Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   177 / 731
(#) pl13 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Idézet:
„a magas 1-1 SAL DT1 mélyközép pedig 1-1 SRP 1315-ös. Egyébként ezt a hangszóróválasztást a SAL saját hangfalépítő pdf-éből néztem ki, ezt szeretném utánépíteni a hangváltóval együtt.”

Ez itt a legelső hiba, azt a pdf-et teljesen hiába nézed, ami oda le van írva az kb. felér egy nagyobb hasraütéssel.

Idézet:
„SBF 2025”

Honnan lesz neki 12V?

Idézet:
„viszont sok helyen olvastam hogy nem igazán jó hangszórókat gyárt a SAL.”

A SAL egyáltalán nem gyárt hangszórót. Amit csinál, azt némi túlzással forgalmazásnak lehet nevezni, kínában megveszi, itt eladja, és melléteszi a szükséges marketinget. Kb. ennyi. Én arról sem vagyok meggyőződve, hogy lehet hangszórónak nevezni azokat, amiket elad, de ez már egy másik történet.
(#) Zupp87 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Fél potméterállásban az erősítő nem 200W-ot fog magából kipumpálni.. logaritmikus poti (pontosabban a csúszkájáról levettfeszültség exponenciálisan növekszik lineáris ütemű csavargatás mellett.. .. ritka alkalom, hogy én piszkálódok.. többet inkább velem szoktak ) Pédaként az én Vidim kivezérlésjelzője fél potiállásnál 3-7W körül mozog, maxon meg 50 körül.
(#) CsemanAttila válasza pl13 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Helló, Azt hiszem rosszul olvastad a hozzászólásom, Köbzöli a dobozt segített megtervezni. Amúgy meg nekem teljesen tök mind 1 hogy mi van a dobozban, abszolút hobby célra készült, nem viszem díjat nyerni, sőt még kiállításra sem. Épp elég örömöt leltem a megépítésben, hogy tudjak értékelni egy ekkora baklövést. Az sem érdekelt volna, ha meg sem szólal. De szól, és az én fülemnek nem hogy elég, hanem bőven sok. (legelső hangfalam...)

Köszönöm az észrevételed. pl13
(#) pl13 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Értem én, pont a doboz tervezése nem sikerült jól (a hangszóróválasztás sem, de ez most nem lényeges). Attól pedig, hogy az első dobozod, még lehetne ésszel is csinálni, nem csak ész nélkül valami tanácsra lehallgatva összekalapálni. Senki nem mondta sztem, hogy az első DiY hangsugárzód kötelező elszúrni.
(#) pl13 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Attól még hogy a bemenőjel feszültsége szabványos, a poti ugyanúgy logos lesz.
(#) CsemanAttila válasza pl13 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Látom nem érted, se baj, adok hozzá kapcsolási rajzott, hátha abból kiolvasod a lényeget... Én egy hülye parasztgyerek vagyok, fogalmam sincs mit hogyan kell kiszámolni, megérni stb stb... ahogy te mondod építettem egy sz@rt. Ennek én nagyon örülök, mert én csináltam. Nagyon szívesen fogadom a tanácsokat, észrevételeket és jó kívánságokat is, de az oltást nagyon nem... Örülök neki, hogy te értesz a dologhoz, mert biztos sokat tanultad, vagy sokat olvastál róla.. Ha nem tetszik amit csináltam, akkor jobb felső sarok PIROS X Eliserem jobban értesz hozzá, de te meg azt ismerd el, hogy én egyáltalán nem értek hozzá. És nem leszúrni kéne a másik munkáját, h milyen sz@rt csinált, hanem talán segíteni, hogy mi van elrontva.... de ha nincs már hozzá ideged, akkor szintén PIROS X

Végezetül, csavarozva van, nem szögelve.

Nem értem. Ha egyszer az erősítők 92%-ánál a poti középállásánál nem fele a kimenőteljesítmény (és ez biztos, hogy igaz), akkor ezt miért is nem kell szóvátenni?
(#) pl13 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Megírtam mi van elrontva alapesetben. Akármilyen "parasztgyerek" is vagy, az olvasás és tanulás nem árthat. Még neked sem. Merthogy én olyanokat nem írtam, amit nekem tulajdonítasz.

A csavarozás sem túl jó megoldás. Csak egy fokkal jobb a szögnél. Ragasztani érdemes, az jobban működő dobozt eredményez.

Azt már korábban leírták. A log pedig közel sem egyetemi szint, hacsak nem szállott valami elképzelhetelen mélységbe a magyar felsőoktatás az elmúlt két évben.
Légyszíves ne próbáld elbagatellizálni ezeket az igenis lényeges és fontos dolgokat. Mert a megértéshez ugyanúgy hozzátartozik az, h. "hogyan van a valóságban". Amit zupp írt kiegészítésnek pont jó, és nem volna muszáj rögtön letámadni valakit akkor, ha kicsit legalább ragaszkodik a valósághoz is.

Idézet:
„Szerintem nagyon is jó lett az a doboz, amit épített Attilla, így csinálják országszerte, csak neked nem tetszik, de nem baj, mivel nem a tied lesz !”

Lényegtelen, kié a doboz, és biztos vagyok benne, hogy nem te vagy a megfelelő személy annak eldöntésére, h. jó lett-e vagy sem. Azért csak a pontosság kedvéért közlöm, hogy nem jó: mert nem illeszkedik a hangszóróhoz, és az összeszerelése, arányai, illetve a hangszóróelhelyezése sem igazán jó. Ha érdekel bárkit is, szívesen leírom újra századjára is, hogy mit hogyan kell ésszel, értelmesen, a hangszórókra, dobozméretezésre jeleneg érvényes tudásanyag figylembevételével csinálni.
Illetve közlöm, hogy nem az én tetszésemtől függ a dolog, ugyanis ennek tőlünk független, régesrég rögzített szabályrendszere van.
Arról pedig nem vagyok meggyőződve hogy országszerte így csinálnák, nagyon sok jó példát láttam már, és magam is sokszor segítettem a megvalósításban.

Egy kicsit sem igaz amit írsz rólam. És még finom voltam. Szóval erről, ha nem bánod, nem kívánom hogy írj.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Pedig marhára igaza van. És egy végfok általában lineáris jószág, tehát ha exponenciálisan változtatjuk a bemenő feszültséget, a kimeneti feszültség is exponenciálisan fog változni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kimenő teljesítmény pedig U^2/Z, tehát bejön a képbe egy másodfokú függvény és a komplex, frekvenciafüggő impedancia is.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Nah ezt már mondjuk tényleg nem muszáj első körben rázúdítani, de azért a feszültségig, ellenállásig, ohmtörvényig mindenki el kell h. jusson, vagy hát ha mégsem, akkor irány ált. iskolába vissza.

U^2 / R szintén ált isk volt az én időmben.

Ugyanis P=U*I, I=U/R behelyettesítve pedig P=U^2/R. Szóval ez még mindig nem egyetem. A komplex imp. pedig gimis anyag.
(#) Zupp87 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Ha jól látom, az neked egy MNC Eclipse II 30206. Nekem is van két ilyen hangszóróm. Nekem is volt reflexdobozban. A közepét nem szerettem, de szobahangerőn azért volt valamennyi mélye Akkoriban még én sem foglalkoztam miértekkel-hogyanokkal, de tapasztalatom volt, hogy a sörözős buliban nagy hangerőn nem volt túl sok mélye. Aztán zártba kerültek, (mert jött helyettük a két HA-17), akkor már foglalkoztam a hogyanokkal, csak annál nem, amibe tettem őket, mert az csak a garázsba kellett, hoyg szóljon. Kb. 15 literes dobozba mentek. Kicsit feljebb tolódott az f3, de precizebb lett valamivel a hangja, és dinamikusabb. Nem azt mondom, hogy nem lehet hallgatni, mert lehet, sokáig hallgattam én is, és még most is hallgatom a garázsban két DTF12-vel (az is elég hírhedt hsz ), de mélyládának semmiképpen sem való hangszóró. Nem a rosszindulat beszél belőlem, hanem azok, amiket én is megtapasztaltam velük. Egyébként strapabíró jószágok, bírtak sokáig egy sztereó 7294-es véget, meg kibírták egy legénybúcsú éjszakáját a jelenlétem nélkül, szegény 2x15W-os Universumom maxra tekert, és ott már igencsak torz hangjával.
(#) CsemanAttila válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Ez úgy történt, hogy felmentem a padlásra, és jé ez micsoda... Ha jó ha nem, akkor is kíváncsi vagyok mit csinál, majd egy erősítővel együtt működve.
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Már elnézést, de a hozzászólásomat a tiédre adtam válaszul. Azt gondoltam, hogy ha már megcáfolsz egy ilyen nyilvánvaló dolgot, akkor tisztában vagy ezekkel is, amiket leírtam. Lehet végzettségem alapján (villamosmérnök) a kezdőkhöz képest lépéselőnyben vagyok elméleti síkon, de ha én valamit megkérdőjelezek, azt kizárólag az elméleti ismereteim és gyakorlati tapasztalataim alapján teszem. Ha pedig nem vagyok biztos a mondókámban (és bizony előfordul gyakran az ilyesmi), azt jelzem. Te viszont egy szóval sem indokoltad, miért nincs igazam. Az pedig egy dolog, hogy pl13 mindenhez hozzászól, de cseppet sem ok nélkül teszi. Ha szakirodalomban utánanéznél azoknak a dolgoknak, amiket ő írt bárhol is, nem vonnád kétségbe. Jelen esetben ha belátnád az audiotechnikában használt potméterek logaritmikus mivoltát, valamint kicsit keresgélnél a középiskolás matematika és fizika anyagban, belátnád, hogy nemhiába mondtuk mindketten ugyanazt.
(#) Zupp87 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Én pedig úgy vettem őket, hogy (szégyen nem szégyen) bementem az első elektronikai boltba, és megvettem a két legolcsóbb 16 centis hangszórót. Akkor 16 éves voltam, ennek már idestova 6 éve, ezalatt sokat tanultam, és a minőség iránti igényem is nőtt. Minél többed hallgatod a kreálmányod, annál többet töröd azon a fejed, hogyan lehetne tökéletesíteni, vagy jobbat csinálni. Maga a doboz mindenesetre már most profibb munka, mint az én legelső dobozom volt
(#) monarovauxhal válasza pl13 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

"Ez itt a legelső hiba, azt a pdf-et teljesen hiába nézed, ami oda le van írva az kb. felér egy nagyobb hasraütéssel" Mivel nincs jobb ötletem, így csak erre a szerény pdf-re támaszkodthatok. Ezelőtt még sosem építettem hangfalat így foggalmam sincs a méretezésről.
"Honnan lesz neki 12V?" Ez már egy másik gond, de ezt lehet legkönnyebben orvosolni. Egy másik cégnél, a hangszóró 2000-nél láttam hasonló tudású hangszórókat szintén elég jó árban, ezekről van valami vélemény? Ja a hagnfalakról: nem tervezek rájuk semmi féle szövet borítást, egyedül a 2 kis dobozra a mélyre akarok valami rácsot rakni. Lecsiszolnám őket és lefestem feketére és jólvan. Mondjuk még magasat lehet nemkell vegyek emrt van itthon egy régi hangfalból 2 pár.
(#) pl13 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Idézet:
„hasonló tudású hangszórókat”

Hát azok nem hasonló tudásúak, többszörös a használati értékük. Van köztük egy-két elég jó mélyközép.

Milyen rácsot akarsz?
(#) Moderátor hozzászólása Aug 26, 2009

Hangsúlyosan kérem a érintetteket, hogy a személyeskedő (utaló ill. közvetlen) hangnemet mellőzék!
Lehet vitázni, de kizárólag szakmai alapon, segítő szándékkal, nem minősítve a másikat.
(#) monarovauxhal válasza pl13 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

"Milyen rácsot akarsz? " Konkrétan ezekre gondoltam: Egyik. Hozzá tartozó fülekkel együtt. Nem szeretném szabadon hagyni őket, mivel az asztalon lennének ott meg nehogy érje őket valami. A mélynek már kinéztem egy HA25-450 típusú videoton mélyet. 100 watt elég, elvégre az erőlködő mögötte csak 70-es. A kis ládákba pedig 1-1 HA13-478-es mélyközépnek, magasnak pedig 1-1 HG2,5-464-t néztem a hangszóró 2000 kft-nél. Viszont ezekbe az állókba kellene hangváltó is. Ezeket érdemes-e megvenni a SAL-nál vagy valami másik forrást kell nézni hozzá?
Legnagyobb baj a Hangszóró 2000 kft-vel hogy bekell utazni Békéscsabára a legközelebbi viszonteladó ugyanis ott van. Ja nem sorry, ki is küldik postán.
(#) Zupp87 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

A hangváltó terén ha jót akarsz, neked kell kísérletezned. Kiindulási alapot pedig szerintem pl13 tud majd neked ajánlani. És ha sub-ot akarsz, és 25-ös, akkor szerintem inkább HA 25-672. Úgy látom ez egy x.1-es rendszer lesz. Akkor érdemes az állóknak zárt dobozt alkalmazni, bár a 13-as úgy tudom reflexben érzi igazán jól magát. De egy zárt doboz könnyebben illeszthető egy sub mellé, mint egy reflex.
(#) Zupp87 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Ha még sosem építettél hangfalat, és egy kicsit kíváncsi vagy a miértekre-hogyanokra, ajánlom Subvoice írásait. Könnyen érthető, alapozó írásai vannak, kifejezetten kezdők számára.
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

A HA25-672 leginkább sub-nak való. (én is most építek egy ilyen sub-ot de nem igazán merek feltenni képeket , meg tervet mert még nem tudtam kipróbálni ,hangolni mérni stb..) Ha esetleg a 13 cm-es hsz nem meghatározott akkor ajánlanám HA20-484 hszt. Nagyon ütős hangdoboz építhető belőle 18-20 liter ,zártban. A dóm magasaknál tetszőlegesen választhatsz kerek ,vagy szögletes előlapot is, én a HG2.5-639-et választottam a 484 hez.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

De ha x.1-es cuccot szeretne (mert én ezt vettem ki az írásából), akkor mélynek szerintem mindenképpen 672 a jó választás. Mint ahogyan te is írtad: szub-hangszórónak való igazán.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Ne veszekedjetek, mikor verekedni is lehet, egyikötöknek sincs egészen igaza. Még Zupp jár legközelebb a megfejtéshez.
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Azért érted félre ,mert véletlenül neked címeztem a hozzászólásomat. Amit leírtál tejesen egyetértek , és csak megerősítésnek szántam.

De ha már a 672-nél tartunk ,kérdeznék egyet...

Xmax: 3.5mm Ez a legnagyobb akadály. Ha szeretném meghajtani 100 W-al akkor legalább 6mm re lenne szükség,33 Hz-re hangolva, mivelhogy sub-ról lenne szó.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Elég sokmindenre elég az a 3,5 ha jól használják, meg ha épp jól gyártották a hangszórót.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Nem veszekszünk Csak lehet kicsit félreértettem a hozzászólását. Azt hittem ő a srácét, de most már látom, hogy én az övét. A 478 egyébként nekem nagyon szimpatikus kis hangszóró, szerintem nem járna vele rosszul a srác, már csak az adatai alapján is. BassBox6-tal én is szimulálgattam vele, mikor még anno tervezgettem egy nagyobbacska 2.1-est, 6-7 literes zárttal is próbálgattam, de úgy kicsit magasan vot az f3-a. A 118 körüli EBP-je, és az alacsony Qts is adja, hogy kell neki az a reflexnyílás, úgy érzi jól magát.. A frekvenciamenete speciel jobban tetszik, mint az 582-é, amik nekem is vannak.
Következő: »»   177 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem