Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitálisan változthatható értékű kondenzátor
Témaindító: MC Adam, idő: Nov 18, 2005
Témakörök:
Tud valaki vmi olyasmi IC-t, mint a DS1669 csak nem az ellenállást lehet változtatni? Remélem értitek.
Hogy őszinte legyek, ilyenről nem is hallottam még...ellenállásról már igen, de kondiról :no:
Még én se. Azér kézdezem ,h van e ilyen, esetleg vmi egyszerű kapcsirajz?
Van ilyen!!!
Most találtam az Intersil nevű cégnél! Nézz körbe náluk!
Kössz a választ, de nem találom.Meg tudnád mondani a típusát?
Egy baj van vele: 3pF-től 15pF-ig tudja változtatni az értékét...
...és ez ÉDESKEVÉS bármilyen alkalmazásban...
Kijavítottam a téma címét... Váltortatható helyett változtathatóra!
Nem tudom mire kell, de egyébként van úgynevezett Varicap dióda. Aminél feszültség növelésével változik a kapacitás. Digitális rádiókban szokták használni. Nézz utánna! Most így nem tudok típust mondani. Az a lényeg, hogy VARICAP! Üdv. Topi.
Én kapacitásdiódának ismertem. Úgy működik, hogy a PN átmenet között záró irányban egy szigetelő réteg alakul ki. Ez úgy viselkedik, mint a dielektrikum, a két fegyverzet között. A záró irányú feszültség nagyságával lehet a dielektrikum vastagságát változtatni. Így nő a távolság a két fegyverzet között, tehát változik a kapacitás. (Minnél nagyobb feszültséget kapcsolunk a diódára, annál kissebb lesz a kapacitása.)
Kösz a válaszokat és a javíást. Akkor ha elé teszek egy DS1669-es IC-t, vagy egy potmétert, akkor az ugy működni fog nem?
Adam...egyébként milyen alkalmazásba kell ez neked? Csak mert a Varicap diódák se arról híresek, hogy valami nagyobb kapacitást képviselnének...azok is talán néhány pF-ig mennek el, aztán annyi.
Egy rádióba kéne a hangolásához, olyan 30-40pF körüli.
Akkor tuti hogy varicap dióda. Egyszerűen egyenfeszültség változtatással lehet hangolni. Olcsó alkatrész. A HAM bazárba itt találsz ilyet.
Ha ragaszkodsz a digitális szabályzáshoz, akkor én LM317-essel feszültség szabályzó IC-vel próbálkoznék a helyedbe. A pótméter helyére tenném a DS1669-et.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |