Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE-1060 B végfok

Témaindító: hendri, idő: Nov 22, 2006
Lapozás: OK   1 / 4
(#) hendri hozzászólása Nov 22, 2006 /

Sziasztok!

A mai napon vettem egy orion végfokot. Hát kicsit levan rongyolódva, de szeretném helyrepofozni, átkebelezés, jobb poti szebb dobozolás stb. A végzettségemet tekintve elektro-műszerész. de csak ennyi. Gyakorlati tapasztalatom az annyi amit húsz évvel ezelőtt barkácsolgattam, de a mai napig a hi-fi az egyetlen hobbym és ezen felbuzdulva szeretnék, az igencsak gyatra anyagi helyzetemmel egy kis retro hangzás világot magamnak itthonra (nosztalgia, HI-FI MAGAZIN-on nöttem fel, az MP3-at meghagynám a gyerekeimnek).
És akkor ezután a hosszúra nyúló bezetés után, szeretném a segitségét kérni valakinek, aki ismeri ezt az erősítőt. Még nem kapcsoltam be, mert XLR bemenetei vannak. Ezeket kellene először is lecserélnem, de annyi kütyű lóg ezen a csatlakozón, hogy hozzá sem tudok szagolni. Holnap teszet fel róla képeket és kérnék segítségeteket, hogy hogyan is fogjak neki.
Előre is köszönnék minden hozzászólást.
(#) Müszi válasza hendri hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Ha ez érdekel van itt egy xlr lábkiosztás Jack dugóhoz (csatolmány)

Üdv.: Müszi
(#) hendri válasza Müszi hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hello!

Köszi és ahogy igértem a képek. Tehát szeretném a bemenetet egy kicsit leegyszerűsíteni (RCA), mint ahogy látjátok ott az XLR csatlakozó alatt van valami szűrő szerűség amely egy relés áramkörhöz is csatlakozik, amely szerintem a hangsugárzó késleltetés beiktatódását hivatott elvégezni.

Üdv
(#) patexati hozzászólása Nov 22, 2006 /

Nem bemeneti jelszintet kapcsol az a relé véletlen?Hány bemenete van?
(#) hendri válasza patexati hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hello!

Bal és Jobb oldal 1-1 bemenet.

Üdv
(#) patexati válasza hendri hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Az erősítőn milyen kapcsolók vannak?

Csak egy hálozati

Egy hálozati

Így ,hogy nézem tényleg a hangfalkésleltetés része lehet.De miért akarod kicserélni a bemeneti dugaljakat hiszen szinte minden komolyabb végfok ezzel készül. Vagy akarsz mellé külön rc-t tenni,vagy teljesen meg akarod szüntetni az XLR-t?
(#) patexati hozzászólása Nov 22, 2006 /

Az rc-t így kell bekötni csak ügyelj honnan nézed (szemből az erősítő hátától kell nézni)a forrasztás belül a tükörképe.

Tulajdonképpen én úgy gondolom, hogy teljes mértébben levagyok ragadva az RCA-nál de így ahogy mondod ugrik be, hogy a nagy high-end gyártók végfokai is mind XLR csatlakozásúak. Már csak azt kellene tudnom. az XLR 3 bemeneti pontjához majd az RCA melyik pólusait kell majd kötnöm:nemtudom:.

Kattincs a LINK-re ott van a bekötése.A pótmétert meg kicserélheteh egy másikra csak hasonló legyen az értéke és férjen bele !

Köszi!

Sok szerencsét
(#) DJ_Tacee válasza hendri hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hy! Az a szűrő féleség ahogy Te mondtad az egy szimmetrikus / asszemmetrikus átalakító trafó. Szerintem. Ugye komolyabb, igényesebb hangosítási rendszerek alapban szimmetrikus tápvonalakkal mennek a zaj stb kivédése érdekében. Én nem alakítanám vissza aszimmetrikusra (rca) akkor swem ha ütnek. A bekötés meg a többiek által küldött anyagok segítségével pikkpakk megoldható. Annyi még, hogy ugye a szimmetrikus vonal "-" lábát földre kell kötni, nem szabad lógni hagyni. Amúgy honnan sikerült hozzájutni ehhez a drágasághoz? Úgy vennék énis egyet..
(#) isamisa válasza hendri hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hi
Szerintem is hagyd csak meg az XLR-t. Én talán mondjuk úgy csinálnám hogy raknék be egy RCA párt és egy kapcsolóval váltanék a két bemenet között.

Én is úgy tudom hogy a szimetrikus bemenet elég jó minöségű jelvezetést ad. Már csak egy XLR kimenetü lejátszó kell hozzá

Nagyon pofás ez a jószág, sajnos élöben még nem volt hozzá szerencsém.

Sok sikert hozzá.
Isa
(#) DJ_Tacee válasza isamisa hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hy! Igazából én nem furkálnék meg egy ilyen készüléket, inkább csinálnék 2db átalakítókábelt, egyik végén rca csati másik végén xlr csati, azimmetrikusan bekötve. Mellékelek egy képet hogy gondoltam. Nem elfelejt, az a kábel CSAK ÉS KIZÁRÓLAG xlr BEMENETHEZ jó, pl keverőből jelet kivenni ezzel TILOS, mert rövidrezárjuk az egyik kimenetet! Szóval jelen alakalmazáshoz, illetve aszommetrikus forrásból jelet betolni szimmetrikusra tökéletes, ezt használják.
(#) hendri válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Nagyon szépen köszönöm a sok hozzászólást és segítséget. Épen most fogok hozzá egy XLR-RCA kábel készítéséhez és hétvégére tervezem, hogy megpróbálom megszólaltatni. egy kicsit izgulok mert kb 20 éve nem foglalkoztam ilyennel mindig csak a bolti és meguntam a gyatra minőséget, ami meg igazán jó azt nem az én pénztárcámhoz mérik. A egyébként a használtcikk
oldalon licitáltam rá és nyertem meg 14000 Ft-ért és még azt sem tudom, hogy működik-e(az asszony szerint nem vagyok normális mert a TESCO-ban ennyiért már házimozit adnak ). De most nem ezzel foglalkozom. Működnie kell!!! Sőt ugyan itt vettem egy phonar hangdobozt
valódi furnérozássa kell neki egy kis csissz meg pác és tuti lesz, és még szeretnék egy veterán LP játszót is csak elfogyott a zsebbpenzem. Ha beindul a cucc szolni fogok.

Üdv
(#) Mate78 válasza hendri hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Hú nem is tudtam hogy az Orion gyártott ilyen erősítőt.Az SE1015-öst,SE1025-öst,meg azSE260-ast ismerem,volt mindegyikhez szerencsém,többet javítottam is,de ezzel a típussal még nem találkoztam.Nincs még egy ott ahol ez volt?
Egyébként nekem nagyon bejött az Orion erősítők hangja.
(#) hendri válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 22, 2006 /

Megtudom adni az elérhetőségét az úrnak a Vaterán árulja őket, és mindenféle ilyen az MTV-ből és a Magyar rádióból kimustrált erősítőket. Tóth József amúgy szerintem műszerész mert a műhelyében vettem át az erőlködőt, Budapest, xv ker. Széchenyi út 10. egy 10 emeletes panelház alatt, toth.toth@citromail.hu mobilja 30/2099194, voltak nála 20 és 100W-os monoblokkok 4 és 9 eFtért.
Sok szerencsét Üdv
(#) hendri hozzászólása Nov 23, 2006 /

Hello mindenkinek!

Nem bírtam tovább várni és beüzemeltem a készüléket. Finom sercenén és egy 100nF-os kis kondi elszált ( a +40 V.os tápfesz szűrő szerintem), irány a hiradástechnikai bolt, csere majd bekapcs. Egy kis szünet, hallom, hogy a relé kapcsol. Bemenőjel cd-ről kimenetre hangfal (jobb oldal ahol kondit cserélni kellet brummos), zene indul eszméletlen jó hang de a teljes hangerőn is csak legfeljebb 4-5 W (a készülék teljesítmény fölvétele 380W). Tanácstalan vagyok:nemtudom:, sajnos műszerezettség és tapasztalat hiányában nem tudom a problémát orvosolni.

Kecskeméten a műszerészek 4-5000 Ft-os rezsi órabérben dolgoznak . Arra pénz nincs.
Várom a válaszotokat. Köszi
Üdv.
(#) Mate78 válasza hendri hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Hallo

Szerintem semmiképp ne vidd szervízbe,megoldjuk "házon belül".
Teljes hangerőn,amire azt mondtad hogy 4-5Watt,torzít,vagy tisztán szól?Ha tiszta a hang,akkor lehet,hogy nem elég a bemenőjel,tehát az erősítő nem tudja leadni a max teljesítményét,ez nem az erősítő hibája.Milyen műszered van?Egy multiméterrel már sokmundent meg lehet állapítani egy erősítőben.

Ha tudok,segítek.
(#) hendri válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Van egy 900 Ft-os multiméterem, ami hangot illeti az pedig nagyon szép és dinamikus a teljes kiterjedésben. Ezt azért mondom mert sokszok hülyének néznek amikor azt mondom, hogy nagyon szép dinamikával jönnek a cinek. Na lényeg, hogy ezt vártam ezt a hangképet, mert egy jó erősítő kis hangerőn is tudja érzékeltetni a baszust lmeg a cint loudnes nélkül is. Gondoltam én is, hogy a bemenő jel kicsi, de hát DVD játszó azért azt hiszem, hogy legalábbis elkéne hogy tudja látni megfelelő jelszíntel. 0dB ha jól emlékszem 0,75 V.
Várom a segítséget
(#) Mate78 válasza hendri hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

A hátlapon van csatornánkénti érzékenység (gain)állítás.
Nézd meg,hol állnak a potik,lehet hogy csak le vannak tekerve!
(#) hendri válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Az volt az első amit ellenőriztem, végállásban van és ha eltekerem még kisebb lett a teljesítmény.
(#) DJ_Tacee válasza hendri hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Egy ilyen korú erősítőt azért maszekolva nemhiszem hogy sikeresen helyre lehet hozni. Kiszáradhattak a régifajta kondik stb. Én úgy gondolom meg kéne néznie valami közelben lakó értelmes fiatal lelkes barkácsoló kedvű műszerésznek, az sokat segítene. Én nem hagynám veszni a gépezetet.
(#) Mate78 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Én sem hagynám veszni.
Elképzelhető hogy sokkal nagyob bemenőjel kell neki,(valami stúdió cucc lehet?)vagy a forrás nem ad ki elég nagy jelszintet.
Az mindenesetre megnyugtató,hogy tiszta a hangja,továbbra is jelszint problémára gondolok.
Esetleg meg lehetne próbálni egy másik készülék fejhallgatókimenetéről meghajtani.
Nem lenne rossz kapcsolásirajz sem.
(#) DJ_Tacee válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Úgy gondolom vonalszintnél nagyobb jelet nem igényelhet. A trafós bemenet miatt azt viszont 600ohm-on követeli! Tehát silány kimenetű dvd lejátszónál ez már majdnem rövidzár ugye A 100nano kondi hiba gyanús, azok nem szoktak elszállni. Én átnézném a munkapontokat, leválasztanám a végfokot az előfokról és úgy is kipróbálnám csak a végeket. Ha az megy, akkor az előfok a hülye. Ahhoz meg egy szkóp nem ártana. Nincs valaki lelkes kolléga feléd?
(#) hendri hozzászólása Nov 23, 2006 /

Az a baj, hogy ezzel is megpróbálkozta, hogy az ismeretségi körben valakit tudnak-e ajánlani, de sajna semmi. Maga az egész elektronika nagyon gondosan van megépítve (mindenhez gyorsan hozzálehet férni, jó és stabil forrasztások, az elektrolit kondik ELNA tipusuk amit még én is tudok, hogy a jobb elektronikákban alkalmazzák. Én nagyon szívesen elpostázom bárkinek aki tudna nekem segíteni és nyilvánvaló az ésszerűség(és a pénztárcám) határain belül megfizetném a segitséget.
(#) szabi83 válasza hendri hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

ez a cucc amugy hány W-os??

üdv
[off] vaterán nem táláltam meg ezt az aukciót...
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem