Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   724 / 3984
(#) bölcsész hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hi,

azt szeretném kérdezni, hogy egy multiméter segytségével meg lehet-e állapítani, hogy egy tranyó ép-e? 2n3771
(#) Dani494 válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

(#) bölcsész válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Kösz!
(#) c27 válasza saraha hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Kösz. Nem rossz. viszont egy kérdésre nem kaptam választ ebből, hogy ha már nekem egy fóliára ki van nyomtatva a nyákterv akkor, hogy csináljam, ill. jó e az a fólia? A videóban papírra nyomtatott és még annyi hátrányom van, hogy nem tudok hőfokot mérni.
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Senki sem tudja a lehetséges hibaokot? Néhány hozzászólással lejjebb....
(#) GabN hozzászólása Dec 15, 2009 /

HY mindenkinek!!
Egy ilyen értékekkel rendelkező HIBÁTLAN trafóm van:
PRI: 0----230V AC 50-60 Hz
SEC: 13,5V AC 2-2,5 A
8V AC 1,7 A
2.6V AC 0,1 A
10V AC 0,3 A ---0--- 20,5V AC 0,1A...
az lenne a kérdésem, hogy ezzel a tarfóval hogyan és milyen kapcsolással tudnám ezt a Bővebben: Link terméket meghajtani...Valamint melyen módon tudnék erre a készülékre kivezérlésjelzőt és egy hővezérelt ventillátort szerkeszteni?...

Bocs a hülye kérdésért...
(#) Action2K válasza GabN hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia!
Ez a trafó, valamilyen STB-jé lehetett szerintem, de ez mindegy, ugyanis a kivezetésekből nem lehet összehozni, de még az áttekercselés sem segíthet., mert (látatlanban) szerintem max 50W-os lehet.
A kivezmérőt egyszerűen majd a hangerő poti után kell csak kötni, párhuzamosan a végfokkal. Hőfokszabályozós ventit találsz a cikkek között.
(#) GabN válasza Action2K hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Köszönöm a gyors választ: elvileg ez egy házimozi trafója volt (hogy milett a géppel az inkább...) és elvileg 105W-os...Nos minden egészen fajintos, csak nincs tápm a megrendelt készülékhez...gondoltam hogy régi tv-ből kiszedem a trafót de nemtudom hogy milyen értékekkel rendelkezik...mivel ennek tudom ezért ezt választottam...ötlet?

Kevés TV rendelkezik megfelelő trafóval. Azoknál is inkább csak a vas lenne jó Neked, áttekercseléshez.
Ami kell Neked, az 2*30V AC, illetve 10V AC körüli a kiegészítő kivezmérő és ventinek.
Azt nem írtad, hogy ez mono, vagy stereo lesz, mert akkor tuti, hogy 300W alatti trafó szóba sem jöhet. Persze a 105W is nagyon csücskös, inkább 150W kellene egy csatornához. Amik még kellenek azok nagy kapacitású pufferkondik a táphoz. Pl: 10000 µF/63V-osak, ha ezt a kit nem tartalmazza. No meg valamilyen nagy amperes (10A) diódák is az egyenirányításhoz.

egyébként mono lenne, 1x100 wattra terveztem... Akkor mit ajánlasz tápegység gyanánt, mert abból viszont hiány van...És labortápot meg nem igazán szeretnék építeni...a tekercselésről pedig annyit hogy egy tekercseket gyártó cégnél dolgoztam és van némi gyakorlatom!

Nos, akkor kéne az a 105W-os trafó vasának adatai (méretei), mert ha csak ezt a két secundert tesszük rá, lehet, hogy jó 150W-ra. (kisebb a veszteség, mert nincs agyon tekerve)
Viszont ezt már a Transzformátor információ topikban folytassuk. Ott más, nálam rutinosabb is tud segíteni.
(#) zoly15 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hali mindenkinek!
Szeretnék építeni egy RGB stroboszkópot. Maga a stroboszkóp rajz az megvan, avval itt nem szeretnék foglalkozni.
De a színek fényerő szabályozásával igen.
Én a rajzon látható módon szeretném megoldani a dolgot.
A fetet zárnám le ha kevesebb fényerőt szeretnék.
Jól gondolom én ezt? Jól rajzoltam? Vagy valamit elhibáztam volna?
Még valami: Ha netalán az összes fet le van zárva akkor nem sütné meg az LM324-et ami folyna?
Előre is köszönöm!

Üdv!

fet blokk.JPG

Rendben...
(#) c27 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok. (Nem igazán ide kéne írnom, de most már mindegy.)
Na szóval nyákot akarok maratni. A vasIII-klorid-ot nagyon dícsérték sokan. Az a kérdésem hol lehet venni? Háztartási boltban? Van több fajtája vagy csak simán mondjam, kérek pl: 1 liter VasIII-kloridot? (Sajnos elektronikai bolt nincs ahol lakok, ezért kérdezem háztartási boltban lehet e kapni?)
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Itt lehet kapni.
Háztartási boltokban nem szokott lenni, régen gyógyszertárakban is volt.
(#) fuli790215 hozzászólása Dec 15, 2009 /

sziasztok van 1 kis gondom autoradio nincs cod nem tudom hasznalni ha tudtok segiteni megkoszonem mert nem tudok mit tenni.blaupunkt car 300 d. kerestem mar mindenhol de nem talalom a kodokat hol lehet megtudni lehet vagyok de sajnos angolul nem tudok ugyhogy hiaba jonnek az oldalak.amugy a baratnom corsajaba van orulnenk mi mind a ketten ha lehetne hasznalni es em csak disz lenne az autoban.elore is koszonom.
(#) zolika60 válasza fuli790215 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ha ebbe a topicba felteszed ezt a kérdést a rádión található sorozat számokkal együtt, talán kapsz választ. Bővebben: Link
(#) c27 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ez tabletta vagy már folyadék? (A tablettát mennyi vízben kell feloldani?)
(#) fuli790215 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

blaupunkt car 300 d GM1300T6116645 van meg olyan hogy 90 532 620 sztem ez nem fontos de nem tudom es meg 1et talaltam 7 645 852 320.ha valaki meg tudna mondani a codoz es hogy tudom el inditani meg koszonem.
(#) zolika60 válasza fuli790215 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Úgy látom félre értetted amit írtam. Az ebbe a topcba alatt én azt a topicot értettem amit a link felirat alatt találhatsz. Az foglalkozik rádió kóddal.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok!
Kondenzátor feltöltődésével kapcsolatos kérdéssel jövök. Valahol tavaly kaptam egy nagyon szép leírást itt az oldalon, de most sehogy se kapom, és elfelejtettem sokmindent. Az a kérdésem, hogy, hogy lehet kiszámítani adott áramerősség mellett adott feszültségre való feltöltődést egy X kapacitású kondenzátornál? Megkérlek, hogy konyha nyelven írjátok le, esetleg példával, mert szokás szerint összevegyült a fejemben tau és minden más Köszönöm előre is.
(#) p_istvan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia!

A kapacitás egyik definíciója: 1F-os kondenzátor 1A-el töltve 1s alatt 1V-os feszültségváltozás. Másképp: dU=t*I/C

Ez állandó áramnál igaz, váltózó áramerősségnél (ellenállással való töltésnél) már kissé komplikáltabb a képlet.

Üdv. P István

(#) bölcsész hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hi,

jól értelmezem, hogy lm317-el tudok 40V-ból 28,5-öt csinálni?
Sőt VI – VO ≤ 15 V, esetén 2,2A-el meg is terhelhetem??

Kösz.
(#) nagy_david1 válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hát pedig nekem pontosan ellenállással történne. Ellenállással ez a képlet nagyon pontatlan? Köszi.
(#) mex válasza bölcsész hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nemigazán. A 2.2A az áramkorlát, de ezt nem kellene kihasználni. Ahogy néztem disszipációra meg 20W-ot adnak meg. Ezért 15V különbségnél már nemigen jön ki huzamosabb ideig 1.5A-nál több belőle, belép a hővédelem.
(#) p_istvan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Pontosabban, mit szeretnél? 20% töltőáram változásig 1-2% alatt marad a hiba. (a max. áram 90%-ával kalkulálva)
(#) zoly15 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hali!
Valaki nem tudna ebben segíteni? Bővebben: Link
Délelőtt írtam és valószínűleg átsiklottak felette jópáran
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) stefi hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok!

Terveztem, egy kapcsolást, mely egy dugasztápnak is tekinthető
Működése: trafónak 5db kimenete van ( váltakozó 6,12,24,36,42V), ezeket kapcsolgatom relével.
Még egy olyan lehetőséget is raktam bele, hogy a kimenetre stabil feszültséget kapcsoljon.
Egyszerűbben egy dugasztáp,ami tud vált feszt. (6,12,...42 V) és stabil 5,12és 24 V-ot és sima egyen 36,42V-ot, egy darab kimeneten.
Azt szeretném megkérdezni, hogy elméletben működik-e a kapcsolás és minden a helyén van?

Üdv: stefi
(#) nagy_david1 válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Pontosabban azt szeretném tudni, hogy pl.: 9V-al egy 5 k ohm -os ellenálláson keresztül mennyi idő feltölteni 5V-ra egy 47µF-os kondenzátort. Ez csak egy példa volt, mert maga a levezetést szeretném megtudni.
(#) net105 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Lenne egy kérdésem gyorsan.
Játszik valaki a call of duty-val?
mert az a gondom hogy nem eredeti a játék, de letöltöttem az xfire-t és azt írja ki hogy aktiváljam a punkbuster-t.eztt meg is teszem de amikor újra csatlakozok a szerverre akkor megint nincs aktiválva.m
mit csináljak?
(tudom hogy ez nem ide tartozik!!)
Következő: »»   724 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem