Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Lapozás: OK   5 / 15
(#) szergey válasza mex hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

légrés
(#) szergey válasza Belkovicslaci hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Ezek az értékek simán beszerezhetőek olcsón a H2000-nél. A 0,68 légmagosként, a 1,5 pedig ferrit-fazékmaggal, 8 ohmos rendszernél többszáz wattig biztonságos.
(#) mex válasza Belkovicslaci hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

A 680 uH értéket, még elfogadható méretben meg lehet valósitani.
Itt van egy méretező.

680 uH.pdf

(#) hagymásbab hozzászólása Nov 17, 2009 /

Sziasztok!

Arra vagyok kíváncsi, hogy a csatolt képen levő tekercseknek mekkorának kell lenniük, akkor ha a rajtuk folyó áram max. 50 A. (Van egy képletem, de ott szükség van a feszültségre is, én pedig csak az 50 A - t tudom.)

A választ köszönöm!

tekercsek.jpg

(#) hagymásbab hozzászólása Nov 18, 2009 /

Üdv!

A google sajnos nem segített, esetleg itt tud valaki választ adni az előző kérdésemre?
(Néztem simán tekercsméretezést, aztán fojtótekercseket is, de még angolul is beírtam.)
(#) mex válasza hagymásbab hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ne haragudj, de ne számits válaszra, mert kevés az áramerősség mint adat.
Nem tudom milyen progit használtál, de nekem kissé zavaros a dolog (U photovoltaic).
Mindenesetre a frekvenciát is meg kellene adni, hogy egyáltalán irányadatot tudjon valaki mondani, aki járatos az invertertechnológiában.
(#) laller015 hozzászólása Nov 26, 2009 /

Szisztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
TV-hez szeretnék felüláteresztő szűrőt csinálni,és a kapcsolási rajzon nem a menetszámot,hanem azt adták meg hogy a tekercs 0.05mikroH.Namost a probléma a következő: nem tudom hogy hanyas átmérőre milyen vastagságú tekercset tekerjek fel,és mennyit,hogy 0.05mikroH-s értéket kapjak.Kérlek segítsetek,mert én még erről nem tanultam
(#) mex válasza laller015 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Ezen az oldalon, az alsó felében találsz egy induktivitásszámoló pr...gyütt.

0.05 uH az eléggé kis érték. gyakorlatilag pár menetnél többte ne számits, azt is kis átmérőn (3-5mm)
(#) laller015 válasza mex hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Kösz a gyors választ!
Letöltottem az oldalról egy programot.
Megnyitom,aztán csak egy Dos-os képpernyő, és lefagy a program
(#) mex válasza laller015 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Itt van egy használhatóbb

Eszerint, ha 5menetet tekerek összesen 6mm hosszan olyan formába, hogy a tekercs külső átmérője 4mm, akkor 0.05 uH induktivitást kapok. Piszok érzékeny lesz a hőmérsékletváltozásra, ezért is vastag huzalból készitsd el.
(#) dpista39 hozzászólása Nov 27, 2009 /

Sziasztok!
Nekem egy olyan tekercs méretezésének a leírása kellene, amin átment az úthenger.
Azaz folizált lemezen (-ból) kellene egy néhány uH induktivitást kialakítani.
Irodalommal szíveskedjetek segíteni!
Előre is köszönöm.
(#) laller015 válasza mex hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Kösz a segitséget,meg a linket
Az oldalon már énis kitudtam számitani!
(#) hagymásbab hozzászólása Nov 29, 2009 /

Sziasztok!

Régebben csatoltam egy képet amin volt két tekercs. Most már tudom az induktivitásukat. Az egyik 10mH, a másik 100mH. 1 kHz - en 50 A - t el kell bírniuk. Szerintetek milyen fizikai paraméterekkel kell ellátni?
(#) toto hozzászólása Nov 29, 2009 /

Sziasztok!
Egy kicsit én is okoskodnék a témában. Végigolvastam a hozzászólásokat, a légmagos tekercsekre kaptunk több közelítő képletet is, amelyek hellyel-közel működnek. Valaki azt is írta, hogy a végén érdemes megmérni, mert más az elmélet, mint a gyakorlat.
Régebben építettem egy PIC-es LC műszert, amely légmagos induktivitásoknál jól működik. A boltban vett ferritmagos tekercseknél viszont a névleges értékükhöz képest nagy pontatlansággal dolgozik.
Még az előző évezredben tanultam valamit a vas mágnesezési görbéjéről. A mágneses térerőt ábrázolták az indukció függvényében. A görbe egy S betűre emlékeztetett. A permeabilitás pedig a görbe deriváltjával=meredekségével arányos.
A lényeg, ami miatt ezt leírtam az az, hogy a vasmagos tekercsek induktivitása függ a tekercsen átfolyó áram nagyságától.
Egy műszer megméri adott árammal az induktivitást, te pedig az áramkörben egy másik árammal fogod használni pl. nem mindegy rádióvevő rezgőkör vagy DC-DC konverter.
Mint írtam, ezt nagyon régen próbálták a fejembe verni, szóval az is lehet, hogy valami nagy hülyeséget hoztam itt össze.
Meg tudná ezt valaki erősíteni vagy cáfolni? Ha ez igaz, akkor a boltban vett fojtótekercseknél milyen áramértékre adják meg az induktivitásokat? Illetve a vasmagok AL értékében szereplő permeabilitást hogyan veszik figyelembe? Középértékkel számolnak?

További kérdésem, hogy mi a porvas és a ferrit közötti különbség? Eddig annyit tudok, hogy a porvas magokat inkább zavarszűrésre használják; talán a kisebb permeabilitás miatt? Mi a ferrit? Vasoxid?
(#) pucuka válasza toto hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Üdv!

Jól érzed, a vasanyagok permeabilitása jó sokmindentől függ, a majdnem pontos értékét adatlapokról, görbékből lehet kiszedni. A mérésnél fontos a mérőjel frekvenciája, (tisztasága), és a nagysága is, meghát az előmágnesezés eltolhatja a nem igazán lineáris B/H görbén a munkapontot, és más értéket kaphatsz. (a mérőjel egyenösszetevője)

A porvasmag az nagyon finomra őrőlt vasoxid, és szénnel gyengén szennyezett (tiszta) vas keveréke, hangolómagokat is gyártanak belőle, az URH sávba is.
A ferrit anyagok kristályos szerkezetűek, speciális NiZn, NiMn, Fe kevrékkel.
Különböző formákban, széles frekvenciatatományban gyárják kb 150 Mhz ig RF, IF, körökbe, HF transzformátorokba, szűrő, fojtó körökbe, csillapitókba, de mikrohullámú eszközökbe is.
(#) hagymásbab hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok!

Az előbbi kérdésemet módosítanám arra, hogy milyen vasmagot érdemes használni.
(#) mex válasza hagymásbab hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Hiperszil a legjobb.
(#) attikanagy hozzászólása Dec 8, 2009 /

Üdv manusok.
Lenne egy kérdésem.
Két régi számítógép monitor alaplapot kaptam alkatrész gyanánt .Van benne egy ferrit hengeres /vagy milyen/ induktivitás, csak hogy van rajta egy kis állandó mágnes is.Minek az oda? Induktivitást változtatni? Akkor nem lett volna egyszerübb más tekercset betenni?
Megköszönném ha valaki elmagyarázná az mire jó.

DSC00124.JPG

(#) hagymásbab hozzászólása Jan 30, 2010 /

Sziasztok!

A csatolt képen van két tekercs.
1-es kérdésem az, hogy pontosan mi is a szerepük. Az, hogy hirtelen ne nőjön meg az áram? Van nekik más szerepük is?
2-es kérdésem az, hogyan kell őket méretezni. L=100 mH; I=+/-50 A; f=1kHz. Az egész méretezés menete érdekelne. Vasmagnak pedig hiperszil vasmagot szeretnék.

A válaszokat nagyon köszönöm!

Ha tudtok ajánlani egy jó linket, vagy egy jó könyvet a tekercsméretezésről,esetleg még adatokat a hiperszilről, akkor annak nagyon örülnék. Én eddig sajnos nem találtam.

tekercsek.jpg

(#) hagymásbab hozzászólása Feb 1, 2010 /

Üdv!

Ha valaki tudna válaszolni az előző kérdésemre akkor az nagyon jó lenne. De ha nem, akkor jó a könyv is vagy a link.
(#) Hodinka válasza hagymásbab hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Üdv!
A tekercsek induktivitását a következő képlet alapján számolhatod ki:
L = AL*N^2

L -induktivitás
N -a tekercs menetszáma
AL -vasmagtényező ,a vasmagok gyártói általában megadják,ellenkező esetben még Igy is kivezethető:
AL=μ0*μr*A/l ,vagyis a következőt kapod:

L=(μ0*μr*A/l)*N^2

A- a tekercs keresztmetszete
l -a tekercs hossza
μ0 -a vákuum permeabilitása(mindenesetre megadom μ0=1,25*10^-6)
μr -a tekercsbe helyezett mágneses anyagra jellemző szorzószám,(légmagos tekercs esetén a μr értéke: 1), remélem nem túl bonyolult.
A tekercsek pedig több célt is szolgálhatnak,mivel DC esetén a tekercs belső ellenállása indItáskor fokozatosan csökken ,egyfajta lágyinditásként is fel lehet használni,AC esetében viszont ennek az ellenkezője,ellenállásként viselkedik az impedencia miatt,természetesen frekvenciától és a tekercs induktivitásától függően,nos a te kapcsolásod a kettő kombinációja,elsősorban a diódákra csatolt kapcsolók miatt.
Amúgy ha szabad kIváncsiskodnom mi célt szolgálna ez neked?
(#) hagymásbab válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Üdv!

Köszi a válaszod! (már régebben is olvastam, csak privát üzenetben válaszoltam)

(#) hagymásbab hozzászólása Feb 15, 2010 /

Sziasztok!

Egy elméleti fojtótekercs méretezésben szeretném a segítségeteket kérni. Csak úgy kitaláltam 3 értéket a következőknek:
I= 8 A; f= 50 Hz; L= 0,01 H. Ezekből kiszámoltam a teljesítményt, ami: 100,5 VA.

Vezetékátmérő a 8 A miatt legyen 2mm - es átmérőjű. (3,14 mm2 a keresztmetszet)
És már el is akadtam. Úgy hallottam, hogy vasmagot a frekvencia függvényében kell választani. Az 50 Hz miatt én ferritet választok. (mindenképpen vasmagos tekercset szeretnék számolni). Hogy milyen alakja legyen a vasmagnak és miért arról nem hallottam semmit.

Tehát a kérdésem az, hogy hogyan válasszak vasmagot és utána hogyan tovább?
(#) hagymásbab hozzászólása Feb 15, 2010 /

Kicsit elnéztem: az 50Hz miatt pont nem választok ferritet, inkább normál vasmag.
(#) sliderboy hozzászólása Feb 18, 2010 /

Hello! lehet nem ide tartozik... szeretnék tekerni egy gyújtótrafót. ztr 200 as típus másolatát. egy 250w stroboszkóphoz kellene, csak nem tudom az adatokat hogy miből hány menet, keresztmetszet stb. ha tudnátok nekem segíteni ebben, megköszönném! üdv sleet.
(#) skul0 hozzászólása Márc 4, 2010 /

Szevasztok! Hangváltóhoz tekercs készítésénél akadtam el. Azzal a bizonyos Légmagos tekercs iinduktivitás számoló dosos progival számomra túl nagy értékek jöttek ki, Egy 2,08mH-s tekercshez 23m vezetéket és 336 menetet adott ki. Ez korrket? Előre is köszönöm! Üdv.: SkuL0
(#) lucky hozzászólása Jún 9, 2010 /

Hölgyek Urak!
Két v több tekercs össz indukcióját hogyan lehet kiszámolni?

A ra gondolok, h van két sorba v párhuzamba kötött tekercs, ezek teljes indukciója mennyi.
(#) erikabanhidi válasza skul0 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Igen korrekt!
(#) shalafi.66 válasza skul0 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

A csévetesttől függ, de azért meg kell mérni mindenképp, főleg, ha ilyen 0,08 százados pontosságú értékek kellenek.
(#) hapro válasza skul0 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

A 2mH ammár elég nagy hangváltóba, így ne csodálkozz ha nagy méretet kapsz.
Viszonyítás képpen egy 0,6mH kb 3-4cm átmérőjű, 1-1,5cm magas, és közepén olyan 10mm légmaggal. Mindez 1mm vastag drótból.

szerk.: elég nagy hangváltóba...úgy értem, hogy méretügyileg, nagy mivel oda minimum 1mm átmérőjű huzalt fogsz használni.
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem