Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   60 / 206
(#) CheeseE válasza mex hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Igen,az eredeti trafó...akkor belenyugszom
Esetleg megnézem lábán üresben többet forog-e, ha igen,akkor tényleg ennyi a vége, kinaitól ne is várjak többet, meg elég is
Köszönöm a segítséget...ja még annyi,hogy a CDIben a párhuzamosan kötött elkó és ellenállás az miért felel? az késlelteti a gyujtást?
(#) mex válasza CheeseE hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Ha a jeladóról a tirisztor gate-re menő kondira (elkó, pár uF) és az arra párhuzamositott ellenállásra gondolsz, akkor nem a válasz. Az elko viszi át a jeladó feszültségugrását és gyújtja be a tirisztort, az ellenállásnak elsősorban annyi a szerepe, hogy a kondit teljesen kisüsse a következő gyújtóimpulzusig,és igy megintcsak be tudja gyújtani a tirisztort.

Visszakerestem a rajzot közben, az ellenállás értékével lemehetsz mondjuk 2.2k ohm-ra is, próbáld meg igy is, növekszik-e a fordulat.
(#) CheeseE válasza mex hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Igen,arra gondoltam...Aha,ez volt a másik tippem...de akkor mi késlelteti a gyujtást? a jeladó holtpont elött 12fokkal adja le jelét, a szikra meg majdnem holtponton kell h megjelenjen...vagy itt is elvagyok tévedve?

Szerezz egy stroboszkópot, vagy készits egy ledeset,és megvilágosodik minden!
Egyébként még az inditáskor is kell előgyújtás, és ez a fordulatnövekedéssel egyre nagyobb értékű kell, legyen. Tehát mindenféleképp a holtpont előtt kell neki gyújtania. Az a 12° egy kompromisszum eredménye, ilyen előgyújtásnál még nem csörög alapjáraton sem, és a közepes fordulattartományban is van még erő a gépben.
Egyébként az ellenálláscsökkentéssel csak óvatosan, mert a tirisztor érzékeny tipus, nehogy kinyirja a jeladó! Nem mindegy az osztási arány 22/1k vagy 3.3k/1k. Ha tudnám biztosra, hogy a jeladód képes a BT151-et meghajtani akkor azt javasolnám, 10µF/2.2k párositással. Persze az 1k maradna.
(#) CheeseE válasza mex hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

A CDI töb mint tökéletes Felszereltünk egy fordulatmérőt a robogóra, 10.000 felett forog

köszönöm a segítséget, következő projekt a mikrovezérlős gyujtás lesz...
(#) uli hozzászólása Júl 8, 2009 /

Sziasztok. Gondoltam megosztom gondolatomat veletek:
Én ha PICes gyújtásvezérlős dolgot építenék, úgy tenném, hogy nem egy, hanem két jeladót tennék egymás után. A kettő közt a PIC méri az időt. ALapjáraton ugye ez több, mint x Ezres fordulaton.
Azt is tudjuk ugye, hogy a kétüteműeknél kisebb fordulaton kisebb előgyújtás szükséges. Tehát ha a pic az időt soknak titulálja, kisebb előgyújtást állít. Viszont ha a két jeladó közt csökken az eltelt idő (vagyis nem köztük, hanem az onnan jövő két impulzus közt eltelt idő), akkor ugye a pic tudja, hogy magasabba a fordulatszám, azaz nagyobb előgyujtás kell ahhoz, hogy jól menjen a masina.
Lehet írta már valaki, nem tudom, nem olvastam, de ha értenék hozzá, én így tervezném.
Remélem értitek, és használhatónak találjátok a hszt.
uli
(#) bubuc17 válasza uli hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

igen eben igazad van.
minél nagyobb a fordulat anál nagyobb előgyújtás szükséges.
de ez nem teljesen lineáris.
ahoz kéne szerezni görbéket és ahoz programozni a pic- et.
a sima gyújtás azért is rossz hatásfoku mert magasabb fordulaton csöken az előgyújtás az alkatrészek lomhasága miatt.
de elég egy jeladó is is!! és a jelek közti időböl számitani ki.
(#) uli válasza bubuc17 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Ezt nem tudtam, hogy nem lineáris, de sejtettem.
Sebaj, aki ért hozzá úgyis megcsinálja.

Egy kérdés. Az előbb olvastam, Cheese épített CDIt robogójához. Kérdésem az lenne: Simsonra hogy tudom rádobni?
Mivel ott ugye megszakító van. LEhetséges rárakni? vagy inkább építsem meg az 555-tel kiegészített verziót?
uli
(#) bubuc17 válasza uli hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

a megszakítósra nem kell semmi elektronika!! csak 1db kondi és 1db transzformátor.
ha át akarod építeni akkor vagy veszel egy jeladós alaplapot vagy építesz hozzá egy halos gyújtást
(#) gulyi88 hozzászólása Júl 17, 2009 /

szevasztok
tudna nekem valaki gyakorlati értékkel szolgálni a CDI trafók primer induktivitásáról (elég a nagyságrend n*100uH, vagy n*1mH..)?
(nincs L mérőm sajna..)
köszi
csá
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Próbálom az utolsót előkaparni. ha meglesz, irom az eredményt.

Ennyinek mértem:
(A gyári 106uH a műszer szerint 102)

CDI. Tr..jpg

(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

kösszi, akkor ezekszerint még a 100uH-t sem éri el.
Új gyújtást tervezek, és a primer áram csúcsértéke fontos tényező!...
kössz mégegyszer
csá

Mértem úgy is, hogy a szekundert zártam a primerhez, igy 45uH volt az eredmény.
A vas nyitott, de biztosan van akkora áramérték ami telitésbe viszi, és oda a drága töltés értelme.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ha jól gondolom, akkor lenne a vas telítésbe, ha elérném azt az áramértéket,
amikor az áramot csak a soros ellenállás korlátozza.
Kiszámolható menniy az az adott feszültésgen tároltenergia, amitől a trafó elmegy telítésbe.
A trafón Utr(t) mindig a tárolókondi feszültsge van Uc(t) van, mivel ekkor párhuzamosak,
a telítési áramot pedig az Uc(t)/Rsoros határozza meg
(Uc csökken, így a telítési áram is vele együtt csökken, mindig párban vannak).
Ezért csak, akkor menne el telítésbe a trafó,
ha már az Uc(0)kezdőfeszültségen a kondenzátorban tárolt energia

>= lenne

Azzal az energiával, amit az Uc(0)/Rsoros áram létrehozna az induktivitásban.
(Uc(0)=300V, Rsoros=0,5 ohm, L= 70uH, WL=12,6J eszméletlenül nagy!)

szóval szerintem hiába is akarnám eltelíteni CDIgyújtásban használva, sehogyse menne.
De kösz a figyelmeztetést!
csá
(#) bandiapu hozzászólása Júl 18, 2009 /

Sziasztok!
Egy olyan gondom lenne hogy a fiam motorján tönkre ment a gyújtás.
A motoron nincsen csak egy tekercs ami 12V-ot termel.
A gyújtás maga állította elő a tirisztor feszültségét.
Valamit konyítok a villamossághoz.
Egy kapcsolást keresek ami 200-300V-at ad le.
Keresgélek egy ideje, de nem találok sehol.
Segítsen ha tud valaki.Köszönöm
(#) sevenhill hozzászólása Júl 18, 2009 /

Egyérdekes Gyújtás: hallott már valaki róla? Egy pici fémdoboz, mellyela megszakitót lehet kiváltani elektronikussá. Nevezetesen egy ügyfél hozta a szomszéd motorkerékpárszerelő műhelybe, pár 2-3ezerért vette egy kertigép szervizben, valamilyen öreg munkagépen volt, amit leselejteztek, aztán kérte a szerelőket, hogy tegyék át az öreg Simsonba(megszakitó, kondenzátor ki). Ezmeg is történt de valahol egész máshol adta le a szikrát Javasoltam, hogy forditsák meg a pólusait, a ház került a trafóra , a kivezetést pedig testelték, És csodák csodája, jó lett. Vajon mi lehet e kis dobozban?
(#) sevenhill válasza bandiapu hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Tehát valószínüleg a gyujtás 12v-ról megy, és egyinverter lehet benne, mely 12V akkufeszből 2-300V-ot csinál. Ilyen van pl a kinai gyártmányu Amerigón vagy Titrón. Haaaa esetleg ezekről lenne szó be lehet helyettesiteni a viszonylag olcsón kapható Keeway 125-ös gyujtással, persze a kivezetések kölcsönösen egyértelmü megfeleltetésével, mivel teljesen más a stekker. ha ilyenröl lenne szó szivesen segitek.
(#) sevenhill hozzászólása Júl 22, 2009 /

múlt héten egy motorszerelő műhelyben voltam, egy ügyfél behozott egy megszakitós Simson robogót,és egy valamilyen kertigépből kiszedett "kétpólusos modult" ami a megszakitót helyettesitette, hogy szereljék be neki a motorba. Ez egy pici fémtepsi formáju mügyantával kiöntött egy kivezetéses kütyü (a másik pólus a fémház, amit fel kell csavarozni) Ki is dobták a megszakitót, kondenzátort, és a gyújtótrafó mellett kényelmesen elfért. Lett is szikra, szak rossz időben. Mint kibic, javasoltam, hogy forditsák meg a pólusokat, azaz a tepsi került a trafóra,(meg ugye a lendkerék alatt lévő kivezetett végű gyujtótekercsre), a kivezetés lett letestelve. Be is indult a motor! Legközelebb amikor benéztem a mühelybe, bosszusan mondták, hogy egy próbakör után eltünt a szikra, a tepsi tüzforró lett, tönkrement. Nyilván a kertigépben kisebb volt a teljesitményigénye. A tetején "SIG 01" felirat volt. Valaki találkozott már hasonló müszaki megoldással, mi lehet benne,(tekintsünk most el attól hogy tönkrement) és vajon létezhet-e nagyobb teljesitményü, ami esetleg tényleg jó lehet motorok megszakitójának kiváltására? Ha otthagyták a mühelyben, majd készitek egy fotót,esetleg el is kérem szétolvasztásra...
(#) mikulamotor válasza sevenhill hozzászólására (») Júl 23, 2009 /

Szia ! Én is halotam ilyenről és talán csak abba lehet beépíteni ami nem trafós,az-az a gyújtótekercsből jön ki a gyújtókábel (S50) vagy cserélni kell benne egy tekercset. Nem próbáltam személyesen !!!
(#) dinobyte75 hozzászólása Júl 24, 2009 /

mikula és sevenhill sziasztok . kérdésem lenne hozzátok hogyan oldótátok meg az amerigo bolivár gyújtását . Én átnéztem az ősszes cdi vel kapcsolatos képeket de sajnos egy se jőn be. a jeladó egyik lába a testre megy a másik gond meg hogy más gyújtás a gyújtótrafóval nem kompatibilis ,probáltam másik gyújtásal azzal meg nagyobb gyújtó trafó szűkséges igy meg kb egy órát bir az aksival menni ,nem birja tőlteni a generátor. Kérésem egy olyan cdi gyújtás rajza ami jeladós és +12V on műkődik persze ne legyen bonyolult
(#) taresz hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok!

A "Trafó" topicban már feltettem ezt a kérdést,de ott még nem kaptam választ,gondoltam felteszem itt is.Talán a moderátor nem ró meg érte nagyon.
Tudja-e valaki,hogy ki gyártja kis hazánkban a Jawa Babettákon használatos tirsztoros gyújtással egybeöntött kisméretű CDI gyújtótrafót.
Szívesen vennék bármilyen eléhetőséget ilyen trafó gyártásával kapcsolatban.

Köszönöm.
(#) kitt hozzászólása Aug 8, 2009 /

Sziasztok! nemtud valaki segiteni? vettem egy japán táska permetezőt, és nemtudom beállítani a gyujtását,ill. a megszakító hézagot.Nemtudom az értékeket.

Előre is köszi!
(#) dinobyte75 válasza kitt hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Sziasztok - látóm itt kihalt a témakőr senki nem válaszol köszönöm a segitséget
(#) Seclusion hozzászólása Aug 11, 2009 /

Sziasztok!

Ide is felteszem a kérdést, hátha itt előbb kapok választ...
Adott egy BU 2520 AF tranzisztor (adatlap: Bővebben: Link )
Három kérdésem lenne vele kapcsolatban. Melyik karakterisztika is az, amely segítségével be tudom állítani a munkapontot? (motor gyújtásvezérlést végezne)
Továbbá, mekkora hűtőfelület kell neki, és hogyan csatlakoztassam azt hozzá (csavar és hővezetőpaszta?)?
A választ előre köszönöm!

Üdv.: Szilárd
(#) Mályküldzsekszon hozzászólása Aug 16, 2009 /

Helló mindenkinek!

Én is megépítettem a cdi gyújtást a bt151-el. Ment is szépen ,de most a következőt produkálja: olyan mintha csak minden 2-3 fordulatra gyújtana.
Megmértem, a kondikat (2x470nF 400V) kb 140V-ra tölti egy fordulatra, de a szikra nem valami veszélyes. A Gate körben sorban van egy 20ohm, egy4007-es dióda, majd 10u50V, és 1K párhuzamosan. gate.katód közzött 1K kondikkap párhuzamossan 2Mohm.

Mivel egy dt-ben van, az anódról kap jelet a kipufogó vezérlés 680pf, 2k párhuzamosan. (kikötöm, akkor is kaki)

Jeladó jó, trafó jó, gyertya ok.
(#) mex válasza Mályküldzsekszon hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Tekercsbaj lesz.
(#) Mályküldzsekszon válasza mex hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Gondolom a töltőtekercs áthúzhat valahol? Másra nem tudok gondolni. A jeladótekercsen kb 330ohmot mérek, a töltőnek 3 kivezetése van 1-2 között 330ohm 2-3 között 30ohm. a 3. kivezetés nincs használva.
(#) Mályküldzsekszon válasza mex hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

sajnos nem tekercs. mint kiderült, tök újan tekercselt. Valszeg a tirisztor feküdt meg...
Következő: »»   60 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem