Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Igazad van, és az én gyerekeim sem jobbak, mint másokéi (sőt!), de valahogyan a nagyfesztől félnek...
Azt is megtanulták, hogy a lemezjátszót sem babrálják... Én már kevésbé vagyok elővigyázatos a 470V-os anódfeszbe is belekóstoltam, pedig ott dobozban voltak a csövek. Ezeknél az erősítőknél a bekapcsoló a hátlapon az anódfesz kapcsoló meg a csövek között a szerelőlapon van, és ha nem szól a zene, csak a Hiraga MC van fesz alatt a szobában, az meg +-6VDC...
Szép, szép, de hol a vezeték??
A Te és én gyerekeim megtanulják, hogy mihez nem nyúlhatnak. De mi van, ha jönnek vendégek, s azoknak a gyerekei...
Azokat akik bemennek a "zeneszobába", nem a nagyfesz üti meg
A fiúk szólnak Nekik, hogy az tabu, de ha mégis, bemennének és mi nem vagyunk ott, nincs áram alatt abban a szobában semmi sem
Milyen érdekes felvetések! Én viszont erre is gondoltam, amikor a dobozt terveztem, hogy esetleg az asszony is megnézi közelebbről, vagy mások, és gyerekek...
Ezért lesz egy levehető rács az egészen, de csak olyan szintű, hogy ne férjen a csövekhez senki, mégis szinte olyan legyen a kilátás (belátás), mint ha rajta sem lenne.
Sziasztok, egy furcsa jelenségre lettem figyelmes, Köbzolinak épp meséltem, hogy mi a tapasztalat a kimenő elhelyezését illetően, ennek kapcsán akadt egy kis gond is, amire ugyan most nem lényeges, de azt javasolta, hogy nézzem meg az árnyékolást, tehát az egész készülék földelését fázis cerkával, mondom Zoli, ne viccelj már velem, még legyintettem is magamban, mondtam neki hogy, ott biztosan nincs fázis, mivel azt fogdosom állandóan, és éreztem volna ha megráz.
Mire erélyesen rámszólt hogy "NÉZD MEG!" Mondom jólvan jólvan, és lám lám, ott volt a fázis. De kérdem én, hogy a viharba? Amikor 3 pólusú földelt tápkábel adja a delejt az erősítőnek, a trafó, az árnyékolás és a táp föld is össze van kötve a villamos hálózat földeléssel. Aztán rájöttem, hogy a dugalj amiről dolgozok, nem földelt csak sima, régi fajta, egy másik dugaljból egy csipesszel odakötöttem a földet a trafóhoz és szikrázott olyat hogy hajajj, de etünt a fázis mindenhonnan, csak ott volt ahol kell. Majd rámértem, és kiderült, hogyha nem földelem, akkor a trafó és a hálózatom földelése között 108V potenciál különbség van. De ez hogy létezik? Van erre értelmes magyarázat? Egyáltalán hogy kerül akármi is a trafó házára? Az egyenirányítás - pufferelésen keresztül?
Másik dolog, köszi mindenkinek a tippeket a fűtőfesz leesésével kapcsolatba, tekertem rá némi menetet, és 6,25V-on állt meg, ez már remélem jó lesz.
Üdv
Annál a 6,28V-nál jobb nem is lehetne.
Idézet: „a hálózaton lóg egy vagy több zavarszűrő tag, és az adja a kondikon keresztül ezt a fura "fél" tápfeszt a hálózatból” Így van, az otthoni hálózatodon bárhol lehet ez a zavarszűrő tag, a PC tápegységei is ugyanilyen jelenséget szoktak okozni...
Jólvanna, egy csecsemőnek minden jelenség új
Látom hazaértél. Köszi a cuccokat. Aztán remélem hamarosan megcsodálhatom az erősítődet.
Ez napi használatban van, mióta elkészült. Tulajdonképpen nincs is befejezve, még benne vannak az alján, ferdén beforasztva, a beállító trimmerek (amiket fix ellenállásra kellene cserélni), egy-két plusz kisérleti alkatrész is maradt benne bekötetlenül, nincs megcsinálva az előlapja sem, de olyan jól sikerült (hangra), hogy a barátom, akinél van, nem érez késztetést egy végső állapot elérésére, már megszokta ahogyan van, tetszik neki (nekem is), az üvegkalitka az Ő ötlete volt amúgy.
Janikám, én köszönöm a cuccokat amiket adtál.
Ha minden igaz ma este forradalom lesz a műhelybe.
Épp ma rajzoltam le a kezdő topikban ezt a fajta zavarszűrűt. Bővebben: Link
Csakis zenészeknek :
összeállt végre a a néhai Böhmből kovácsolt gitárerősítő! két csatorna, a tiszta szép dinamikus, "üt", mint az állat, kb 4-es gaintől kezd karcosodni, és LP jellegű hangszerrel szép AC/DC-s gainig vihető Torz csatorna : Marshall jellegű hang ( ez volt a cél), kicsit megbolondítva, AC/DC-s gaintől vihető Mesa Dual rectifieres soundig, bár annyi gaint nem lehet kicsikarni, csak magas PU állással, vagy aktív, mondjuk EMG hangszedővel, A torz csati fázisfordító utáni masterrel működik, a tiszt az előttivel, így a gainen lehet még növelni, ha a fázisfordító cső is ECC83 (most 81) . a két csatorna közös EQ-val rendelkezik (magas mély közép, presence ), a magas kondi kapcsolható : 220 P-os állásban a tiszta "hifis" a torz "metálos", 470 piko állásban, dúsabb közepek, harapósabb, rockosabb hang jellemzi mindkét csatornát A csöves zengető nagyon tuti, rövid lecsnegésű 3 rugós Accoutronics tank van benne, Eegy ECC82 hajtja parallel e két trioda, egyelőre egy rádió kimenővel, de ma voltam Bitzó Géza Úrnál drótért, így hétfőn megtekerem a hozzá méretezett trafót. A torz csatorna kap még egy külön bypassolható "középmaceráló" fokozatot. a Marshall valvstate féle "contour" áramkör nem váltotta ba a hozzá fűzött - igazából nem sok - reményt, így egy "saját" ötletet találtam ki, de bogarászva a kapcsolásokat a H&K már ellőtte a Tube Factor pedálljában, sebaj, ebből sem lesz már világszabadalom mondjuk én egy picit eltérek ettől. Szóval csak ez a két dolog, és teljesen kész, és mehet be a sasszi a ládába És mindenki arcára kellemes mosoly fakadhat ( a Kedves Megrendelőjére, ha elviszi, az enyémre, meg ha kifizeti ) na vissza a HIFI-khez Jövő héten csinálok pár képet, meg a kapcsolást is "összeszedem", jelenleg mindenféle papírfecnin hever egy egy fokozat sokadik áttervezett rajza , ha érdekel valakit , akkor felteszem ide is
Sziasztok, hát, óriási dolog történt ma, 0:12 perckor megszületett életem első működőképes csöves erősítője, az EL84 SE személyében, tudom sokan építettek már ilyet, de én még sosem, és ahogy meghallottam a hangját, hát én teljesen elájultam tőle, ez valami döbbenet mit mutatott nekem ez az 1954-es kapcsolás. Valami hihetetlen milyen hangok jöttek ki, pedig csak egy minihifi fülhallgató kimenetéről hajtottam meg amin a juventus szólt, sajnos csak ez volt kinn a műhelyben, és akkor még az előerősítőjének neki sem álltam. Ugyanakkor még oda sem tudtam csavarni neki igazából, mert ugye benn alvás folyt éppen, de így is mesés hangja volt, a mélyek pedig sokkal jobban a helyükön voltak mint azt várni lehetett. Sötétben egyszerüen gyönyörű ahogy izzanak a csövek, a varázsszem pedig iszonyat szép. Egyszerűen nem térek magamhoz, ne haragudjatok a nagy lendületért, de ettől most annyira boldog lettem, hogy nagyon. Sok sok köszönet Müszinek és Köbzoli barátomnak, és persze mindenkinek, aki az eddigiekben segített. Ezek után nagy kíváncsisággal folytatom az előfokot, majd következik a szobai meghallgatás, valami minőségibb CD lemezzel.
Azért üröm az örömben, hogy akad egy két dolog ami picit aggaszt, nem tudom ez probléma e, azért megkérdezem. Az egyik dolog, hogy a táp részénél, az utolsó R tag, az egy 1K 5W, na most ő melegszik rendesen, kézzel 1mp-ig tudom megfogni, ezt nem tudom nagy gond e, előtte 250V a tápfesz, utána már csak 160V , lényegében erről jár az erősítő, a másik kérdés, hogy a 160V tápfesz, nem kevés e így ennek az erősítőnek? A harmadik dolog, hogy a táp trafó egy picit melegszik, nem nagyon de 30 perc után jó kézmelegnek mondanám. Gondoltam inkább megkérdezem, mielőtt bármit változtatnék rajta. Üdv: Doncso
Sziasztok!
A csöves erősítők minőségét nagyban meghatározza maga a kapcsolás, a kivitelezés minősége, és talán legfőképpen a kimenőtranszfomrátor.(Javítsatok ki, ha tévednék.) Szeretnénk, ha lineáris lenne az átvitele, de legalábbis olyan amilyet kellemesnek hallunk... Végül is azt kérdezném, hogy jelentősen túlméretezett kimenőt érdemes-e készíteni, vagy az alacsony gerjesztés miatt éppen ugyanúgy nem lesz lineárishoz közeli az átvitele, mitha alul lenne méretezve? (hozzávetőleg 1 kW-os E-I vasaim lennének egy GU50 pp-re) Tapasztalatok és elvi megfontolások is érdekelnének. A méretezéssel kapcsolatban egyébként merre érdemes elindulni? Osztott csévetestes, kicsit komplikáltabb kimenőt (olyat, amilyet a legtöbb helyen látni lehet GU50-pp kimenőjeként) hogyan lehet méretezni? Van valami közkedvelt program, vagy papír-ceruza módszer létezik csak? Köszönettel: Attila
Szia! A méretezéshez még nem tudok annyira hozzászólni. A linearitással az a helyzet, hogy: persze, ahhoz, hogy minden hangsugárzón jól szóljon, úgymond univerzális legyen, a lineáris jellemző a legjobb hozzá. Viszont, ezt a tulajdonságát csak egy szintén lineáris hangsugárzón tudja jól kamatoztatni. Ha valakinek olcsóbb, itt - ott kicsit gyengélkedő, vagy többletekkel rendelkező hangsugárzója van, akkor azt az erősítő behangolásával ellensúlyozni lehet. De ebben az esetben, és természetesen minden esetben az erősítő és a hangsugárzó együttesen képez egy egységes hangrendszert. A jelforrás is természetesen a része, de jobb esetben itt nincs akkora, számottevő eltérés bennük.
A 160V természetesen kevés. A 250-260V a kívánatos. A katódellenálláson mérhető feszültség jellemző a fokozat áramfelvételére, ez 250V esetén 150 Ohm , ezen 7-8V esés a mesés. (Szerintem Neked másik kapcsolásod van.) Ott más a helyzet, de éppen úgy számítható az áram.
1k Ohm oda nagyon sok, hisz látod, közel 100V "elveszik" rajta, nekem pl. az egyik kapcsolásomban 2 felé ágaztatva 2x 47 ohm van, utána 220 µF -es kondik. A trafó melegedése természetes, gyári trafók üresjárásban is melegszenek így.
Szia
Örülök hogy örülsz, én is hasonlót éltem át első csövesem megszólalásakor. Szerintem mindenki. Az 1k -s ellenállás 8,1W-ot fűt, nem csoda hogy meleg az 5W-os ellenállásod. 160V kevés egy EL84SE-nek, de ez függ sokmindentől, általában pont a 250V körüli tápfesz az ami jó. Ha kézmeleg a hálózati 30 perc után az maga a tökély. Látom közben Imi megelőzött. Üdv Idézet: „hasonlót éltem át első csövesem megszólalásakor. Szerintem mindenki.” Hát én nem, én el voltam borzadva, hogy ez qrva sz@rul szól.
Az ellenállás melegedése probléma, mert ha 90 V esik rajta, akkor 90 mA folyik, több mint 8 W-ot disszipál az 5 W-os ellenállás. 160 V kevés 200 V fölötti fesz kell, ha ez mono erősítő akkor az EL 84-en is 90 mA körül folyik, ami nagyon sok, igen hamar tönkre megy a cső Akkora ellenállást tegyél a szőrőkörbe, hogy 20-40 V közötti feszültség essen rajta nyugalmi árammal terhelt erősítőnél. Ha mono az erősítőd, akkor az 1 K jó is lehet, de én inkább kisebbet javasolnék (150-470 ohm között), de az EL 84-et olyan munkapontba kell állítani (a katódellenállás változtatásával), hogy 40-50 mA-nál ne legyen több a katódárama.
Én keveslem a katódkörben azt a 110 Ohm -ot. A 90 Ohm viszont cserélhető a dinamikus viselkedésbe nem szól bele (a 200 [220 ] µF miatt. Oda is jó lehet a 130-15 Ohm.
Az EF86 segédrácsa le van kötve a földre ?
Gondolom, azt már átbeszélték Köbzolival, hogy oda inkább kondi kéne rövidzár helyett.
OK, csak nehogy vki más meg így építse meg
Ott nyílván hibás a kapcsolás, kell oda egy 10 µF 400 V-os hidegítés kb. a merev drót helyett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |