Fórum témák
» Több friss téma |
Próbáld meg a ZPKing álta ajánlott progit (DVB viewer). Háta jó lesz.
A programnak kell tudni az MPEG4-et, nem a kütyünek. Ezt eddig is tudtuk. Viszont én úgy gondolom, hogy egy Magyarországon forgalmazott vevőkészüléknek (és annak szoftverének) képesnek kellene lenni jól működni minálunk. Vissza kell vinni az üzletbe!
Sajnálom, hogy ennyire elkeseredtél, de a (műszaki)élet már csak ilyen. Én sem hiszek a mások kárán tanulásban, így tele van a polcom haszontalan holmikkal, amiknek egy része azért később hasznosul.
Egy munkához rendeltem az Ostel-Invest - től egy DVB-T antennát ( amit linkeltem ) ha megjött kipróbálom a Tiedhez hasonlóan kiváló minőségű AverMedia Hybrid Tuner-emmel szobában, ahol a hozzá adott antennával semmilyen vétel nincs. Ha beválik és van kedved kísérletezni, egy teszt erejéig szívesen kölcsönadom. Üdv.
Idézet: „Persze ez engem nem vigasztal, mert a külhonból kukázott MPEG-2-es vevőm most a polcon porosodik” Idézet: „A programnak kell tudni az MPEG4-et, nem a kütyünek.” Mit nem értek? Akkor miért nem cseréled le a programot ?
Szavadon foglak !!!
![]()
Mert ami nekem van az egy "set top box", hardveres MPEG2 dekódolással. Van a dobozban egy szép csipp, aztán az csinál mindent. Az USB-s sztikkekben nincs dekóder. A PC görcsöli ki magából szoftveresen a képet, meg a hangot.
Ahhhh... tiszta.
![]()
Külsejében, méretében, kísérteties a hasonlóság a két antenna között.
De... belül... no... hát... belül... ott lesz a különbség !
Lehet, hogy rosszul látok, de nem hasonlít.....illetve annyiban, hogy ez is antenna, és pár paramétere hasonló...
Meggyőztél. :love12:
Az egyik fórumon írta erről az antennáról valaki, hogy erkélyre rakva, adóra fordítva működött. Lehet, hogy nálad magával a vételi hellyel, és nem biztos , hogy az antennával van a gond. ( Az USB-s szutyokra persze halál vár!
![]()
Szia!
Nekem egy Dongle H cumóm van amivel próbáltam. Nekem ezzel győrben kb 4,2 km légvonalban az adótól kevés takarással úgy hogy nem volt rálátás működött egy sima 1m-es koax kábelel Két ucával arréb légvonal 4,5km egy tömb ház takarása miatt semmi. Én ajánlok neked egy antennát Rossz vételi helyekre! Ez igaz drága de ez tud valamit. TE milyen messze vagy a toronytól? Google Föld-el le tudod mérni. ![]() Amúgy a DVBviwer proginak működnie kell.
Üdv!
Nem a térerő a probléma. Nem lát rá! csak azért kell külső antenna, hogy olyan helyre tudja tenni, hogy az antenna rálásson a szabadsághegyi adóra. Nem szükséges semilyen nagynyereségű antenna.
Szia!
Ha van térerő, akkor nem kell rálátás. Ha nincs térerő egy bizonyos helyen, akkor kell keresni egy olyan helyet, ahol látja az adótornyot, mert így tereptárgy nem csökkenti a jel erősségét. Az optikai rálátás nem feltétele a vételnek, félreértés ne essék.
Hát igen pont ez az!
Az optikai rálátás nem annyira feltétele hogy vegyen valamit. Amúgy egy jó antennával ha nincs rálátás akkor is működik. Egyik ismerős 70kmre kabhegytől nullan optikai rálátással nagy nyereségű antennával fogja minden dvb-t adót. Ez az antenna egy régi antenna tegük hozzá! amúgy ha nincs kép és van valamennyi térerő azt kiírja a szoftver. Neked mennyit ír ki térerőre. 90% alatt nem nagyon van már kép.
Nálam is bejött az MPEG2-es kísérleti adás, pedig a hetven km itt is meg van. Sajnos múlt időben, mert tömörítési rendszert váltottak.
Na látod. Ő csak kb. 20 km -re lakik, és ha nyugat felé nézne az ablaka, rá is látna. Tehát továbbre is mondom, nem a térerő a probléma, hanem az MPEG 4.
Nem tudom a vídeókártyájában hardveres, vagy szoftveres dekódoló van, de ha hardveres, akkor szerintem esélytelen, de ebben nem vagyok biztos.
Nem a videokártya dekódol, hanem a DVB-program, amit adtak a kütyühöz. Vagyis hát annak kellene dekódolnia. A videokártya a "készterméket" küldi a monitorra, vagy tévére.
Meg kellene próbálni egy másik tévéprogrammal (ajánlott az egyik fórumtárs egy ilyet), aztán ha azzal sem jó akkor vissza a feladónak.
Igen
Töltsd le a DVBviwer progit nem biztos de ha jól tudom ingyenes a program. Aztán írd le mit csinál. Másik milyen gépen akarod használni milyen oprendszerrel? Mert az sem mind egy. Ami írtam progit azzal próbálkozz. Aztán utána tudunk segíteni keress csatornát az antennát állítsd be hogy a torony felé nézzen. és figyeld milyen jelszintet lát a program. Az hogy MPEG 2 vagy MPEG 4 az független a kártyától mivel szofveres az egész...
Elektrorudinak kellene a program, de valami fennakadásról írt a letöltéssel kapcsolatban.
Idézet: „hogy erkélyre rakva, adóra fordítva működött.” Na ezek a nagy dolgok... ! A Bénacom-nál az eladó megesküdött, hogy ez egy körsugárzó !
25-26km-re lakom. Közben (tőlünk 3 km-re van egy lakótelep 10em. magas házakkal. Meg még persze fák is vannak...
Igen, ezeket az antennákat én is megtaláltam. A gond az, hogy ezek tetőantennák, és nincs módom ilyet felszerelni, a szobában meg furcsán nézne ki. A progit mégegyszer megpróbálom. Ha már ennyien mondjátok, hogy: jó. ![]()
Üdv!
Nem csak azért hogy vitatkozzak, de minden rádió összeköttetés feltétele az optikai rálátás, legalább is bizonyos frekvencia felett, ami kb. 30 MHz, és a frekvencia növekedésével egyre inkább fontos követelmény. Ez független az átvitt információtól, csak a terjedési viszonyoktól függ. Bármely antenna helyes működéséhez a szabad térben kell(ene) elhelyezni, amennyire csak lehetséges. Ezen nem változtat az antenna "jósága", "tudása" (ezek a szavak az inteligens molekula kategória), de még az antenna nyereség sem. Bármilyen jóságú, nyereségű antennát a pincében használva, a kalapod mellé tűzheted. Az átviteli út csillapítását jelentősen befolyásolják az átviteli útba "belógó" tereptárgyak, ha eléggé messze van az antennáktól, akkor csillapításnövekedéssel vehetjük figylembe, (csökken a vételi helyen a térerő), azonban ha túl közel van, kb 1 km -en bellül, akkor már árnyékol, ami a vételt lehetetlenné teszi, különösen állandóhelyű összeköttetés esetén. Az ellátottságmérés esetén, a térerősséget az ITU ajánlásainak megfelelően 10 m magasságban mérjük, telán nem véletlenül. A szoftveres részhez meg különösebben nem értek, nyiván kétféle megoldás létezik, hardveres (set top boxban) és szoftveres. Az usb -s DVB-T vevőben nagyvalószínűséggel nem hardveres van, A PCMCIA kártyában nem tudom, elvileg lehet mindkettő. A matricával ellátott TV-k ben, nem tudom mi van, de az biztos jó, (csak drága).
Szia!
Valamiféle fogalomzavar van itt. Az optikai rálátás, tehát hogy tereptárgy ne takarja az adót a vevőtől nem feltétele a biztonságos átvitelnek. Gondolj csak a mobiltelefonra. Már-már a mikrohullámú tartományban működik, és mégis lakáson belül-kívül egyaránt használható, ha nincs a falaknak, stb. nagy csillapítása. A mikrohullámú, gigahertzes hullámoknak az áthatolóképessége viszont már igen kicsi, úgyhogy ott nagyon fontos a rálátás megléte.(pl. műholdas tévévétel). Az UHF-sáv még nem annyira érzékeny a környezeti akadályokra, de valóban, egy közeli nagy csillapítású tárgy nagyon árnyékolhat.
Mit gondolsz a mobil telefon hálózatokban miért van annyi bázisállomás, átjátszó állomás? Egy - egy mobiltelefon hálózatban kb. 3 - 4 000 ! van magyarországon.
Telepítettem eleget, hogy ki lehessen elégíteni a "kedves ügyfél" igényét, aki a fürdőkádból is akart telefonálni, mert nem volt elég hogy a szobából tud, de sorolhathék legalább 100 ezer esetet a zavarvizsgálati praxisomból. Használtam besugárzás tervező programmokat is, de én még a térkép - vonalzó - papír - ceruza módszert is ismerem. Úgy hogy a fogalomzavar nem nálam van, és tudomásul kellene venni, hogy a rádióhullámok (úgyismint az elektromágneses hullámok egyenes vonalban terjednek, bizonyos frekvenciafüggő tulajdonságokkal, amik meghatározzák a felhasználás módját), az de egy besugárzás tervezés menetét leírni ilyen egyszerűen nem lehet. Ráadásul az egész statisztikai módszereken alapul, és az idő és helyek meghatározott százalékára vonatkozik, de azért elég jól meg lehet határozni a vételi helyen a térerősséget 10 m magasságban. Persze lehet képet látni, telefonálni, rádiót hallagatni mindenféle egzotikus szobaantennával is, aminek az a váge az esetek többségében, hogy ne mozogj a szobában mert nem tudok TV -zni, rádiót hallgatni, telefonáláskor kell keresni a szobában a megfelelő helyet. Reflexiós környezetben nagyon nehéz, vagy igazán nem is lehet megmondani előre a várható eredményt. A beltéri ellátottság, meg általában úgy oldható meg, (ha nagyon szükséges, hogy külön adót kell telepíteni. Igy van ez pl. a reptéren, metróban, nagy áruházakban). A műholdas vételnél az a gáz, hogy a nagy távolság miatt igen kicsi a földfelszíni teljesítmány sűrűség, (térerő) amiben már semmi tartalék nincs további csillapítások leküzdésére. A digitális rendszereknél a reflexió és a jitter jelentős demodulálási nehézségeket okozhat, míg az analóg jelátvitelnél többnyire (nem mindíg) figyelembe vehető csillapításnövekedéssel.
Amit írtam hogy 70kmre havernál a tetőre felszerelt régi de jó minőségű antennával a kabhegyi adóra forditva tökéletesen működnek a digitális csatornák.
Tehát nekem az alap volt hogy nem úgy értettem hogy a pincébe rakom az antennát. Az igaz hogy az optikai rálátást mint fogalmat sokféle képpen lehet érteni. Én mos úgy értettem hogy a tetőről az antenna mellől nem látom az adó tornyot viszont az adás tökéletesen jön. Hozzá kell hogy tegyem hogy amin néztük az egy Mpeg 4 tuneres 102cm full hd lcd tv. és még a hd adások is jönnek... Szóval Elektrorudi amit vettél antennát fordítsd a torony fele aztán izzítsd a DVBviwert aztán SCAN! Aztán ha kiir valamit oszd meg velünk és megpróbálunk segíteni ![]() Üdv PeTi
Igazad van, nagyon jó szeműnek kell lenni ahhoz, hogy 70 km -re ellássál. Még jó távcsővel is nehéz.
De térképen kijelölve az átviteli utat meghatározható, a várható térerősség, pláne a manapság használatos digitális térképadatbázissal. Még a lakótelepek is rajta vannak, mikrós összeköttetések tervezésénél elengedhetetlen. (15, 23, 32 GHz) bár ott azért nincsenek ekkora távolságok.
Nálam is 70km volt a távolság a kísérleti adásoknál, és ment a dolog. Persze egy erősítős tetőantennával! Ha csak lehet tetőantennát kell alkalmazni. Ott már van időjárási tartalék mondjuk esőfüggönyre, vagy sűrű hóesés esetére.
Én is várom Elektrorudi tapasztalatait!
Hát igen reméljük hogy a kollégának sikerül majd a művelet.
Még annyit az érdekesség kedvéért hogy én győrbe is próbálkoztam a dvb-t vel. És az érdekes az hogy egy 4dik emeleti panel lákásból ablak mellől kb négy kmre lévő toronyról egy szál (1mes) koax kábellel tudtam fogni. Viszont kettő utcával arrébb (4,3km légvonalba) 2emeleti lakásból igaz itt már volt egy 6emeletes tömb úgy 30 méterre az ablaktól ami nagyon takart ott már nem volt kép. Pucuka hogy működik az az átviteli út meghatározás? Van hozzá valami szofware? mert érdekelne a dolog. ha igen írd meg a szofvare nevét. Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |