Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   151 / 507
(#) durkonorbi válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Pontosan ezért kérdezem .... ugyanis az 57C-al nincs is baj ... a kérdés a következő: feltételezzük, hogy a napelem a rávetődő fény "energiatartalmát" tekintve így viselkedik:

- 10% visszaverődik, szóródik
- a maradék 90%-ból 10% hasznosul elektromos áramként -> eredő 9% elektromos hatásfok

- a maradék 90%-ból 90% hőenergia lesz?
-> eredő kb. 80%-os hatásfok hőtermelésre, amiből legyen még 10% hőveszteség...

Mert ha igen akkor megéri vele foglalkozni (kb. 70%-os hatásfokú napkollektor), ha nem akkor mérlegelni kell.... 57C teljesen elég HMV-nek, de akár ha annyi tábla van akkor pufferre dolgoztatni is...

Kérdés persze a költségoldalon: mennyibe jön ki a technika m2-e (contra hagyományos síkkollektor m2 ár, és mennyit nyerünk az elektromos oldalon) ?

Szerintem ....

(a számokat saccra írtam, de jó lenne gyakorlati tapasztalat... )
(#) kingkey válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Németül nemigen tudok ( és még finom voltam...:}), viszont én alulemezre gyógyítanám fel a cellákat, és mögötte áramoltatnék vizet. Más kérdés, ha a hátulja nem ragasztható zárlatmentesen, ámde a plexi nem igazán lesz jó ( bár a semminél több...)
(#) durkonorbi válasza kingkey hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Pl. szilikon alapú rögzítés a fémlemezre (elektromosan szigetel, de a hőt relítíve tűrhetően viszi... persze ezt meg kell nézni.. ). Amúgy szerintem megoldható a zárlatmentesség, de ez nem tuti... függ sok mindentől...
(#) K_Dani válasza mokuli hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Hello!
Miből csináltad? láttam a képet nem semmi hát
Mit szólnátok hozzá ha mondjuk úgy mint a repülőknél lenne belső váz és ezt alumínium lappal fedném be? Ez olcsóbb mint az üvegszál és ha jól megcsinálom lehet ugyan olyan jó? Vagy miben lenne jobb az üvegszálas? És ha sok kis félbe vágott PVC csövet egymás mellé helyezek? A mellékelt képhez hasonló alakot kihozva!
(#) kingkey válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Marha egyszerű, ha hátul nincs kivezetés, akkor szigetelő van...:}
(#) durkonorbi válasza kingkey hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Igen, erre gondoltam...
(#) erbe válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

A Lexan polikarbonát.
A plexi polimetilmetakrilát.
Egyébként ugyanolyan rossz hővezető, mint a plexi.

Ha vázra lehetne szerelni a cellákat, a sörkollektorhoz hasonló ventillátorral átszellőztetett megoldással lehetne hűteni és közben hasznosítani a hőt.
(#) barna_viktor válasza K_Dani hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Ha hasonlóban gondolkodsz te is itt egy oldal.
Van rajta néhány ötlet.

http://www.eleg.hu/tiki/tiki-index.php?page=HaziSzelKerek
(#) Dzsos hozzászólása Nov 10, 2009 /

Itt az ország nyugati csücskén 2-3 órája 8-10 m/s-os a szél teker a kerék rendesen!!
(#) athor77 válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Üdv.
Fel tudnád rakni esztergapadra hogy lásd milyen fordulaton mit ad le?

(#) mokuli válasza K_Dani hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

A kereket nem én csináltam,de ügyes nagyon 0.8 m/s-nál(3km/h) indul.Én azt nem értem a fék minek rá(a lapátok középen szinte teljesen bezárnak sőt még víssza is vannak forgatva.szegecselt vas lemezből van.Sajnos akí megcsinálta meg halt nem tudtam már vele beszélní volt hozzá 15kw-os generátor 400000 lett volna azzal eggyütt.
(#) pudding1 válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egész éjjel jó kis szél volt.

nov10wind.jpg

(#) mokuli hozzászólása Nov 11, 2009 /

Olyan kérdésem lenne van-e arra képlet,tapasztalat hogy villanymotor(szervó,dc,sima) mekkora teljesítményt ad le generátor üzemmódban?
(#) fassenkugel válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

a hatasfok 80..95% között van. gondolom nincs több kérdésed..
(#) mokuli válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Köszönöm a segítséget.Kérdésem pedíg egyre több van.Mosó gép motorból erdemes-e generátort csinální hogyan kell átkötní,egyenáramot szeretnék 12-24V-ot.Álló rész 48 a fórgó 59 polusú.
(#) erbe válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Át kell tekercselni és a forgórész helyett vagy gerjesztett, vagy állandó mágneseset kell építeni bele.
(#) Dzsos válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nehéz erre konkrétan jól válaszolni,mert nagy az eltérés.Pl. találsz egy 30 Voltos párszázas fordulatú egy kétszáz wattos motort szép kivehető teljesitményt kapsz,de ha egy 10Kw os 6000 fordulatut találsz rossz eredményeket fogsz kapni,mert szélben sohasem fogod elérni a 6000 fordulatot. És még ezer más (tekercs szám,huzal átmérő,forgórész átmérő stb) számit.
(#) mokuli válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Köszönöm a segítségeteket! Ma be szerzek egy dc szervo motort egyenlöre az lesz mert zavar hogy haszontalanul forog a kerék.Később légmagosat szeretnék(tavaszra) .
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Az adatlap olvashatatlan, de kinézetre automata mosógép motorjáról van szó.
Amit erről tudni lehet: Általában 2 fordulatszámmal dolgozik. Lassúval mos, gyorssal centrifugál. Emiatt dupla tekercselés van benne, amiből generátor üzemben vagy egyik, vagy másik használható. A lassú ford. tekercse már kis fordulatnál termel, de a felhasználás alacsony teljesítményigénye, ~60W, miatt nagyon vékonnyal tekerték. A centrifuga max. fordulatra készült, ehhez típustól függően 120-400W tartozik, de kisebb fordulaton nem sok feszültséget fog leadni.
A kívánt feszültségre méretezve a lehető legjobb helykihasználással lehetne teletekerni, minden tekercs együtt dolgozna.
A forgórész sajnos menthetetlen. Ha lenne állórész-forgórész horonyszámban közös osztó, néhány horony kimarásával és állandó mágnesek beültetésével használható lenne. Mivel páratlan, csak a teljes horonyfelület lemarásával a belső vasmagot lehetne hasznosítani áll. mágnesekkel megpakolva.
200 fordulaton 60-100 wattot talán ki lehetne csikarni belőle. Jó áttétellel akár 500-at is.
(#) mokuli válasza erbe hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Egy 30V 1A 3800ford/p szervómotor meggyít termel víssza felé?
(#) erbe válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Fogalmam sincs! Ki kell próbálni!
(#) mokuli válasza zolti hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

A te szervod mennyít forog motorként
(#) zolti válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Gőzöm sincs meg fogom nézni,most raktam hozzá egy flex áttételt ,de szerintem ha 10 w-ot kihotok belőle..... Megy a kukába az egész !Nem kicsiben,NAGYBAN kell gondolkodniIll.:gondolkodnom.
(#) mokuli válasza zolti hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

A gyári táblája nincs meg? Azért lennékrá kiváncsí nehogy megvegyek eg használhatatlant.Ez is 5db neo mágnes ára lenne.
(#) zolti válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Nincs sajna adattáblája.
hol veszed és mennyit kérnrk érte?Teljesítmények?
(#) Dzsos válasza mokuli hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

30V 1A= 30 Watt.na de ez motorként 3800 fordulaton.Szélben ezt a fordulatot sosem éred el inkább csak a tizedét ,generátorként amugy is jó ha a felét produkálná igy csak pár watt amit termelne.
Ennél nagyobb szervókat tudok szerezni amiböl 200-300 watt 24 Volton reálisan kihozható.
(#) ECL82 válasza athor77 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Sajnos nem all modomban esztergapadra tenni, mas megoldas nincs a bemeresere?
(#) pudding1 válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

(nálam rátehetnéd, de ha jól sejtem pont az ország túlsó felén vagy.....esetleg egy fordulatszám szabályzós fúrógéppel......)
(#) Riggs hozzászólása Nov 11, 2009 /

Mit jelen az oldalon a FOB price kifejezés?
Napelem
(#) Manfred hozzászólása Nov 11, 2009 /

Az áttételekhez szeretnék hozzá szólni.Haveroméknál takarítottuk a padlást és találtam egy amerikánert masszív és fogaskerekes semi ellenálása nincs neki ha van ilyesmi a közeletekben próbáljátok ki nekem bejött.
Következő: »»   151 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem