Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kapásjelző
Lapozás: OK   4 / 20
(#) vizor válasza ini hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

"Ez mi?" : fotoellenállás csatlakozási helye, ha esetleg messzebb vinnéd a paneltól.
"Típusa?" : igen, 2N2222 de akármilyen NPN tranzisztor jó, ami bírja a relé áramát (ez a típus 800mA collectoráramú)
"Mekkora értékű?" : R2=1Kohm, a cikk utolsó rajzán már jelölve van.

Régebben már kipróbáltam a kapcsolást, gyönyörűen működik telefonkijelzővel is, LED-el is.
(#) vizor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Üdv! Rendben, legyen: a fotoellenállás típusa: fotoellenállás
(#) ini válasza vizor hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Aztán mekkora?
Ilyeneket találtam:
http://www.hestore.hu/kat_307.html
Vagy mindegy mert a 50k ohm potméterrel kell majd beállítani?

Szerintem olyan kell, aminek a legkisebb ellenállása (amikor meg van világítva) kisebb mint a poti által beállított érték, mert akkor fog nyitni a tranyó. A legnagyobb ellenállása (amikor nincs megvilágítva) meg nagyobb mint a poti által beállított érték, mert akkor fog lezárni a tranyó. Szerintem :gumicsirke:

Igen, az 50K potival állítod a bekapcsolás érzékenységét és attól fog függeni a fotoellenállás típusa is. Bár valószínűleg akármelyikkel működik. Amit nekem adtak az 150 ohm-tól 1,2 M ohm-ig változik. Most mértem, azért ez elég széles tartomány

Találtam egy fotoellenállást a kacatjaim között (sosem tudtam mi is lehet ez míg nem láttam a képet)
Fénnyel (lámpa) 4 k ohm letakarva 0.2 mega ohm
akkor akár ez jó is lehet
Pénteken tudom csak beszerezni a cuccokat.
Szóval akkor a fénykapcsoló áramához egy 7806os ic kell és 5voltos relé
A pmr rádió működtetéséhez elég egy 7805ös ic? 3 db AAA elem van benne, de akkor már mindent 12v-ról szeretnék működtetni

Igen, az jó lesz (4k-200k).

Az én fénykapcsolómban 12V-os relé van, ezért 7812-es stabilizátor van benne. Minden más alkatrészérték változatlan, kivéve a tranyó, ez egy TO-220-as 2SC2979-es 3 amperes (ilyet találtam), meg tettem rá LED-es visszajelzőt.

Azt nem tudom, hogy a rádiók tolerálják-e 4,5V helyett az 5V-ot de ha tartasz tőle akkor használj LM317-es stabilizátort amin belövöd a 4,5V-ot.

Hopp
Lehet 12voltos rendszerrel is??
ami pl egy sima autó relét is be tud húzni a 2sc2979 es?
Mert akkor csinálok egyből kettőt és meg van oldva a horgászhely világításkapcsolója is

Nálam 12V-os ez a kapcsolás. 230V-os hálózatról jár, ez van letranszformálva, egyenirányítva, 12V-ra stabilizálva, mivelhogy csak 12V-os reléim vannak. Nálad mi az áramforrás, autóakksi? Akkor igen, be tudja húzni az autórelét csak nem tudom, hogy az áramkör mennyire lesz stabil, ahogy merül az akksi. 12V-ra meg nem nagyon tudod stabilizálni 7812-vel mert annak legalább 3V-al nagyobb fesz kell, az akksi meg feltöltve is csak 14V körül van, merülve meg akár 11 alá is mehet.

A tranyó meg azt tudja behúzni, aminek elbírja az áramát a collector-emitter körön. Meg kell mérni, hogy a reléd mekkora áramot vesz fel amikor behúz és annál nagyobb értékű legyen a tranyó collector árama (Ic az adatlapban) és olyat venni vagy keresni. Ha kisebb akkor látványosan lerepül a tranyó teteje

Akkor maradunk az eredeti tervnél
akkuban meg néha már csak 10 volt marad......
Csak úgy fesszab ic, kondik és relé spórolás lett volna

Köszi mindenkinek a segítséget!
Ha sikerül írok..... ha meg nem akkor is.....
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Még mindig nem látom, hol volt szó arról, hogy 1,5V-ról üzemel a kapásjelző. A LED-en nem lehet más, lévén ez az üzemi nyitófeszültsége, ha nem ennyi van rajta akkor nem világít. Vagy azért mert kevés, vagy azért mert már szénné égett...

Nem is mertem itt ellensúlyról írni, még libikókát kiáltott volna valaki.

Nem akarlak tovább győzködni, te eldöntötted, hogy mit gondolsz és ezen nem akarsz az én tapasztalatom/érveim alapján változtatni.

Az a néhány 10cm vezeték, amit rá kell kötni a csengő adójára, hogy vezérelje a kapásjelző, hát az rontja le az adás teljesítményét, kis hangolással lehet rajta annyit segíteni, hogy ne csak 10cm-ről működjön, hanem pl. 3m-ről. Holott a rákötés előtt 20-30m-t is tudott a cucc...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza vizor hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A PMR rádiók több mint valószínű, hogy bírják az 5V-ot. 3db új AA/AAA elem is kb (3*1650mV) annyi.
Én 34063-al csináltam szivargyújtó adaptert PMR-hez, hosszú autós utazásnál a 2-3 kocsi között nagyon jó volt. 5V-ot állítottam be rajta, semmi gond nem volt vele. Mivel gyárilag nincs rajta adapter csatlakozási lehetőség, csináltam ál elemeket műa. válfából a végén ónozott lemez érintkezőkkel. Kicsit megfaragtam az elemtartó szélét és így vittem be a külső tápot.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Az autórelé nem jó ide, túl nagy a behúzótekercs árama, szívja majd az aksid (ha sok kapás lesz, vagy szél). Túlzás a 10-25A-es érintkező is, bár az nem lenne probléma. Inkább vegyél 5-12V között valamilyen kis tokozású relét, van olyan, amelyiknek kohm nagyságrendbe esik a behúzótekercse. Ha pl. 9V-osat kapsz és 800ohm, akkor raksz mellé sorba egy 220-ohmos ellenállást és kész, stabilan fog húzni.

De egyébként miért nem vezeted ki a LED 2 lábát? Az egyik lába biztosan vagy test, vagy +táp, így illeszthetnél hozzá egy tranzisztort ami kapcsol egy relét külső táppal. Bár a relé sem biztos, hogy szükséges...
Még nem írtad meg, hogy nincs-e a kapásjelzőn Jack aljzat Swingerhez...?

Üdv
Inhouse
(#) ini válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Van rajta jack (a dugó )
De az a másik led kivezetése.
Épp most keresgéltem ki a másik(zöld) led lábait, majd erre átkötöm
A fotodióda elé meg úgy oldom meg hogy legyen legalább 4 led benne szóval 4 bot hozzákapcsolható (lehet 6 lesz néha 3an pecázunk)
Ha meg venni kell relét már úgyis mindegy milyent, akkor veszek egy 5V-os kicsikét

Ha esetleg van jobb kapcs.rajzod akkor az is érdekelne.
(#) ini válasza ini hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Egy minimálisat egyszerűsítettem, mivel akkuról megy, szerintem nem kell az a sok kondi oda.
inkább beteszek egy alu lapot hűtésnek a 7806-ra

kapcs.jpg

A 0.33 µF-os és a 0.1 µF-os kell, adatlapi ajánlás.
(#) Moderátor hozzászólása Inhouse hozzászólására (») Nov 18, 2009

Kicsit finomabb hangnemben! Itt nem okoskodik senki sem, csak a problémát szeretnék megoldani! Végy vissza a lendületből!

Akkor visszateszem a kicsiket, bár nem tudom miért kell
Amúgy ez a 7805-7806 ic mennyi áramot bír el?

A kondik stabilabbá teszik a stabilizátort
A bemeneti oldalra akkor kell, ha a táp messzebb van.
A kimeneti oldalon stabilabbá teszi a kimenő feszt és gyorsítja a reagálást az esetlegesen megjelenő tüskék simítására. Szokták úgy is írni, hogy csökkenti a stabilizátor sajátlengését.

Ezek a típusok általában 1,5 ampert bírnak el maximum (L78xx sorozat), de van olyan típus is ami 1 amperes (KA78xx sorozat).
(#) Inhouse válasza (») Nov 19, 2009 /

Deguss!

Nem érzem indokoltnak amit írsz! Én tapasztalati tanácsot adok, erre idejön és azt írja erre, hogy szerinte ez nem is lehet... Elegem lett az ilyenekből, sajnos egyre több az olyan hozzászóló, aki alapból ilyen. Én nem voltam az, de eluntam jópofizni...
Egy kérdezőnek meg 5-6 hozzászóláson keresztül kellett könyörögni, hogy nézzen meg valamit, hogy segíthessünk, erre ő is agresszívoskodni kezd, majd a végén, mikor megcsinálja a kért dolgot, beírja, hogy jó lett, de tulajdonképpen ő is rájött magától...
Legyél ott minden ilyen hozzászólásnál és dorgájl, ne csak véletlenszerűen...

Szerintem ez a fórum a kérdésekről, arra adott válaszokról, és azok elismeréséről szól. Persze értelmesen írva, helyesírás legalább minimálisan betartva, és megfelelő stílusban. Engem idegesít, ha valaki nem tudja leírni amit kérdez, ha a segítséghez nem asszisztál, ha nem referál a segítség után, és az is , ha valaki olyanról mond véleményt elméleti alapon, amit én gyakorlatban megtapasztaltam, én ilyen vagyok.
Persze mindenki emberből van, és lehet rossz napja, csak akkor van gáz, ha az ember mindig ilyenekkel fut össze... (tudom: Vigyázzanak egy őrült megy szembe az autópályán! ... Hogy, hogy egy? Mindenki!!)

Ha valaki úgy érzi, hogy én alapból lepurgálok itt mindenkit, akkor szóljon!

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Persze, hogy a másik LED kivezetése, egy Swingerhez...pont ez kell neked.
Már linkeltem azt a részt ebben a topicban, ahol erről volt szó, pontosan erről.
Mivel van kimeneted, mi a fenének egy optikai érzékelő a LED elé?
Valószínűleg elég lenne egy opto (4N25) egy ellenállással erre JACK-es kimenetre és az opto tranzisztora kapcsolhatná is a PMR-t, mivel ott nem hinném, hogy teljesítményt kapcsol az a mikrokapcsoló. Még táp sem kell hozzá, csak meg kell nézni, hogy az opto tranzisztorát hogy kell bekötni a gomb helyére.

Üdv
Inhouse
(#) ini válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Hát igen aki ért hozzá az megnézi amire kíváncsi, és megérti a működését, majd megtervezi amit szeretne és megcsinálja.
De aki annyit ért a dologhoz mint én, az olyan 3-4x szájbarágott dolgot esetlegesen megcsinálja.
Ezért is tetszett az "eredeti" terv mert az kézzel fogható, és igény szerint akár 10 botra is bővíthető a tudásommal (ezért írtam ha van egyszerűbb rajz akkor írd ide)
Szóval én nem vagyok lángelme hogy bármit is megtervezzek, nekem egy diódát is a neten kell nézegetni, hogy melyik irányban kell betenni......
Horgász horgásszon, ne az elektronika magazint lapozgassa
(#) ini hozzászólása Nov 20, 2009 /

A kapcsoló elektronika kész van, működik is
Holnap össze kell még hozni a részegységeket, aztán lehet pecázni.
(#) ini hozzászólása Nov 20, 2009 /

Ha beteszek egy egyenirányítót a tápfesz és a kapcsolás közé akkor mindegy melyik szál a pozitív és a negatív?
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Végül melyiket csináltad meg?

Akkor lenne mindegy, ha egy graetzet megfelelően rákötsz a kapcsolásodra, tehát a + a +-ra és viszont. Ekkor a két váltó bemenetre bárhogy kötheted az egyen tápot, a megfelelő diódák nyitnak és jó lesz. 2 diódányi veszteség lesz, de kis áramfelvételnél valószínű nem gáz.

Üdv
Inhouse
(#) ini válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Azt a fényérzékelős- relés megoldást
Veszteség nem sok van 12v akku megy be 5v jön ki, szóval 5v mindig lesz
Azért maradt ez, mert bővíthető (akár 10 led is befér az ellenállás elé) meg ha nem kell pecázni bármire is jó lehet...
(#) ini hozzászólása Nov 21, 2009 /

Hiba a gépezetben.....
Nem tudja a led fénye beindítani a rendszert, ha rásegítek akkor megtartja már.
Ha kiveszem az 1 kilos ellenállást akkor érzékenyebb lenne?
Mert a határon mozog.
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Hagyd a francba, nem lesz megbízható, én mondtam, hogy ne csináld meg ezt...

1 db ellenállás, egy optokapu, és lehet, hogy ennyi elég is. Ja, persze kell egy 2,5mm-es mono JACK dugó is.

Üdv
Inhouse
(#) ini válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Esetleg egy rajz, pontos alkatrész megnevezéssel lenne?
2db kapásjelzőhöz kellene.
Köszi!
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Kellene csinálnod egy próbát. Meg kellene nézni, hogy a PMR rádió adás gombjánál melyik érintkező van negatívabb potenciálon. Ha ez megvan, akkor kell egy 4N25 optokapu. Ennek a tranzisztorát kell rákötnöd a gomb helyére, az emitter a gomb negatívabb pontja, a kollektor a pozitívabb. Fogsz egy olyan ellnállást, hogy az adott tápnál kb. 10mA folyjon az opto LED-jén. Így amikor arra tápot kapcsolsz, kapcsolnia kell a PMR-nek. Ha így már megy, akkor ezt kell illeszteni a kapásjelzőhöz. Elolvasod azt a részt a topikban, amit az első válaszaim között linkeltem neked, de azt sem írtad rá, hogy bakkfitty...ott lesz, hogy én hogy csináltam meg a 2,5mm-es JACK-en keresztül. És örülsz...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse hozzászólása Dec 14, 2009 /

A szétszedemben Béka követte el:
kapásjelző szétszedése

Üdv
Inhouse
Következő: »»   4 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem