Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   678 / 3998
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ez ismerős, de épp azért tettem fel itt a kérdést, mert ennél kicsit komolyabbat akarok, mert ez a módszer ismerős. Ha nem kapok mást akkor lehet ezen fogok csíszolni.
(#) kadarist válasza 1lacko3 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szia!

A kulcsszó: step-down konverter. Kapcsolóüzemű megoldás, kevés hőfejlődéssel.
(#) nagy_david1 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Ilyen megoldáson is gondolkaztam mondjuk nem 555-el, hanem más bonyolultabb tervekkel, de abba a kérdésbe ütköztem, hogy nem tudtam eldönteni, hogy melyik jel jön létre. Csatoltam egy rajzolt képet. Ezért vetettem el a fürészjel verziót. Nemtudtam, hogy melyik háromszög vagy épp fürészjel generátor nem vágja le az egyik oldalt.

furesz.JPG

(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Az alsó jel (a szimmetrikus )jó neked

Azt tudom, hogy az alsó jó, és nekem az kell csak nemtudom melyik kapcsolás melyiket adja. Pl azthittem, hogy az 555 is a megszokott felsőt adja (persze a kondenzátoron).
(#) 1lacko3 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Hello!
És kérhetek ehhez segítséget,hogyan építhető meg egy ilyen, milyen alkatrészek kellenek hozzá, kapcsolási rajz, esetleg ha van nyákterv. Köszönöm szépen előre is a válaszod
Laci
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Semmit rajzot se kapok a googliba, és angolul a nevét nemtudom, és konyhanyelv fordítással semmi nem jön be. stairwave generator / stairvoltage generator (többre nem futja az angol tudásom) Hát reménykedek, hogy a fürészjel generátorok szimmetrikus jeleket fognak előállítani, és nem egyik oldalt levágottakat, bár szerintem legtöbb levágja. A dolgot nehezíti kicsit az is, hogy nincs oszcillószkópom, és így pc-hangártya megoldással nézem néha a jeleket, de sokszor torzúl és nem az van mit szeretnék és kéne lássak.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Saw-voltage. Staircase-voltage stb. Valahol csak meg lesz.

ezt az ittlévő 555 astabil értékszámítóval ki tudod számolni ! ha 50% körüli a kitöltés akkor jó az ellenállások értéke és max 1-2 hz legyen a frkvencia.
(#) bbalazs_ válasza 1lacko3 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Oszinten szolva 9V-os notebookot nem lattam meg, annal tobb 19V-ost.
Ha ez a helyzet, akkor viszont stepup tapra van szukseged.
Fontos lenne tudni, hogy hany amperes az eredeti toltod, annak kozelebe kell meretezni az uj cuccot is.
Megnezed, hogy mi van a halozati toltojere irva?

Ha tenyleg 8V/9V kell neked, akkor szerintem minimum 3-4A kell belole, ekkor celszeru mondjuk az lm2679-es ADJ valtozatot valasztani, ezen beallithato a kijovo fesz, igy atkapcsoloval vagy potmeterrel allithato.
Ennek az ic-nek a gyari alapkapcsolasa tokeletesen megfelelo erre a celra. Keves alkatresz kell hozza.
- az IC maga
- bemeneti kisebb elko (100uF)
- kimeneti nagyobb elko (220uF)
- egy eros Schottky dioda a megfelelo aramra
- egy megfelelo tekercs, olyan 50uH korul, adott aramra meretezve.
- feszoszto vagy potmeter
- par kis kondi es ellenallas

Nem lehet 1Hz alá menni? Nem hiába írtam a legelején a 0,2-0,5Hz-et. Lassú áttűnést szeretnék. Mindegy, puding próbája az evés. Köszi. kadarist első címszavával csak egy rajz jött be, de az pont az 555-ös verzióra visz. Köszönöm mindenkinek. Gondoltam beteszem ha még kell valakinek
(#) 1lacko3 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

megnéztem, kicsit rosszul emlékeztem 9.5v és 2.5 amper. Ez egy kicsi 7" notebook, ezért csak 9.5voltos gondolom. ellnézést a sok kérdésért de tényleg kezdő vagyok, eddig csak olyan dolgokat csináltam amihez teljes dokumentáció volt nyáktervvel. ehhez kérhetek kapcsolási rajzot is. Köszönöm

Itt van egy lehetséges megoldás

555.GIF

Hát igen, elméletben bármekkoracska frekvenciát kiszámolhatok, csak gyakorlatban jöhet majd baj. De majd elválik. És a gondom mennyire valós, hogy lesz egy ideig olyan pont, hol egyik led sem fog világítani? Igaz sok féleképpen lehet az eltolást időzíteni, attól függ, hogy a második led vezérlését az elsőpre építemé rá vagy oda amiről az első is él. De ezt majd kitapasztalom, kikísérletezem. Köszi.
(#) bbalazs_ válasza 1lacko3 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Akkor egy lm2576-os eleg lesz.
A notebookok merete nem mutat korrelaciot a feszultseggel.
A kapcsrajzot kozli a datasheet, nyak-tervet meg szerintem talalsz a neten - de ahogy latod, nagyjabol zseblampa-bonyolultsagu...

(#) 1lacko3 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Köszönöm szépen!
(#) moltam hozzászólása Nov 2, 2009 /

Hellosztok.
TDA8444 et szeretnék LTP porton keresztül vezérelni.
Próbapanelon össze is raktam ezt a kapcsolást csak nem open collectoros inverterrel hanem BC337 NPN nel... Letöltöttem hozzá a programot de sehogy se tudom rávenni a kimenete feszültségének változtatására.Cim beállitó vezetéket mindet földre húztam elküldöm neki a 01000000 át és nincs utána visszaigazolás... CMD ből debuggal működik a kapcsolás... Userport van...

i2c.gif

(#) jdani hozzászólása Nov 2, 2009 /

Üdv. Lenne itt ez a LED a típusszám LY T670. meg tudná valaki mondani, hogy hány voltról megy, és hány mA fogyaszt? ... Én néztem, de sok ott az adat, nem tudom mi a helyes.
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Üdv!
Minden adat ami az adatlapon szerepel, az helyes, azért adatlap.
Minden számodra szükséges adat rajta van.
Max átfolyó áram: 30 mA
munkaponti áram 1 -5 mA , erre méretezd az előtét ellenállást.
Munkaponti fesz: (ami a diódán esik) 1.8 - 2 V (a görbéből leolvashatod)
Még az értékek hőfokfüggése is rajta van az adatlapon, ha véletlenül szükséged lenne rá.
meg kell tanulnod az adatlapokat olvasni, és az olvasottakat értékelni, hogy mikor melyik adatra van szükséged)
(#) pajti2 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Egy mai újraírható DVD átlag hányszor újraírható? Már úgy értem van valami előreszámítható jelentős roncsolódása a törlés / újraírás során?
(#) ato01 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Sziasztok.Lenne egy olyan kérdésem hogy,a csatolt rajzon feltüntetett potik lábának a számozását hogy kell érteni?(1,2,3)
Én úgy sejtem hogy,a potit szemből nézve balról-jobbra haladva 1-es 2-es 3-as láb,és értelem szerüen kössem össze az 1-eseket,a 2-eseket,és a 3-masakat?
Elörre is köszönöm a választ!
Üdv.
(#) ato01 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Hopp,a rajz lemaradt
(#) Action2K válasza ato01 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

1, 2 a két szélső, a 3. a középső.
(#) Action2K válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Olyan 1000 szerességet szoktak garantálni. De hamarabb szétkarcolódik, mintsem elérd ezt a számot.
(#) jdani hozzászólása Nov 2, 2009 /

Hali. van egy ICL7107-es hőmérőm. De a számadatok ugrálnak rajta. Miért?
(#) Action2K válasza jdani hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Mit is jelent ez pontosabban? Csak a tizedes ugrál 1 tizedet fel-le, ami természetes, vagy drasztikusabb. Ha igen, akkor adódhat a kiegészítő alkatrészek minőségéből is, esetleg a tápból jövő "zavar"-ból.
(#) jdani válasza Action2K hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Már régen volt, amikor megépítettem, azóta nincs meg, de ha jól emlékszem, akkor az egyes számok ugráltak. pl: 26,5-27,3-25,8-26,9 stb... Azt mondják, hogy az sem mindegy hogy a nyák hogy van megtervezve, és ha le-e van mosva a gyanta a nyákról.
(#) ati19931109 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Helló!
Szeretnék elkészíteni kezdetnek egy 4W-os erősítőt és meg is találtam a "gyűjtemény" menüpont alatt, csak az a baj, hogy egy-két jelet nem értek, pl. nem tudom hova kell kötni a negatív szálat és egyéb dolgokat.
Valaki meg tudná csínálni nekem a rajzon hogy hol szalad a "+" és a "-"?
MÉg nagyon kezdő vagyok és még nagyon az elején járok a dolgoknak.
Előre is köszönöm!!!
(#) kadarist válasza ati19931109 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Szia!

A nulla(0) a negatív (minusz-), a +15V a pozitív (plusz+) tápfeszültség csatlakozás.
(#) ati19931109 hozzászólása Nov 2, 2009 /

köszönöm, de hol megy be a két vezeték a + és a - , a mit fel kell erősíteni? pl: mp4?

Következő: »»   678 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem