Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   38 / 107
(#) Medve válasza zoka hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Antennára gondoltam. Illesztett, jó sugárzási jellemzőkkel bíró antenna nagyot tud lökni egy ilyen kütyü teljesítményén. Szépen szólnak ezek...csak nem kell túlvezérelni...
(#) zoka válasza Medve hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Oké köszi!
Gondolom megfelelő hosszúságú és alakú antenna kell, majd ennek utánanézek.
(#) lapose válasza zoka hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia!

Ha zenére szeretnéd használni keress rá itt a HE-n a BA1404 nevű IC-re.
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
sziasztok
tudom millió téma foglalkozik a PLL rendszerek és a transmitterek lelki világával. Találtam a neten egy 8W-os PLL transmittert és szeretném a segítségeteket kérni, nem tudom hogy van e köztetek olyan, aki megépítette-e vagy próbálkozott vele, milyen tapasztalataitok vannak róla (akár ránézésre is), vagy csak egyszerűen érdemes-e vele foglalkozni? az adatok mellékletbe vannak csatolva.
Természetesen az adó használata Tilos elvileg
(#) tbalint3 hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
Sziasztok
Megépítettem a 400mW-os FM adót, és a dióda bekötésével lenne kérdésem.
Itt a kapcsolási rajz: Bővebben: Link
És mellékelem ahogy én kötöttem be a diódát, kérdésem: jól kötöttem be?
Mert a dióda katódja + tápra van rákötve két ellenálláson és egy kondenzátoron keresztül, az anódja pedig a - ra, és elnézést a :lama: kérdésért.
(#) Sebi válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Mihez kezdenél vele? Mire kell 8W? Azzal már hamarabb lebuksz és nagyobbat ütnek a fejedre! 10...20km-t is be lehet vele szórni egy jobb antennával...
Egyébként szépen meg van építve, de nem látok kapcsolási rajzot.
(#) Sebi válasza tbalint3 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Jól kötötted, így kell lennie záróirányban. Amúgy nincs a +-ra kötve a katód, hanem egy potival és ellenállással kap "előfeszítést" amivel behangolhatod a kívánt frekire. A másik ellenálláson a hangfrekis jelet kapja.
(#) kemenygolya válasza Sebi hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
hát tulajdonképpen műsorszórásra
egy ismerősömnek van engedélye az ORTT-től, és ki szeretném próbálni, hogy a 8W-os rendszer mennyit bír, hogyan működik.
(#) kemenygolya válasza Sebi hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
lehagytam: a terv az az hogy 30-40 km-t vigyen, és ha illegálisan is működne akkor is maximum 50.000Ft-ra büntethetnek.
(#) tbalint3 válasza Sebi hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget, csak azért kérdeztem, hogy majd kizárjam az esetleges hibalehetőségek közül.
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 24, 2009 /
 
Esetleg valami ötlet a 8w-os transmitterre?
(#) Gettobike válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Hello! Én nemolyan rég megépítettem az említett adót. Azt kell mondjam, hogy rossz konstrukció. Létezik ebből többféle verzió mind oszcillátor (hartley, colpitts) mind csatolást (keskenysávu trimmerrel hangolható, és panelra mart strip line [notune] megoldású) tekintve. Az oszcillátornál van elbaltázva valami, mert iszonyatos mennyiségü felharmónikust termel. Hiába van az erősítőlánc levégén a kilenc tagu felharmónikus szűrő, sajnos nem képes kellőképpen csillapítani a felharmónikust. Hogy miért? A gond az oszcinál keződik, ezután van még három erősítőfokozat. Ezek nemcsak az alapfrekvenciát, de az oszcillátor felharmónikusait is erősítik. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó két fokozat C osztályban üzemel, ami alapból is egy felharmónikus gyár. Tehát a kimeneten messze nem a szabvány -75dB szinten vannak a felharmónikusok, hanem jóval felette. Hiába van az oszci, és minden fokozat külön-külön leárnyékolva azse segít a dolgon. Külön érdekessége a dolognak, hogy az utolsó fokozatnál (2sc1971) is nagy gáz lehet, mert alapból is néha begerjed. Pedig a 2sc egy megfelelő kapcsolásba igen hálás kis tranziztor, itt azoban nemegészen azt csinálja, amit kéne. Én a Veronica 1W pll névre hallgató kapcsolást javasolnám. Igaz, hogy egy alkatrésztemető, a pllje pedig elavult alaktrészekből épül fel, mégis az egyik legstabilabb és spektrumtiszta konstrukció. Ja és nem is mikrofóniás, bár ez már részletkérdés
(#) kemenygolya válasza Gettobike hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Szia
nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
Gondolkoztam én is a Veronica 1W-os rendszeren, csak annak az a baja, hogy kicsi a teljesítménye.
Oké hogy egy jó antenna mindent megold, de akkor is fel kéne erősíteni a teljesítményét, vagy esetleg nagyobb adót kéne nézni?
szerinted mi lenne a jobbik megoldás?
(#) Gettobike válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Én a Veronikát javaslom. Egyetlen egy hiányossága van, mégpedig az ALC. Tehát nem kapcsolja le a végfokot, amíg a pll behúzza az oszcit frekire, ezért a fél sávon átmászik az adó, ami nem a legszerencsésebb dolog. Alternatív megoldásként lehet a végfokra egy áramkört építeni, ami késleltetve kapcsolja be, így nem okoz zavart a sávban. Azért az 1W nem kevés, jó antennával és megfelelő magassággal kilóméterekre is elég lehet. De ha ez nem elég, akkor köss utána egy erősítő fokozatot. Pl 2sc1971, 2sc1972, vagy érdemes még a BLY, BLX és az MRF tranyók között válogatni, ottis van elég sok tranyó, ami megfelel a célnak. Viszont ami fontos, hogy bármilyen erősítőt építesz mindenképpen tegyél utána egy LPF-et .
(#) lapose válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Szia!

Ha esetleg venni akarsz:Bővebben: Link
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 24, 2009 /
 
köszönöm szépen a segítséget.
Tudom h a téma nem ezzel foglalkozik, de nem tud valaki véletlenül egy normális J-POLE antenna tervet?
(#) Gettobike válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Ittvan a 3/4-es jpole. Az 5/8ados annyiba tér el tőle, hogy ott a hosszabb antennaelem 5/8ad hullámhosszú. A rövidebb (illesztő)tag mindkettőnél negyed hullámú. A 3/4-es egy sima dipólnak tekinthető, tehát dipólus antennához viszonyítva nincs nyeresége. Előnye vele szemben annyi, hogy földelt, és egyszerűbb a rögzítése. Az 5/8-ados 2dB nyereséggel rendelkezik, karakterisztikája valamivel laposabb a 3/4eshez képest. Az antenna táplálását először bilincsesre csináld, és a bilincseket kell le-fel tologatni a legjobb swr eléréséig. Érdemes úgy csinálni, hogy először kihangolod a végfokot egy 50ohmos műterhelésre, majd átteszed a kábelt a Jpolra, és a bilincsekkel hangolod az antennát. Előfordulhat, hogy az antenna hosszát is változtatni kell kis mértékig a koaxkábel és az antenna anyagából eredő ún. rövidülési tényező miatt. Ez pár centi eltérést jelent a számított értékektől. Ha minden oké, akkor 1.00SWR-t kell mérned.
(#) ferzoo válasza Gettobike hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
A fokozatok árnyékolása nem fogja +oldani a felharmonikusok kiszűrését,problémáját.Szerintem az oszcillátort lehetőleg kicsi tápfesz.ről kell járatni,4-5V úgy hogy minél tisztább/kicsi jelet adjon ki.Az oszci és a második harmadik fokozat közt is legyen aluláteresztő szűrő,vagy sávszűrő azért hogy a többi nagy jelű fokozat már ne erősítse a káros zavaró felharmonikusokat.
(#) HA3GX hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Valaki "anno" biztosan lementette N. Gábor oldaláról az 500mW-os fm adót (a varikapos diódásra gondolok) . Azóta az oldal megszűnt/megszüntették és csak a kapcsolási rajzot sikerült elővadászni. Kérem, akinek megvan az legyen olyan kedves és tegye fel az alkatrész listát ill. a kapcsolási rajzot az esetleges rossz utánaépítés elkerülése végett.
Köszönöm.
(#) Novak válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia,

az oldalt elkezdtem visszatöltögetni, még vannak hiányosságok, de igyekszem a lehető legtöbb mindent pótolni. Konkrétan az 500 mW-os adót azt hiszem már felraktam.
(#) HA3GX válasza Novak hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A te képeden látható adón milyen tranzisztor van? Az 500mW-oson. (az smd-k melett a nagy fekete)
(#) Novak válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Az nem tranzisztor, hanem egy feszültség stabilizátor. Ha jól emlékszem akkor egy 7809-es.
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 30, 2009 /
 
sziasztok
van egy ismerősömnek egy viszonylak nagy teljesítményű fm adója
50W-os, kristályos
a kristály a 102,6Mhz-re van beállítva
hogy tudom módosítani a frekvenciát?
(#) pucuka válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Üdv!
Másik kristállyal. Meg kell nézni, a meglevő kristály és az adási frekvencia összefüggését, és ennek alapján kiszámolható az új frekire való kristály. (amit valószínűleg lehetetlen lesz beszerezni)
Vagy buhera. Át kell alakítani külső VCO használatára. Akkor építhetsz egy külső PLL - es VCO - t, de ez sem kis munka. (megfelelő stabilitás, spektrumtisztaság, amlitúdó stabilitás)
(#) kemenygolya válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
hát muszáj leszek megpróbálni mert azért elég jó kis adó, meg 50W mégis 50W
hol nézzek körül alkatrészek terén szerinted?
(#) pucuka válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Sajnos, már eléggé kiestem ezekből a dolgokból, régen sem volt egyszerű egyedi kristályt rendelni, de ha drágán is, meg lehetett oldani. Manapság nem tudom hol lehetne ilyet gyártatni, nagy gyártók csak nagy mennyiségeknél állnak szóba a vevővel.
A PLL - es áramkörökhöz általában nem kellenek spec kristályok, ezrért ehhez egyszerűbben lehet kristályt szerezni.
De nézz körül az interneten, hátha.
(#) kemenygolya válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
egy pll-es rendszert hogy tudok rárakni egy kristályos adóra?
sajna nem vagyok túl jó rádiótechnikában
(#) Medve válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
( A PLL-hez tartozó VCO kimenetét kell rátenni a kristályoszcillátor kimenetére. S persze a kristályoszcillátort leválasztani a rendszerről.)
(#) kemenygolya válasza Medve hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
huh
hát ez bonyolultnak hangzik
(#) Medve válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Elmondhatom egyszerűbben is: A kristályoszcit kicseréled a PLL-el.
Következő: »»   38 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem