Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   133 / 507
(#) rossman hozzászólása Szept 7, 2009 /

Láttam a róla készült képet. Jól nézett ki. Valami hasonlóra gondoltam én is. Szerinted 24v-os pakkot tudna az tölteni?
(#) pudding1 válasza rossman hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

mint mondtam minden a generátoron múlik. olyat kell csinálni! Most még előtted van, csak rendesen utána kell olvasni mielőtt nekiállsz. Inkább egy fél évvel később legyen meg mint hogy elkapkodd és ne termeljen semmit. Sajna nekem még nincs légmagosom, így ebben nem tudok segíteni.
(#) rossman válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Igazad van. Köszi mindent majd kereslek ha már kellenek a dolgok. Üdv Binya
(#) weend hozzászólása Szept 8, 2009 /

Szia pudding 1!
Segítségedet szeretném kérni. Ha megkérlek, leméred nekem az fd 300-1.5 szélgenerátor egy fázisának ellenállását? Ép hasonlót készítek, és nekem 3 ohm lett 1 fázis. És ha kézzel megtekered hány voltot sikerül kicsikarnod, ezt netán mérted? Nekem egy fázison, ha a tengelyt megforgatom kb. 8.5 volt váltóban.
Köszönöm.
(#) pudding1 válasza weend hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

üdv!
Nincs most egy szétszedett generátorom sem, így a tekercsek közös vége nem hozzáférhető. Azt hiszem az kellene a méréshez , igaz?(Csak javítás céljára szabad megbontani a generátort, mert maradandó nyomot hagy, vésővel és ékkel kell nekiesni, mert gyárilag annyira passzentosan van összeszerelve és ragasztva.) A 3 fázis kábele jön ki, ha azon keresztül mérhető valami akkor írd meg hogy hogyan és mit mérjek és megteszem. (Nem vagyok elektronikai szakember, csak egy lelkes amatőr)
A kézzel megforgatás mindenféle eredményt hozhat,attól függően, hol állnak éppen a mágnesek és mennyire tudod megpördíteni,stb, egyáltalán nem megbízható. Én motorra kötve teszteltem. 280-as fordulaton a generátor akkura kötve 5A-t adott le, akkura kötés nélkül pedig 30 Voltot.
(#) weend válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szia!
Köszönöm a válaszod, ha megtennéd hogy leméred két kivezetés között az ellenállást az jó lenne. Gondolom csillagba van kötve, így két tekercset fogsz mérni de ebből látjuk a tekercsenkénti ellenállást. Vagy ha a csillagpont ki van vezetve (ezt nem hinném) akkor az egyik vezeték és a csillagpont közötti ellenállás érdekelne. Még valami, hol fogod mérni a generátor nyakánál, vagy lent az oszlop alján?
Köszi.
(#) Pókapó válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szia pudding 1!
Kőszönöm a választ az alu tárcsára.
Ki fogom próbálni, már csak a kíváncsiság miatt is,és ha nem működik illesztek a mágnesek alá egy vasból készűlt karikát, ha így se működik tényleg kuka.
Egy kérdésem azért lenne, minimum milyen vastag vaslemezt kellene a mágnesek alá tennem , hogy működjön a generátor?

Még egyszer köszönöm.

hol mérem? A műhelyben Van 3 db generátorom ami még nincs felszerelve.....Mire kell állítani a mérőműszert, és milyen értékre? (Mint említettem vannak olyan részletei az elektronikai felkészültségemnek amik enyhén szólva is hiányosak......)

Szia!
Jaaaa, kéremszépen aki generátort tenyészt. Na szóval, a műszert a hokedli sarkára állítsd 200 ohmos méréshatárban! És így olvasd le a mutatott értéket, előtte érintsd össze a mérővezetéket, és az erdményt vond ki az előbbiből (ne mérjük bele a mérőzsinórt).
(#) pudding1 válasza Pókapó hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

ha jól tudom legalább 4mm-es kell a 40x20x10mm-es mágnesekhez, de ha valaki másként tudja, jelezze!

Elakadtam. A hokedlinek kerek a teteje. Lefotóztam, nézd meg hogy erre gondoltál e. Ha összeérintettem a mérőzsinórokat akkor egy nagy -1 es jelent meg. Az adat egyébként nem fix, folyamatosan váltakozó értéket mutatott, 1,9-2,3 ig, de néha egy pillanatra megjelent 3,5-is Rátettem egy nagyobb automata műszert, az meg 2-es és 3-as értékek között limbózott.

(A generátort tavasszal kell ültetni, vasban gazdag talajba és rézgáliccal kell locsolni akkor hamar lefial. )

DSCF2295.JPG

Áááááá, termeszteni is lehet, ez közelebb ál hozzám (van konyhakert). Amúgy kösz a fáradozást! Ez most a tekercsek ellenállása?

Igen, a 3 kábelből kettőhöz van érintve a két mérőzsinór. Megpróbáltam mindegyik vezetéknél-ha akármelyik kettőhöz érintettem, ilyen és e körüli eredményeket mutatott.
Ezúton is jelzem a kábelnet-lan kft részére hogy ha mégegyszer megszakad ma a net , úgy nem fizetem be a csekkjüket ha megfeszülnek sem. Lassan már olyan a szolgáltatásuk mintha prosztatás lenne, csak nagyobb szünetekkel. Ennyi erővel akár postagalambokkal is levelezhetnék!

Jaaaa, egy fontos kérdést nem tisztáztunk! Ez egy 12 voltos generátor ugye? Mert ha igen szomorú vagyok, nagy lett a generátorom belső ellenállása! Úgy látom, meg kell forgatnom egy villanymotorral. Talán így közelebbi dolgokat is megtudok, (áram, feszültség). Most készül a tartóoszlop, ezért nem tudom kipróbálni odafent, de már nagyon méregetnék

Igen ez egy 12v-os generátor. az az érték amit mértem az 2 fázisra vonatkozik ami 24 tekercset jelent. Ha a tiédnél hozzáférhetőbbek a kábelvégek akkor tudsz a bekötéseken változtatni hogy ne legyen akkor az ellenállás nem?(Vagy nem ennyire egyszerű a szitu?) A tiéd sem sokkal nagyobb ellenállású, legfeljebb nem 300w-os lesz....
(#) zolika60 válasza weend hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Ne ess kétségbe. Ezek a multik ilyen ellenállásoknál nem igen megbízhatóak. Sacconométernek hívnám leginkább.
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

birka vagyok....az enyémen mért érték két fázis a tiéd meg egy.....amúgy légmagos vagy milyen?

Nem légmagos, régi 60 wattos mosógépmotor volt az alany. Áttekercseltem, és kapott egy állandó mágneses forgórészt. Azért nem adom fel, még reménykedem. Eddig csak kézzel tekergettem, kis 5-10 wattos izzót könnyen begyújt. De ha ráteszek egy 12 voltos 21 wattos izzót, iszonyú fékezerő lép fel. És ezért nem tudok az üzemi fordulatszám közelébe tekerentyűzni. Az is baj hogy a tengelyvégem átmérő 14mm, így az otthoni fúrógépek kilőve(csak 13-ig nyílik a tokmány ).
(#) szsrobert válasza weend hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Ez ilyen, 21W-os izzó ellenállását a kerékpáron tekerve is jól lehet érezni. 5-10W még nem jelentős.
(#) zolika60 válasza weend hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Látom elég sok munkád van benne. Kíváncsi vagyok az eredményre.
(#) VIM válasza weend hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Helló!
Olvasom a behajtási gondodat, amit nagyon egyszerűen meg lehetne oldani. Látom profi módon oldod meg a forgácsolós dolgokat is. A tengely végén lennie kell menesztő süllyesztésnek a csúcsoláshoz. Bele kell fúrni 6-os vagy 8-as rövid menetet, amibe imbusz fejű csavart kell csavarni. A fúrógépbe meg be kell fogni egy imbuszkulcs darabkát (ami már le van esetleg sarkalva, selejtes), és meg van oldva a flexibilis hajtás is.
Üdv.:VIM
(#) weend válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Szia!
Ez jó ötlet, kösz!

Gratula, szép munka! Apropó-tekercsek: Nem tudod mi van olyankor ha az egyik tekercsed mindkét vége le van választva, vagyis nincs bekötve a többivel együtt? Azért érdekelne, mert a légmagost amikor próbálgattam akkor amíg csak egy tekercs volt bekötve viszonylag könnyen nagy fordulatot értem el. Minél több volt bekötve annál nehezebb volt tekerni. Namármost ha ez nem csak alacsony fordulaton van így akkor akár azt is megcsinálhatnám hogy alacsony szélsebességnél pl csak 1-2 tekercs lenne bekötve, a többi pedig a fordulatszámtól függően két pólusú relé kapcsolná rá a többire. Így alacsony szélben is lehetne termelni.(Igaz keveset, de mégis valamit)Lehet hogy marhaság az egész, de még nem próbáltam. Ha valaki tud erről pontosabbat, sikítson rám. Köszi. (Napelem forrasztással kapcsolatban sehol senki?)

Szia!
Ha neked elég az a feszültség, amit egy-két tekercs termel, szerintem használható a dolog. Kérdés, hogy a befektetett pénz (relé, ennek vezérlése) hoz-e annyit a konyhára, hogy megérje ezzel tökölni. Mi történt a napelemeddel?

Előástam neked egy 24v-os generátort (300/500W) annál 3-3,4 ohm-os értéket mutatott a műszer, ha ez segít valamit.
A napelemekkel nem történt semmi, csak elkapott a harciideg és rendeltem külön cellákat és gyártani akarok saját napelemeket. Ha összejön akkor kb 80.000ft lesz egy 262W-os panel ami a töredéke a gyári panelekének. Ennek már lehetne értelmes megtérülési ideje. Elvileg minden megvan hozzá, cellák vezetékek folyatószer, csak a forraszanyaggal vagyok elakadva........A tekercsek leválasztása ha ez így működik, akkor azért lenne jó, mert az adataim alapján a fél hónap úgy megy el hogy a termelési határérték alatt vagyok, pedig ezek szerint akár termelhetnék is. Aztás egy másik dolog is függőben van ezzel kapcsolatban, mert mi van ha a leválasztott tekercseket ugyanilyen relés megoldással sorba kötöm. Elvileg akkor alacsonyabb fordulaton is már termelne, igaz hogy kevesebbet, de termelne! ( ahelyett hogy csak pörög a semmibe. Én már a 6 lapátosnál leszűrtem a tanulságot hogy az a minimálisnak tűnő termelés ami a határérték átlépésével keletkezik, hoszzú távon rengeteget jelent.)

Kösz az ásást, megjegyzem ezeket az adatokat. Örülök hogy megosztottad velünk ezeket az adatokat. Sajnos ezeknek a generátoroknak olyan magas az ára, hogy az már vérforraló! Így nem hiszem, hogy közelembe kerül akár egy is. Most az következik, hogy meg fogom forgatni motorral, és még méregetek rajta. De nagyon valószínű, hogy a leszűrt tapasztalatok alapján nekiállok egy második generátornak. Mi a baj a forraszanyaggal?

Én egy generátort vettem újonnan 120eft-ért, de a többit mind használtan kéz alatt.(8db van) Az utolsó 2 db 30E ft volt kompletten. Tudom ez sem olcsó, de azért ez mégiscsak negyed ár. Olyan forraszanyag kellene ami direkt ehhez való, mert mindenhol azt írják a neten hogy a hagyományos forraszanyag nem alkalmas erre a célra, mert nem fogja meg. Reméltem hogy van valakinek ötlete esetleg, de senki nem tudott eddig segíteni. (Ilyeneket találtam, de igazából itthon szeretnék venni valamitverbinder_W0QQitemZ380154498601QQcmdZViewItemQQptZSolaranlagen?hash=item5882f94e29&_trksid=p3286.c0.m14]forr1[/url]
Bővebben: Link2
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Namármost nem én voltam hülye, hanem a fúrummotor piszkált el valamit........
Bővebben: Link1

Bővebben: Link2
(#) rossman válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Hello. Próbáltad már hegesztés technikai boltokban?

Hát igen, ez nagyon jó ár volt. Nekem nincs ilyen szerencsém, hogy belebotoljak egy hasonló üzletbe. Tudom, hogy sok generátorod van, láttam a honlapodon. Neked biztosan nem sz@rják össze a tetőt a verebek, nem kell madárijesztő. Ezt a forrasztást azért megpróbálnám hagyományos technikával, vagy az érintkezők nem forrasztható anyagból vannak? Lehet, hogy kellene készítened egy kisteljesítményű ponthegesztőt. Ha nagyobb mennyiségű hegeszteni való van, meggondolandó. Lehet venni csak cellákat idehaza?
Következő: »»   133 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem