Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   687 / 3998
(#) vicsys válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

(#) killbill válasza Collector hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!

Csak kerdezem, hogy ha jol ertem, akkor tulajdonkeppen egy digitalis idozitot csinalsz, aminek a bemeneten egy poti szolgaltatja az idozitesi erteket egy A/D-n keresztul? Ez valami vizsga munka, vagy onszorgalombol, tanulasi szandekkal csinalod? Arra vagyok igazabol kivancsi, hogy miert digitalis, ha a bemenet analog?

ADC0801egy 8 bites konverter. ADC1001 bar 10 bites, de nem tul szerencses neked, mert ket darabban adja a 10 bitet... Soros kimenetu hamarabb lesz... Legfeljebb kell melle egy (vagy ketto) shift regiszter.
(#) liliangyal hozzászólása Nov 8, 2009 /

Sziasztok,

Háromfázissal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek egy elektro házidolgozathoz, és, mint a mellékelt ábra mutatja, nem állok a helyzet magaslatán:

R-S-T, jelentése, azon kivül, hogy ők a fázisvezetők/fázisok?

Ez az elnevezés valóban megváltozott e L1-L2-L3-ra?

A fázisokat milyen színnel jelöljük jelenleg?
(Erről nagyon eltérő infókat találtam a neten)

Előre is köszönöm a segítséget.
Lili
(#) kadarist válasza liliangyal hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szia!

Régebben a nagy elosztószekrényekben az alumínium fázisvezető síneket piros-zöld-sárga színűre festették. A nullasíneket feketére. Mostanában nincs külön színjelzésük, viszont a szigetelt vezetékeknél fekete műanyagszigetelést alkalmaznak.
A régi R-S-T-nek nincs jelentése, az L1-L2-L3 (új jelölés) pedig a line (vonal) szóból ered.
(#) slave557 hozzászólása Nov 8, 2009 /

Üdv!
Szükségem lenne 15w-os 12ohm-os ellenállásra, ilyet tudok csinálni? Mert a maximum, amit eddig találtam, az csak 10w-os volt, rakjak mellé még egy 5 w-osat, vagy hogyan tudom megcsinálni?
(#) mex válasza slave557 hozzászólására (») Nov 8, 2009 / 1

Sorbakötsz egy 5,6, és egy 6,8 ohm 10W-osat és igy közelitőleg kijön.=10]Ilyenekből
(#) pajti2 válasza Electricboy hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Nincs komolyabb változás ebben az esetben sem. Ahol a kettő ledet sorba kötöttem a 33 ohm-al, annak a triónak a helyére berakod azt az lm317-es tagot. A +10 voltos pontot felrakod a +12V-ra, a tranzisztor collectort pedig a másik bevezetésre. A 33 ohm értelemszerűen elmarad. Gondolom az lm317-es ki fog bírni +10V helyett +12-t is, bár azért egy kicsit melegedni fog ám. Remélem rendesen hűtésre van csavarozva.
(#) AtomCity hozzászólása Nov 9, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy problémám, amit nem tudok megoldani egyedül...
Segítségeteket kérném, hogy hogyan tudnám ezt a feladatot(léptető) megoldani és mivel.
Ha mikrovezérlővel, akkor bajban vagyok, mert még csak most kedtük el tanulni a suliban és még csak az alapokat.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Na akkor lássuk is a feladatot!

START(3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)END
RESET=>START
(K1)LE:-> ; (K2)FEL:<- ; (K3)RESET

Induláskor 3&6 relé aktív, ezután K1 nyomógomb megnyomásakor 3&5 lesz aktív, ha K1-et nyomom meg ismét, akkor 3&4 és így tovább egészen addig léptet lefelé, amíg 1&4 lesz aktív, viszont, ha K2-t nyomom meg, akkor újra 3&6-re vált vissza. Ha végigment a lefelé léptetés egészen 1&4-ig, akkor K2 megnyomásával felfelé léptethetünk. Bármelyik állásban ha megnyomom K3 (reset) gombot, akkor visszaáll az eredeti állapotba, azaz 3&6-ba.

3&6: 50Vpp
3&5: 20Vpp
3&4: 10Vpp
2&6: 5Vpp
2&5: 2Vpp
2&4: 1Vpp
1&6: 500mVpp
1&5: 200mVpp
1&4: 100mVpp

1,2,3,4,5,6 mind relék. K1,K2,K3 meg nyomógombok.
(#) pajti2 hozzászólása Nov 9, 2009 /

Akad itt valaki, aki sokat barkácsolgat, és akad hozzá egy oszcilloszkópja is otthon? (Hmm, vagy fusiba a munkahelyén?)

Szenvedek egy 34063-as (a ts34063 az olcsóbb, de van mc34063 is) dc-dc kontroller doksijaival, de egyszerűen csak mindaz, amit fel tudtam róla lelni, igencsak kétesélyes dolog. Még a példa alkalmazások is, amik a doksiban vannak, kiszámolva nem igazán passzolnak össze a doksi karakterisztikáival. Jobb híjján mérni kellene rajta párat. Egy kondenzátor függvényében kiad egy relatíve nagy kitöltési tényezőjű jelet, és azon az on/off időket le kellene mérni. Oszcilloszkóppal gyerekjáték. A doksikban megadott karakterisztikákról azt gyanítom, nem valós adatok. Elég nevetséges ugyan, de ez tűnik a logikusabb magyarázatnak.
(#) h.imr3 hozzászólása Nov 9, 2009 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ez a kis kütyü mire jó?
Mini rókaadónak hívják, valami kis rádióadónak nézem.
fox
(#) Dudus válasza h.imr3 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A "rókát" elhelyezik a természetben egy eldugott helyen. A vadászok elkezdik keresni, kotorékeb helyett rókavevőt használnak, melynek irányérzékeny antennája van. Amelyik versenyző/csapat előbb megtalálja az nyert. Angolszász hagyomány modern köntösben....
(#) pucuka válasza h.imr3 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Üdv!
Vagy Pl. vadállatok nyomonkövetéséhez.
(kutya, macska amelyik szeret kóborolni)
(#) h.imr3 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

akkor ez egy rövid hatótávú rádiós csipogó, amit egy sima rádióval lehet fogni, és ha közel érünk hozzá akkor lehet venni a jelet?

Köszi a választ mindenkinek.
Hali
(#) proli007 válasza AtomCity hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Hello!
- Egy CD40192-es BCD előre-hátra számlálóval, és ezt követő CD4028-as BCD/decimális dekóderrel meg lehet oldani a problémát. Ahol a csak 8 kimenet miatt, a D bement nullán van. (Q0 kimenet kapcsolja 3&6-ot ... Q8 kimenetre jut az 1&4 relé)
UP/DOWN bemenetekkel léptetni, és bekapcsoláskor, valamint K3 megnyomásakor törölni a számlálót.
- Szerintem a feladat logikájában hiba van, ami a K2 kapcsoló működését illeti. Olvasd át még egyszer.
- Gyanítom, hogy a számláló körbefordulását kellett volna megoldanod. Tehát, hogy 3&6 aktív kimenet esetén, lefelé (felfelé) léptetéskor ne ugorjon az 1&4-re.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Hello!
Nekem van, de mi a feladat? Mert eddig csak panaszkodtál, meg hitetlenkedtél.
üdv! proli007
(#) liliangyal válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Szia,
Nagyon kedves vagy, igazán köszönöm a mindenre kiterjedő választ!

Lili
(#) kadarist válasza liliangyal hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A lányokat kitüntetett figyelemmel kezeljük!
(#) pucuka válasza h.imr3 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Az adó nem csipog, folyamatosan sugároz, amíg az elem bírja. (bár szokás A1 modulációval azonosítót sugározni, de ebben a kapcsolásben ilyen nincs)
A vevője csipog, a térerővel arányos sebességgel, (nagy - gyors, kicsi - lassú), hogy füllel lehessen követni a térerő változását, a szemedre a futáshoz van szükség, hogy el ne ess, így nem kell nézned a térerőmérő műszert. Mivel az adó csak egy diszkrét frekvencián sugároz, a vevő igen keskeny sávszélességű lehet, ezért nagyon érzékeny készíthető, és ezért a jeleket egy ilyen érzékeny iránymérő vevővel már akár jópár kilóméterről is veheted.
(#) AtomCity válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Akkor érhetőbben: (3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)
<->: oda vissza lépést jelet ez a jel
Tehát oda vissza szeretném léptetni, de ugya a legelső (3&6) esetben csak lefelé lehet, legutolsó (1&4) esetben meg csak fel... De ez ugye egyértelmű, mint a metró Pesten... Végállomásról indul, egyet mész előre, aztán dönthetsz, hogy vagy mégegyet mész, vagy visszamész a végállomásra... Ha meg az egész vonalon végigmentél, akkor visszafelé indulhatsz csak... a Reset meg egyértelmű, hogy az elejére ugrik vissza(visszateleportálsz az induló végállomásra).
Remélem érthető voltam!
Köszi és üdv!
(#) AtomCity válasza AtomCity hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

(3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)
Azért ilyen a sorrend, mert az előzőekben írtam, hogy ez feszültségállításra kéne (szkóp), ott nagyról a kisebb felé kéne, nehogy az örök szkópmezők birodalmába lépjen szegény
A 3-mas relé 1:100-as osztó, a 2-es 1:10-es és az 1-es meg értelemszerűen 1:1-es...
Tehát itt a számlálás 3-masával történne, ez okoz nekem nagy gondot, hogy 3*3, majd 3*2 és a végén 3*1 (3,3,3,2,2,2,1,1,1)
A 4,5,6 meg a kapcsoláson belül állítana 6-os relé: 1:5, 5-ös: 1:2, 4-es: 1:1. Ebben az esetben a számlálás 6,5,4,6,5,4,6,5,4 sorrendben történne.
(#) tom75 hozzászólása Nov 9, 2009 /

referencia feszültséget forrásnak zéner diódát szeretnék használni, hogy számítsam ki az előtét ellenállást ?
egyszerű ohm törvény?

(#) pajti2 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A segítő szándékot köszönöm, de mostanra már nem csak hitetlenkedek, hanem végleg kitértem a hitemből.

Amúgy egyszerű dologgal szívok. DC-DC step-down 24v-ról 3.3v-ra, éspedig lehetőleg nem egy over bumszli nagy tekerccsel, ami SMD környezetben szánalmasan néz ki. Mindenképpen nagyobb frekire van szükségem az átalakításhoz, hogy tekercsből a kicsike is elég lehessen, ergo az IC-ket vagy sutba dobom, vagy irgalmatlan drágát kell venni belőle, de az meg nem szimpi. Az mc34063 is felejtő listára került. Szóval még egyszer köszi, de a gordiuszi csomót bogozgatni eleve is rossz ötlet volt tőlem.
(#) pajti2 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A zéner már kicsit elavult dolog. Vannak sönt regulátor IC-k. Pld TS431 a lomexben valami 18 forint, és nem kell karakterisztikázgatni, meg hőfokfüggés miatt aggódni. Netes adatlap is van a szokásos helyen, képletet találsz a doksijában: ts431
(#) kadarist válasza tom75 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Szia!

Ennek a doksinak a 2/5/A fejezetében van a megoldás (13-ik oldal).Bővebben: Link
(#) wg_kezdo hozzászólása Nov 9, 2009 /

Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni BD681-682-es tranzisztorokkal.
Első kérdés, hogy működhet-e ez? (kicsit keveslem az alkatrészt ).
Másik pedig, hogy elvileg a BD681 és 682 tartalmaz egy védő diódát is amit gondolom úgy méretezték, hogy kibírja a 4 A-t amit a tranyó is.
Így gondolom nem kell + 4 védő diódát beletennem? (nagyon szűk a hely.).

Hbridge.gif

(#) kadarist válasza wg_kezdo hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Szia!

A TIP120 is tartalmaz inverz diódát, ez külön nincs jelölve a rajzon. Egyébként működőképesnek tűnik. A 682-es PNP, azt ne alkalmazd. A rajz szerint mind a négy tranyó NPN.
(#) wg_kezdo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A fene.
Abból van 4 db 681-esből meg csak kettő.
Azért köszönöm, majd keresek másikat.
(#) pajti2 hozzászólása Nov 9, 2009 /

UJT / PUT-ről kellene normális gyakorlati doksi, amit számoláshoz is fel tudok használni.

Cirka 400khz-es jelgenerátornak használnám, és elegáns dolog lenne egyetlen 3 lábas félvezetővel megoldani.
(#) kadarist válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Szia!

A Lóska-féle könyvet tudom ajánlani. Nézd meg a "Triak működése" topicot.
(#) slave557 hozzászólása Nov 9, 2009 /

Hali!
egy 5w-os power lednek (170lm 140°) milyen hűtő kell, mennyire melegszik? (ez)
Következő: »»   687 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem