Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számlapok és előlapok készítése
Lapozás: OK   6 / 35
(#) kaqkk válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

A hétvégén feltúrom a cuccaimat ha megtalálom , akkor a tied!
(#) ha9pi.feri válasza koos.zoltan72 hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Üdv! Nekem is sikerült, kösz szépen.
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Helló! Nem jár erre Valaki? Nem megy Valaki matricát venni? A Maglódi út környékén nem lakik Valaki?
(#) Mzolee hozzászólása Szept 21, 2009 /

Sziasztok!

Megosztanám veletek eme nagyszerű adatbázist, ahol a legtöbb elektronikai és más gyártmányok, cégek logói kereshetők és letölthetők méghozzá Vektorgrafikus! - veszteségmentes - formátumban (.eps)

seeklogo.com

Nekem pl. nagyon kellett régi fajta Pioneer logo és itt megvan azis.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 1, 2009 /

Mit gondoltok, fa előlapra milyen módszerrel lehetne feliratokat készíteni?
Egyenlőre még natúr, de lehet festeni.
Az előlap rajzolatát létre tudom hozni számítástechnikai eszközökkel, de nem tudom miként lehetne ezt "átvarázsolni" a fafelületre.
Esetleg valaki nem próbált még vasalásos technikával ilyesmit csinálni?
(#) Action2K válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Pyrograph, CNC gravírozás. Vasalás is jó lehet, talán nem szőrösödik ki a mintázat.
(#) Alkotó válasza Action2K hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

köszönöm a tippeket.
A pirpgraph az gondolom valamilyen "tüzes rajzolat" tudományos neve, amit én valamilyen beégetéses módszernek tételezek fel. Ez jó lenne, csak elég jó kéz kell hozzá, meg nem túl finom rajzolat.
A gravírozás, mint a marás egyik fajtája azért macerás, mert egyszer elég költséges, másodszor a fa nem teszi lehetővé a kellően finom rajzolatok kialakítását (ehhez nagyon homogén keményfa kéne), végül a rajzolat ha létre is jön, még nem tűnik fel eléggé, mert nem eltérő a színe.
Marad a vasalás (ki fogom próbálni mit is tud), vagy még az is eszembe jutott, hogy pár tized vastag fémlemezre csinálok feliratot, majd ezt felragasztom az előlapra. Nem egy nagy lemezre gondolok, hanem funkciónként külön kis részekre, így maga a lemez kontúrja (akár külön meg is festve a vonalat) tovább hangsúlyozza az egyes funkciókat.
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Bármilyen grafikus progival meg csinálod az előlapot -kinyomtatod (én fotópapírra szoktam ) és laminálod, vagy lamináltatod , majd felragasztod . Itt a téma elején
van egy link , onnan letöltheted a frontdesignert
és 10 perc alatt kész az előlap!
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Én tudatlanságom okán igyekszem kikerülni az idegen szavakat. A "laminálás" alatt mit értesz pontosan?
Természetesen az előlapot le tudom rajzolni, még akkor is ha az említett programot nem ismerem. Erre a célra szinte bármilyen rajzoló program alkalmas, nem is értem miért kéne hozzá egyedi célprogramot csinálni.

A laminálás egy átlátszó fóli bevonat a papíron .
Ezt lehet melegen (lamináló géppel ) felvinni
vagy van un hideg lamináló fólia , az egyszerű átlátszó öntapadós fólia amit te simítasz rá a felületre ,mint a tapétát . De ha bármelyik nagyobb írószerboltba bemész
szerintem 100ft alatt laminálnak egy A4 es lapot .
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 1, 2009 / 1

Idézet:
„A laminálás egy átlátszó fóli bevonat a papíron.”

Ez egy valós meghatározás, de távolról sem teljes, és elsősorban iszonyúan pontatlan. Laminált= rétegekből ragasztott se több, se kevesebb! De talán nem is az etimológia most a lényeg.
Tehát ha jól értelek, csináljam meg az előlapot papírból, azt "bújtassam egy burokba", majd ezt a "csomagot" simán ragasszam oda az előlap falemezéhez?
Ez valóban egy lehetséges megoldás, de aggódom a szélek stabilitása miatt. Sokkal "elegánsabb" lenne egy olyan megoldás, ami más módon valahogy "átvinné" a rajzolatot a nyers fafelületre. Egyenlőre ilyesmiben próbálok előrébb jutni, de aztán ha elakadok akkor újraértékelem a korábbi ötleteket.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 1, 2009 / 1

Régi remixes beidegződés volt nálam, hogy a potméterek elfordulása 270°. Most leellenőriztem, és szó sincs erről. Szinte pontosan 300° (és utólag megnéztem az adatlapot is, amin szintén ez az adat szerepel). 4 gyártó 6 féle potiját vizsgáltam, és egységesen ez az adat szerepel mindenhol.
Javaslom ezután más se tervezzen 270°-os skálákat, mert nem fog stimmelni a valósággal. Én is most korrigálom a hibát.

Igen pontosan erről van szó ! Hidd el ha fotó papírra nyomtatod és lamináltatod , egészen merev előlapot kapsz ! Ezt nyugodtan felragaszthatod palmatex -el
és nem kell félni hogy felpörögnek a szélek !
(#) Medve válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Hello, én a hideglamináló fóliát a szélénél visszahajtom az előlap hátára. Pl egy kijező nyilásánál ugyanezt teszem.
miért kéne hozzá egyedi célprogramot csinálni.?? Miért nem rajzolunk nyákot a Painttel?
(#) vicsys válasza Medve hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Idézet:
„Miért nem rajzolunk nyákot a Painttel?”
Mondjuk a méretarány (méretezés) és skálázhatóság miatt...?
(#) kaqkk válasza Medve hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Ezt miért nekem írtad ?? Én ezt tudom !
Én javasoltam a laminálást , vagy a .. -fóliát !
Sőt a front designert is !
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Idézet:
„Régi remixes beidegződés volt nálam, hogy a potméterek elfordulása 270°.”

Ezzel a gonddal már én is találkoztam, a kész előlap skálázása sajna 270°-os lett, és a poti ahogy irod 300° körüli kitérést produkált.
Ezzel együtt mégiscsak helyes lehet a 270°, mert az elején, és a végállás környékén már nem az ellenálláspályán mozog a csúszka, hanem a hozzávezető fémen, tehát itt már nincs ellenállásváltozás, az a 270°-on belül történik.

Ha az alkotás megérdemli, akkor öntapadós műanyagfóliára nyomatom a feliratokat,és igy már valóban időtálló, esztétikus az előlap. Hátránya az ár....
(#) Medve válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Ja, nem is neked szólt! Egy korábbi hozzászólásra reagáltam, és egybe akartam vonni...Sajnos többen félreértették...Szeretett (cél)programunk nagy előnye a potméterekhez, műszerekhez tartozó skála készítése.
(#) kaqkk válasza Medve hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Oké semmi baj , csak érdekesen jött ki !
(#) Alkotó válasza Medve hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Higgy nekem, a nélkül hogy ismerném az "előlap szerkesztőt" -saját fordítás-, szinte abszolút biztonsággal állítom, hogy nem vetekedhet egy általános (mondjuk legalább középszintű) rajzoló program lehetőségeivel. Természetesen azt el tudom képzelni, hogy van benne néhány "célfunkció" ami segítheti a kevésbé gyakorlott rajzolókat is a bonyolultabb beosztások elkészítésében, és ezzel egy sokkal színvonalasabb előlap-képhez segíti őket.
(#) Alkotó válasza mex hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Nekem is eszembe jutott a ki és bevezető részek "holt" íve, de ez csak elmélet maradt, mert a mérés nem igazolta. Már egészen kicsi elmozdulás hatására is változik az ellenállás, tehát a holtér biztosan nem 15° végenként, hanem inkább valahol 1° körül (találomra mértem 4 potit, és nincs kizárva, hogy másik 4 más mutatott volna, de nem számítanék nagy szórásra).
(#) karpi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Ez az a program a "Paint" lenne ? Avval csak "kockakat " lehet rajzolni.LOL.
Tul kicsi a felbontasa , a skalazhatosag meg sehol semmi .Vektorialis rajzolo programok leteznek ezek legalabb dupla felbontasuak a "Paint" hez kepest es skalazhatok "veszteseg nelkul".
A celprogram mint ahogy irtak arra jo hogy pld a potmeterek , meromuszerek skalajat megrajzoljak , ezt "szbad kezzel " negyon nehez esztetikussan es pontossan megrajzolni.Plusz olyan celprogram kell ami akarmilyen adott adat/osztas szerint megrajzolja a kello nagysagu korivet es a rajta levo beosztasokat.

Ezt a kozepes minosegu "Paint" -be szinte lehetetlen.Skalazasrol ne is beszeljunk nagyon durva es vezsteseges, ahogy irtam "kockas" lessz a vonal es egyenetlen .
(#) zolika60 válasza karpi hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Szerintem Paint-el nem csak kockát lehet rajzolni. A felbontása valóban nem nagy, de a célnak megfelelhet. Azon kívül odafigyelhetnél az írásodra is mert borzalmas.
(#) Alkotó válasza karpi hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Aj-aj!
- A Paint felemlegetésével nagyon félreviszed az előlaprajzolás tudományát. Ez egy "pixelgrafikus" program, és abból is a sorozat legalsó eleme. Gyakorlatilag arra jó, hogy hóembert rajzoljon vele a gyerek, és ezzel el is értük az ő lehetőségeinek korlátait.
- A következő zűrzavar a felbontás ügye. Mivel rajzolásra "vektorgrafikus" programot kell használni, így a felbontás mint műszaki paraméter nem is értelmezhető. Csak akkor alakul képpé a rajzolatunk mikor kinyomtatjuk, és kizárólag a nyomtató eszköz tulajdonságai korlátozzák a vonalak rajzolatának finomságát.
- Végül a célfunkciók. Elég sajnálatos, de ennek ellenére tény, hogy sokaknak gondot okoz egy akármilyen hosszú és alakú ívdarab, előre meghatározott módon történő felosztása. Ennek a csoportnak nemcsak lehetőség, hanem szükségszerű kényszer egy erre specializálódott célprogram használata. De eégszen biztos, hogy bármennyire is fejlett, vagy bármennyire is részletekbe menő egy ilyen program, mindig lesz egy olyan feladat, amit már nem lehet vele megoldani. Én többféle rajzoló programot is ismerek és használok, melyek közül pl. az AutoCAD-el vagy a CorelDRAW-val bármilyen (hangsúlyozom BÁRMILYEN) skála, beosztás, felirat, logó stb. elkészíthető, és nem kell hozzá semmi más, csak néhány alapvető geometriai ismeret, no meg a használt program funkcióinak ismerete.

Fontos! Semmiképp sem szeretném a FrontDesigner programot ócsárolni. Amire ki van találva, arra nagyon is jól megfelel. Csak arra utaltam, hogy ennek hiánya egyáltalán nem jelenti az előlapok tervezésének lehetetlenségét.
(#) vicsys válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Talán egyszerűbb használni mint a corelt vagy autocadet. Én azt vallom, hogy munkához kell választani az eszközt és nem fordítva. Bár, előbb utóbb minden szerszámból kalapács lesz... A CAD tényleg jó választás lenne. Sajnos drága és sokkalta bonyolultabb egy kezdő amatőrnek mint egy célirányos (meg)tervező progi.
Visszatérve, az MS Paint nem olyan rossz, bár semmi köze az előlaphoz, műszaki rajzhoz:
Bővebben: Link
(#) bbb válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Én meg azt hittem ezt linkeled be:
autót is lehet benne rajzolni

Amúgy ez a vita szerintem elég meddő... A topik létrehozása bubogom, hogy egy jó vektorgrafikus programmal bármilyen előlapot meg lehet rajzolni, mégis mindenki ezt a frontdesigner programot akarja ráerőltetni a frissen érkezőkre
(#) Alkotó hozzászólása Okt 2, 2009 /

Visszakanyarodva az alapproblémához, azaz miként lehet fa-felületre rajzolatot "átvinni", elvégeztem a saját kis kísérletemet. Igazából hosszasabb procedúrára számítottam, de már a legelső próba is számomra kielégítő, szinte tökéletes eredményt hozott. (Mellékelve 2 fotó. Elnézést a minőségért, de csak egy elég egyszerű kis kompakt gép volt kéznél, ezzel csináltam őket)
A "+" jelet azért raktam fel, hogy nagyobb, egybefüggő fekete kitöltés is legyen, illetve különböző méretű, 300°-os potméterpályákat is használtam.
Semmi különös előkészület nem volt, csupán igyekeztem lehetőleg finom felületűre csiszolni a próbalapocskát.
(#) vicsys válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Nem kispályás! Nagyon szép lett! Vasaltad?
(#) Alkotó válasza vicsys hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Igen, vasaltam! (pont ezt a kis mozzanatot felejtettem ki a leírásból )
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Tényleg nagyon jól sikerült!
Szerintem maradj is ennél a módszernél.
Következő: »»   6 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem