Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok,
Néhány kérdésem volna a leendő EBL21-es projectem tápjával kapcsolatba. Szerintetek használhatok vadi új (formáztam és nem robbant fel) 10 mikró / 600 V ruszki olaj-papír kondit első puffernek az AZ1 után vagy felejtsem el mert esetleg nem megbízható? Tudnátok ajánlani jóféle Si diódát kétutas egyenirányításhoz (középcsapolású szekunder anódtekercs az AZ1 miatt) 250V / 100mA-re amit meg is tudok venni halandó elektró boltban vagy nem kell ezzel ennyit foglalkozni és tegyek be oda akármit? köszi!
Nem kell formázni, csak az elkókat! Az olajpapírok megbízhatóak! Ha a légmentesen lezárt ház nem sérült, nem zárlatos, nem vezet át, nem szivárog, tehát tartja a töltést, akkor semmi baja! És sokkal jobb, mint egy elkó, nem öregszik, kisebb a zaja !
Köszi a választ, a formázást valójában úgy értetem hogy munkaellenálláson keresztüt 300V körüli egyenfeszre kapcsoltam és nem történt baj beleértve hogy a fémház sem rázott!
Akkor használom
Az "olaj-papír" kondit miért kellene formázni szerinted?
1N4007 elviszi és mindenütt kapható. Viszont ha félvezetős egyenirányítást használsz akkor praktikus késleltetni vagy külön kapcsolni az anódfeszültséget a csövek kímélése érdekében.
Elírtam a formázást és meg is kaptam érte a fejmosást! Külön anódtrafó - külön kapcsoló
Sziasztok.
Van pár régi csövem egy rafilm-böl és elég ramaty állapotban vannak főleg az os1-ek. Gondolom cső bemérő nélkül nincs esély meg állapítani hogy jó-e?
Lenne egy kérdésem: azt hogyan lehet kiszámolni egy erősítőben, hogy mekkora a negatív visszacsatolás értéke? Például, ha a csatolt rajzon az 1k-s és a 150Ohm-os ellenállás közös pontjára visszacsatolok a kimenetről (ami pl. egy 4Ohmos kimenő szekundere) egy 10k-val akkor mekkora lesz a nvcs.?
Vagy megfordítva: mekkora ellenállást kell betennem a visszacsatoló hálózatba hogy pl. -20dB legyen a nvcs.? Vagy kell hozzá az erősítőnek más egyéb adata is, pl. a fokozaterősítések értékei? köszi üdv
Sziasztok!
Készítettem egy excel táblázatot kimenőtrafó méretezéshez. Egy hozzáértő szakember legyen szíves megmondani, hogy jók-e az alkalmazott képletek. Üdvözlettel: Pioneer
5800 menetes primer ?
Szerintem használd az OPT_DA -t, ezt egy hozzáértő írta. A cső belső ellenállása nem egyenlő az optimális anódterheléssel Ra - Raa
Valahogy nálam ez az OPT program az istenért sem akar működni.
Igen a "cső belső ellenállása" ide hülyeséget írtam. Nem tudom mi a helyes megnevezése, angolul "load resistance".
Persze, mert a windowsban a tizedes vesszőt tizedes pontra kell változtatni.
/területi és nyelvi beállítások/
Szia!
Az OPT-vel 4240 menetes primer jött ki, viszont ez a program 0,8T-val számol, én pedig 0,6T-val. Ha én is 0,8T-val számolok, akkor szinte ugyan az jön ki, mint az OPT-vel.
Nem csak 0,8 T-val számol a progi.
Szerintem akkor szélszerűbb nagyobb vasat választani mert ekkora menetszámmal túl nagy lesz a rézveszteség és a szórt kapacitás is. Én 2000 menetnél nem tekerek többet egy kimenőbe. A mostani EL84 PP-m is csak 1700 menetes igaz egy jó gerjeszthető vason. Az alsó frekit meg 30 Hz-re vettem, nincs mély hiány érzetem.
Én ahhoz lusta vagyok
Tessék mintául venni a Beag trafókat, a komolyabb erősítőkben nem nagyon jellemző a 2000 feletti menetszám. (persze van) Azért Ők értettek a méretezéshez
Egy adott méretezésnek hogy lehet kiszámolni a gerjesztését? Ebből számolgatok, de itt nincs megadva a gerjesztés.
A "B"-vel jelőlt adat az. Az általad belinkelt helyen, indukciónak említi.
Idézet: „az indukció természetesen most maximum 0,8Tesla lehet, de jobb, ha inkább a 0,6Tesla értékkel számolunk.”
köszi, de gondolom hogy tudjam hogy jól működnek a csövek ahhoz kell az eredeti értékei, nem?
Igen, kellenek, de szerencsére erre vannak a katalógusok.
Sziasztok!
Lehet hogy ez nem teljesen ide tartozik, de szeretnék építeni egy kicsi csöves FM rádió vevőt. A multkor láttam egy helyen, 3 cső volt benne, és nagyon megtettszett Szóval ha valaki tud hozzá kapcsolást legyenszives ossza meg velem! Köszönöm előre is!
Szia! Bővebben: Link Monóban még úgy tudnám elképzelni, hogy egy régi rádióból (vagy csak sassziból) kibontani a szükséges FM blokk alkatrészeit, s újraépíteni.
Minek neked a gerjesztés ? Szorzod az átfolyó áramot a mentszámmal és megvan a gerjesztés (Θ=I*N ,A-ben). Különböző mágneses tulajdonságú (permeabilitású) anyagokban, ugyanakkora gerjesztéssel létrehozott térerő különböző indukciót (B) okoz.
"Θ=I*N ,A-ben" ezt még el kell osztani ezerrel és Tesla-t kapunk?
Üdv
Próbálkoztam az EF184el, ezt a munkapontot választottam, de nem tudom hogy hogyan tudnám beállítani a rácselőfeszültséget. Keresgettem a neten, de se angolul se magyarul nem találtam normális leírást. A munkaellenállás 8500 Ohm-ra jön ki, a tápfesz 170V, a bemenő fesz max 0.775 Veff. Katódkövetőt próbálok még mindig építeni. Tudom hogy nem jó ez a munkapont, de a katódáram max 25mA, a tápfesz és a cső is adott. Múlt héten kimentem a bolhapiacra, de nem volt semmi, a héten apám bement a méh telepre de ott se voltak régi tv-k. De van itt egy hulladékgyűjtő telep ahol le lehet pakolni elektromos hulladékot, apám tegnap bement, nem volt, de mondták hogy szokott lenni talán tudok szerezni valami normális csövet meg kimenőt.
Szerintem kevés a tápfesz, előfesz.-nek kell a gyári ajánlás szerinti -3V, rakj a katód alá pl.1Kohmot, a munkaell.-nak várhatóan több kell.Rácslevezető:max 1Mohm.Ezeket a munkaponti elemeket lehet variálni. Max. anódterhelés:2,5W!!Adatok:Elektroncső atlasz,IttNem igazán értem, hogy ez miféle erősítő?
Üdv:gkari
A rácselőfeszültség beállításáról ITT olvashatsz. Az oldal alján vannak a lehetséges megoldások.
Szerintem kár az időd erre pazarolni , ezt a csövet nem ilyen feladtra fejlesztették . Már javasoltam , ECC88 , (PCC88 ), ECC82 , stb. .. Renget más trióda megfelelne katódkövetőnek , de nem EF184 .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |