Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szevasztok! Lenne egy kérdésem : A bázison lévő schottky dióda az álló primer tekercsnél...most ott az milyen? mert nekem van 2 bázis rajzom,egyiken sima dióda,másikon pedig zéner... Szóval van nekem IN5352 jelű zéner diódám,oda rakhatok olyan? Illetve ezt a típust berakhatom a propellerhez is? köszi szépen....
Szia!
A soros dióda nem zener hanem shottky. Az 1N5352 NEM schottky hanem 15V/5w zener!! Az csak a propeller részhez jó!
Értem..akkor a bázishoz jó lenne esetleg CTB-34 jelű elvileg dupla dióda? Vagy CTL22S típusú to 20as tokozású asszem szintén dupla dióda?
Másik fontos kérdésem az hogy a felfogatásnál...akkor jó hogyha a legbelső led egybeesik a forgástengellyel?
a diódákra keress rá, valószínüleg jó,de az sem baj ha kihagyod(schottky) mert csak azért van, hogy a tüskék ne jussanak vissza a fetre és a tekercsre...
A lednek muszáj középen lenni mert különben "ütni" fog a kijelzés.
értem...úgy raktam fel hogy a belső dióda pont 1be esik a tengellyel... sajna a diódákról viszont nem nagyon találtam adatlapot,vagy ha van akkor fizetős...
igen, a CTBhez találtam 1edül adatlapot.. de az ágyúval verébre eset bár ha nem lesz más,bekötöm azt...
OFF nem tudsz ajánlani vmi olcsó pákát smdhez? nincs kedvem kiadni 10ezreket most de kéne vmi mert most először forrasztanék smd-t de nincs hozzá pákám csak egy régi pillanatpáka..azzal meg a 3 lábú tranyónak mind3 lábát 1xre fel tudnám forrasztani, akkora a hegye....
Nah páka gond megoldva...viszont kéne 1 kis help : a 3 lábú BP103B-t hogy kössem be? Mert a rajzon 2 lábú a cucc és a 'bázis' az érzékelő..viszont nekem 3 láb van kivezetve... :S
Szia
A bázisát nem kell bekötni sehova, a bázisáramot az infraLED fogja adni! Az emitter kollektor meg a rajzrol egyértelmű. Hajrá
Jah értem..akkor azt a lábat 1xűen levágom... köszi szépen...majd megírom a fejleményeket...
egy aprócsak kérdés : a bázisnál a 4700 mikrós kondi helyett rakhatok 2200-asat? nem romlik éle a atab ic hatásfoka? úgyértem hogy ugye az egyenből csinál fix 5 V-ot de ha nem olyan egyen a kis szűrés miatt,nem lesz baja?Illetve diódának úgy döntöttem hogy beépítem a CTB-34-eset amit pc tápból szedtem ki...itt csak simán az egyik szélső láb+középső láb kell nekem,a másik pedig csak úgy 'lóghat a levegőben'?
na, gondoltam hogy van valami hiba a bazisaramkorben... eloszor is nincs ahogy felvillanjon egy led sem mert az allotekercsre nem erkezeik valtakozo feszultseg.... es nem tudom hogy mi a baj. :no: probaltam merni minden felet de ugylatszik ok csak a tekercs nem megy... szoval ha a pic-el van baj, nem tudjatok hogy tudnam megnezni? szoval hogyan kene mukodjon normalisan...
Ja, es egy masik kerdes: kozben nekifogtam a tavszabalyzonak es dilemmaban vagyok mert a 16F87 espicbol ketfajta van.. 1MHz-es es 2.4 vagy valami ilyensmi... (kosz az elobbi valaszokert )
Hello! a picből sztem a másik 4 mhz-es lehet mert ide az kellene...szóval szerintem az 1es nem lesz jó...(honnan rendeled/veszed őket?)
Hello
A propeller résznek kb mekkora áramot kéne biztosítani 5Von? Azaz mekkora áram szükséges egy uc és 10db led meghajtásához?? Egyenlőre még csak 50mA-ert sikerült kisajtolni, de szerintem az nem elég...
hat eddig csak a neten kerestem ra
a vitacom.ro -n, kolozsvari ceg es postazzak, meg uzletben nem vltam nalunk. godolkoztam hogy nem lenne jo univerzalis taviranyito, mert kb 1/4arba kerulne
Hát én (ha netről rendelsz) akkor a chipcadot ajánlom illetve a HQ-t...én a HQ-tól rendelek többnyire ilyet,sajna most pont nincs nekik raktáron de pont ma hívtak a rendelésem miatt,max 1 hét és megvan...lehet h már hétfőn meglesz...
Ja es valaki mar valaszolna arra hogy miert nem ad valtakozo fesz-t az allo tekercsre a pic, vagy aki megepitette megnezne nekem hogy szimpla aramra kotes utan, semmi taviranyitozas nelkul, van e reajta valtakozo feszultseg plz mert en nem kapom a bajat
Azért, mert impulzus üzemmódban van vezérelve a légmagos trafó, és így a szekunder oldalon tűimpulzusok jelennek meg, amit egyenáramosítunk, pufferelünk, meg stabilizálunk hogy meglegyen az 5V... A másik hogy pic-el szinuszos váltóáramot nem tudnál generálni...
tehat, nem eg az infraled , nincs feszultseg a forgoreszen akarhogyan probalom merni , nemtom... ejsze elszalt a pic vagy valami mert az egesz egy nagy sz*r
ok lecsillapodtam... szoval hogy tudom meg hogy joe meg a pic-em, az ICprog majd eszreveszi?
Lewyz !
Használj szkópot és ne aggódj! Elsőre nekem sem indult...aztán megtaláltam egy rövidzárlatot.
Én most olyan gondban szenvedek hogy:
Mikor próbáltam akkor a forgórészen felvilágitott két led, ami jó jel, mert van a forgón feszültség, de viszont elkzdett melegedni most a mosfet amint bekapcsolom. És már nem kap feszültséget a forgó rész se. Olyan gond van, amig kikapcsolt állapotban megmérem akkor a + és a - között nincs zárlat, mikor viszont bekapcsolom akkor van. Ha ilyenkor megint kikapcsolom és a műszert rajtahagyom akkor egy darabig rüvidzárat jelez, de egy idő után elkezd nőni az ellenállás mig ujra nem jelez rövidzárat. Ez hogy lehet. Olyan mintha vmi konditól függne. Mikor feltöltődik rövidzár, mig kisül addig is, de amint kusült már nincs.
És ami a legérdekesebb hogy a báziban a PIC-en meg is van az 5V csak az egyeniranyitók melegednek és a mosfet. Mert ha zárlat lenne akkor nem lenne 5V jól mondom?
mégegy furcsa dolog... most 1,5V ot mértem az infra led kimeneten És a forgórészt ha megállítom azon is van egy fél volt. Lehet hogy nem indul be a kvarc rezgese?
addig jelez a mérő rövidzárat amíg egy kondi nincs feltöltve, amikor feltöltödik akkor már nem jelez rövidzárat.
sztem túl nagy a freki a mosfetnek és nenm bírja...
Srácok!
Próbáljatok meg valahogy szkópot szerezni, ahogy azt VICSYS is javasolta. Mérjetek rá a fet GATE-jére. Ha a bázis PIC-je jól működik akkor ott négyszögjelnek kell lennie, aminek a kitöltési tényezőjét (szélességét) a távirányító 16-os(ki-be kapcsolás)gombjával lehet változtatni. Ha ez működik akkor tudtok tovább lépni. Én másfél hónapig szívtam a pic oszci lábának elkötésével. Nincs elkötésetek az áramkörben? Sok sikert!
kosz az otletet
mar atneztem az egeszet de megegyszer atfutok rajtuk... holnapleszkopozzukk!!! tenyleg nem tudtam hol fogjak neki ugyhogy kosz!
Lewyz!
A FET-et tedd külön hűtöbordára, mert kissé melegszik üzem közben.Én is úgy tapasztaltam, hogy kell neki. A motor 12V-ját be tudod állítani a potival? Infra led polaritása rendben? A TSOP vevőnek 36 Khz-esnek kell lennie! A bekötésére figyelj, a 17 és 18-as sorozat nem egyforma. Ha ezek rendben vannak és nincs elkötésed akkor ennek mennie kell. Ja! A PIC lehetőleg legyen jól programozva!!!!
Nah én meg olyanra jöttem rá, hogy ha kiveszem az 5A-os schotkit a bázis részből akkor nem melegedik a mosfet se meg a diódák se és rendben megy mindenhol a táplálás a bázisban. Mi lehet akkor ha visszateszem a schotkit??? Ne merjem úgy kipróbáni hogy rövidrekötöm a diódát? Inkább megkérdezem mint hogy hülyeséget csináljak
Helló!
Elvileg kiveheted a diódát , mert anélkül is működik. Ha jól tudom kizárólag védelmi szempontból "magyarosították" bele. Tehát ha áthidalod akkor olyan mintha ott se lenne. Azért nem javasolnám mert amit leírsz jelenségeket, érdekesek. A tápegység diódái megfelelőek és nem zárlatos valamelyik? Mennyi a pufferelt fesz ami a tekercsre menne? Úgy mérd meg, hogy nem kötsz rá semmit. A schottki lábai nem érnek hozzá valami máshoz is? Szkópold meg !!!!!!
Szóval kipróbáltam rövidrekötve, igy megint melegedik. Ha ki van véve a schotky akkor nem melegszik. A légmagos trafón sincs feszültség se akkor ha rövidrekötöm, se akkor ha kiveszem a schotkyt. Zárlatom nincs a nyáklapban már ezeregyszer átnéztem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |