Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Úgy tudom az új alaplapokon már semmi sem használja a -5V-ot. Egyébként a 24-es csatit simán lehet csatlakoztatni a 20-as aljzathoz.
Ez egy Asrock p4i65g.
nem tudom mi számít újnak...
Félig kész, de most így hogy utolsó év a suliban, tanulni kell 1000x meg a fényképezőm is behalt, képet sem tudok csinálni.. De azért próbálok haladni.
Ez a P4-es alaplap már biztosan nem használja.
Ezt olvasd el, hasznos!
köszi, kb egy hete vmi hasonlót keresek
Sziasztok
Nem vág bele az utóbbi beszélgetésekbe, de itt találtam neki helyet, ezért leírom Szóval az itt megtalálható kapcsi tápot álltam neki megcsinálni. A trafót még nem mértem le de bízom benne hogy korrekt értéket fog adni... Az áramváltó tekerccsel lenne gondom. Hogy tulajdonképpen mire is jó, illetve miből lehet tudni hány mentet kell rá tekerni? Mert ezt nem esett le eddig. Továbbá az ahhoz tartozó potmétert milyen állásban hagyjam első indításkor? Köszi: Nbalage
Hello!
Lassacskán kész a tápom , hála istennek. Egyenlőre csak a megépítésnél tartok, ami eddig zökkenőmentes, remélem a továbbiakban is így marad. Ami hátra van az a trafó megtekerése egy két forrasztás és az indítás(amitől egy kicsit félek). Viszont a trafót nem számolom hanem Bassmester mintájára 24 menet prim és onnan tovább számolva a szek feszültségeket tekerném meg, viszont a segédtápnak nem tudom menyit kellene, én 2 menetre gondoltam. Viszont remélem hogyha sikerül 600W kivenni belőleakkor elég lesz a 20szál 0,3 zománchuzal prim huzalnak? Ja és fet meghajtót is építettem bele Cimopata javaslatára bc327-37 es párossal, szóval ha ezek után nem fog működni én falnak megyek. És pár KÉP a jelenlegi állapotról. Üdv!
Hali!
ETD 49-es magod van? Kb az oszlop felénél kell elválasztani, de jobb ha a primernek kb 2mm-rel rövidebb helyet választasz le és 4 sorba tekered a 24 menetet, tehát 6 menetet egy sorba. Így kb 40-50uH közötti lesz a szórási és a szekunder is jól elfér. A segédtáp nálam 3 menetes, így kb 19V AC-t ad. Prmernek elég lesz a 20 szál 0,3-as.
Hello!
Sikerült megtekerni a prim oldalt, viszont csak 23 menet sikerült mert elfogyott a huzal amit készítettem, ez fog valami különösebb problémát okozni? Míg elkészítem a szek oldali huzalokat addig megkérdezem, hogy hogyan kell feltekerni? Tudtommal össze kell fogni a két huzalt és együtt kell feltekerni, egyszerre egymás mellet, javítsatok ki ha nem így van?! Ja és első indítást hogyan csináljam? Arra gondolok hogy milyen frekit állítsak be az ic-vel, és ha nem gond le tudnád írni hogy te hogyan csináltad? Mi-mi után következik? Üdv!
Hali!
Jó lesz a 23 menet, de akkor a szekundert is ehez méretezd. Nem úgy kell tekerni a dupla szekundert ahogyan leírtad, tehát nem bifilárisan, hanem lecsapolással. Ha kész a tekercselés, akkor meg kell mérni a szórt induktivitást és ennek megfelelően kell méretezni a rezonáns kondikat és az üzemi frekit. Először mindenképpen áramkorláttal indítsd, pl egy 40W-os égővel sorosan kösd a 230V-ra.
Hello!
Köszi, a lecsapolás ha jól értelmezem az hogy A->GND-GND->B tekercs, szóval sorban egymás után tekerem fel a tekercseket, és középen van a gnd. Üdv!
Igen, így van :yes:
Javítsatok ki ha tévedek, de a két szekunder tekercset nem egyszerre kéne feltekerni? A bekötés viszont tényleg úgy van ahogy írtad, figyelni kell a kezdet-végekre.
Én egyszerre tekertem őket, az egyik tekercs kezdete a másik végéhez lett kötve ez a GND a másik kett a +/-. Nekem így működik.
Nem bifilárisan kell tekerni, hanem lecsapolással
Azt akkor hogy csinálod? feltekered az egyik tekercset és fölé a másikat, a közepét meg kivezeted?
Ha pl 2x5 menet kell, akkor feltekerek 5-öt, kivezetek egy kis kurflit ez a közepe (el sem kell vágni) és tekerem tovább a másik 5-öt.
Ezen a képen SPafi egyik végfokja van táppal, az én trafóm úgyanígy van megtekerve. Ezen a képen is látszik, hogy a két tekercs együtt van tekerve. Amúgy nekem 2x 10 vagy 11 menet a secunder a +/- 88V-hoz.
Szóval hogy is van ez?
Még mindig úgy van ahogy korábban írtam :yes:
Ez is egy félhidas rezonáns táp, így ránézésre. A gyűrűn a litze huzal, csak keresztmetszet növelés céljából van duplázva, egyébként biztos hogy nem bifiláris a tekercselés. A nyákon is azt látom, hogy a gyűrűnél a GND elveztés középről jön, onnan ahol az un. lecsapolás a nyákra van kötve. Kisérletezni persze lehet, de egyszerűbb elsőre jót csinálni.
Ha a tökéletes szimetrikus tekercselésre törekszel, akkor párhuzamosan kell a két huzalt felhajtani, és az első végét a másik kezdetével összekötve áll elő a középleágazás. Igy a meghajtás is szimmetrikus terhelést, induktivitást "lát", ami nem egy hátrány. Az viszont igen, hogy ilyen kialakitásnál sokkal nagyobb lesz a menetek közti potenciálkülönbség, és erre oda kell figyelni. Ha biztosan elfér egy sorban a menetszám, akkor viszont előnyösebb (és egyszerűbb) a sima egyhuzalos tekercselési mód, a tekercsfélnél a leágazással. Egyéb esetben pedig lásd fentebb....
Nekem teljesen mindegy, ki-hogy csinálja, az biztos hogy annál a módszernél maradok, ami nekem bevált. A szimmetria pedig teljesen rendben van, az eltérés nem mérhető, ha jól van megcsinálva.
Egyébként meg nem én szorulok útbaigazításra a tekercselés minkéntjére vonatkozóan. Lentebb olvasható, hogy Yello kért segítséget ETD 49-es trafóhoz és egy olyan táphoz, amiből már több tökéletesen működő darabot építettem.
Hello!
Nem bírtam várni hogy szerdán lemérjem a trafót és csak utána tudjam összerakni teljesen a tápot, így hát pákát ragadtam és beforrasztottam a tr. és mellé 2db 47n kondit. Ezek után előtúrtam a labortápom, A oldal 15V vezérlés, B oldal a 30V bemenetre, áramkorlát minimális (nem nulla) értéken, és bekapcs, és láss csodát, működik . Egy kicsit várok hátha később jön elő a probléma, de semmi. Elő túrtam egy kis motrot terhelésnek, ráakaszt, és megy. Ezek után felbuzdulva, egy régi csöves cuccnak a trafóját használva kicsit nagyobb feszültséggel is kipróbáltam. Először 140V izzón keresztül, a szokásos látvány, felvillan majd szépen kialszik. Egy másika izzót használva terhelésnek, és azzal is működik. Itt még nem mértem semmit. Ezek után a hálótrafón lévő 220 voltos leágazást használva is működik,itt már azért méregettem, üres járásban bement ~200V kijött 170V egyen, terhelten bemeneten ~123V kijött 77V 300mA. Tudom ez még nem tekinthető tökéletesnek, de azt mutatja hogy jól dolgoztam, és működik a táp, és én ennek most nagyon örülök . Valamikor a jövő héten lemérem a trafó induktivitását, és a szerint rakok bele kondit, és leellenőrzöm a vezérlő jeleket. Bármi észrevételt akár negatív/pozitív, szívesen várok! Kettő darab KÉP a tesztek alatt. Üdv!
Szép munka, gratulálok
Látom az ETD oszlopot is optimális helyen választottad szét és a 47n -val sem nyúlhattál nagyon mellé, de a pontos beállítás ne maradjon el a rerheléses próba előtt. A segédtápfesz mennyi volt így "csökkentett módban"? Nem melegedett a 730-as fet?
Hello!
Köszi, és köszönöm mindenkinek a segítséget. A segédtáp egyenlőre csak labortápról ment, és nem 730fet dolgozik hanem cimó ajánlotta hogy egy egyszerűbbet alkalmazzak Bővebben: Link, ennek a kapcsolásnak a tápját építettem bele. Ezt még nem próbáltam ki de lassacskán ki lesz. Üdv.
Hello!
Egy kérdés lenne, a meghajtó tranyókhoz mekkora feszültség tűrésű hondit tegyek? Üdv!
Gondolj bele, mekkora feszről megy a meghajtó IC.
Üdvözlök mindenkit!
Cimopata rezonáns kapcsoló üzemű cikkével/kapcsolásával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egészen konkrétan a trafóról: azt írja, hogy a szórási induktivitása 50uH. (ETD34-es magon) Ott nem gépelte el? 50uH 50Khz-n (szkóp képekről) szinuszos áram esetén 15,7 Ohm-os reaktancia, ha azt rákapcsolja 150V-ra... elég messze lesz a 90%-os hatásfoktól. Én ugyanilyen vasmagra, (bontott, 1mm -es légrés van a csévetest magjában, tehát csak a középső ferrit "lábban") tekertem 50 tekerést, 1.2 miliHenry! 5 tekerés szekunderrel, ha rövidre zárom, ez utóbbit akkor is 450-500 uH, ami még mindíg a 10szerese a cimopata által írtnak, úgy, hogy légrés van a vasmagban. Ezeket az induktivitás értékeket a cikk végén található oszcillátor kapcsolás segítségével mértem. Tehát a kérdés: én számolok rosszul, vagy nem tudok tekercselni? Előre is köszönöm a segítséget.
Légrés nélküli magból kell csinálni a trafót. Én ETD-49(N87) es magokat használok, Al=4300, kb 30-43uH a szórási (ahogy sikerül). A hatásfok, 82-84% közötti, 500W kivett teljesítménynél. Lehetne jobb is, de nekem megfelel így is.
Teljesen reális!
Ez a légrés miatt van! Méretezz hozzá így kondenzátort. Így is el fog pöfékelni.
Hali,
PC tápot szeretnék átalakítani Quad 405 számára. +-45V-ra lenne szükségem. (12V-ra is a ventik és a védelmek miatt (1A max). Az 5 és 3,3V nem lesz használva, felesleges terhelést jelent ez üresen? (-12 sem)) Amiben nem vagyok biztos: -csak a trafóra tegyek plusz meneteket? -ha van benne viszacsatolás akkor mit kell csinálni? -gondolom ha nagyobb a fesz, akkor a kondikat is cserélni kell, estleg a feteket is -LOW ESR típusúra gondoltam -235Wattos a táp...ez elég lesz? (Quad: 2*100W) -és ami a legfontosabb: ha áttekerem, attól még ugyan úgy tudom indítani? (zöld a feketéhez) A fetekre rendes bordát raknék, mert most csak egy alu lap van rajtuk. Ha alakított már v.ki át ilyet, megköszönném a segítségét, olvasgattam sokat, de nem vagyok benne biztos, hogy minden elgondolásom jó. :no: |
Bejelentkezés
Hirdetés |