Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Szia! A program ingyenes, a Siemens honlapról szerintem letölthető, de a programozó kábel az nem ingyenes és igen drága. Ha van hozzá,akkor szerencsés vagy,ha nincs, akkor nézz körül valamelyik aukciós oldalon.
Szia! Van itt PLC-s fórum, ott is kérdezősködj a kábel ügyében. Üdv.: Yoe
A kérdésem továbbra is fennáll, ha tud segítsen valaki.
Egy újabb ötletre lenne szükségem. Kapcsolódik az előző problémámhoz. Lényege, hogy szimulálni kellene a napfelkelést ill. a napnyugtát... Azaz... Reggel 6 körül kezdődne a világosítás... ami 10 körül érne a csúcsra. Ez az állapot maradna 6-ig, s utána kezdene sötétedni kb. 20luxig. Reggel újra kezdődne... Valakinek valami ötlete?
Szia! PLC-vel akarod vagy anélkül? Persze előbbivel egyszerűbb lenne, sőt szerintem elegendő lenne egy programozható relé is, mert azokban már szokott lenni analóg- be és kimenet is lehet, így azokat is fel tudnád használni és az ára is barátságosabb. Mindenképpen kellene bele egy valós idejű óra és hozzá egy analóg jelet szolgáltató fénymérő. Üdv: Yoe
Igen. PLC-vel, mert egyéb funkcióknak is teljesülnie kell. Ez csak egy plusz funkció. Nem terveztem luxmérőt, mert nem kell pontos luxnak lennie, csak megközelítőleg. Igazából engem az az ötlet érdekelne, hogy hogy lenne a legegyszerűbb beírni, hogy a kimenet 1-10V között szaladgáljon...
Köszönöm!
Hello! Szakdolgozatomat írom, amiben egy Mitsubishi FX1N-nel kellene léptetőmotort meghajtani. A motorhoz megvan a vezérlés is, aminek van STEP és DIR bemenete. Hogyan kell a STEP impulzusokat kiadni?
Akkor továbbra is azt mondom: a lux-mérő függvényében fog a kimeneted változni. Természetesen programban is meg lehet ezt oldani, de az igazán bonyolult, vagy a fene tudja, ilyennel még nem foglalkoztam. Nyilván vannak Nálam profibbak is. Éppen ezért írtam az analóg bemeneti lehetőséget.
Üdv!
Megnéztem én is ezt a "DIM MULTI 3"-at, de én sem találtam olyan katalógust, amelyben meg lett volna adva a bemenet fogyasztása. Hát akkor nincs más, meg kell mérned... Amit belinkeltél PLC AO leírást, abban sem látom, hogy meg lenne adva a max. kimeneti áram, te ezt hol látod benne ? Szóval akárhogy is, de ki kell deríteni ezeket a számokat, addig nem tudsz lépni :yes: Imi.
Szia!
6-tól 10-ig, az ugye 4 óra intervallum. A te AO-d 2000 darab részre szedi szét a 0-10V-ot. A 4 óra intervallumot elosztod 2000 részre, ez 7200 msec. Tehát 6-kor indíts egy számlálót, amit 7200 msec-enként 1-el növelsz, és a számláló értékét minden PLC ciklusban kiírod az AO-ra. Ami bonyodalmat okozhat: az izzó fénye nem lineáris a kint lévő feszültséggel, tehát vagy kompenzálod SW-ből, vagy ami a legjobb, hogy ha a dimmerben van ilyen kompenzáció, és azt aktíválod az adott csatornára. Imi.
Elvileg maga a dimmer kompenzálja, de ha nem, akkor tényleg használok luxmérőt. Tud ajánlani valaki valami használhatót baráti áron?
Én is hasonló elven gondoltam a felépítést. Ugye a számláló ami időzítve számol. Majd egy összehasonlítást végeztetek, amit egy értékhez rendelek. Az értéket meg műszerrel (luxmérő) belövöm...
Hali jym!
Idézet: „Ami bonyodalmat okozhat: az izzó fénye nem lineáris a kint lévő feszültséggel” A nap fényereje és az eltelt idő közötti összefüggés lineáris? :>
A kérés még mindig nem oldódott meg. Viszont nagyon fontos lenne... Köszönöm.
Szia Szirty!
Persze hogy nem Én az AO kimenetére kiküldött feszültség %-os aránya, és a lámpa user által érzékelt fényereje közötti linearitásra gondoltam. Imi.
Szia!
Írd le pontosan, összefoglalva, hogy akkor most mit is akarsz ezekkel a lámpákkal. Mert az egyik hozzászólásban a napot akarod követni, a másikban 6-10-ig legyen valami, az egyikben akarsz luxmérőt, a másikban nem tervezel ilyent, szóval gondolt át. Imi.
Kedves Jym!
Elnézést a kuszaságért, de jelen esetben két projektről van szó. Ezért is több értelmű. Szóval a fontosabb: Egy olyan vezérlésről lenne szó, ami szimulálja a napot, azaz 0-24-órás. Viszont ezt 4 részre bontottam. 1. éjszaka 2. napfelkelte 3. nappal 4. napnyugta A 2. ill. a 3. állapotban lenne lineáris vezérlés, melyet PLC-vel szeretnék kivitelezni. Azaz 15 dimmerelhető lámpát kellene vezérelni egyszerre egy AO-ról. Dimmer max. 30mA-t igényel. AO max. 20mA-t képes. Viszont nem tudom mennyire bírja el a 15 darab lámpát a PLC. Erre keresek valami megoldást. A másik kérdés, pedig maga a vezérlés lenne. Hogyan lenne a legegyszerűbb lekezelni. Én arra gondoltam, hogy... ugye kettő intervallumban kellene a lineáris vezérlés. Tételezzük fel, hogy 4 óra lenne maga az intervallum. A 4 órát felbontom 30 mem.pontra. S egy számlálóval időzítve lépkednék 0-30 között fel, s le. A 30 mem.ponthoz meg kimeneti értéket rendelnék... Mennyire életképes lehet ez? Köszönöm.
Üdv!
Fogyasztás: továbbra is azt javaslom, amit korábban is írtam: keresni kell egy 0-10V/0-10V átalakítót, amelynek a bemenete is 0-10V(és nem fogyaszt többet 20mA-nél), és a kimenete is 0-10V(és le tud adni min. 30mA-t). Ennek persze kell táp: valószínű 24VDC. Idézet: „ Viszont nem tudom mennyire bírja el a 15 darab lámpát a PLC ” Itt mire gondolsz ? Az előbbi fogyasztásra, esetleg túlterhelnéd az AO kimenetét 30mA-el ? Az AO-k kimenete biztosan rövidzárvédett, tönkretenni nem tudod. Ha nem esik le a feszültség olyan szintre, amely már téged zavar(illetve a lámpát), akkor használhatod. Idézet: „napfelkelte és napnyugta” Az hogy adott helyszínen, adott dátumon mikor kezdődnek ezek a jelenségek, a következőt javaslom: lehessen megadni É.Sz., K.H. koordinátákat, illetve kell hozzá az RTC clock. Ebből egy algoritmussal minden napra percre pontosan ki lehet számolni, hogy az adott helyszínen mikor kel/nyugszik a nap. Ha nem találsz ilyent, akkor keress táblázatot, ezt vidd be, aztán ebből olvass utólag. Imi.
Helló jym!
Idézet: „Persze hogy nem Én az AO kimenetére kiküldött feszültség %-os aránya, és a lámpa user által érzékelt fényereje közötti linearitásra gondoltam.” Én tudom, hogy mire gondoltál! Azért hívtam fel a figyelmet arra, hogy a nap-idő összefüggés lineáris-e, mert Magorh a napfelkeltét/napnyugtát akarja "szimulálni". Ha tehát már a szimulálni kívánt fényerő-idő összefüggés sem lineáris, akkor kvázi kit érdekel, hogy a lámpa feszültség-főnyerő összefüggése az-e Egyébként nem tudom mire kell ez a napfelkelte szimuláció, de ha hangulat/látvány célokat szolgál (és nem tudományos kísérlet része) akkor valószínűleg elhanyagolható mindkét nemlinearitás. Ezért fényerő mérőre szerintem semmi szükség.
Hali Magorh!
Idézet: „AO max. 20mA-t képes.” Biztos hogy ez a terhelhetőségi adat a kimenet 0-10V-os feszültség generátoros üzemmódjára és nem a 0-20mA-es vagy 4-20mA-es áramgenerátoros üzemmódjára vonatkozik? (nem mindegy!) Idézet: „A másik kérdés, pedig maga a vezérlés lenne. Hogyan lenne a legegyszerűbb lekezelni. Én arra gondoltam, hogy...” volt:Én úgy látom, hogy jym már válaszolt erre a kérdésre. Szerintem egyszerű és érthető. Nem felel meg ez a módszer neked? Idézet: „A 30 mem.ponthoz meg kimeneti értéket rendelnék...” Ez az ún. táblázatos módszer. De te időben lineáris kimenetről beszéltél, ahhoz erre nincs szükség. Lineárishoz a fent hivatkozott üzenet bőven megfelel. Egyébként az lenne vele a gond, hogy amikor átlép egyik táblaelemről a másikra, akkor látszana a fényerőben a lépcső. 30 lépés kevés. Vagy elegendő, ha a táblaelemek között lineáris interpolációt csinálsz. De lineárishoz nem kell a táblázat.
Nah ez az az adat, amit nem tüntettek fel. 1-10V max. 30mA, ennyi van róla. De korábban csatoltam a katalóguslapot.
Nem szeretném túlbonyolítani, épp ezért is mertem kérdezni. Igazából nem kell időhöz kötni. Semmi szükség, mert csak annyi a lényeg, hogy egy nagyobb csarnokban nincs ablak. Haltenyészet folyik. S szimulálni kell a trópusi éghajlatot... (Hosszabbak a nappalok és sosincs teljes sötétség.) Amit jym leírt az tetszik. Én csak túl bonyolítottam, de ez tökéletes. Kezdetben átfutottam csak rajta, sajnos. Köszönöm!
Üdv!
Idézet: „Haltenyészet folyik” Pecázni is lehet ? Mert akkor megyek, és közben megírjuk a PLC-s programodat Akkor a kérdés szerintem elvi probléma: Mondjad ezt a halmesternek: Öreg, én tudom a napfelkeltét, napnyugtát, tudok mérni neked LUX-ot, meg amit csak akarsz, de te mondjad meg nekem, hogy miszerint változzon a lámpák fénye. Szerintem ezen ne te rágódjál, nem vagy te biológus... Néha borús időt is adjál nekik kisebb intenzitással, a trópusokon sincs mindig napfény tömegével Imi.
Nem, nem lehet sajnos.
Persze, hogy Ő mondja meg. Azért is csak tételeztem fel az intervallum idejét. Konkrét dolgokat csak ezután kapok.
Helló!
Adott egy digitális kimeneti kártya 4 kimenettel, ebből 3-t szeretnék felhasználni arra, hogy "aktiváljon" egy-egy LED-et. Ha az első kimenet igaz akkor a baloldali, ha a második a középső, ha a harmadik akkor a jobb oldali LED világit. A kimenetek lennének rá kötve a tranzisztor bázisára. Mivel még sosem csináltam ilyesmit, szeretném megkérdezni, hogy a valóságban is működő képes lenne az alábbi áramkör. Link Ez lenne a kártya: KL2404 Köszönöm előre is!
Helló skylaner!
Idézet: „A kimenetek lennének rá kötve a tranzisztor bázisára. Mivel még sosem csináltam ilyesmit, szeretném megkérdezni, hogy a valóságban is működő képes lenne az alábbi áramkör.” Igen, működőképes. De én semmi értelmét nem látom a tranzisztoros megoldásnak, mivel a kimenetek közvetlenül is képesek a LED-ek 14.8mA áramát kapcsolni (a kimenetek 500mA-t tudnak). Szerintem elég a kimenet, a LED és a megfelelő áramkorlát a LED elé...
Tudom, h nincs sok értelme de ez a feladat
Lenne még egy kezdő technikai kédésem. Nem nagyon állítottam össze még ilyen áramkört, csak ilyen egyszerű fázist fordító/nem fordító erősítőket, komperátoros kapcsolásokat ahol a fgv generátornak volt egy föld "ága", oda ment az összes föld. Itt mi lesz a föld, hova kössem a táp - ágát és a tranzisztorok emitter lábait? Kösz!
Hali skylaner!
Idézet: „Itt mi lesz a föld, hova kössem a táp - ágát és a tranzisztorok emitter lábait?” A közös viszonyítási pont (föld) a rajzon is látható földelés jel lesz (mi más?). A KL0424-nél ez a 0V jelzésű kapocs, ami a 24V-os tápegység negatív kivezetésével is össze van kötve. Az emittert meg oda kell kötni ahova a rajzon is van. Az AM1, AM2, AM3 árammérők felső kivezetéseire.
Még mindig nem teljesen világos.Nem mondhatom ,hogy otthon vagyok a témában.
Árammérő nem lenne, azt csak ellenőrzésnek tettem be. Azt sem értem, hogy a kártyán miért van 2db 0V-os "csatlakozó". A felsőnek nem 24V-snak kéne lennie? Próbapanelt használok, valahogy így nézne ki, ahol kérdőjel van ott nem tudom, hogy hova kéne kötni. Link Kösz!
Szia!
A KL2404 és KL2424 mind a kettő 4 csatornás kimeneti modul, csak a terhelhetőségük eltérő (0.5A és 2A). Gyakorlatilag ugyanaz mint a WAGO. Vagyis: - az Output1-en jön ki az első +24V, a fogyasztó másik felét az alatta lévő 0V-ba kötheted (vagy a POWER CONTACT-ra rávezetett táp 0V-jára) - az Output2-ön jön ki a második +24V, a fogyasztó másik felét az alatta lévő 0V-ba kötheted (vagy a POWER CONTACT-ra rávezetett táp 0V-jára) - az Output3-on jön ki a harmadik +24V, a fogyasztó másik felét a felette lévő 0V-ba kötheted (vagy a POWER CONTACT-ra rávezetett táp 0V-jára) - az Output4-en jön ki a negyedik +24V, a fogyasztó másik felét a felette lévő 0V-ba kötheted (vagy a POWER CONTACT-ra rávezetett táp 0V-jára) A lényeg, hogy ezek a modulok 8-as kimeneti rugós kapcsokkal készülnek, és hogy ne maradjanak üresen, ezért a POWER CONTACT 0V-ját kihozták ide a rugós kapocsba, hogy egyszerűbben tudj kábelezni. A 8-as moduloknál persze csak a kapcsolt +24V-ok jönnek ki, a 0V-ot a POWER CONTACT 0V-jából kell biztosítanod a fogyasztód számára (vagyis nehezebb kábelezés). Lehet ilyen +24V vagy 0V elosztó modulokat is venni. Ha nálad ez a LED-es kis panel egy darabban realizálódik, akkor persze elég 1db 0V-ot elvinni, és persze a 3 független +24V-et. Még valami: a 8-as moduloknál csatornánként 0.5A, de összesen max. 3A lehet ! Imi.
Helló!
Idézet: „Azt sem értem, hogy a kártyán miért van 2db 0V-os "csatlakozó".” Abban a PDF-ben ne csak a bal oldali színes top view rajzot nézd, hanem a jobb odali contact assembly-t is! Abból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy az összes 0V kivezetés belül össze van kötve. Hogy miért van több? Mert 0V-ból sosem elég. És ha csak egy lenne, akkor nehéz lenne abba az egybe bekötni 6-8 vezetéket (kvázi lehetetlen). Szerintem így kösd be
Szia Szirty!
Ez így nem jó. A középső 4db 0V-os csatlakozó belül össze van zárva, és ezek az ún. POWER CONTACT-on kapnak 0V-ot a PLC fejegység felöl késes csatlakozókon. Ide bekötni külső tápból +24-et nem lehet. A POWER CONTACT-on végigvezetett táp a terepi oldali fesz. Imi.
Hali!
Idézet: „Ez így nem jó. A középső 4db 0V-os csatlakozó belül össze van zárva, és ezek az ún.” Igen. Ezért is írtam le ugyanezt. Csak azt nem vettem észre, hogy a +24V-os jelzés az oldalsó csatlakozóra vonatkozik sorry! Hiába írtam hogy rajzot is nézni kell, az a fénykép nagyon félrevezető... |
Bejelentkezés
Hirdetés |