Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   654 / 2208
(#) MrBrown hozzászólása Aug 7, 2009
Sziasztok,
Néhány kérdésem volna a leendő EBL21-es projectem tápjával kapcsolatba.
Szerintetek használhatok vadi új (formáztam és nem robbant fel) 10 mikró / 600 V ruszki olaj-papír kondit első puffernek az AZ1 után vagy felejtsem el mert esetleg nem megbízható?
Tudnátok ajánlani jóféle Si diódát kétutas egyenirányításhoz (középcsapolású szekunder anódtekercs az AZ1 miatt) 250V / 100mA-re amit meg is tudok venni halandó elektró boltban vagy nem kell ezzel ennyit foglalkozni és tegyek be oda akármit?
köszi!
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 7, 2009
Nem kell formázni, csak az elkókat! Az olajpapírok megbízhatóak! Ha a légmentesen lezárt ház nem sérült, nem zárlatos, nem vezet át, nem szivárog, tehát tartja a töltést, akkor semmi baja! És sokkal jobb, mint egy elkó, nem öregszik, kisebb a zaja !
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 7, 2009
Köszi a választ, a formázást valójában úgy értetem hogy munkaellenálláson keresztüt 300V körüli egyenfeszre kapcsoltam és nem történt baj beleértve hogy a fémház sem rázott!
Akkor használom
(#) Gafly válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 7, 2009
Az "olaj-papír" kondit miért kellene formázni szerinted?
1N4007 elviszi és mindenütt kapható. Viszont ha félvezetős egyenirányítást használsz akkor praktikus késleltetni vagy külön kapcsolni az anódfeszültséget a csövek kímélése érdekében.
(#) MrBrown válasza Gafly hozzászólására (») Aug 7, 2009
Elírtam a formázást és meg is kaptam érte a fejmosást! Külön anódtrafó - külön kapcsoló
(#) Spacemairne00 hozzászólása Aug 7, 2009
Sziasztok.

Van pár régi csövem egy rafilm-böl és elég ramaty állapotban vannak főleg az os1-ek. Gondolom cső bemérő nélkül nincs esély meg állapítani hogy jó-e?
(#) Mate78 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 7, 2009
Ha nincs csőmérőd, úgy járj el ahogy Laci leírta itt.
Én is hasonlóan tenném.

üdv
(#) Mate78 hozzászólása Aug 7, 2009
Lenne egy kérdésem: azt hogyan lehet kiszámolni egy erősítőben, hogy mekkora a negatív visszacsatolás értéke? Például, ha a csatolt rajzon az 1k-s és a 150Ohm-os ellenállás közös pontjára visszacsatolok a kimenetről (ami pl. egy 4Ohmos kimenő szekundere) egy 10k-val akkor mekkora lesz a nvcs.?

Vagy megfordítva: mekkora ellenállást kell betennem a visszacsatoló hálózatba hogy pl. -20dB legyen a nvcs.?
Vagy kell hozzá az erősítőnek más egyéb adata is, pl. a fokozaterősítések értékei?

köszi

üdv

Feedback.JPG

(#) Pioneer hozzászólása Aug 7, 2009
Sziasztok!

Készítettem egy excel táblázatot kimenőtrafó méretezéshez.
Egy hozzáértő szakember legyen szíves megmondani, hogy jók-e az alkalmazott képletek.

Üdvözlettel: Pioneer
(#) mayky válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 7, 2009
5800 menetes primer ?

Szerintem használd az OPT_DA -t, ezt egy hozzáértő írta.

A cső belső ellenállása nem egyenlő az optimális anódterheléssel Ra - Raa

(#) Pioneer válasza mayky hozzászólására (») Aug 7, 2009
Valahogy nálam ez az OPT program az istenért sem akar működni.
Igen a "cső belső ellenállása" ide hülyeséget írtam. Nem tudom mi a helyes megnevezése, angolul "load resistance".
Persze, mert a windowsban a tizedes vesszőt tizedes pontra kell változtatni.

/területi és nyelvi beállítások/
(#) Pioneer válasza mayky hozzászólására (») Aug 7, 2009
Szia!

Az OPT-vel 4240 menetes primer jött ki, viszont ez a program 0,8T-val számol, én pedig 0,6T-val. Ha én is 0,8T-val számolok, akkor szinte ugyan az jön ki, mint az OPT-vel.
(#) kocos hozzászólása Aug 7, 2009
Szerintem meg papír+ceruza
Nem csak 0,8 T-val számol a progi.
Szerintem akkor szélszerűbb nagyobb vasat választani mert ekkora menetszámmal túl nagy lesz a rézveszteség és a szórt kapacitás is.
Én 2000 menetnél nem tekerek többet egy kimenőbe.
A mostani EL84 PP-m is csak 1700 menetes igaz egy jó gerjeszthető vason.
Az alsó frekit meg 30 Hz-re vettem, nincs mély hiány érzetem.
(#) mayky válasza kocos hozzászólására (») Aug 7, 2009
Én ahhoz lusta vagyok

Tessék mintául venni a Beag trafókat, a komolyabb erősítőkben nem nagyon jellemző a 2000 feletti menetszám. (persze van)

Azért Ők értettek a méretezéshez
(#) rhesus23 válasza mayky hozzászólására (») Aug 8, 2009
Egy adott méretezésnek hogy lehet kiszámolni a gerjesztését? Ebből számolgatok, de itt nincs megadva a gerjesztés.
(#) Pioneer válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 8, 2009
A "B"-vel jelőlt adat az. Az általad belinkelt helyen, indukciónak említi.
Idézet:
„az indukció természetesen most maximum 0,8Tesla lehet, de jobb, ha inkább a 0,6Tesla értékkel számolunk.”
(#) Spacemairne00 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 8, 2009
köszi, de gondolom hogy tudjam hogy jól működnek a csövek ahhoz kell az eredeti értékei, nem?
(#) Action2K válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 8, 2009
Igen, kellenek, de szerencsére erre vannak a katalógusok.
(#) elektro777 hozzászólása Aug 8, 2009
Sziasztok!
Lehet hogy ez nem teljesen ide tartozik, de szeretnék építeni egy kicsi csöves FM rádió vevőt. A multkor láttam egy helyen, 3 cső volt benne, és nagyon megtettszett
Szóval ha valaki tud hozzá kapcsolást legyenszives ossza meg velem!
Köszönöm előre is!
(#) Action2K válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 8, 2009
Szia! Bővebben: Link Monóban még úgy tudnám elképzelni, hogy egy régi rádióból (vagy csak sassziból) kibontani a szükséges FM blokk alkatrészeit, s újraépíteni.
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 8, 2009
Minek neked a gerjesztés ? Szorzod az átfolyó áramot a mentszámmal és megvan a gerjesztés (Θ=I*N ,A-ben). Különböző mágneses tulajdonságú (permeabilitású) anyagokban, ugyanakkora gerjesztéssel létrehozott térerő különböző indukciót (B) okoz.
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 9, 2009
"Θ=I*N ,A-ben" ezt még el kell osztani ezerrel és Tesla-t kapunk?
(#) PetAd hozzászólása Aug 9, 2009
Üdv
Próbálkoztam az EF184el, ezt a munkapontot választottam, de nem tudom hogy hogyan tudnám beállítani a rácselőfeszültséget. Keresgettem a neten, de se angolul se magyarul nem találtam normális leírást.
A munkaellenállás 8500 Ohm-ra jön ki, a tápfesz 170V, a bemenő fesz max 0.775 Veff. Katódkövetőt próbálok még mindig építeni. Tudom hogy nem jó ez a munkapont, de a katódáram max 25mA, a tápfesz és a cső is adott. Múlt héten kimentem a bolhapiacra, de nem volt semmi, a héten apám bement a méh telepre de ott se voltak régi tv-k. De van itt egy hulladékgyűjtő telep ahol le lehet pakolni elektromos hulladékot, apám tegnap bement, nem volt, de mondták hogy szokott lenni talán tudok szerezni valami normális csövet meg kimenőt.
(#) gkari válasza PetAd hozzászólására (») Aug 9, 2009
Szerintem kevés a tápfesz, előfesz.-nek kell a gyári ajánlás szerinti -3V, rakj a katód alá pl.1Kohmot, a munkaell.-nak várhatóan több kell.Rácslevezető:max 1Mohm.Ezeket a munkaponti elemeket lehet variálni. Max. anódterhelés:2,5W!!Adatok:Elektroncső atlasz,IttNem igazán értem, hogy ez miféle erősítő?
Üdv:gkari
(#) punkkazy válasza PetAd hozzászólására (») Aug 9, 2009
A rácselőfeszültség beállításáról ITT olvashatsz. Az oldal alján vannak a lehetséges megoldások.
(#) CHZ válasza PetAd hozzászólására (») Aug 9, 2009
Szerintem kár az időd erre pazarolni , ezt a csövet nem ilyen feladtra fejlesztették . Már javasoltam , ECC88 , (PCC88 ), ECC82 , stb. .. Renget más trióda megfelelne katódkövetőnek , de nem EF184 .
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Aug 9, 2009
Nagyon szép munka!
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 9, 2009
Csak ámulok a hihetetlen profi munkáidon!
Következő: »»   654 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem