Fórum témák
» Több friss téma |
értem köszönöm
34151-es gyári, szval akkor 2 db 4421-el helyettesítek. A nagyobb áramú/kisebb belsőellenállású fetek miatt, a gate ellenállások maradhatnak az eredetiek ? (51 ohm) A toroid magok telítődése esetén, milyen probléma lehet ? Nagyon leesik a szekunder feszültség, esetleg a primer tekercsnek a telítés utáni áramnál már csak az ohmos ellenállása terheli a feteket? Nagy hülyeséget mondtam ? ![]() Mégegy kérdés. 2 12 V-os akku soros kapcsolásával 24 V-ból meg lehetne oldani stabil 12-18 -ot szabályozhatóra ? Mondjuk 500 A-es maximális rövid idejű terhelésig. Hasonlóan tl 494, 4121, és mondjuk 20 db irfp064n ?
üdv,az egyenirányitás és pufferelés is megvan.Akkor szerinted is igy müködni fog?Megpróbálok vele eljátszani,valahogy lekel tesztelnem,ugy hogy azért ha nemis müködne a tápnak neessen baja.Köszönöm a segitséget.
51Ohm eléggé nagy ilyen nagy feteknek, mekkora frekin járatod a tápot?
Ha telítődik a mag, akkor hiába növekszik a mágneses térerősség a trafóban (H) az indukció nem fog (B) Tehát a szekunder oldalon nem lesz több indukált feszültség már, hanem felesleges veszteség a trafón. 24V ról nem megoldható.
Ha áramváltót használsz akkor mindenképpen valamilyen komparátort kell használni.
Csak úgy nem szabad rákötni a TL494 4es lábára, mert akkor a tápodból egy áramgenerátor lesz. Legjobb a visszahajló karakterisztika, mert akkor letiltja az egész tápot és kicsivel később kapcsolja vissza. Mondjuk egy R-S tároló.
29,5 Khz
Bővebben: Link Ekkora méretű ferritnek hol lehet a maximuma 30 Khz-en, a primer 3 menet 8x1,5 mm^2, a szekunder talán 10-11 menet. 100 %-os kitöltésnél mekkora a veszteség a fet-en ? 20 V stabilból 15 V működne ? Vagy ezt a fet-ek belsőellenállása határozza meg. elvileg akkor 0,4 mohm a 20 db 064n, az 500 A-en 0,2 V, ha még a síneken esik 1 V akkor is van 19 V körül.
Ilyen típusú toroid van a tápodban?
Mert nem mindegy milyen szerepet tölt be. Másképpen kell számolni a telítését. Először tisztázzuk: ez egy 12V-os ellenütemű táp? Mert én így értetlenül állok a kérdések előtt. A veszteség az I^2*R + a nyitási zárási veszteség. I a feten átfolyó áram, R a fet csatorna ellenállása. A nyitási zárási veszteséghez pedig időben kell mérni a fet Uds feszültségét és az áramát,ezeket összeszorozni majd leosztani a frekivel. szóval nem egyszerű. Ezt a 20V ból 15V ot nem egészen értem mire gondolsz. Tehát most ez egy 12V-os táp, de azt akarod hogy 24V-ról is üzemeljen?
Igen, ellenütemű 12 V
2 db toroid, egy magon pedig 2x3 irfp064N A 20-ból 15 egy másik táp lenne. Tehát 2 db 12 V-os akku soros kapcsolásából, feszgenerátoros, szabályozható 14-18 V kellene, nagy áram mellett.
Ez a mag amit belinkeltél ellenütemű tápba nem jó.
Túl kicsi a mű értéke és nagy lenne a veszteség. Vagy ez már egy működő példányban van benne? Ettől függetlenül a B=(10000*U)/(4*n*f*Ae) képlettel számolhatsz.
Méretre pontosan ugyanekkora, színe világoszöld, semmi mást nem tudok róla, most ismerkedek csak velük.
Ae feületet miből adódik ?
A vas belső átmérője cm^2-ben amire feltekersz 1 menetet
Külső átmérője 47 mm, belső 25, magasság 15
az előbb rosszul írtam 4 menet primer van, 29700 Hz, és 160 mm^2 ,11 V tehát 0,00144 az indukció ? ![]() Hogyan tudom tovább számolni, hogy áramra kapjam meg a telítődést ?
Én 0,15T-t számoltam.
Áramból akkor számolunk telítést ha pl egy fojtót számolunk, de mivel ez ellenütemű itt nem azzal kell. Ettől függetlenül tekerj néhány menetet a vasra és mért meg az induktivítását, mert erős a gyanúm hogy porvasból van a toroidod és nem feritből. Ha porvas akkor az AL nagyon alacsony lesz. (L=AL*n^2) Porvasmagon nem tudsz teljesítményt átvinni.
0,77 mH-t mértem 4 menettel
a szekunder és primer tekercseket lekötöttem
Sziasztok!
Elolvastam 30-40 oldalnyi hozzászólást, de itt mindenki nagyban gondolkodik ![]() Én mindössze 10-15 wattos 12V körüli egyszerű és kicsi tápot szeretnék építeni. Amúgy power LED-eket hajtanék vele, az áramgenerátor már kész, de a 10 wattos trafót nem tudnám sehova elrejteni, szóval arra gondoltam, hogy egy kompakt fénycső tokjába raknék egy kapcs.üzemű tápot. Ezek a topswitch féle flyback rendszerűek tetszenek, a TOP242-250 adatlapjában szereplő alapkapcsolás nekem bőven meg is felelne, csak alkatrészértékek kellenének, meg trafót sem tekertem még soha. Tudnátok-e esetleg ebben segíteni? (ha volt ilyenről már szó akkor bocsi) Vagy ha valakinek van jobb ötlete, mint kapcs.üzemű tápot építeni, azt is szivesen fogadom. Előre is köszi a segítséget! ![]()
Ránéztem mégegyszer, lekötöttem mindent, tekercseket is leszedtem, 0,62 mH 4 menettel.
Szval amit lehet tudni róla ellenütemű táp Al= 38000 nH Ae= 160 mm^2 D=47 mm d=25mm magasság 15mm, toroidgyűrű f= 29700 Hz B=0,15 T primer fesz stabil 11 V terhelés alatt primer tekercs 4 menet 8x1,5mm ^2 szekunder menetszámot nem tudok, de 17 V-nál 80 V-ot csinál egyfeszen, pufferelve, és 5x1,5mm^-el van tekerve Ezekből kiindulva nem lehetne megbecsülni hogy hol lehet a mag vége ? tl 494 vezérli, akkor 47 % körül lehet a max kitöltés ?
Köszi, de azt hiszem mégsem tekercselek trafót, amikor lehet kapni ilyet. A gyártó ajánlása alapján a TOP242P passzol hozzá, már csak ezek köré kéne felépíteni a körítést. L6565öt nem találtam sehol.
Az a baj, hogy nem nagyon értek a tápokhoz, csak abban bízok, hogy valahol találok egy építhető példakapcsolást valamelyi adatlapon, vagy ti tudtok ajánlani egy komplett megépíthetőt.
Szia!
Én tudom a megoldást ![]() Itt ni: Bővebben: Link (pdf) Én pont most építem, nyák már kész van, de még nincs kifúrva. Ha vársz 1-2 napot már tudok majd teszteredményeket mondani. A 202-eshez való kapcsolást ajánlom egyszerű optós visszacsatolással, csak épp 200-ast tegyél bele. Sima ATX készenléti trafóról fog menni, ennek pont 3 tekercse van, 1 primer, 1 szekunder és 1 tekercs a primer oldalon az optónak. Csatolom is a nyákot, pont tegnap lettem kész vele, elég alacsony helyen kell elférnie mert a vezeték nélküli gyertyámhoz lesz. A 242-es kicsit ágyúval verébre történet ![]()
Miért kéne külső áramgenerátor?
Csináld egybe:
sprofan: kössz a tippet, ez tetszik, azt hiszem megvan a befutó
![]() A 242-est csak azért erőltettem, mert az be tudom szerezni egyszerűen, de TOP200-ast nem találtam egyik webshopban sem, ahonnét rendelni szoktam, a helyi elektronikai bolt meg elég húzós árréssel dolgozik, ha egyáltalán be tudja szerezni a cuccot. Na de majd megkérdezem tudnak-e hozni. A tapasztalataid addig is természetesen érdekelnek. cimopata: köszi a pdf-et, a következőt lehet, hogy úgy csinálom, de az áramgenerátor már kész van. Eredetileg napelemhez készült, de az a projekt csúszik, addig is szeretném használni 230-ról a pilácsot. Aztán ha lesz napelem, az SMPS-t egyszerűen kiveszem a lámpából. Köszi a segítséget!
Ennyi alkatrészem volt itthon, de még kell 2db ellenállás és lehet próbálni.
A fele még nincs beforrasztva azért állnak olyan furán.
Szerbusz!
Kell egyet bontani, pl valami kiszuperált, kínai DVD játékosból ![]()
Pontosan! Azokban mind ez van, vagy a Compaq ATX tápokban is.
Drukkolok neked
![]() Közben aztán én is találtam példakapcsolást nyáktervvel együtt itt, ha valakinek esetleg hasonszőrű problémája akadna. Ez ugyan a TOP224-re épül, de úgy tűnik csereszabatos a TOP200-202 családdal. Egyébként a linkben érdemes a számokkal játszani (RD1.pdf, RD2.pdf, ...), nem mind működik, de van több is ami igen. Bassmester: ez az alkatrészguberálás nem rossz megoldás, jártam már végig a város elektronikai hulladék lerakóit hasonló szándékkal ![]()
Sziasztok!
Az lenne a nagy kérdésem, hogy Pc tápbol kivett alkatrészekböl lehet e csinálni egy 12V 100-150W tápot. A lehetö legkisebb méretbe. Tudom hogy lehet ilyeneket kapni de nem valami olcso ![]()
nézz szét skori oldalán, ott vannak ilyenek.
Üdv.
Na kész vagyok, a táp életre kelt
![]() Amit mutattam nyákrajz azon az opto diódája fordítva van, erre még beültetés előtt rájöttem, de arra nem hogy maga az optó is fordítva van rajzolva. Bekapcsoltam kis izó a végén, és látom hogy elindulna de letilt, elindul letilt. Csak az opto lehetett, megnéztem a körítést (zener, ellenállások) majd az adatlapot és akkor vettem észre a hibát. Átvert mert nem a szokásos módon volt ábrázolva a lábkiosztás, hanem pont visszafelé. Szóval optó meghalt, csere, ezután már tökéletesen ment. Csináltam pár próbát rajta, jelenleg a hosszútávon próbálom ki, hogy biztos nem melegszik-e valami nagyon stb.... már 1 órája megy gond nélkül. Végül is csak 5,1V-os zener volt itthon ezért a kimenő feszültség 6,4V-lett, de a gyertyához pont jó mert 5-9V között kell neki. Egyenlőre leválasztó trafóról megy (képeken a kék tekercses), ezért a mért áramerősség nem tudom mennyire pontos, de így ebben az állapotban 6,4V-on 2,5A-t tud leadni. dudzsi Neked is tudom ajánlani a TOPxxx családot, igaz drága az ic, de ha veszel mellé egy 500ft-os pc tápot, akkor már az összes szükséges alkatrész is megvan hozzá. Egészen 250W-ig lehet használni ezeket az IC-ket, e fölött cimopata tápját ajánlanám.
Köszi mindenkinek a segitséget.
Sprofan a kapcsolási rajzot merre találom? Mekkora neked a kész méreted? |
Bejelentkezés
Hirdetés |