Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   749 / 2208
(#) PetAd hozzászólása Okt 26, 2009
Hello
Hogy tudom megmérni pontosan AC fűtés esetén a fűtőfeszültséget és áramot egy olcsó multiméterrel? Azt csináltam hogy a fűtés kivezetéseire tettem egy graetz hidat meg egy 470µF-os kondit és megmértem a feszültséget. 20.5Vnak (14.5*1.41) kellene lennie, de helyette 18.5V van. Ahogy elkezd fűteni egyre feljebb megy a feszültség, de 18.5V nál megáll. Valamit rosszul mértem, vagy tényleg ennyi esik a cső fűtésén?
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2009
A cső fűtése AC lesz, de meg akartam mérni rajta a feszültséget, ezért tettem vele párhuzamosan egy hidat meg egy kondit és azon mértem egyenáramot. A multiméteremen 2 állás van AC mérésére 200 és 750V, de én nem bízok a pontosságában ezért akarom 20VDC állásban megmérni a feszt.
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Okt 26, 2009
Nyugodtan mérheted 200V-os állásban, annyira azért pontosnak kell lennie.[off] És spórolj egy normális multira. Rendesből Maxwell, vagy Metex, de ha igazán jót akarsz, tovább spórolsz és veszel egy asztali multit. Bár ezek nagyon drágák.
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 26, 2009
Márk, azért ne bízz így a távolba egy olyan multiba aminek a tipusát sem, és az előéletét sem ismered! És ha egyszer már valaki eltekergette? Egyáltalán nem biztos hogy pontosan mér.
Mellesleg egy akár hobbiból is elektronikázó kollegának illene legalább egy 1500-2000Ft os multival rendelkeznie ami tud rendesen AC/DC-t mérni.
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2009
Telljesen egyetértek veled!
(#) PetAd hozzászólása Okt 26, 2009
Doncso: Egy kínai 1000Ft-os multi de eltekergetve biztos nem lett. Elvileg 1.2%os a pontossága. Új multi vétele már betervezve,mert ezzel tényleg nem lehet túl sok mindent mérni.
mark.budai: Megmértem a csövön lévő feszt AC állásban és 14.1V lett az még nem kevés?
A neten 2 féle fűtőfeszültséget írnak a csőhöz valahol 13.3 valahol meg 14.5V, most melyiknek higgyek?
(#) mark.budai válasza PetAd hozzászólására (») Okt 26, 2009
Nekem 12V-ot kapnak és jó. A Ruszki adatlapok a jók, azok megírják, hogy mettől meddig (fesz) áll be a fűtőáram.
Doncso: Újat kell venni, azok jók. Én használt multit biztos nem fogok venni.
(#) PetAd válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 26, 2009
Sajna egy orosz adatlapot se találtam, de szerintem nem lesz gond a fűtéssel.
Lenne egy újabb kérdésem a djhans féle erősítővel kapcsolatban. Bővebben: Link Nem teljesen értem, hogy hogyan kell bekötni a kimenőt. A kimenőmön van egy kék-piros és egy fekete-barna vezetékpár. A kék eredetileg az andóra a piros a tápfeszre ment, a többi nem tudom de gondolom a fekete a hangszóró - ra a barna meg a + ra. De itt a képen mintha fordítva lenne. Vagy csak így van rajzolva, hogy a vcs-t egyből belehessen rajzolni és ne kelljen kerülgetni? Mindenképpen le kell földelni az egyik kivezetést?
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 26, 2009
20 Hz-en ettől sokkal nagyobb torzítást sem hall meg senki, arról nem is beszélve, hogy általában nem teljes hangerőn hallgatunk zenét, nameg a színusz lényegesen jobban terheli az erősítőt, mint a zene. Szerintem 20 Hz-en ez a négyszög maga a tökéj, meg lehetsz elégedve. Nem tudom tetródába kötve miért nem jön össze a szimmetrikus kimenet, nekem a 6E5P 680 µF-al hidegített katódkomplexuma volt a 33-as katódjához képest kb.-130 V-on, a segédrács pedig 10 Kohm/100µF-al a 33-as katódján, ahogyan ezen a rajzon van. Annyi volt tán a különbség, hogy a 6E5P anódkörében nem volt szűrés, közvetlenül ment a 10 K-s munkaellenállása a fojtóra.

IMG.jpg

Egy Philips adatlapom nekem is van a gépen de abban meg 13.3V a fűtőfesz, de orosz kellett volna ott leírják a min max értékét. Azért kérdeztem a kimenő bekötését, mert nem akartam fordítva rákötni a hangszórót hátha valami baja lesz. Akkor teljesen mindegy, hogy melyik szekunder kivezetést földelem? Bekötöttem a multit 10A-es állásban a cső elé, 0.01 és 0.02 ugrált a kijelzőn, eszembe jutott, hogy nyáron bent hagytam a 10A es dugóban az egyik mérőfejet, átváltottam feszmérésre és megnéztem a 170V-ra feltöltött pufferkondin a feszt, kicsit meglepődtem.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2009
Egy rajz a jelenlegi felállásról. Itt kellene kitalálni valamit, amivel növelhetném a kapcsolás érzékenységét.
CHZ mester azt írta, hogy az 51Kohmos rácslevezető ellenállást nem érdemes növelnem, mert akkor a rácsáram miatt rövidül a 6C33C élete.
Ha a 6E5P katódellenállását csökkentem, valamelyest nő az érzékenység, de a szinusz felső csúcsa láthatóan legömbölyödik az erősítő kimenetén. Itt állok most...
Összeraktam, elsőre elindult , vagyis másodjára, mert a fűtés nem érintkezett először. Csak akkor van brumm ha odateszem a fülem a hangfal elé, de akkor is halk, bármilyen zene elnyomja, pedig a fűtés még nincs kiközepelve. Tetszik a hangja. Köszönök minden segítséget mindenkinek aki segített. Ha megcsináltam hozzá a dobozt teszek fel képeket.
(#) Action2K válasza PetAd hozzászólására (») Okt 26, 2009
Gratula!
Idézet:
„Ha megcsináltam hozzá a dobozt teszek fel képeket.”

Ez más csak alap! (A belvilág is érdekel, pedig annyi drótot láttunk már)
(#) djhans válasza PetAd hozzászólására (») Okt 26, 2009
Örülök, hogy sikerült beüzemelni. Most már te is megtapasztaltad egy csöves hangját.
(#) 6C4C válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 26, 2009
Én a helyedben (ha tudsz elérhető áron szerezni) D3a (EL862) csővel próbálkoznék...
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 26, 2009
Ha van elég 6E5p-d megcsinálhatnád SRPP meghajtásra próbaképpen az egyik oldalt, úgy már jó lenne szerintem.
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2009
Sturbi kipróbáltad az induktivitással felpiszkált SRPP meghajtást???
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 26, 2009
Még nem, a hálótrafómmal szenvedtem a napokban, de most már biztosan futok vele pár kört, mert a 6C33C meghajtás kapcsán is birizgálja a fantáziámat.
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 26, 2009
Ha egy ECC85-nek 6,3V fűtés kell (ez gondolom AC) akkor azt egyenáramba 6,3xgyök(2)-vel helyettesítem? Vagy ez nem ilyen egyszerű (mintahogy pár oldallal ezelőtt is írták)?
(#) Ricsi89 válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 26, 2009
A 6,3V az mindegy, hogy AC vagy DC. Mindkettő esetben ugyanannyinak kell lennie. Szóval AC és DC-ben is 6,3V kell neki. De általában felesleges DC fűtéssel bajlódni. Normál esetben nem is nagyon használják, csak esetleg előfokokban.
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 26, 2009
nekem azért volna csak fontos, mert itt az oldalon volt egy torzítópedál gitárhoz, és azon a rajzon 12,6V a táp, és az megy a fűtésre (és az AC) és nem igazán értettem. de gondoltam megépítem egy 12V-s adapterrel, és a fűtésre akkor úgy számolom hogy 6-6,3V essen. Bár nem tejjesen értem már az egész kapcsolást, de azt máshol vitatom meg a készítővel
Ha 12,6V megy a csőre, akkor az nem ECC85, esetleg ECC83 lehet, mert az fűthető annyiról is. Rajzot tudsz mutatni?
(#) MrMarcee válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 26, 2009
az valóban ECC83, bocsánat Csak én már azon gondolkodtam,hogy az én ECC85ömmel, hogy építem meg, és már kevertem a dolgot
Ez a rajz. Ami még furcsa számomra, az az alacsony fesz ami a csőre megy. Én kevésnek találom, de hát ha aztmondják müködik, akkor én elhiszem
(#) mark.budai válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 26, 2009
Csak légyszíves ne 8.8V-tal (6.3*1,41) fűtsd a csöveket! Ha tönkre akarod tenni őket, vagy nem kellenek, akkor küldd el nekem! A cső fűtése mindig ugyanannyi váltóáramnál, és egyenáramnál is! Szóval mindenképp 6.3 vagy 12.6V az ECC81, 82, 83-nak. 6.3V akkor, ha a 4-es éz az 5-ös lábat összekötöd, és ezekre adod meg a 9-es lábra a fűtőfeszt (6.3V), 12V meg akkor, ha a 4-es és az 5-ös lábra kötöd a 12V-ot, és a 9-es lábat meg a GND-re kötöd, vagy szabadon hagyod lógni.
Szerk.: Látod, a rajzon is AC a fűtés.
Na így azért más. A csövek ilyen kis feszültségről is mennek, csak akkor torzítanak. És mivel pont egy torzítóról van szó, így ez pont jó. Ha tudsz biztosítani 6,3V-ot az ECC85-nek, akkor szerintem azzal is működne. Esetleg, ha 2X6,3V-os trafót használnál, akkor jó lehetne. :yes:
sajnos csak 2x4,5V-s van meg van 12V-s. csak az már kicsit nagyobb, és egy pedálba nehéz belezsúfolni
azért gondoltam hogy egyenáramról müködtetem, mert akkor egy 12V-s adaptert kötök rá... De most az előbb rájöttem, hogy a fűtést nem bírná az el.
Egyenáramról nem fog menni, mert ez a kapcsolás kb +-15V körül megy, amit csak váltófeszből tud előállítani a trafó utáni egyenirányító. Ha esetleg megoldható, akkor egy külön dobozban elhelyezheted a trafót és a pedálban meg a trafón kívül minden mehet bele. Ha viszont ECC85-össel akarod csinálni, akkor marad az egyenirányítás és stabIC-vel előállítani a feszt.
ECC85-tel szeretném. a 2x4,5V trafó nem lenne jó? mer az egyenirányítva pont 2x6,35V... IC-nek stabilizálom a tápot, Cső meg megkapja a 12,6V-t
Az ECC85 szigorúan csakis 6,3V-ot kaphat! 12V-on nem lesz hosszú életű. Lehet, hogy elég lenne neki ennyi is. na most jön az, hogy rajzolnom kellene, bár sosem szerettem. Megpróbálok egy rajzot összehozni. Ha nem jelentkezek ,akkor szétvertem a gépet.
mármint... a trafónak 3 kivezetése van. a középsőhöz képest mind2 szélső 4,5V, a két szélső közt 9V. Tehát a középső gondolom a 0. És úgy gondoltam, hogy a fűtésre a 4,5 és a 0 közti részt egyenirányítva kötöm.
És az anód katód közt lesz a 12V
Következő: »»   749 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem