Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Csak kerdezem, hogy ha jol ertem, akkor tulajdonkeppen egy digitalis idozitot csinalsz, aminek a bemeneten egy poti szolgaltatja az idozitesi erteket egy A/D-n keresztul? Ez valami vizsga munka, vagy onszorgalombol, tanulasi szandekkal csinalod? Arra vagyok igazabol kivancsi, hogy miert digitalis, ha a bemenet analog? ADC0801egy 8 bites konverter. ADC1001 bar 10 bites, de nem tul szerencses neked, mert ket darabban adja a 10 bitet... Soros kimenetu hamarabb lesz... Legfeljebb kell melle egy (vagy ketto) shift regiszter.
Sziasztok,
Háromfázissal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek egy elektro házidolgozathoz, és, mint a mellékelt ábra mutatja, nem állok a helyzet magaslatán: R-S-T, jelentése, azon kivül, hogy ők a fázisvezetők/fázisok? Ez az elnevezés valóban megváltozott e L1-L2-L3-ra? A fázisokat milyen színnel jelöljük jelenleg? (Erről nagyon eltérő infókat találtam a neten) Előre is köszönöm a segítséget. Lili
Szia!
Régebben a nagy elosztószekrényekben az alumínium fázisvezető síneket piros-zöld-sárga színűre festették. A nullasíneket feketére. Mostanában nincs külön színjelzésük, viszont a szigetelt vezetékeknél fekete műanyagszigetelést alkalmaznak. A régi R-S-T-nek nincs jelentése, az L1-L2-L3 (új jelölés) pedig a line (vonal) szóból ered.
Üdv!
Szükségem lenne 15w-os 12ohm-os ellenállásra, ilyet tudok csinálni? Mert a maximum, amit eddig találtam, az csak 10w-os volt, rakjak mellé még egy 5 w-osat, vagy hogyan tudom megcsinálni?
Sorbakötsz egy 5,6, és egy 6,8 ohm 10W-osat és igy közelitőleg kijön.=10]Ilyenekből
Nincs komolyabb változás ebben az esetben sem. Ahol a kettő ledet sorba kötöttem a 33 ohm-al, annak a triónak a helyére berakod azt az lm317-es tagot. A +10 voltos pontot felrakod a +12V-ra, a tranzisztor collectort pedig a másik bevezetésre. A 33 ohm értelemszerűen elmarad. Gondolom az lm317-es ki fog bírni +10V helyett +12-t is, bár azért egy kicsit melegedni fog ám. Remélem rendesen hűtésre van csavarozva.
Sziasztok!
Lenne egy problémám, amit nem tudok megoldani egyedül... Segítségeteket kérném, hogy hogyan tudnám ezt a feladatot(léptető) megoldani és mivel. Ha mikrovezérlővel, akkor bajban vagyok, mert még csak most kedtük el tanulni a suliban és még csak az alapokat. Előre is köszönöm a segítségeteket! Na akkor lássuk is a feladatot! START(3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)END RESET=>START (K1)LE:-> ; (K2)FEL:<- ; (K3)RESET Induláskor 3&6 relé aktív, ezután K1 nyomógomb megnyomásakor 3&5 lesz aktív, ha K1-et nyomom meg ismét, akkor 3&4 és így tovább egészen addig léptet lefelé, amíg 1&4 lesz aktív, viszont, ha K2-t nyomom meg, akkor újra 3&6-re vált vissza. Ha végigment a lefelé léptetés egészen 1&4-ig, akkor K2 megnyomásával felfelé léptethetünk. Bármelyik állásban ha megnyomom K3 (reset) gombot, akkor visszaáll az eredeti állapotba, azaz 3&6-ba. 3&6: 50Vpp 3&5: 20Vpp 3&4: 10Vpp 2&6: 5Vpp 2&5: 2Vpp 2&4: 1Vpp 1&6: 500mVpp 1&5: 200mVpp 1&4: 100mVpp 1,2,3,4,5,6 mind relék. K1,K2,K3 meg nyomógombok.
Akad itt valaki, aki sokat barkácsolgat, és akad hozzá egy oszcilloszkópja is otthon? (Hmm, vagy fusiba a munkahelyén?)
Szenvedek egy 34063-as (a ts34063 az olcsóbb, de van mc34063 is) dc-dc kontroller doksijaival, de egyszerűen csak mindaz, amit fel tudtam róla lelni, igencsak kétesélyes dolog. Még a példa alkalmazások is, amik a doksiban vannak, kiszámolva nem igazán passzolnak össze a doksi karakterisztikáival. Jobb híjján mérni kellene rajta párat. Egy kondenzátor függvényében kiad egy relatíve nagy kitöltési tényezőjű jelet, és azon az on/off időket le kellene mérni. Oszcilloszkóppal gyerekjáték. A doksikban megadott karakterisztikákról azt gyanítom, nem valós adatok. Elég nevetséges ugyan, de ez tűnik a logikusabb magyarázatnak.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ez a kis kütyü mire jó? Mini rókaadónak hívják, valami kis rádióadónak nézem. fox
A "rókát" elhelyezik a természetben egy eldugott helyen. A vadászok elkezdik keresni, kotorékeb helyett rókavevőt használnak, melynek irányérzékeny antennája van. Amelyik versenyző/csapat előbb megtalálja az nyert. Angolszász hagyomány modern köntösben....
Üdv!
Vagy Pl. vadállatok nyomonkövetéséhez. (kutya, macska amelyik szeret kóborolni)
akkor ez egy rövid hatótávú rádiós csipogó, amit egy sima rádióval lehet fogni, és ha közel érünk hozzá akkor lehet venni a jelet?
Köszi a választ mindenkinek. Hali
Hello!
- Egy CD40192-es BCD előre-hátra számlálóval, és ezt követő CD4028-as BCD/decimális dekóderrel meg lehet oldani a problémát. Ahol a csak 8 kimenet miatt, a D bement nullán van. (Q0 kimenet kapcsolja 3&6-ot ... Q8 kimenetre jut az 1&4 relé) UP/DOWN bemenetekkel léptetni, és bekapcsoláskor, valamint K3 megnyomásakor törölni a számlálót. - Szerintem a feladat logikájában hiba van, ami a K2 kapcsoló működését illeti. Olvasd át még egyszer. - Gyanítom, hogy a számláló körbefordulását kellett volna megoldanod. Tehát, hogy 3&6 aktív kimenet esetén, lefelé (felfelé) léptetéskor ne ugorjon az 1&4-re. üdv! proli007
Hello!
Nekem van, de mi a feladat? Mert eddig csak panaszkodtál, meg hitetlenkedtél. üdv! proli007
Szia,
Nagyon kedves vagy, igazán köszönöm a mindenre kiterjedő választ! Lili
A lányokat kitüntetett figyelemmel kezeljük!
Az adó nem csipog, folyamatosan sugároz, amíg az elem bírja. (bár szokás A1 modulációval azonosítót sugározni, de ebben a kapcsolásben ilyen nincs)
A vevője csipog, a térerővel arányos sebességgel, (nagy - gyors, kicsi - lassú), hogy füllel lehessen követni a térerő változását, a szemedre a futáshoz van szükség, hogy el ne ess, így nem kell nézned a térerőmérő műszert. Mivel az adó csak egy diszkrét frekvencián sugároz, a vevő igen keskeny sávszélességű lehet, ezért nagyon érzékeny készíthető, és ezért a jeleket egy ilyen érzékeny iránymérő vevővel már akár jópár kilóméterről is veheted.
Akkor érhetőbben: (3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)
<->: oda vissza lépést jelet ez a jel Tehát oda vissza szeretném léptetni, de ugya a legelső (3&6) esetben csak lefelé lehet, legutolsó (1&4) esetben meg csak fel... De ez ugye egyértelmű, mint a metró Pesten... Végállomásról indul, egyet mész előre, aztán dönthetsz, hogy vagy mégegyet mész, vagy visszamész a végállomásra... Ha meg az egész vonalon végigmentél, akkor visszafelé indulhatsz csak... a Reset meg egyértelmű, hogy az elejére ugrik vissza(visszateleportálsz az induló végállomásra). Remélem érthető voltam! Köszi és üdv!
(3&6)<->(3&5)<->(3&4)<->(2&6)<->(2&5)<->(2&4)<->(1&6)<->(1&5)<->(1&4)
Azért ilyen a sorrend, mert az előzőekben írtam, hogy ez feszültségállításra kéne (szkóp), ott nagyról a kisebb felé kéne, nehogy az örök szkópmezők birodalmába lépjen szegény A 3-mas relé 1:100-as osztó, a 2-es 1:10-es és az 1-es meg értelemszerűen 1:1-es... Tehát itt a számlálás 3-masával történne, ez okoz nekem nagy gondot, hogy 3*3, majd 3*2 és a végén 3*1 (3,3,3,2,2,2,1,1,1) A 4,5,6 meg a kapcsoláson belül állítana 6-os relé: 1:5, 5-ös: 1:2, 4-es: 1:1. Ebben az esetben a számlálás 6,5,4,6,5,4,6,5,4 sorrendben történne.
referencia feszültséget forrásnak zéner diódát szeretnék használni, hogy számítsam ki az előtét ellenállást ?
egyszerű ohm törvény?
A segítő szándékot köszönöm, de mostanra már nem csak hitetlenkedek, hanem végleg kitértem a hitemből.
Amúgy egyszerű dologgal szívok. DC-DC step-down 24v-ról 3.3v-ra, éspedig lehetőleg nem egy over bumszli nagy tekerccsel, ami SMD környezetben szánalmasan néz ki. Mindenképpen nagyobb frekire van szükségem az átalakításhoz, hogy tekercsből a kicsike is elég lehessen, ergo az IC-ket vagy sutba dobom, vagy irgalmatlan drágát kell venni belőle, de az meg nem szimpi. Az mc34063 is felejtő listára került. Szóval még egyszer köszi, de a gordiuszi csomót bogozgatni eleve is rossz ötlet volt tőlem.
A zéner már kicsit elavult dolog. Vannak sönt regulátor IC-k. Pld TS431 a lomexben valami 18 forint, és nem kell karakterisztikázgatni, meg hőfokfüggés miatt aggódni. Netes adatlap is van a szokásos helyen, képletet találsz a doksijában: ts431
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni BD681-682-es tranzisztorokkal.
Első kérdés, hogy működhet-e ez? (kicsit keveslem az alkatrészt ). Másik pedig, hogy elvileg a BD681 és 682 tartalmaz egy védő diódát is amit gondolom úgy méretezték, hogy kibírja a 4 A-t amit a tranyó is. Így gondolom nem kell + 4 védő diódát beletennem? (nagyon szűk a hely.).
Szia!
A TIP120 is tartalmaz inverz diódát, ez külön nincs jelölve a rajzon. Egyébként működőképesnek tűnik. A 682-es PNP, azt ne alkalmazd. A rajz szerint mind a négy tranyó NPN.
A fene.
Abból van 4 db 681-esből meg csak kettő. Azért köszönöm, majd keresek másikat.
UJT / PUT-ről kellene normális gyakorlati doksi, amit számoláshoz is fel tudok használni.
Cirka 400khz-es jelgenerátornak használnám, és elegáns dolog lenne egyetlen 3 lábas félvezetővel megoldani.
Szia!
A Lóska-féle könyvet tudom ajánlani. Nézd meg a "Triak működése" topicot.
Hali!
egy 5w-os power lednek (170lm 140°) milyen hűtő kell, mennyire melegszik? (ez) |
Bejelentkezés
Hirdetés |