Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   774 / 2208
(#) PetAd válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Én csak ennyit tudtam meg google segítségével, nem valami elterjedt cső, de azért nem lehetetlen beszerezni. Jó ötlet feltenni a rajzát a kapcsinak, de biztos nem én leszek az aki majd ez alapján mond egy másik típust.
Ez a hanggenerátor nem jó? Bővebben: Link
Ebbe biztos könnyen találsz csövet.
(#) Ricsi89 válasza PetAd hozzászólására (») Nov 9, 2009
Hmm. Ötletet adott a rajz. Mi lenne ,ha a PCL84 pentódája lenne az E81L helyett, a katódkövető ECC helyett meg a triódája. De jó lenne az oszcillátort is átalakítani, hogy ne forgókondival kelljen hangolni, hanem potméterrel, mert így a forgót el kell szigetelni teljesen, mert a külső fém része megy a cső rácsára. Így pedig szép kis zajt szedhet össze, ha például megfognád a forgót, vagy amivel össze van kötve... :yes: A végén az lesz, hogy a rajzok alapján építek egy sajátot. Viszont az lehet, hogy csak "zajgenerátor" lenne. :hide:
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Az ECC az nem vesz részt a jelkeltésben, csak "billeg", ezáltal négyszögesít. Azt akár el is lehet hagyni, ha nem akarsz négyszögjelet. Egyébként nem sok csöves generátorrajzot találsz, ami nem forgóval hangolna. Az impedanciaviszonyok indokolják mindezt. Miért nem félvezetőst építesz? Sokkal könnyebben kivitelezhető a dolog.
(#) djhans válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Viszont a forgónak nagy az áttétele, többször kell körbe tekerned, hogy a végálláshoz érj. Sokkal finomabban lehetne a frekit állítani szemben azzal hogy egy poti 270 fokos állítást tesz lehetővé.
(#) Action2K válasza djhans hozzászólására (») Nov 9, 2009
És mi van a 10 fordulatos helipotikkal?
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Hát a félvezetős az nem kihívás. Viszont ez jobban tetszik. Matyi mondta nyáron, hogy fejlesztget egy hanggenerátort, de abból, ahogy őt ismerem minimum 15 év múlva lesz valami. :yes: Egy ilyen hanggenerátor meg jól jönne az erősítők próbájakor. Van jónéhány tv csövem és jó lenne hasznosítani belőlük valamit.
(#) ticseboy hozzászólása Nov 9, 2009
Sziasztok. Teljesen friss vagyok itt a fórumon, meg a csöves erösitők terén. Idövel épiteni fogok egyet én is de hogy naggyábol legyen fogalmam a témárol ugy gondoltam hogy kezdetnek szétszedek egy régi rádiót és az erösitőt áttrakom egy normális házba, meg ami szar benne azt kicserélem. Az akció naggyábol sikerült is, viszont a hangja iszonyúan torzit. Tudom hogy sok probléma okozhatja de hátha vki tud segiteni. A végcsövet már cseréltem (el84) de a probléma ugyan ugy fenn áll. Amugy van egy cső rögtön a trafó után és a trafókat nem piszkáltam.
(#) Imi65 válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Azt azért tudomásul kell venni, hogy egy ilyen rádió kimenőteljesítménye fénykorában is csak 3-4W közüli. Ez egy félvezetős 100W-os mellett elég halovány, feltéve, hogy megtartjuk hallgatási szokásainkat. A trafó után feltehetőleg egy EZ80 hálózati egyenirányító munkálkodik, az EL84-es elé azonban még kéne egy feszültségerősítő fokozat. Azt sem tudhatjuk, mit hallasz, azt meg végképp nem, hogy mit "emeltél át" a vevőkészülékből. Jó lenne egy rajz arról, mit, hogyan kötöttél.....
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Tulajdonképpen a rajzodon az E81L fázist fordít, és hajtja a visszacsatoló hálózatot. Az a baj, hogy más paraméterű csővel más beállításokra, munkapontokra van szükség. Tehát, nem is olyan egyszerű kiváltani. Viszont tényleg nem olyan nehéz szerezni.
(#) ticseboy válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Csak azokat a részeket dobtam ki amik biztos a rádióé voltak, igy maradt még benne alkatrész dögivel. De mindjárt lefényképezem
Viszon jóval többet lead mint 3W (szerintem)
Ja, és van mit kidobni még belöle, csak erre még rá kell jönnöm
Az EABC80-as dolgozik még a hangfrekis részben. A bal oldalon van az EZ80. Ezek a csövek kellenek. Az ECH, és az EBF nem.
Igen, lehet, hogy 3,5-4W-ot is . Csalós a Wattot megsaccolni a hangerőből.
(#) PetAd válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Hello
Szerintem jobban járnál ha egy új kapcsolást csinálnál hozzá, mert nem biztos hogy a rádióban lévőnek olyan jó a hangminősége. Az elkók is ki vannak bent száradva valószínűleg, meg így nem tudod kidugni a csöveket a dobozból ha csinálsz hozzá, csak úgy hogy mellette vannak az alkatrészek az meg nem szép annyira
Tényleg 3-4W volt az nem több, én is meglepődtem amikor egy 3-4W-os TDA-s erősítőt hallottam, nem hittem, hogy az csak annyi, nem is tervezem, hogy valaha is 10W fölé megyek
lehet hogy jobban járnék ha ezekböl az alkatrészekböl (csövek, trafók) ujbol felépiteném??? Csak tanulás képp, és maradhat igy monó. Viszont olyan rajzot nem igen láttam ami legalább hasonlitana
(#) mark.budai válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Szerintem építsd újra. A foglalatot a többit ne add el, hátha megsztereósítod. Én ezt a rajzot építettem meg, nagyon szép a hangja! JZolival ezt mindketten elmondhatjuk, Ő is hallotta, hát, ilyen jó hangot elérni ilyen olcsón...
(#) djhans válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Igen biztosan jobban szólna ha újra építenéd. Nem áll sok alkatrészből. 3 cdő kell összesen EZ80, EL84, EABC80 (mondjuk jobb lenne ha EABC80 helyett tudnál szerezni ECC82 vagy ECC83 csövet)
(#) CIROKL válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Üdv a csöves topikban ! EL 84 -es csővel találsz elég sok kapcsolást kezdetnek nézegesd át szerintem ezeket ITT aztán ha netán nincs szimpatikus akkor majd segiteni fognak neked a kollégák !
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Nov 9, 2009
Drága! 2x500 pikos forgó meg minden "normális háztartásban" van
(#) laci016 hozzászólása Nov 9, 2009
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Az EAG AE 785/A erősítőben van a nyákpanelon 3 db trimmerpoti.Azok mire valók?
Előre is köszönöm!
(#) rockersrac hozzászólása Nov 9, 2009
6h8c-hez tudna valaki valami kapcsolást adni? Triódás füles erősítőt szeretnék belőle csinálni! Meg esetleg valaki tudna QQE 03/12 csőhöz valami kapcsolást? Leg egyszerűbb kapcsolásra lenne szükségem! :hide:
(#) kocos válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2009
Én építettem egy egyszerű Wien hidast, potis hangolású, 1,5 V kimenő jelet tud 15 Hz...150 kHz, deszkamodell már működött, megépítettem nyákra, de még nincs bedobozolva kb 500 ft-ból kijönMajd, ha benn lesz dobozban , meg minden, be lesz állítva, akkor "közzéteszem" a nyákrajzot
(#) ticseboy válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 9, 2009
Ez a rajz tényleg egyszerű, de gondolom az ecc85-öt nem igen lehet helyettesiteni ecc84-el vagy ecc865-el (ezek épp vannak)
(#) kocos válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2009
6n8sz kb kompatibilis az ECC82-vel
(#) kocos válasza laci016 hozzászólására (») Nov 9, 2009
pont előttem van a rajz
P7, P8 pozíciószámú 1 kOhmosak a fűtés kiközepelő potik, ezzel tudod a brumminimumot beállítani
P9 1,5 kOhmos pedig a végcsövek előfeszültségét, ezzel együtt a munkaponot állítja
(#) Müszi válasza kocos hozzászólására (») Nov 9, 2009
feltennéd, a rajzot, átnézném szivesen.?

üdv: Müszi
(#) mark.budai válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 9, 2009
Az ECC865 egyik triódája ECC85-ösé. (A Másik ECC86-osé.)
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 9, 2009
1965 -ben azt irták hogy ez az ECC85 -nek felel meg?Bővebben: Link
(#) rockersrac válasza kocos hozzászólására (») Nov 9, 2009
Tudnál feltenni egy füles erősítő kapcsolást? :hide: A QQE 03/12 dupla tetródával tudok valami erősítőfélét csinálni? Ha igen,milyet? [OFF]Nem akarok minden csőből mindenáron erősítőt csinálni,csak kiváncsiságból kérdezgetem! Viszont a 6N8sz-ből szeretnék füles erősítőt csinálni!
Következő: »»   774 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem