Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „3,3V 1A” Ezek bemeneti adatok, vagy kimenetiek? Vagy miként? Ebből fakad a másik kérdés: step-up vagy step-down rendszerű kell?
Jogos!
Bemeneti feszültség 15V-12V sajnos ennél pontosabban nem lehet megadni, mert ez egy akkumulátoros rendszer és más-más akku fajtákkal is üzemelnie kell. Kimenet 3,3V 1A És akkor már ebből következik, hogy step-down
Üdv!
Javaslok valamilyen LM sorozatú kapcsüzemű feszstabilizátort, de ezeknél a konvertereknél az energiatároló induktivítás valamint a kondenzátorok is eléggé "sok" helyet foglalnak a nyákon. Pontosan mekkora hely lenne összesen? Van egy bontott LM2596S-3,3 IC-m, 3A-t tud, ha érdekel simán vagy kis panelen összerakva...
Sziasztok!
Köszönöm mindeni válaszát. Közben sikerült megtalálnom a számomra optimális megoldást. Egyszerűen olyan step-downt kell keresnem ami MHz-es tartományban működik és találtam is egyet 1,6Mhz-el.
Házi körülmények közt szerintem mellőzd a Mhz-eket.
Hello!
Én vicsyst szeretném megkérdezni hogy a kapcsitápja trafóján mennyi a szekunder ill. primer tekercs menetszáma.
Nem vészes az az 1.6MHz meg nem is annyira házi a körülmény. :yes:
Kellene nekem valami cél IC olyan célra, hogy 12V-os akkuról tudjak viszonylag pontosan 12V-ot előállítani. A viszonylag pontosan az úgy 11-12,5V közötti tartományt jelentené. Az akku töltéskor 13,8V-on van, ha elmegy a hálózati feszültség, akkor viszont ugye lemehet úgy 11V-ig is. Tehát olyan áramkörre lenne szükségem, ami 12,5V feletti bemenőnél nekiáll stabilizálni, ez alatt viszont ami jön, azt engedi tovább a lehető legalacsonyabb feszültségesés mellett. Erre egy step-down konverter nagyjából képes lenne, csak az a baj vele, hogy vagy N csatornás mosfet a kapcsolóeleme, ami igényli az állandó kapcsolgatást, hogy a bootstrap kondenzátora feltöltődjön, tehát nem tudja állandóan bekapcsolva tartani a kapcsolóelemét, vagy pedig NPN tranzisztor a kapcsolóelem, de azon meg túl nagy feszültség esik, 1A terhelésnél is 1V feletti, 3A-nél pedig már 1,5V feletti. Létezik olyan step-down konverter, ami pl. P csatornás mosfettel kapcsolgat, és így nem igényel bootstrap kondenzátort, és még esetleg be is lehet szerezni, és nemis kerül heroinárba? Vagy inkább álljak neki külső mosfettel és LM2574 vagy MC34063 használatával?
Hello!
Azt kiszámoltad, hogy ebben a feszültség tartományban biztos, hogy a kapcsolóüzem a jó hatásfokú megoldás? üdv! proli007
Üdv!
Egy időben én is gondolkodtam egy hasonló megoldáson, a lakókocsi aksiját akartam tölteni az autó aksijáról, de nem készült el, meg már lakókocsi sincs. Egy invertert kellene készíteni szerintem, mert sem a step up, sem a step down konverter nem jó, mert a szekunder oldali kimenőfeszültség beleesik a szabályozási tartományba. Tehát egy transzformátoros kapcsolóüzemű tápot kellene csinálni, hasonlóan pl. a pc tápokhoz, megfelelő teljesítményre méretezve. Gondolom.
Nem számoltam, de analóg szabályzóval se lennék érzésre jobb helyzetben. A tartomány végülis 11-12V között is jó, egy merevlemezt és egy routert kellene üzemeltetni akkuról, ha elmegy az áram. A router eleve belül úgy indít, hogy stabilizál magának 3,3V-ot, tehát annak kb. mindegy, mit kap tápnak, a merevlemez az, aminek nem mindegy, és úgy 11V-ig még működik. Mielőtt valaki kérdezné, nem akarok laptop merevlemezt használni, mert abból a nagyobb kapacitásúak drágák. Szóval erre a feladatra kellene nekem a stabilizátor, nem merem direktben ráereszteni az akku feszültségét a merevlemezre, hátha a 13,8V már sok lenne, meg ha az elmegy, akkor ott hirtelen nagy az esés is, míg ha eleve 12V-ra stabilizálva van, akkor ott nem lesz hirtelen nagy esés.
Találtam valami egészen érdekeset: LTC3780 Buck-Boost vezérlő és szinkronegyenirányító egyben, akár 97%-os hatásfokot is lehet vele érni. Mostmár csak azt kellene kitalálni, hol lehet beszerezni...
Bővebben: Link
Én csináltam már ilyet. 10-14V-ból kellett stabil 12V. Mivel a hatásfok nem számított így a 10-14 ot felnyomtam 16V-ra spet-up konverterrel a maradékot meg áteresztővel elfűtöttem. De tulajdonképpen lehetett volna az áteresztő helyett step-down konverter is, csak nem akartam bonyolítani.
A két konverter állandó üzeme már jelentősen rontja a hatásfokot, akkor már jobb vagyok a step-up+LDO kombinációval, főleg mivel így gyakorlatilag csak az LDO és a schottky lesz benn, ha megvan a hálózati feszültség (az esetek mondjuk 99,9%-a). Amikor nincs hálózati feszültség, arra jó a 70%-os hatásfok is, néhány perc után úgyis le lesz kapcsolva.
Igen, láttam, csak picit drága. Elektros listán valaki írta, hogy van neki egy-két darab elfekvőben, ha kitalálom, hogy fizetem ki neki és hogy jut el hozzám, akkor próbára megveszem tőle.
Üdv mindenkinek!
Építek egy áramkört aminek az áramfelvétele kb 2-3A (5V). A tápot szeretném megoldani egy LM2575(ADJ) ic vel. Ez alapból 1A es meghajtó tranyóval rendelkezik. Kérdésem, hogy a képen látható módon meg lehetne e növelni a kimenő részt? A tekercs 330uH lenne, 3A es kivitel. Előre is köszönöm.
Lehet, csak növeli a veszteséget. Inkább LM2576-ot vagy még jobb lenne LM2676-ot használni.
Üdv!
Sajnos csak ez van. Ha kicsit melegszik nem gond csak ne nyírja ki a belső 1A es tranyót. Külső tranyónak pl egy bd245 lenne.
BD245 eszméletlen lassú lenne.
Vagy vegyél nagyobb áramú LM ic-t vagy csinálj diszkrét cuccokból összeépített tápot.
Sziasztok!
Nekem igazából egy olyan DC-DC konverter kellene, ami 12V-ból 12-őt csinál... A csavar ott kezdődik, hogy mindezt galvanikus kapcsolat nélkül. Teljesítményileg a szekunder oldalon elég 2-300mA is. Néztem ilyet boltokban, neten találtam hasonlókat kb 1500~2000Ft-ért, csak annyi a hibájuk, hogy a kimenő feszkó nem 12V, hanem vmi más. Ja, a hatásfok nem lényeg, ha nem 90% akkor se fogok beleőrülni... Szal, vmilyen egyszerű galvanikus leválasztást keresek autóba.
Szia!
Szerintem ez jó lesz Neked. Széles bemenőfeszültség-tartomány mellett biztosítja a 12Voltot. Bővebben: Link. Ezen kívül még lehet találni különböző netes üzletekben is 12V-os konvertereket.
4000Ft??? Úristennn...
Házilag nem lehet kihozni vmi gagyit olcsóbban??
Nézz szét itt:Bővebben: Link A hobbi áramkörök és az inverterek között biztosan találsz megfelelőt.
Hiába nézem , nem látok olyat, hogy galvanikusan le tudjam választani a szekunder kört.
Aki okosabb nálam (szinte csak olyan van...) segíthetne
Hmmm, nagyon köszönöm, érdekesnek ígérkezik!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |