" felirat volt. Valaki találkozott már hasonló müszaki megoldással, mi lehet benne,(tekintsünk most el attól hogy tönkrement) és vajon létezhet-e nagyobb teljesitményü, ami esetleg tényleg jó lehet motorok megszakitójának kiváltására? Ha otthagyták a mühelyben, majd készitek egy fotót,esetleg el is kérem szétolvasztásra...
Szia ! Én is halotam ilyenről és talán csak abba lehet beépíteni ami nem trafós,az-az a gyújtótekercsből jön ki a gyújtókábel (S50) vagy cserélni kell benne egy tekercset. Nem próbáltam személyesen !!!
mikula és sevenhill sziasztok . kérdésem lenne hozzátok hogyan oldótátok meg az amerigo bolivár gyújtását . Én átnéztem az ősszes cdi vel kapcsolatos képeket de sajnos egy se jőn be. a jeladó egyik lába a testre megy a másik gond meg hogy más gyújtás a gyújtótrafóval nem kompatibilis ,probáltam másik gyújtásal azzal meg nagyobb gyújtó trafó szűkséges igy meg kb egy órát bir az aksival menni ,nem birja tőlteni a generátor. Kérésem egy olyan cdi gyújtás rajza ami jeladós és +12V on műkődik persze ne legyen bonyolult
Sziasztok!
A "Trafó" topicban már feltettem ezt a kérdést,de ott még nem kaptam választ,gondoltam felteszem itt is.Talán a moderátor nem ró meg érte nagyon. Tudja-e valaki,hogy ki gyártja kis hazánkban a Jawa Babettákon használatos tirsztoros gyújtással egybeöntött kisméretű CDI gyújtótrafót. Szívesen vennék bármilyen eléhetőséget ilyen trafó gyártásával kapcsolatban. Köszönöm.
Sziasztok! nemtud valaki segiteni? vettem egy japán táska permetezőt, és nemtudom beállítani a gyujtását,ill. a megszakító hézagot.Nemtudom az értékeket.
Előre is köszi!
Sziasztok - látóm itt kihalt a témakőr senki nem válaszol köszönöm a segitséget
![]()
Sziasztok!
Ide is felteszem a kérdést, hátha itt előbb kapok választ... Adott egy BU 2520 AF tranzisztor (adatlap: Bővebben: Link ) Három kérdésem lenne vele kapcsolatban. Melyik karakterisztika is az, amely segítségével be tudom állítani a munkapontot? (motor gyújtásvezérlést végezne) Továbbá, mekkora hűtőfelület kell neki, és hogyan csatlakoztassam azt hozzá (csavar és hővezetőpaszta?)? A választ előre köszönöm! Üdv.: Szilárd
Helló mindenkinek!
Én is megépítettem a cdi gyújtást a bt151-el. Ment is szépen ,de most a következőt produkálja: olyan mintha csak minden 2-3 fordulatra gyújtana. Megmértem, a kondikat (2x470nF 400V) kb 140V-ra tölti egy fordulatra, de a szikra nem valami veszélyes. A Gate körben sorban van egy 20ohm, egy4007-es dióda, majd 10u50V, és 1K párhuzamosan. gate.katód közzött 1K kondikkap párhuzamossan 2Mohm. Mivel egy dt-ben van, az anódról kap jelet a kipufogó vezérlés 680pf, 2k párhuzamosan. (kikötöm, akkor is kaki) Jeladó jó, trafó jó, gyertya ok.
Tekercsbaj lesz.
Gondolom a töltőtekercs áthúzhat valahol? Másra nem tudok gondolni. A jeladótekercsen kb 330ohmot mérek, a töltőnek 3 kivezetése van 1-2 között 330ohm 2-3 között 30ohm. a 3. kivezetés nincs használva.
![]()
sajnos nem tekercs. mint kiderült, tök újan tekercselt. Valszeg a tirisztor feküdt meg...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |