Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ezek szerint panelházakban nincs külön földelés behúzva a lakáselosztóba?
Többek között ezért veszélyes a mérőóránál megcserélt fázis-nulla. Minden rendszerben a fázist kell megszakítani, tekintet nélkül ara, hogy kismegszakítóról, vagy éppen villanykapcsolóról beszélünk. Hidegpadós helységekben mindkét ágat kötelező (illetve olyan esetben is, amikor nem tudod, hogy csatlakozáskor melyik lesz a fázis, például asztali elosztó).
El kell olvasni az illetékes villanyszerelőnek az MSZ 172 szabványt,vagy megbízható villanyszerelőt kell hívni az adott problémához.
Én meg értem ,hogy minden kiadás drága ,de az életünk megfízethettetlen.Üdv.
Attól függ milyent és hová. Bimetállos vagy távérzékelős?
A villanyóránál valószínű minden rendben, a biztosíték is a fázison van.
Egyenlőre elég nagy gubanc van az ajtó feletti biztosítékdoboznál, majd holnap megpróbálom kiméricskélni, melyik vezeték mi is valójában. Nem teljesen értem. Ha össze van kötve a 0 és föld és fordítva lenne bekötve betápnál a fázis-nulla akkor állandóan lenne a földelésen fázis. Ez nem áll fenn.
Javaslatom a próbalámpázás. Keress egy biztos 0 potenciált, és ahhoz képest lámpázd ki mi hová megy. Amennyiben biztosra vehető, hogy nincs műanyag csőszakasz, megteszi 0-nak egy vízvezetékcső is (radiátor, központi fűtés, de gáz NEM).
Szerintem fordulj villanyszerelőhöz. Fő a biztonság!
Na végre aki már elfelejti azt az átkozott fázisceruzát. A próbalámpa csak ott fog világítani ahol kell ellentétben a szemétláda fáziskeresővel ami egy hosszabb vezeték kapacitása miatt már világít. Nem véletlenül mértük ki 20 éve a jelzőkábelek ereit is "lámpázással" mert ez terhelés.......
Vigyázz mert most már az EPH miatt ezt is be kell kötni az érintésvédelem miatt. Tehát mindenki aki él és mozog össze kell kötni a nullával és a a védőfölddel. Ez igaz a gázra is.
Tudom, hogy össze van kötve, de én nem szívesen szikráztatok gázvezetéken keresztül A fázisceruzáról annyit, ho begyújtott a háromfázisú HETRA vasán. Azóta én is lámpázok, de azért talonban van a fázisceruza is.
A fázis ceruzát soha nem fogadta el vizsgáló eszköznek egyetlen szabvány sem. Elképesztő, hogy még ma is vannak villanyszerelők ( nem amatőrök ) akik ezt használják. Rá kell menni a Conrad honlapjára és nevetséges 10.000 Ft.-tól már kapható két pólusú feszkémlelő. Fesz. szintet jelez. forgásirányt, egyen és váltóáramot, sípol stb. Amíg ilyen olcsó és aránylag megbízható szerkezetet lehet vásárolni, addig tényleg szégyen még a zsebben tartott fázis ceruza is egy szerelőtől!
Ha más nincs, akkor egy natúr 230V 25W-os izzó foglaltaban.
Arra viszont nagyon ügyelni kell hogy az izzó el ne törjön!!
Jó, jó: De 11 nap múlva 2010-et írunk. Én már kidobtam a hagyományos mosógépet is, ami 30 évvel ezelőtt nagyon korszerű termék volt.
Az eph hálózatot csak a védőfölddel kötjük egybe, a nullavezetéket nem kötjük rá(szabvány).
A próbalámpával végzett vizsgálat jó,de ÉV-relés hálózatban a föld és a fázis között érdekes eredményt adhat(ÉV-relé csett le ha jó az értéke).
A legjobb 2db. 25-40W-os izzó sorbakötve ezzel két fázis között is lehet feszültséget kémlelni. A fényerő tájékoztat két fázis vagy fázis föld/nulla között nézed a feszt.
Kedves Norbert!
Az EPH vezetéket csak abban az esetben kötjük csak földeléshez,ha a kialakított érintésvédelmi mód védőföldelés. Ha az érintésvédelmi mód nullázás, akkor a főelosztónál, -ott ahol a PEN vezető is össze van kötve a potenciálrögzítő földeléssel, vagy adott esetben nullázással egyesített földelőhálózat került kialakításra- az EPH vezetőt is össze kell kötni ezzel a csomóponttal. Ennél a csomópontnál még természetesen PEN vezetőről beszélünk, hiszen ezen csomópont után válasszuk szét a fogyasztó felé menő hálózat vezetőit nulla és védő vezetőre.
Na ma méricskéltem.
Szétszedtem mindent az ajtó feletti kapcsolónál. Egy dupla vezeték jön be a lépcsőházból és egy egyeres. A duplának kell lennie a fázis - 0-ának és a másik a föld. A konyha fordítva volt bekötve föld és 0 felcserélve. Azt kimértem, hogy a föld és a nulla össze van kötve. Ezen a lámpás módszeren mit értetek? Ha a fázisra és földelésre kötöm akkor kisebb áram folyik mint a fázis és 0-án? Most néztem ampermérővel, ugyanannyi áram folyik ezredre.
Én két darab E14 (mignon) foglalatos 15 wattos ún hűtőszekrény izzót használok - zsugorcsöves megoldással.
Az, hoyg 2010-et írunk, nem azt jelenti, hogy sutba kell dobnunk a régi jól bevált (ezért bizonyított és üzembiztos) dolgainkat, és lecseréljük újra, ami egyszersmint bizonytalan és megbízhatatlan. Használjuk csak tovább a jól beváltakat egészséggel! Én a fontolva haladók táborába tartozom, azaz megnézem: megéri-e váltani. Ha igen, megteszem. Ha nem, akkor hagyjuk...
A nulla és a föld az azonos potenciálon van. A nevük és a funkciójuk más.
A NULLA vezetőn üzem alatt folyik a berendezések által felvett áram. Színjelzése: kék. A VÉDŐFÖLD - neve is mutatja - életvédelmi funkciókat lát el. Az I. ÉV. kategóriába tartozó készülékek burkolatát tartja nullpotenciálon. Amennyiben semmilyen meghibásodás nincs, nem folyik rajta áram (eltekintve a kapacitív szivárgóáramtól és az enyhe de normális átvezetéstől). Színjelzése zöld-sárga. Amennyiben testzárlat következik be, a védőföldön át nagy áram folyik, kiolvad a berendezésbe épített biztosító és/vagy leold a kismegszakító. Igyen, ez volt egészen a hatvanas évekig. Akkor az átlag fogyasztó 10 amperes főmérővel és 6 amperes szakaszolásal rendelkezett. Ma az áramfelvétel többszöröse, és a kívánt kis földelési ellenállást, mely a gyors biztosító kiolvadás feltétele , nem lehet biztosítani (kb. 0,6 ohmnak kellene lennie). Ezért elektronikus védelemhez folyamodunk: az érintésvédelmi reléhez, más néven fíreléhez. Működési elv: Egy tekercset helyezünk a NULLA és a három FÁZIS vezetőre. Egész addig, míg fel nem borul az egyensúly, nem keletkezik a tekercsben feszültség, mert a mágneses terek kiegyenlítik egymást. Amint ez felborul, leold a relé. Csak abban az esetben borul fel, ha a fázison befolyó és a nullán kifolyó áram összege nem egyenlő. Ez egyet jelent: valahol elfolyik az áram, azaz meghibásodás van. így működik az ÉV relé, és ha a védőföld meg a fázis közé kötöd a lámpát, akkor leold, mert az izzó árama hibaágra megy.
Szia Matyi!
Ezt ennél érthetőbben még Kádár Aba sem tudta volna leírni. Ui.: Ui.védőföldelés helyett védővezető a helyes megnevezés.
Töröm a fejem, de csak tippelni tudok. Ki is az a Kádár Aba? Olyan, mint Öveges Professzor?
A Kádár János és az Aba Botond törvényen kívüli közös gyermeke.
Korházi érintésvédelemből ötöst kaptam annó, ami ugye az "alap" érintésvédelmen túl különösen szigorított. Emellett az ÉV teszterrel ha mértünk, és valaki elbaltázta a mérést, akkor automatikusan a többi mérése egyes lett... Ezta védőföld-védővezető "sajtóhubát" nem tudták kinevelni belőlem, de ezekután megpróbálok még jobban odafigyelni rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |