Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   603 / 3965
(#) mammut válasza silenthill2 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
A magasfesz részben csak egy tekercs és dióda van, nincs tároló eszköz, viszont kb 60mp várakozást érdemes megtenni! Annál inkább a tápegységnél rejtőzködnek ilyen veszélyek, És még máshol is található nagyobb feszültségű kondenzátor, azokat érdemes "kisütni", töltésmentesíteni, ezt módszeresen egy szigetelt ~10ohmos ellenállásal kell elvégezni, lehet bármilyen szigetelt nyelű csavarhúzóval is, de (a kondenzátor fegyverzetének élettartama csökken) ilyenkor percenként meg kell ismételni a műveletet, amíg nem megy ki a töltés.
A képernyőre csatlakozó "tapaszt" pedig oda lehet nyomni a GND-hez, viszont nem szabad történnie nagyobb kisülésnek, nálam nem volt vele baj, nem csípett!
Javaslom, a teljes panelt szereld ki, mérd végig szemmel, a magas frekvenciájú és teljesítmény köröknél érdemes a forrasztási oldalt jobban átnézni, előfordul, hogy az alkatrész, szinte "kilép" a lábát rögzítő forraszból (körbereped), az LG-nél találkoztam ilyennel.
Volna viszont pár kérdésem:
-a remegés, hullámosodás időszakos, vagy állandó?
-volt már javítva, vagy szervízben a monitor tudomásod szerint?
-a sercegés helyéről meg kell győződni pontosabban, mert félre lehet diagnosztizálni. A sercegés biztos, hogy a tápról jön?

Ha a tápban van sercegés, az kondenzátor hiánya lehet, (nálam a gép tápegységében mentek el az utópufferek 4db 1000µF/10V kondik, kicsit megduzzadtak) ez miatt 130-145W-os teljesítménynél már le is kapcsolt a gép.
Érdemes ellenőrizni a kondenzátorokat, ha másképp nem, csak szemrevételezéssel.
Elvileg bekerül valami zaj is az áramba és az zavarhatja az RGB vagy OSD IC-k valamelyikét.
Sajnos a szervízrajz oldal nem elérhető, de majd ha megcsinálják, akkor belenézek a rajzába.
(#) proli007 válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Hello!
Idézet:
„A magasfesz részben csak egy tekercs és dióda van, nincs tároló eszköz”

Ez sajnos nem így van, mert a kondenzátort, maga a képcső helyettesíti, a belső réteg és a külső árnyékoló grafitréteg között. A dielektrikum, maga az üveg búra. Tehát Ha a nagyfesz csatit kihúzzuk, az ugyan tényleg nem szikrázik a GND-hez, de a képcsőben bennmarad a töltés. Azt is ki kell sütni óvatosan és többször, mert rekombinálódik a töltés a csőben. A kisütő vezetéket először mindíg a testre csatlakoztatjuk, utána érintjük a cső csatlakozási pontjához.
üdv! proli007
(#) spikk hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Abban kérem a segítségeteket, hogy csináltam egy egyszerű tápot, trafó, Graetz-híd, puffer, meg tettem bele még egy 10 nF-os fólia kondit. Ha ezt a tápot ráeresztem egy LED-es áramkörre, akkor minden rendben van, de kikapcsoláskor a LED-ek villognak még egy darabig. Egy PC táp 12V-járól nem csinál ilyesmit.
A led-es áramkör egy ChipCad-es meghajtó (a régebbi), rajta 3 sorba kötött CREE LED.
Sajnos szkópom nincs, multival meg nem tudok mérni ilyen sebességgel (3-4 Hz körül villog.)
(#) wg_kezdo hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Van egy L298-as H-híd IC-m.
Ezt szeretném használni 12 V-ról úgy, hogy a vezérlést optoval leválasztva kapja.
Amit meg kéne valósítanom az, hogy a 12V-ból 3-9V-ot csináljak amit az L298-as logikai bemenetére juttatok.
Ha jól gondolom az ingadozás sem okoz nagy problémát mivel az IC nem fix feszt vár így amikor a ref. csökken akkor a logikai jelek is csökkennek.
Első körben 78L05-re gondoltam, de ha egyszerűbben is megoldható az jó lenne. (A zéner diódákat nem ismerem, de talán azzal lehet könnyen megoldani?)
(#) spikk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nem néztem meg most az adatlapot, de esetleg feszültségosztó nem felelne meg? Az 2 ellenállás bemenetenként.
(#) silenthill2 hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a monitorral kapcsolatban írt válaszaitokat. Sajnos már biztos, hogy kondi mehetett ki, mivel nincs szikrázás, és a sercegés, képremegés folytonos, ahogyan a sercegés hallatszódik, azzal egy ütemben remeg a kép. Tehát a képremegés is folyton ugyanaz, és 6-7db 2cm vastag átlátszó csík szép lassan fentről lefele halad.
(#) wg_kezdo válasza spikk hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Ja azt elfelejtettem leírni, hogy szeretném "Univerzálissá" készíteni az áramkört vagyis nem csak 12V, hanem 5-12V között működővé, de a legjobb az lenne, ha 3V-on is elketyegne.
(#) SzervízMacska válasza wpeter hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia! Nagyon remek márkát választottál. Az eladók segítőkészek, ha viszel 1 darabka kábelt és pár dugót, ki is próbálhatod a kiszemelt áldozatot. A rövidebb fogót ajánlom, bőven elég az áttétele a koaxhoz, mellesleg nettó 6-7 rugóval olcsóbb is. Életed végéig ki fog szolgálni - ezt borítékolom előre. És ha szórhatom a pénzedet egy kicsit: javasolnék hozzá egy Corex II-es blankolót ugyan onnan - természetesen a kábeledhez való kés-kazettával.
(#) elektroláma válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Köszi!
Kis terhelés lesz rajta.
Megcsináltam, de nem működik. Egy ellenállást tettem rá, és úgy is mértem, de nem ment. Zénert nem tettem be, úgy mértem.
(#) elektroláma válasza elektroláma hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Javítom:
11.2V bemenőnél -9.1V kimenő lett. Ez ok.
Köszi!

Egy kondi lábát néztem el a tesztpanelen...
(#) Dani494 hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Itt van ez a kapcsolás. . A működése le van írva a topicjában ,de nem teljesen.
Bajban vagyok ugyanis a szögsebességgel(körfrekvencia).
A mellékelt képen próbáltam rájönni a megoldásra de nem nagyon megy.Szóval az a probléma hogy forgómozgást ír meg kört és szinuszos jeleket,de a kapcsolás négyszögjeleket generál és mégis omegával lehet meghatározni a frekvenciát.
Na meg a másik az ,hogy koordináta-rendszerben ábrázolva a vektorokat,azok csak a jobb felső negyedben maradnának(gondolom én) a kondenzátor kisülési-feltöltési karakterisztikája miatt.Esetleg a szinuszos azt is jelenti hogy szabályszerűen ismétlődő?
Elnézést ha hülyeségeket beszélek,de kicsit összezavart ez a dolog.Valaki meg tudná mondani hogy akkor most mit keres itt az omega,és mit számolunk vele és hogyan?

Dia.JPG
    
(#) Vacok válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Értem, köszi szépen a segítséget.
(#) silenthill2 hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok! A monitorommal kapcsolatban még annyit írnék, hogy egy 450V- os kondi púposodott fel, és az serceg, és biztos is hogy emiatt kezdett el remegni a kép. Annak a cseréje mennyibe kerülhet?
(#) mammut válasza silenthill2 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Na csak meglett! Mekkora kapacitású?
(#) Imi65 válasza (») Aug 23, 2009 /
 
Ez ránézésre is 5V.
(#) Dudus válasza (») Aug 23, 2009 /
 
A két-két párhuzamosan kapcsolt 1K-s ellenállásoknak kiszámolod az eredőjét. Majd az így kapott ellenállásokkal felrajzolva a rajzot kapsz egy feszültségosztót, melynek ellenállásai egyformák. Ez azt jelenti, hogy a telepfeszültség fele lesz az osztó kimenetén (2-es pont). Tehát az 1 és a 2 pont között a telepfeszültség fele esik.
(#) mammut válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Azt hiszem a legalsó feladattal kezdem!!
(#) Vacok hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolás jó ilyen formában, vagy kell rajta valamit változtatni? Konkrétan az ellenállásértékekben nem vagyok biztos.

névtelen.JPG
    
(#) mammut válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Láttam, hogy írsz, azt hittem már meg is oldottad!
(#) mammut válasza Vacok hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Jó a rajz és az ellenállás értékek is az 5V-hoz mérten 1K-1,5K-ig a bázisokra, ledek elé 220-330ohm-ig. viszont a bemeneti vezérléssel sorba kéne rakni az első ellenállást szerintem.
(#) kadam hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Elég hülye kérdés, de meg tudná nekem mondani valaki, hogy hol tudok utánanézni a kiszemelt LED-em adatainak (nyitó fesz. ; Imax stb.)?

Aki tud segítsen.
(#) pityu_18 hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Próbálok egy kapcsolási rajzból NYÁK tervet készíteni de a tirisztort nem tudom úgy elhelyezni hogy a lábai ne keresztezzék egymást.Köszönöm a segítséget.
(#) mammut válasza kadam hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Ahonnan vásárolod, vagy rendeled, vagy típus alapján.
(#) mammut válasza Vacok hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Na így már okésabb szerintem, igaz a felhúzó ellenállás lehet, hogy elhagyható a bázisról! A 10Kohm is lehet, hogy kicsi lesz!

schematic.png
    
(#) mex válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Idézet:
„A 10Kohm is lehet, hogy kicsi lesz!”


Inkább nagy!
(#) mammut válasza mex hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Akkor az alap 1,5K marad, ... ja igen, ha a funkcióját nézzük az áramkörnek akkor jó lesz, ha viszont külső jelforrás hozza működésbe, akkor nem.
(#) kadam válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Hello!

Köszönöm

Ez picit kevés, ha a típusát ismerem akkor hol nézhetek utána? (google nem vált be )
(#) Vacok válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Az a 1,5k-os ellenállás a bc182 bázisán azért volt úgy kötve, mert a tranzisztort egy komparátor vezérli.
(#) brato válasza pityu_18 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Ha ez megfelel akkor használd.

fesz1.LAY
    
(#) mammut válasza kadam hozzászólására (») Aug 23, 2009 / 1
 
Ha a google sem dob ki semmit az baj, mert legalább a forgalmazók típusait kidobja, de ha abban sincs az tényleg problémás! Ilyen ledeket már 1 éve nem is vásárolok (aminek nincs infója). Kecskeméten is az egyik boltban kapható 50.000mCD-ás led 5 színben, tényleg baromi fénye van, de csak azt tudják megmondani róla hogy mekkora fénye, meg az üzemi áramot és kész, persze 150-250Ft darabja, na már most én 17.000mCD-s hideg-fehéreket kínából 8Ft/db áron rendeltem....
Következő: »»   603 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem