Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Flipper kijelző

Témaindító: Cicow, idő: Dec 10, 2009
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Cicow hozzászólása Dec 10, 2009 /

A '90-es évekből származó flipperem 100V feszültségű gázcsöves kijelzővel van szerelve. A klima védelmi szempontokat is figyelembe véve(alacsonyabb fogyasztás),de leginkább a drága és nehezen beszerezhető alkatrészek miatt segitséget kérnék egy ledes szegmenses kijelző épitéséhez..

Az első kép a modositott elem kb 40ezer forint

A 3. az eredeti kapcsolás.

Az uj 5v-os feszültségről üzemelne mert ez van a flipperben..
Segitségeteket köszönöm.
NYÁK készitést és összeszerelést már elég jól begyakoroltam de az elmélet még gyenge lábakon áll...
Aki megoldja a problémát annak 1 szombat esti flipperezéses bulit állok.A jelenlegi állapot

Untitled1.jpg

(#) Cicow válasza Cicow hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Elnzést itt a kép a módositott kijelzőről.
(#) Hooligan01 válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Hello!

Igazából mi is a kérdésed?
(#) Hp41C válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009 / 4

Szia!

Nem tudom, hogy az ára elfogadható-e, itt találtam helyettesítő kártyát LED-es kijelzővel.

Saját építésű helyettesítésehez:
16 szegmenses + tizedespont LED kijelzőt pl. a Kingbright gyárt (pl. PSX05, PSX08, PSX12, PSX23 vagy a PDX54 - dupla) Adatlap a KB03-Displays.pdf-ben letölthető. A ledeknek sokkal nagyobb áram (szegmensenként 10-20 mA) kell, így a beépített +5V-os táp nem biztosan fedezi a szükségletet. +5V-os nagyáramú, kapcsoló üzemú tápegységet ajánlanék. A táplálás megoldható több kisebb áramú 5V-os tápegységgel is.

A jelenlegi áramkör elemeinek adatlapjai:
udn6118 - 74LS240 vagy 74LS244/et ajánlok helyette,
udn7180

A helyettesítésnél a szegmenseket vezérlő kimenetek és a kijelző szegmens bemenetei közé árakmorlátozó ellenállásokat kell beépíteni.

Mindkét megoldás üzemel a +/-100V tápegység nélkül is.

Szia.
(#) Cicow válasza Hooligan01 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szeretném az Udn chippeket kikerülve LED-es kijelzőt épiteni hova, milyen IC-ket kell beépiteni és kell még esetleg ellenállás is?
HP41C részben megválaszolta, de ha van esetleg javaslatod nagyon köszönöm.
(#) Hp41C válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009 / 1

Szia!

Meg kellene mérni, hogy milyen bemeneti szintnél (magas vagy alacsony) világít egy szegmens. Ki kell választani a kijelzőt. Ha ezeket már megtettük, azt kell elérni, hogy ugyanannál a szintnél világítson a led szegmense is.

Kijelzőből a PSAxx títust ajánlanám, a diódák anódja van a kijelzőben közösítve. A katódokhoz kapcsolódnak az áramkorlátozó ellenállások, az ellenállások a meghajtó kimenetére. A meghajtónak alacsony szintű kimenete esetén világítana a szegmens.

A két ajánlott meghajtó típust: 74LS240 invertáló és a 74LS244 nem invertáló 8 vonalas meghajtó áramkört.

Ha a mostani áramkörben alacsony szintnél világít a szegmens, akkor a 74LS244 kell, ha magasnál akkor a 74LS240. (Egyébként lábkompatibilisek, ha foglalatot teszel a nyákba, akkor ki lehet próbálni melyik a jó.) A két engedélyező bemenetet (1. és 19. láb) a földre kell kötni.

Szia
(#) Cicow válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Köszönöm, a választ - a táp elég jó azt hiszem egy teljesitmény tranzisztor adja a feszültséget 2N6057 egy kb 10x10es (cm) hütőbordán amit egy MC1723 szabályoz, remélem jókat irtam de szerintem ez az 5v előállitó mechanizmus.

A link pont olyan amire gondolok kiválló az összehasonlitás is ez kb mire itthon van 40ezer szerintem épiteni olcsobb és szivesen foglalkozok vele.

74ls244 itt csak 7 szegmens van, hogy oldjam meg a hiányzó egyet? mekkora ellenállás kell az IC és a LED közé(320 ohm kb jó lenne?)
Szirinted ujra épitsem az egészet vagy IC socket-ekkel és ribbon kábellel hozzam össze a régi és az uj NyÁKot?

Mégegyszer köszi a tippet.
(#) Cicow válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Elnéztem az a 74 LS244 adatlapját a lábkiosztás világos ...
Az ellenállás megfelelőlenne?
(#) Hp41C válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009 / 1

Szia!

Számoljunk (nem használtam ilyen kijelzőt - az áram értékek feltételezésen alapulnak): A led feszültsége kb 1.5-1.8V a szinétől (piros - zöld) függően. Árama legyen 20 mA. A táp 5V-os.

Folyamatos üzemnél az ellenállás = (5.0-1.5)/0.02 ohm, azaz kb. 175 ohm, a teljesítménye (5.0-1.5)*0.02 azaz 70 mW.

A kijelző időmultiplexeléssel működik, azaz a 16 helyiértékből mindig csak 1 világít, de olyan gyorsan cseréli a vezérlés, hogy mindet világítónak látjuk. A módszer miatt az áramot 16 szorosára kellene növelni, azaz 320 mA-t kellene az idő 1/16 -od részében a ledekre kapcsolni, azaz az ellenállás értéke kb. 10 ohm 2W. Egy kijelzőben 16 szegmens van, áramuk összesen 5.12A

Ezt már nem bírja el a 74LS24x sajnos. Meg kell fejelni minden kimenetét egy-egy tranzisztorral (összesen 32 db. pl. BD139, a tranzisztoros fokozat miatt a meghajtáshoz jó a 74HC240/244 is.).
A kijelzők közös anódját pegig a STBxx jelekkel vezérelve kapcsolgatni kell. Ide a legalkalmasabb a P-MOSFET pl: NTD020P06L (-5V gate feszültség mellett átfolyik rajta a 5A. A 16 darab P-MOSFET-et szintén 2 db 74HC240/244 -el lehet meghajtani.

A teljes helyettesításhez két ilyen egység kell, azaz a +5V -os tápon már 10.2A folyamatos terhelés lesz...

A megépítés előtt érdemes kipróbálni a következőket:
- Mekkora LED áram kelt elfogadható fényerőt a látványhoz? Ennek a 16 szorosával kell majd számolni.
- Mennyire terhelhető a +5V-os táp?
- Deszkamodellen két helyiérték egy-két szegmensén kipróbálni az áramot.
- Az eredmények alapján megtervezni a kijelzőt - két különállő egységet megépítését javaslom.
- A tápáram mérése alapján dönteni a +5V előállításáról.

Szia
(#) Hutty hozzászólása Dec 12, 2009 1 /

Ezekben a flipperekben az 5 voltos táprész rendesen fogyasztott. Találkoztam olyannal ahol az egyenirányító-kocka lába "kiszáradt" a forrasztásból. Ezt már nemigen lehet terhelni. Viszont hely van bőven, lehet tápot bele rakni még.

Itt nagyon sok infó van: Pinball Database
(#) Hp41C válasza Hutty hozzászólására (») Dec 12, 2009 1 /

Szia!

Ha elfér benne egy PC táp megoldhatja a +5V előállítását...

Szia
(#) Cicow válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 12, 2009 1 /

igen elfér benne és van is itthon ,
jelenleg a kapcsolási rajzon dolgozom ha kész akkor kérném majd a felülvizsgálatát.
Diptrace layout editorral schematic készitővel csinálom.
Először csak egy szegmenst mutatnék, ha szerinted jó akkor csinálom a 32szegmensest verziot.
A rottendog oldalon levő képen nincs olyan sok tranzisztor és mosfet a képen, vajon ők hogy oldották meg?
Van ithon egy piros 20mm-es kingbright kijelző 1,9volt-nál már szép fénye van, de láttam, hogy van sárga is és az jobban passzol az eredeti szinhez.

még1x köszönöm a segitséget ha van kedved flipperezni van itthon még 2 működőképes(Győrujbarát)..meg van itthon némi pia is

Szia
(#) Hutty válasza Cicow hozzászólására (») Dec 12, 2009 1 / 1

"A rottendog oldalon levő képen nincs olyan sok tranzisztor és mosfet a képen, vajon ők hogy oldották meg?"

Mert ULN2803-at használ
(#) Hp41C válasza Cicow hozzászólására (») Dec 12, 2009 1 /

Szia!

- A kijelzőnél nem a feszültséggel, hanem az árammal történik a fényerő beállítása.
- A feszültség inkább a kijelző színétől, gyártótól függ. A led-en átfolyó átam a feszültségétől exponenciálisan függ!! Azaz nagyon kicsi feszültség változásra nagyon nagy áramváltozás is létrejöhet - ezért kell az áramkorlátozó ellenállás.

Köszönöm, egy kicsit messze van Győrújbarát...

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2009 1 /

Szia!

A nyáktervezéshez:
- A p-fet-eket hűteni kell - egyesével elszigetelten. A tO220 tokokat szigetelten aluprofilra kell szerelni. A D-packnál ez megfelelően kialakított fóliát jelen a nyákon, amihez a fet fém házát hozzá kell forrasztani.
- A kijelzőnkénti amper nagyságrendű (5A-t számoltam, de a lehet, hogy kevesebb is elég lesz) áram miatt a közös kivezetést vastagra kell nyomtatni. Esetbeg a beültetéskor hosszában a vezetékre forrasztott huzallal megnövelni a keresztmetszetet...

A beméréshez:
- A multiplexált kijelzéshez számított árammal a véletlenül hosszabb időre bekapcsolva maradó (a panelen maradt vagy mérésnél történő véletlen rövidzár) kijelző tönkremehet...
- Az áramkorlátozó ellenállásokat ne üldesd be elsőre, hanem egy - két helyre sokkal nagyobb értékű ellenállást tegyél. Nézd meg a fényerőt és azt hogy jó időben világítanak.
- Ha nem jó időben világítanak, 74HC240/244 csere.
- Ha kevés a fényerő, az ellenállás fokozatos csökkentése.

- A nagyáramú táp (a kártyán maradt) rövidzár esetén a hozzávezetéseket elégetheti. (Kártyák közötti szalagkábeles átvezetéssel jártam meg. A távolabbi oldalon volt egy táp - föld zárlat. A táp (5V@25A) végre ki tudta adni maximális áramát, de a tápátvezető szalagkábel szálakról leolvadt a szigetelés! ) Az első méréseket ne PC táppal végezd. A nagyobb ellenállások miatt lényegesen kisebb lesz a tápáram. A későbbi PC tápos indításhoz tegyél a táp ágba biztosítékot.
A végleges beépítésnél is célszerű a két egységet külön biztosítani.

Szia
(#) gabiszaki válasza Cicow hozzászólására (») Dec 21, 2009 / 2

Szia,nagyon régota javitok flippert,adig is hogy jáchas,bátran emeld fel 100v-t 10v-al.ez segit 1,2 hónapót.
(#) tiva77 hozzászólása Feb 19, 2011 / 2

sziasztok!

Van egy Williams Big Guns tipusu flipper amin nem müködik a kijelző. Van rajta 2db alfanumerikus és 2 db numerikus kijelző.Egyiken sincs semmi kijelzés.A + - 100V megvan a tápról. leheséges az hogy mind a 4kijelző meghalt?

Előre is köszi a segitséget!

üdv : Tiva
(#) tomaszito11 hozzászólása Máj 23, 2011 /

Én kapcsolási rajzot és nyáktervat szeretnék kérni (lehetöleg eangles legyen).Olyan kapcsolást kérek ami az első ozászolásban van.

Elöre is koszönöm.
(#) tomaszito11 hozzászólása Júl 4, 2011 /

Sziasztok több honapi keresgetésután találtam a zacariához kijelző kapcsolást.remélem sok embernek tudok segiteni va lay os nyákterv is.
De arra kérek mindenkit hohgy ha tudtok akkor sistem11 es kijelzöt is fölrakhatnátok whirlwind-hez.

További szép napot.
(#) Hutty válasza tomaszito11 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Ez esetleg segít: wirhlwind manual
(#) tomaszito11 hozzászólása Júl 7, 2011 /

Köszönöm a szervizkönyvet. De nekem sistem11 es kijelzőkellene. Nem a flipper tipus a lényeg hanem a kijelző tipus.
(#) tomaszito11 hozzászólása Nov 19, 2011 /

lene egy ojan kérdésem hogy miért halványos a kijelzöm csak [uln2803 at és 74ls244 et használok]
(#) dbase hozzászólása Szept 13, 2015 /

Van egy Williams Arabian Night flipper javításra nálam. Izzók tele kontakthibával stb.Pár dolgot nem tudok, nem értek kérlek segítsetek! Megvan a gyári leíráés könyv csak nincs benne minden.
-Van benne üvegfoglalatos 6,3V 0,25A izzó az stimm, meg nagyobb búrájú az mekkora?
-A jimi a dzsin 6V-os izzót kiveri hamar stroboszkópos hatás közben 12V-os most bírja olyan is kell bele?
-Test menübe belépve van tekercs rész is sorba lépegetve köztük nem kellene egyenként behúznia?
-A flipper gomb 2 állapotú optocsatolós, és a hozzá tartozó tekercsek is két állapotúak mivel 3 kivezetéses így lenne erősebb és gyengébb ütés is?
-Többi izzó is 6,3V-os fém bajonett záras kis és nagy méretű van benne. Kapcsolást megtekintve van egy 20V-os flash kör, nem sok a 6-os izzónak?
-Menübe belépve lehet tesztelni fényerőt a köröknek, van 2 köröm amire írja (only on) na ezek még nem akarnak világítani még..
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2015
(#) Bakman válasza dbase hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Van már pár éve, hogy flippereket javítottam, amire emlékszem:

- Elvileg a nagyobb búrájú 12 V-os, de ezt egyszerűen kipróbálhatod. Beleraksz egyet és megnézed, mennyire világít.
- Villanó izzónak 12 V / 5W tökéletes.
- Ha jól emlékszem, a tesztmenüben az Enter gombbal aktiválni is kell a tekercset a teszteléshez, nem elég csak "ráállni" a menüpontra.
- A kartekercs duplán van tekercselve. Az erősebb a behúzáshoz, a gyengébb a benntartáshoz kell. Az újabb flippereknél csak végálláskapcsoló van, elektronikusan vált át a benntartó tekercsre. Ha ez a végálláskapcsoló nem működik, akkor a gombnyomás után bizonyos idő elteltével automatikusan átvált a benntartó tekercsre. A régebbi gépeknél ezt egy nagyobb áramú segédérintkezővel oldották meg, aminek a hibája a kartekercs leéégéséhez vezet.
- A fényerőszabályzós körök többnyire a háttérvilágítások, ezek triakokról mennek. A nagyáramú panelen elvileg van öt kissebb hűtőborda (bal alsó rész), valahol ott kell lennie a fixnek is, bár a konkrét flippertípusra nem emlékszem.

Ha az Enter gombbal belépsz a menübe (csak egyszer nyomod meg a gombot) és nem piszkálod, ki fogja írni, hogy szerinte mi hibás a pályán. Ez jó kiindulópont szokott lenni, még ha néha hülyeséget is beszél.
(#) reloop válasza dbase hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Szia! A villanó izzók GE906 12V/9W. A tekercs tesztben a kiválasztott elem folyamatosan kapja az impulzusokat, ha Enter-rel belépsz (legalábbis így emlékszem, a gépkönyvben pontosan le van írva). A flipper gomb egyik optója a kapcsoló matrixba, a másik a karvezérlőbe küld jelet. A kartekercs két részből áll, egy kevés menetű vastag behúzóból és egy vékony sokmenetű tartóból. Az átkapcsolást a kar alatt lévő "húzás vége" E.O.S. kapcsoló vezérli.
A pályavilágítás 6,3VAC-s köre a csatlakozóknál szokott megszakadni. Láthatóak az égésnyomok, mozgatásra néha beindul, kövesd végig a trafótól több is van benne. A biztije is kiég néha.
(#) reloop válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Leköröztél
(#) didyman válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Nahát, maga flippergépekkel is foglalkozik?
(#) dbase hozzászólása Szept 13, 2015 /

Köszönöm mindkettőtöknek, meglett miért nem futott a teszt! A pénzvizsgáló ajtón van 2 nyomógomb és miközben nyitva nem ad feszt a "magas feszültségű" résznek. Most már megy a villogás teszt és a tekercs teszt is. Az a durva hogy a menü gombokhoz meg csak nyitott ajtóval lehet hozzáférni....
(#) Bakman válasza dbase hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Ez azért van, mert vannak tekercsek, amik már akkora feszültséggel működnek, hogy veszélyes is lehet. Ha minden igaz, a gombot ki is lehet húzni, így olyan, mintha nyomnád. ON - OFF - (ON) típusú (általában).
(#) dbase válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Igen 50V és ki tudja mennyit rúg vissza!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem