Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomkövető méhkaptárba

Témaindító: Vincze01, idő: Nov 2, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Vincze01 hozzászólása Nov 2, 2009 /

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy lehetséges e egy olyan szerkezetet építeni, amely mozgásra beindulva(ez a kisebb része amivel nincs gond ) Otthon egy gép elől nézve térképen láthatom hogy hol van épp a szerkezet. Erre a méhkaptárok lopása esetén a megtalálás miatt lenne szükség. Vagy csak olyan lehetséges, hogy valami vevővel pittyegve közelítek hozzá? Igazából ez utóbbi akkor érdekelne, ha nincs más megoldás, és úgy, ha több 10km-ről is vehető lenne a jele.

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) idlob válasza Vincze01 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Mobil szolgáltatóknak általában van flottakövető lehetősége. Szerintem másképp elég nehézkes.
(#) Cavalier válasza Vincze01 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

GSM-GPS modemmel megoldható, de kb. 20-30ezer darabja. (modul, antennák, akksi, stb.) Az enfora moduloknak alapból van valami olyan funkciója, hogy figyeli, ha elmozdul, és riasztást küld. Azt nem tudom, hogy önmaga lekezeli-e a GSM küldést is, vagy ahhoz még kell egy mikrokontrolleres kis áramkör ami küld egy sms-t az új koordinátákkal.

Illetve a pittyegős megoldáshoz elég mondjuk egy kis RF modul amit a hestore-ban is lehet kapni, meg rá mondjuk egy pici mikrokontroller, ami sleep-ben minimálisat fogyaszt, és mondjuk percenként bekapcsolja magát, meg a rádiót pár másodpercre. Egy irányérzékeny erősítős antennával két helyről megmérve nagyjából belőhető a helyzet, és nyílt terepen tudhat akár 10km-t.
Ez kijön pár ezerből.
(#) Sebi válasza Vincze01 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Az egyik lehetőség valóban az idlob által ajánlott megoldás. Ebben az esetben azt kéred a szolgáltatótól, hogy a telefon helyét határozza meg a cellainformációk alapján. Ez nagy pusztaságokban, ahol a jó terjedés miatt kevés torony van, nem lesz használható információ (szerintem), mert akár 100m-es pontosság is nehezen elérhető eredmény.

A másik - sokkal drágább - megoldás a járműkövetésnél használt módszer: GPS vevő által adott koordináták továbbítása a GSM hálózaton keresztül. Ekkor az ismert (kapott) adatok alapján egy GPS-es mobillal, vagy autós készülékkel pontosan oda lehet találni.

Kérdés persze, hogy a dolog mennyire marad titokban, mert egy kaptárban nem nehéz megtalálni és hatástalanítani a készüléket. Ezenkívül az akku üzemideje sem lényegtelen, mert ezalatt kell majd megtalálni a ládát.
Hogy rejtve maradjon a beépített készülék, folyamatos töltésről nem lehet gondoskodni, tehát az akkut akár naponta, kétnaponta kellene cserélni az esemény utáni minél hosszabb működési idő elérése miatt.
(#) qvasz2 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Az elrejtés nem egy nagy kaland, szerintem, mert ezek a kaptárak jó nagy fa ládák. Meg kell csinálni dupla fenekűre és kész, soha senki nem fogja teljesen kiüríteni a 100 000 db méhet belőle, hogy hátha van benne védelem.
Az akku se akkora gond, ha nem telefon akksit használsz, hanem valami egészséges riasztó akkut.
(#) proba válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Láda aljára két szög és a láda rátehető a töltőre.
Az akku üzemideje növelhető ha naponta mondjuk kétszer kapcsolja be a telefont küld egy SMS-t aztán ki az egész.Esetleg a láda alá egy mágnest amit valószínűleg ott hagy a tolvaj ,ennek hiányában viszont sűrűbben is küldhető az SMS.(Ha zárt bódés kocsiban lopják akkor kevésbé hatásos)
(#) k81zoty válasza Vincze01 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

GSM-GPS modul a megoldás! 1 uC-vel beállíthatod, hogy csak egy bizonyos terület elhagyása után küldjön gprs-en adatokat, vagy sms-t.
nagy aksi, kisfogyasztású gsm modul, kisfogyasztású gps, és ennyi, akár hónapokik működhet. Ha pontosabban érdekel, akkor írjál
(#) ha6pc hozzászólása Nov 3, 2009 /

Az "aprs","gprs" üzemmódokat javaslom keresni.
(#) Kera_Will válasza k81zoty hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Láda aljára, oldalára mikro kapcsoló , botló zsinór , higany kapcsoló vagy bármi ami X cm távolságra való mozdítást érzékel ,ha felemelik jobban elmozdítják.

(Egyik ládában nagy erős mágnes mellete másikban reed relé elhúzzák egymástól akkor kapcsol)

Ennek a változása indítaná a benne lévő teljes rendszert.

uC GPS vevő , telefon, rádióadó, APRS ... stb .

Addig csak elég ha uC naponta 1 nyugtát küld smsben.
De még az se kell, elég ha éppen esemény van akkor kezd el riasztani a rendszer.

Így leginkább az akksin a környezeti tényezők (hideg meleg idő) befolyásolják az önkisülés mértékét no meg a sleep módban lévő uC fogyasztása.

De kérdéses mennyi méhkast kell egyszerre őrizni ?

És ha azt ott hagyják, a többit viszik ?!
(#) Action2K válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Idézet:
„De kérdéses mennyi méhkast kell egyszerre őrizni ? És ha azt ott hagyják, a többit viszik ?!”

Bizony ez meghatározza, hogy minden egyes kast külön kellene védeni. Én nem vagyok méhész, de azt láttam, hogy olyan méhész, akinek akár 100 kasa is van, mindig a legelőterület arányában tesz ki 5, 8, 10... kast egy helyre.
Ha csak 10 kasa van a kérdezőnek, akkor is 20e forinttal számolva, 200 ezer a beruházás. Nem tudom menyit ér egy kas (méhestül), illetve milyen gyakran lopják el.

Ha jól tudom, a méheket naponta ki kell engedni, illetve esténként bezárni. Ilyenkor ellenőrizhető, cserélhetők az akkuk.

A rendszer indítását nem bíznám kapcsolókra megy ilyenekre.
Lerakás után "POWER ON", piros LED villog, amíg a GPS koordináta nem stabil. Ez után átvált zöldre, majd pár másodperc után elalszik, a rendszer elmegy aludni. Ezután óránként csak a GPS modult kapcsolja be a PIC, csinál egy pár stabil mérést, s összehasonlít. Ha jelentős koordináta elmozdulás van, feléleszti a GPRS modult, s elküldi SMS-ben az aktuális koordinátákat, majd ezt teszi be memóba. A folyamat kezdődik elölről. Az utolsó küldött koordináta lesz a megtalálási helye. Ha 1 óra múlva nincs újabb SMS, akkor valóban ott is lehet.
Plusz infóként az oránkénti méréseknél végezhetne egy akkufesz ellenőrzést is, s ha az pl. már csak 25%-on van küldhetne egy rendkívüli SMS-t is erről.

Egy 12V/9Ah-s aksi akár hetekig is bírhatja egy feltöltéssel.

Azt viszont tudni kell, hogy ha az ellopást sikeresen bemérte, s az valakinek a magán területére kerül, mindenképpen azonnali rendőri segítséget kell kérnie, mert különben Ő is bajba kerülhet a visszaszerzés miatt.
(#) gydanee válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Hali!

Szerintem ez a a legkisebb probléma, főleg ha konténerről van szó. Ha nem akkor pedig akár egy kábellel "átfűzni" a kaptárakat, és ha elvágják, elszakítják akkor riaszt be.
A kaptár több részből tevődik össze, ezeket rétegesen pakolják egymásra. Mikrokapcsolóval megspékelve még a tetejét is nagyon jól le lehet védeni. Esetleg infrakapukkal is lehet játszani.
Fater méhészkedik, szóval ha van valami kérdés a kaptár felépítéséről, akármi, kérdezzetek.
(#) Action2K válasza gydanee hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

A konténerest nehezebb egybe elvinni, de mi van ezzel. Valószínű a széléről fog elemelni egyet (vagy nem), de melyiket? Itt ha egybefűzzük, s elvágja és elviszi, de nem biztos, hogy azt amelyikben benne a nyomkövető. Akkor semmi értelme. Mind az 58 darabba pedig elég költséges beszerelni. 58*20ezer = 1,16 milla.
(#) k81zoty válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Erre az esetre találták ki a zigbee-t. Egy kis olvasnivaló : http://www.hvt.bme.hu/~udvary/anyagok/scheuring2008_2.pdf

(#) Action2K válasza k81zoty hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szép anyag, csak a kérdezőnek használhatatlan.
Ugyanis ha megkapja az SMS-es riasztást a lopás tényéről, belevágja magár a Ferrárijába, padlógázt nyom, 320km/h sebességgel 10 perc alatt kirobog a faluszéli mezőre, s a hült helyét látja a kaptárnak, ami akkorra már akár 5km távolságban is lehet. No ezt a megtalálási pontot hogy is mondja meg az a ZigBee?

Bocs a szarkazmusért, vagy cinizmusért, de ez a megoldás a veszett fejsze nyele esete.
(#) Zuzmo_farok válasza Action2K hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

akkor kapcsoljon hozzá egy GPS-t .. bontottan vannak olcsóért, 3-4K SMS küldést meg be lehetne lőni hogyha elmozdulás van akkor küldjön 1-et, bizonyos időközönként.
még nem csináltam ilyet, és ezt is ki lehet játszani, ha olyan helyen van a vevőrész ami le van árnyékolva, pl dobozos-kocsi, gps nem látja a műholdat..
Ha valaki tud SMS-t küldeni mikróvezérlővel, a sorosan kommunikáló gps-modul nem nagy falat.
ezt hosszú ideig működtetni már annál inkább.
kell azért akku ha több napig akarod működtetni.
(#) k81zoty válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Igazad van! de akkor kár tovább folytatni a csevelyt. mindegyik kaptárba gps és gsm vagy aprs.
(#) Action2K hozzászólása Nov 4, 2009 /

Szerintem most már jó pár ötletet kitárgyaltunk. Várjuk meg, hogy a kérdező jöjjön, átolvassa, s választ adjon az eddig ismeretlen kérdésekre is.
- Hány kaptárt kellene védeni.
- Milyen mesze van a kaptár, ahova riasztáskor menni kell, azaz mennyi idő odaérni.
- Milyen gyakorisággal ellenőrzi a kaptárakat, azaz az akkuk cseréje megoldott e időben. Valószínűleg igen, ha naponta kiengedi és bezárja a méheket.
- Elég-e neki a rókaadós helymeghatározás, vagy GPS pontossággal akarja tudni.
(#) DigitalSilence válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Nem kell kiengedni, bezárni a méheket.
(#) msrap4 hozzászólása Nov 20, 2009 /

Üdv!
Én is gondolkodtam ilyen nyomkövetéses dolgon, csak én nem méh kaptárhoz. Az én elméletem lehet, hogy hülyeség, de felvetem. Van ugye a GPS az autókba és azis hasonló elven működik. Abban van egy egyeség ami küldi és fogadja a jeleket, így a monitoron műholdon keresztül látjuk a jelenlegi pozíciónkat. Nos elvileg ha azt az egységet, ami küldi a jelet azt belelehetne építeni egy más tárgyba, akkor annak a pozícióját jelenítené meg a monitoron. LEHETSÉGES??
(#) Inhouse válasza msrap4 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

A GPS egyirányú dolog. A műholdak szórják a jeleiket, ebből a GPS vevő kiszámítja (háromszögelés) a pozíciót. A navigációs rendszer az autóban ezt kirajzolja neked a térképre, de nem küld semmit sehova.
Ha ezt az infót otthonról akarod nézni, el kell küldeni egy központnak pl. mobiltelefonnal, ahol ezt az infót némi pénzért rávetítik neked térképre. Kiegészíthetik egyéb funkciókkal, üzemanyagtank állapota, ajtók állapota, bármit lehet...

Tehát a te ötleted nem jó.

Üdv
Inhouse
(#) Vincze01 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Üdv!
Kicsit megkésve de még érdekel a dolog.
-ha 20-30ezerből megoldható egy akkor az jólenne.
-a kaptárak 10-200km-ig szinte bárhol lehetnek, mikor hova visszük őket, szval a gps-es gsm-es dolog lenne a jó.
-Ha elvisszük őket valahova, akkor 1-2-3 hétnél nagyon tovább nincs, ugye ez virágtó függ, de néha azért ugye kimegyünk hozzájuk. de ha legalább 2 hétig tudna működni úgy hogy aztán eseménykor pár óráig valamennyi percenkét tudja küldeni a jelet akkor az már tökéletes lenne.
-zárt kocsitól nem kell félni h leárnyékolja a jelet, mert zárt kocsiban a méhek is megfulladnak, szval senki nemlop így méheket.
-Nem raknánk minden kaptárba, de ha 10 kaptáranként van 1 akkor azt már ellehet helyezni úgy h szinte biztos h elvigyék. Volt egy belinkelt kép, ahol össze vissza voltak a kaptárak, hát nem tudom ki az aki így csinálja de azt nem így szokták, hanem egy sorba, és fa alá. de mind1 a lényeg h pár kaptáranként lenne egy akkor az már jólenne.
(#) Sanyiko hozzászólása Márc 21, 2010 /

Erről mi a véleményetek:
http://www.vatera.hu/gps_nyomkoveto_tracker_gsm_modullal_164990608.html
LINK
Ha nem is ismeri valaki, akkor mit mondanak az adatok róla? Mennyira ad éles jelet...stb.
(#) pucuka válasza Sanyiko hozzászólására (») Márc 21, 2010 / 1

Én ugyan nem ismerem, de az adatok alapján, (ha az ára megfelel), akkor erre van szükséged.
Nem tudom mire gondolsz, az éles jel alatt, a jelzéshez azért gondolom pár méteres elmozdulás szükséges, olyan 10 m nagyságrendben. Ahogy nézem, beállítható a riasztás erre az esetre is.
Olyan helyen működik csak, ahol GSM ellátottság van, és az égre szabad rálátás, a GPS miatt.
Persze tapasztalatokat csak úgy lehet szerezni, ha használod. (de szerintem megéri)
(#) Sanyiko hozzászólása Márc 21, 2010 /

Köszi Pucuka! Éles jelre arra gondolik, hogyha pl. a motorháztető alatt lenne akkor ott is tudna jeleket adni és venni? Gondolom ez alap dolog már.
(#) pucuka válasza Sanyiko hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

A doboznak mindegy, hogy hol van, ha van külső antennája, csak az antennáknak kell kívül lenni, de azért azt is lehet kellőképpen álcázni
(#) saveme hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Helló szakik!

Talán nem nagyon off (ha igen, akkor javasoljatok), de én megoldást keresek valós idejű rádiós helymeghatározásra. Már kutakodtam, de nem ez a szakterületem, jó lenne egy bennfentes akivel együtt lehetne működni.
cél: -kb 100 (de max néhány száz) méteres hatótávolság
-1-2 cm pontosság
-szabad téren, ami viszont lehet tagolt, akár épületben, falakon át.
Egy szabadalom megvalósulásához kellene, akár komoly együttműködésről is szó lehet
(#) ecsike88soft válasza saveme hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia,

Elsosorban arra lenne szukseg, hogy mire akarod hasznalni, mennyi az a penzosszeg amit ra akarsz szanni stb.
(#) aszabolaci válasza Vincze01 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

https://hello.inetrack.hu/t/kontenerkoveto-magneses-nyomkoveto/315

A linkelt eszköz alkalmas méhkaptár követésére is.
(#) Inhouse válasza aszabolaci hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Vajon egy kasztni aljára tapasztva hogyan találja meg a műholdakat?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem