Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítós bemenetválasztó, és hangerőszabályzó
Lapozás: OK   8 / 20
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Persze, ez természetes, hogy lassan megy, mert nem sok időd van ezzel foglalkozni, meg drágák az alkatrészek is. Természetesen nem sürgetni akarlak, csak kérdeztem, hogy megoldható-e a bővítés. Nekem van még egy olyan ötletem is, hogy a relék számával is lehetne spórolni. Szerintem bőven elég 2,1-2,3dB-lel emelni a hangerőt lépésenként. Én csináltam egy hangerőszabályzót Yaxley-vel, és az csak 25 lépéses. Azon a Renes János féle oldalon van ez is (Switch volume). Ilyen lépésközzel tudom állítani a hangerőt, de szerintem ez bőven elég. Persze ez nem olyan finoman állítható mint a 64 lépéssel dB-enként, de szerintem megteszi. Ha megcsináljuk az 5.1-es verziót, akkor ott már kellene spórolni a relékkel. Ha jól számoltam 6 relé megspórolható lenne. Az audio procit azért nem szeretném, mert akkor pont a szépségétől fosztjuk meg ezt a projectet, hogy nem kerül a jel útjába semmi olyan alkatrész ami csak rontana a hangon. Aztán még ott van az is, hogy mire azt megtanuljuk kezelni... és a 25. proci sem szól szépen.
Nekem elég lenne az, hogy a csatornák hangereje külön beállítható legyen, persze ésszerűen, Külön a Center, aztán a Front együtt, és a Rear is együtt, meg a sub is külön. Az óra nekem nem szükséges, mert van egy szép nixie csöves órám amit majd szeretnék továbbfejleszteni esetleg abba beépíteni az RTC-t, vagy a DCF77-et. Tudnék Neked segíteni a projectben?
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Remélem nem értesz félre. Természetesen bárki tud segíteni, de 5-10E Ft-tal nem lehet komolyan fejleszteni. Ez is csak azért készült el (hobbiból), mert kíváncsi voltam, hogy meg tudom-e csinálni? Már ennél a projektnél is kérdezősködtem, hogy van-e megfelelő számú érdeklődő, hogy legalább az alkatrészek ára visszajöjjön. Amint azt láthatod a topicból, hogy kb 4 ember van aki komolyan érdeklődik és úgy gondolkodik mint Te, hogy t.i.: ne legyen a hang útjában egyéb zavaró alkatrész és az minél jobb legyen. Minden tiszteletem a tiéd, de egészen addig amíg ezer forintos problémáim vannak, nem tudok másnak fejleszteni, mert mást kell dolgoznom, hogy legyen pénzem, illetve nincs pénzem befektetni. Az itthoni alkatrészek és műszerek mellett meg akkora kihívás, mintha sz*rból próbálnék varázsfuvolát esztergálni...
Láthatod, segítek itt a fórumon is (meg privát e-mailekben is), de sokkal több már nehezen jön össze.
(#) szamóca válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Vicsys "Dadan a mi jótevőnk!"
(#) vicsys válasza szamóca hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Én a Mikulásban és Jézuskában bíztam és ezért írtam nekik levelet is. Remélem, a postás bácsi időben elviszi nekik.
(#) jeges hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
hay "Gery78"

A 2....3 dB fokozat az már zavaroan nagy lépéses szabályzás már csunyán ugrál fulel halhatoan ekora lépéses szabályzás!
és menyi relén sporolná vele?
2-3db on max ez nagy öszeg sporolás szoval kell a 64dB szabályzás!
kiszámolod a leghitványabb motoros poti is 7E kör van árban most a 6 db relé ami kiváltja az sem több 400ft \db!
A jel utjában tényleg nem szabad semi tényezöt be rakni hisz a tökéletes audi átvitelnek ez lenne a célja!
Hát 5 csatorna szabályzásra már tényleg valami Audio cshil kell ere a célra a legjobb az AKM43xx..AKM45xx ..család ezel a csipel szerelnek minden komolyabb audio hangkártyát és highend cucot ha nagyfelbontásu audiojel feldolgozásrol van szó!
De ezt sajnos magyar beszerzés alat elkel felejteni!
(#) jeges hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
hay!
"vicsys "
kérdezni szeretném hogy mokor lesz elérhetö a projekt mindenki számára ha ilyen lesz egyáltalán!
szerintem edig is sokat tetél a cél ért hogy idáig el jutotál egyedül mer ez másnak eszibe sem jutot volna hisz nagy igény lenne rá csak ezt senki sem ismeri be!
Az anyagi részével sajnos nem csak te vagy igy de a hobby az sajnos egy ilyen droog amiröl nem lehet leszokni hisz ez a varázsa amit szeret csinálni!
Amugy tényleg elismerésem a projektért gratula! :yes:
és is neki fogtam volna már egy ilyenek de az a fránya programozás mindig kudarcba fulat be az egyedül nem megy sajnos már részemröl is!
(#) vicsys válasza jeges hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Köszi.
Még egy kicsit dolgozok rajta, mert van 1-2 dolog ami nem korrekt. A nyákterveken is lenne mit gyúrni, mert kusza a vezetékek bekötése. (Bár ez másodlagos) Zenner beletette a bogarat a fülembe. Egy minimál verzió, bemenetválasztó, rotary és LCD nélkül... Ami csak infrával menne- ahogy leírta- ki/be kapcs és hangerő szabályzás lenne. Bár így elveszítené a varázsát, de használható lenne. Vicsys féle miniamp.
Nekiálltam megrajzolni a végleges kapcsrajzot. Addig nem teszem fel, amíg nem lesz kijavítgatva minden.
(#) jeges válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
köszi a gyors választ!
én beérem egy schematicsal és egy pic filmware a többin már én is elvagyok a nyákot ugyis saját izre szabom át ahová lekel neki férnie az egyedi hely ugy is
persze hogy a legegyszerül legyen a bemeneteket kapcsolgatni meg hangerö szabályzás meg lcd kijelzés info bemeneti álapotrol és hangerö és enyi funkcio elég is hisz ez kell csak bele! nem fedélzeti számitogép készül ugy sem hogy kijelezen mindent!
(#) Gery78 válasza jeges hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia!

Hát szerintem annyira nem zavaró, elég finoman be lehet így is állítani a hangerőt, a 2,1-2,3dB-es lépésközzel. Ha egy sokcsatornás rendszert építesz akkor igenis fontos a spórolni az alkatrészekkel, mert akkor mindenből sokkal több kell. Nem csak a relén lehet spórolni, hanem a meghajtáson is, meg még néhány alkatrésszel is. Ha elég a 32 lépés a szabályzáshoz akkor az 5.1-es rendszer reléiből megspórolsz 1 csatornára való relét, meg a hozzávaló zubehört is. Szóval érdemes ezen is gondolkodnunk, hogy lehet csökkenteni a költségeket amikor szegény Vicnek sincs már pénze a folytatáshoz. Azért gondolkodtam ezen a dolgon. Az audio proci ha meg beszerezhetetlen akkor úgyis mindegy nem? Nem tudjuk belerakni a készülékbe ha nem tudjuk beszerezni. Rosszabb minőségűvel meg nem érdemes kísérletezni, mert csak pénzkidobás. Meg mire felfedezed, hogy kell programozni, beállítani stb. szóval nem egyszerű.
(#) zotyo válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia vicsys!

...csak egy gondolat, hozzá nem értő, kívülállóként... Talán sokunk vágyát kielégítené egy ilyen 'egyszerűbb áramkör. (Ki-be kapcs, hangerőszabályozás) Személy szerint egy HTA30 erölködőhöz álmodom egy ilyenről...
Ha lesz, ha nem, további sikeres pákászkodást, és minden jót.

Zoli
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia Vic!

Természetesen nem értettelek félre, tudom, hogy nehéz anyagi helyzetben Vagy. Nem is azt kérem, hogy fektess be az én projectembe, abba majd én beleinvesztálom ami kell. Nekem mindenképpen kéne egy ilyen szerkentyű az 5.1-es rendszer kialakításához, mert nem akarom tekergetni a yaxley-ket, mint majom a zsebórát, és csinálni egy olyan készüléket ami tele van tekerentyűvel meg kapcsolóval, és úgy néz ki mint egy UFO kezelőpult. Azért kérdem, hogy tudok-e valamit segíteni. Arra gondoltam, hogy a hardvert én megépíteném, nem kellene egy fillért sem ráköltened, oda is adnám Neked hogy tudj vele kísérletezni. Persze megbeszélnénk azokat az irányelveket ami alapján megterveznénk az áramkört. Azért kérlek, hogy segíts ebben légyszi, mert én nem tudok programozni egy kicsit sem, viszont az analóg technikához már jobban értek. Úgyhogy szeretnék segíteni Neked ebben a munkában.
(#) jeges válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Ha enyire sporolni akarsz akor használtan vegyél egy közép kategoriás házimozi erösitör és épitened sem kell !
Az AKM csipel hapcsolatosan ugy tudod beszerezni ithon hogy veszel egy PCI hang kártyát amin az van és lemütöd a AKM csipet ha másal akarod vezérelni netán!
ha házi mozizáshoz kell a nagy minöség amit akarsz akor oda lukszus a relés hangerö szabályzás!
akora minöség ugy sincs a házimozis audioba mint egy high end zenei minöség meg követel!
(#) vicsys válasza jeges hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Végül is jogos... Erre nem is gondoltam.
(#) Zenner válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Én már csak ilyen vagyok, hogy bogarat teszek mások fülébe
(#) szilva válasza denonokir hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Ha jól látom, ez egy PC-s CD-ROM. Gondolom, van neki play gombja, azzal a lejátszást el tudod indítani, és általában előre tudsz léptetni vele trackeket.

Viszont ha nincs gyárilag kialakítva visszalépés gombja, akkor azt elég macerás kivitelezni. Tudtommal az egyetlen megoldás, hogy az IDE interface-en keresztül megfelelő parancsokat küld az ember a meghajtónak, de az meg mikrovezérlő nélkül nem megoldható. Tehát igazából én nem magának a távirányíthatóságnak a megvalósítását látom problémásnak (arra van millió megoldás, akár cél IC-kkel, akár mikrovezérlőkkel), hanem a drive-nak történő parancsküldést. Ezen a téren kellene inkább körülnézni a neten, biztos, hogy van, aki már megoldotta ezt!
(#) szilva válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
2004-ben írtam a diplomadolgozatomat mikrovezérlőkkel kapcsolatos témakörben. Akkor az egyik példám egy 5 relés hangerőszabályozó lett, aminek a vezérlése AT89C2051-gyel történt, 3 nyomógomb segítségével (fel, le, normál). A csillapítósor 2 hatványokra épült, és dB-ben lineáris lett 2dB-es lépésközökkel.

A kivitelezés közben pl. olyanokra jöttem rá, hogy a relék elengedése ée meghúzása nem azonos időt vesz igénybe (lassabb volt az elengedés), így két szomszédos lépés közötti váltáskor mindig figyelni kellett arra, hogy mindenképpen először a "halkabb" állapot jelenjen meg, majd utána a hangosabb. Pl. a 01111-ről 10000-ra váltáskor a relék meghúzási-elengedési időkülönbsége miatt nálam egy pillanatra fellépett az 11111 állapot, ami maximális hangerőt jelentett, így elég kellemetlen "reccsenések" volt hallható e két lépés között váltogatva. A megoldás az lett, hogy a először elengedtettem azokat a reléket, amik el kellett, hogy engedjenek, majd kis időzítéssel később meghúzattam az adott állapothoz kellő meghúzott reléket. A fenti átmenetnél ez a gyakorlatban 01111 -> 00000 -> 10000 átmeneteket jelentett, ami tulajdonképpen egy kis idegű "teljes csend" a két állapot között, de sokkal kevésbé volt zavaró, mint a relésebességekből természetesen adódó 01111 -> 11111 -> 10000 átmenet.

Egyébként a relés hangerőszabályozóval maximálisan jó tapasztalataim voltak, a potmétereknél mindig gond az együttfutás, a kis hangerőknél a rossz szabályozási karakterisztika, valamint az ellenálláspályák recsegőssé válása egy idő után. Sajnos a recsegés még a szüleim motorospotis Onkyo erősítőjében is előjött egy pár év után, ami azért eléggé hervasztó élmény.
(#) szilva válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Ez szerintem pont az a lépés lesz, amire utaltam korábban. A kimenetváltásokat kettő kellene szedni és kis időzítéssel eltolni az elengedéseket/meghúzásokat.
(#) szilva válasza jeges hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Azért azzal vitatkoznék, hogy a 2-3dB "óriási" lépésköz lenne. Mi anno építettünk a papámmal egy 12 állású yaxley-vel 5dB-es lépésközű hangerőszabályozót, ami ugye 0db és -55dB között volt szabályozható. El kell mondjam, hogy az átlagos sztereo potiktól még ezzel is jobb eredményt lehetett elérni szabályozhatóság és együttfutás terén. Az 5dB pedig már tényleg jól hallható lépésköz, és esetenként durvának is tűnt, de kellemesen együtt lehetett élni vele. Az 5 relés, 32 állású, 2dB-enként skálázott hangerőszabályozót pedig már teljesen komfortosnak éreztem, nem gondoltam arra, hogy tovább kellene finomítanom a lépésközt.
(#) vicsys válasza szilva hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szilva mester! Pont ez jutott eszembe. Bár mint írtam nem mindig és nem zavaróan reccsen (inkább mintha a CD pattanna hibajavításkor) és azt is nagyon halkan és csak a félhangerő átlépésekor (és csakis akkor)- ezért nem foglalkozom vele. Minden esetre tanulságos a leírásod. A motoros poti kérdés érdekes, mert amit használtam (és ami bent van az Onkyo erősítőmben), hál' Istennek nem produkál ilyen hibákat. A másik, meg ahogy már írtam is, a forgó gombnak van egy pótolhatatlan feelingje.
(#) Gery78 válasza szilva hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Így van nagyon jók a meglátásaid, én is csináltam Yaxley-vel hangerőszabályzót, de az 25 lépéses. 2,1-2,3dB-es lépésközzel megy és teljesen komfortos ahogy írod. A 2dB-es bőven elég és kellően finom állítást tesz lehetővé. Amíg csak 12-t tudtam léptetni a Yaxley-n, mert olyan volt a tárcsája, hogy nem állt meg a két "reccsentés" között addig hasonló volt mint a tiéd. Kb 4,5db-enként volt állítható, de úgy is élvezhető volt. Aztán vettem rá olyan tárcsát amivel be tudom állítani mind a 25 lépést azóta tudja a 2,1-2,3dB-t és így már tényleg jó.
(#) jeges válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
végülis mindenki csak a saját projektjét látja csak át ugy is!
(#) szilva válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Valószínű, Nálad sokkal gyorsabbak a relék, és rövidebb az átmeneti (hazárd) állapot. Én 24V-os, telefontechnikás reléket alkalmaztam, azok mechanikailag elég nagyok voltak, és emiatt "rettenetesen" lomhák (persze ettől még nagyon jó kis cuccok, kiváló érintkezőkkel, csak nem ilyen gyors működésre tervezték őket).
(#) jeges válasza szilva hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Én nekem nagyon zavarja a fülemet az a 2dB
lépés!
De szerencsére nem vagyunk egy formák!
és akor ez csak egy sima hangerö szabályzásrol van szó!
még egy hangváltonál is hatalmas 3dB vágás az nagyon meg halható már és az csak egyszertörténik meg !
(#) jeges válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Az nem lehet hogy valamelyik audio forásodnak a kimenetén egyenfeszt kap az erösitöd bemenete az elég pár mV is!?

(#) vicsys válasza jeges hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Hmmm. Ezt még ellenőrzöm. Köszi!
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Az eredti (R.J.) változat is pontosan ezt a pici kattanást produkálja .
(#) jeges válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
mert ugyebár ez az erösitö kapcsolás felépitésétöl füg pl az én erösitöm bemeneti felépitésén nincs bemeneti konderzátor az audio jel utjába hogy a pár mV szivárgó egyenfesz ki konpenzálja ami pár gagyibb audió forásbol sajno fel lép ez a hibba!
(#) ifiszgy hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Ő Mark's Hi-Fi Preamp! PGA2310-val oldja meg. Ezért is lesz jobb vicsys csodája! Mert a meglévőre lehet ráépíteni => modulos építés tuti választás választás.
Részemről csak a relés hangerőszabályzást tartom nehézkesnek. Mint amatőr kérdezem, hogy tényleg nincs jobb? Én nem tudok. (Olyat nem, ami ne csaerélni le a meglévő elő erősítést és/vagy hangszínszabályozást.
Egy hitech digitális potméter esetleg, amit simán lehet vezérelni a PICcel, ha van ilyen...
Nagyon komoly a videó alapján amit építesz!


(#) vicsys válasza ifiszgy hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia
Köszi. Én az elejétől fogva a motoros potit favorizálom. A relés cucc, csupán egy kívánság teljesítése és kíváncsiság alapján született.
(#) jeges válasza ifiszgy hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
hay
Itt a direkt átmenet a lényeg hogy ne legyen minöség romlás!
de a relés változatnál is kulcsfontoságu az elenálások minöségének megválasztása!
minden ic-s meg más digitális potméter sajnos beleszol az audio minöség átvitelbe! :eek2:
van még egy másik ilyen hangerö szabályzás amin nincs minöség veszteség ez egy tekercs végzi ugyszintén ki csapolásos modszerel de ezen meg a vasmag minösége a kérdés mert speciális lányvasmag kel hozzá ami az audi tartományt átviszi tökéletesen ez nem hálozati trafo kategoria már!
Következő: »»   8 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem