Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: A meghajtó csőfélnek azért illene egy árva kondit betenni ? Sőtt mi több én még egy 100 nf - os kondit is tennék vele párhuzamba ! Viszont mondanék valamit ! de csak csendben : Ez a kapcsolás csak arra jó hogy a csövet leellenőrizd hogy Jó-E Ha zenét is akarsz hallgatni akkor keres másik kapcsolást „az mire lenne jó ott”
CRC szűrés miatt kell bocsi, hogy ezt ne mondtam. Tegyél egyet, de nem a tápból szedd ki! a táp most jó. Deszkában lesz is brumm, ez azzal jár... Ha a zene elnyomja, akkor jó. Legalább van benn egy kis életjel.
Nekem eddig a legfőbb brummforrást a segédrács (G2) nem megfelelő szűrése okozta a PCL-es erősítőknél. A segédrácsra akassz egy 47µF-ot, és egyből eltűnik a maci az erősítőből!
Igaza van Lacinak!
Keresd meg a Djhans féle kapcsolást. Az alkalmas minőségi zenehallgatásra
Na, majd ahhoz tervezek Neki úgyis panelt! Meg én is azt fogom megépíteni, inkább hagyom a piccolot, még attól is piccolo lesz az erősítőm..
Idézet: Ehhez aztán semmi nagy valami nem kell ! Csupán egy pár vonal s kész PCL86se „ahhoz tervezek Neki úgyis panelt!”
Nem gond, ha már bevezettem a csövességbe, segítek is Neki.
Múltkor már építettél PCL 86 Se-t nem? Meg PP-t is emlegettél.. Vag akkor most mit hallgatsz? EL84-et?
Akkor szerinted miért 2db ellenállás van ott ?
Nem lett volna egyszerűbb 1db. 150k -t betenni , ha nem kellene oda kondi ? Csak logikusan kéne gondolkodni picit ..
Most az EL84 megy deszkában. a PCL86SE most kap dobozt, a PP meg PCL82PP.
Mit hallani brumm ügyben, van valami fejlemény ?
Én adtam neki a rajzot, úgy vezettem be. Meg mondtam neki, hogy vegyen foglalatot, ne a cső lábát forrassza. Harag: Hogyan lenne, ismerlek ennyire szerencsére.
[off]Skype-ről igen eltűntél, pedig beszélni szerettem volna Veled.
Sajnos még nem volt időm azóta a bemenet átalakitására,úgy ahogy ajánlottad, előbb egy kicsit rendbe kell kapnom ,mert a sok alkatrészcsere megviselte a nyákot . Bizom benne hogy hétvégén az elektromos része kész lesz .Nagyon jó lett az előfesz tápja is,tudom használni 240V-os anódfesszel,ennyit tud a trafóm.
Milyen igazad van! Nem szabad a segédrácsot ugyanoda kötni ahová a kimenőt. Kell egy RC szűrőtag oda. Régebben nekem előfordult ez az első erősítőnél. Aztán amióta rájöttem ez nem fordul már elő.
Ez az előlap nyákja , mely végzi a 230V ki-be , készenlét és a visszacsatolás kapcsolását (3db. LED) , hangerő poti is ezen kapott helyet , így összesen két gombbal minden funkció megoldható .
Te aztán haladsz ezzel az erősítővel! Igen gyorsan készül. A végcsövek panelját már megcsináltad, vagy a terv van még "csak"?
Meghajtás és a végcsövek nyákja csak terv szintjén van meg , mert a felső lemez kivágásait meg kell várnom . Miliméternyi elcsúszás lehetősége miatt , esetleg korrigálni kell a foglalatok pontos helyét .
Jaa, értem. Na igen, nálam is elcsúszott egy kicsit a furat az EL84 dobozán, szerencsére ennyi pont belefér.
Én itt követtem el a hibát nemrég. EL84PP nyákok voltak meg előbb mint a dobozon a lyukak. Persze a dobozon elcsúsztak a lyukak. Csúnya volt, a csövek össze-vissza álltak. Végül új nyákot csináltam és tökéletesen központosak lettek.
Ezért nem csinálom meg előre a paneleket , már én is megszívtam ..
Ez meg nyák előtti előlap lesz , lenne ..
Üdv!
Szeretném kikérni a véleményeteket, és segítséget kérni. Ez lenne életem első csöves erősítője, szóval vagy beleszeretek vagy megutálom Tehát ez a kapcsolás életképes egy kezdő csövesnek, vagy keressek mást? 50W csöves Olcsó csövekkel van szóval nem lenne oly nagy pénzkidobás, mondjuk ecc82-t még nem tudom honnan szerezzek, meg a kimenőtrafóban is kérném a tanácsotokat. Előre s köszönöm a türelmeteket
Szerintem előbb építs egy PCL86SE-t, utána jöhet ez, de ha gondolod, egyből belevághatsz ebbe is..
Azért is mondom, mert ha építesz egy csöveset lesz több is. Ezt mindenki elmondhatja. Én is úgy kezdtem bele, hogy megépítek egy PCL86SE-t, aztán kész. Jöttek a rádióim, egyikben EL84 végfok, aztán azzal is építettem egyet az asztalon, amiből később mégegy csatorna készült, aztán dobozolás.. Most ott tartok, hogy 6 erősítőm van elkezdve. (csöves)
Idézet: Szia ! egy csöves erősítnél nem minden esetben a csövek ára a domináló tétel . Pont ennél az általad belinkelt kapcsolásnál valóban csak egy pár ezres a csőkészlet ! De a trafók azok már igencsak húzósabb darabok még sujjra is , az anyagi vonzatát azt meg nem is mondom . Nézd ha van benned elég elszántság akkor akár ez is lehet egy kezdő "csöves" erősítője ? „Olcsó csövekkel van szóval nem lenne oly nagy pénzkidobás”
Szia,
Tárgyi tudásom és mindössze egyetlen készre befejezett (bár az nagyon ott van ) erősítőm miatt kezdőnek nyilvánítom magam aki azért nálad egy lépéssel előrébb jár így veszem a bátorságot hogy tanácsot adjak. :yes: Kezdő erősítőnek semmiképpen sem ajánlanám a belinkelt GU50-et még akkor sem ha jó eséllyel nálam sokkal kitartóbb vagy. Egyszerűen nagy fába vágnád a fejszédet. Lehet hogy jóval nagyobb minőségi igényed vannak mint nekem ezért nem fogom ajánlgatni a PCL86 SE-t bontott-egyszerű kivitelű és kis méretű kimenőkkel, de azért a két "véglet" között van még választás, példáúl EL84 SE "rendes" méretű 4-5 részre osztott primer tekercsekkel. Igaz ilyen kimenőket nem osztogatnak ingyen, de 50W-os PP kimenőket sem Szóval én valami ilyesmivel kezdeném. Ha attól félsz hogy túl olcsó lesz cizellálhatod csöves egyenirányítással, varázsszemes kivezérlésjelzővel és mindenféle deprez műszerekkel az előlapon. Egy kis PCL86 SE-t is ki lehet így hozni 30 ezerből Gondold át, addíg is megelőlegezek neked egy "Üdv a csövesek között"-öt.
Üdv közöttünk! Csatlakozom én is az előttem szólókhoz. Valami kisebbel, olcsóbbal kedj. Nem feltétlenül kell tv-ből, rádióból kibontott kimenőket használnod. Csinálhatsz EL84-hez minőségi kimenőt. Meg aztán kérdezni, tanulni... És olvasni a topikot visszafelé. Lesz mit
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
Kicsit én is meglepődtem elsőre hogy 50w csövesből, milyen jó lenne, aztán most jobban megnézve 50*40mm trafó mag keresztmetszet Várom akkor az ajánlatokat, tényleg minőségi darabot akarok készíteni! El84-is jól hangzik, van bevált kapcsolás, mekkora teljesítményt lehet belőle kihozni?
Igazából ez egy egyszerű, korekt jó kapcsolás, kondenzátor csatolt, fix rácselőfesszel a teljesítménycsőnél. Azt mondom, ha nagyobb teljesítményű erősítőt akarsz, nyugodtan fogjál bele. A cső a legkevesebb egy csöves erősítőnél, ECC 82-helyett jó a 6N1P, de könnyen beszerezhető a 82-es is. Ami húzós itt, az a trafók. Sztereóban 2 db 20 cm2 magkeresztmetszetű kimenőtrafó, egy legalább ugyanekkora hálótrafó, két kisebb fojtótekercs. Megtekerni ezeket sem problémásabb (sőt), mint a kisebb trafókat. Ha ezeket meg tudod oldani, én nem beszéllek le róla, szerintem menni fog.
Üdv a "csőrültek" között.
Idézet: Nem olyan vészesen nagy az ? pont most kezdtem bele egy hasonló GUpp építésébe ami 50 Watt körülire lessz méretezve !„50w csövesből, milyen jó lenne” Idézet: Ez sem olyan nagyon nagy M102B vas a kimenőknek a hálózati az egy csöppet nagyobb az nálam 26 cm2-es vas . Ezek lesznek a kiszemelt áldozatok . EL84 -es csővel találsz sok kapcsolást ha az szimpatikusabb . Bocs mindenkitől a foto albumban egy - két kapcsolási rajz még nem publikus ? Addig nem szeretném mutogatni még nem bizonyított ? Ha beindul és teljes mértékben jó akkor majd látható lessz ? „50*40mm trafó mag keresztmetszet” |
Bejelentkezés
Hirdetés |