Fórum témák
» Több friss téma |
Van ott is próbáltam analog+rgb+LCD vagy analóg+automata ezek közül lehet választani.
Sziasztok!
Kaptam egy laptopot Amilo L1310G ami nem működik. A jelenség bekapcsolom és a ventillátor felpörög teljes fordulaton,és csak a power led ég.Nem indítja el a merevlemezt,sem a CD-t. Kikacsolni csak a töltő lehúzásával tudom.Kielző saját és külső monitoron is sötét. Szétbontottam,csak az alaplap és a proci,egy másik memória modul és semmi változás.A Chipset és a proci is melegszi.Ha kivettem a procit is ugyan ezt csinálta. Találtam az alaplapon egy rossz biztosítékot és két megégett alkatrészt(mellékelek képeket).Az előző tulaj volt vele szervízben és ott azt mondták VGA hiba alaplap csere.Érdemes e foglalkozni a javítással vagy tényleg csere?A második képen a rossz biztosíték.
Hátha ez segít amegégett alkatrész leírása.Bővebben: Link
Sziasztok!
Van nálam egy ASUS F5N laptop. Egyik pillanatról a másikra megállt. Most azt csinálja hogy a bekapcsoló gomb megnyomása után, megmozdítja a DVD fejét és néha bekapcsolja a proc hűtő ventillátort. A proci foglalatot (AMD) ha kinyitom és bezárom (elfordítós csavarhúzós) akkor néha elindul és megy egy darabig. Mozgatásra nyomkodásra semmi nem történik. Láttatok már kontakt hibás procit vagy inkább proci foglalatot? Egyáltalán lehet ezzel valamit kezdeni? Egy BGA-t még csak megmelegít az ember, de egy ilyen műanyag cuccot azért elég necces melengetni.. köszi! R.
Vannak cégek akik ebben utaznak, (újragolyózás/BGA csere). Az alaplap cserét általában ilyenhez nem értő cégek szokták mondani elrettentésképpen. Ha nem túl régi a lapos, akkor a javítás még kifizetődő szokott lenni.
Üdv.
Van nálam egy Compaq nx5000-es laptop. Annyi a baja, hogy időnként nem kapcsol be, csak felpörög a ventillátor és a HDD körülbelül 1 másodpercre, majd rögtön lekapcsol a gép. Se képernyő, semmi. Érdekesség, hogy ha néha bekapcsol akkor rendben működik a gép, de az akkumulátort csak ~20%-ig tölti, tovább nem. Ha használom a gépet és kikapcsolom, akkor utána rögtön nem lehet visszakapcsolni, csak bizonyos idő múlva, többszöri próbálkozás után. A jelenség ugyanaz bedugott, vagy kihúzott táppal is. A táp rendben működik, ezt ellenőriztem. Ha kiveszem az akkut és rádugom a tápot, ugyanaz a hiba jelentkezik. A laptop táp IC-je lenne hibás? Csak furcsa, hogy egyszer bekapcsol, egyszer nem... ![]()
Húúú... ismerős a hiba.
Egyik ismerős Asus laptopja is majdnem ugyanezt csinálja: - az aksit rendesen kezeli, - de nagyon gyakran van olyan, hogy csak többszöri próbálkozásra kapcsol be a gép, - és hogyha leállítja a gépet, akkor utánna rögtön nem is tudja elindítani. Itt még néha van olyan is, hogy igaz elindul a gép, de a képernyő fekete marad, mintha valamiért nem kapcsolta volna be. Ilyenkor jön a kikapcs, majd a próbálkozás, hogy vajon mikor sikerül újra elindítani a gépet. ![]() Gondoltam már arra, hogy valami túlmelegszik benne, ezért nem tudja kikapcsolás után rögtön bekapcsolni, hanem várni kell. De ez még mindig nem magyarázat arra, hogy több órás kikapcsolás után miért nem indul el rögtön.
Szia! Az esetek nagy részében BGA forrasztási hiba! Ez javítható melegítéssel nem kell kicserélni kiszedni de hozzáértő ember kell megfelelő hőpákával! Sok helyen nem is cserélik ki a BGA-t szerintem csak egy "reflow"-ot kap! Az ár persze marad csillagászati!
Szia!
És egy ilyen forrasztási hiba hogy okozza azt, hogy hibátlanul megy a gép, de ha kikapcsolom, akkor pár percem (órán) belül nem tudom újra elindítani? És a másik kérdés: melyik BGA tokozású alkatrész hibája okoz ilyet? (Csak hogy tudjam, melyiknek álljak neki hőlégfúvóval és nagykalapáccsal. :yes: )
Dec. 18.-án már valakinek volt ilyen gondja. Az akkori hozzászólások közt még videó is van róla. No meg több javítási ötlettel.
![]()
reflow..jogos...elsőnek ez kell..csak a hőmérséklet nem mind1..ja..és a vissza hűtés..
Ha végleg meghal a gép, akkor lehet megpróbálom.
Remélem, nem túl sok bga tokozású ic van rajta. ![]()
Szia!
Ha lehet, akkor kicsit kevesebb pontot használj. ![]() Köszi!
Általában igen a BGA alatt lévő forrasztás eltörik és kontakt hiba lesz nyomkodásra lehűlésre terhelésre változhat az állapot van,hogy el sem indul stb.. Legtöbb esetben a chipset BGA a ludas jobban mondva a forrasztás alatta mert maga a chip nem igen szokott rossz lenni! Hőlégfúvóval nem érdemes nekiállni mert lefújod az alkatrészeket róla mielőtt maga a BGA forrasztás egyáltalán megolvadna! Ha nem sajnálod és magad akarod mindenképp javítani maszkold le a z alaplapot elöl hátul és csak a chipnék vágd ki óvatosan szikével és ne hőlégfúvóval hanem egy 150W-os halogén (milyet tesznek kültérre) azzal melegítsd kb 20 percet kicsit büdös meg füstös lesz de ez nem fújja le de az alaplapot megérinteni vagy csak az asztalt megmoccantani nem szabad mert akkor vége
![]() ![]()
Köszi a leírást!
És igen tudom, hogy ezzel kinyírhatom az ic-t is. És chipset ic-t nem is lehet minden sarkon kapni... szóval csak óvatosan. Gondolat: Ha egy melegítő lapot tennék az alaplap hibás része alá, amit 100-150°C-ig fűtenék fel, ezzel az ic környékét is átmelegíteném kicsit. Az ic-t meg ezután felülről melegíteném lámpával/infrával/hőlégfúvóval. Így ki tudnám küszöbölni, hogy az ic-nél több, mint 200°C-os legyen az alaplap, tőle pár centire meg sokkal kevesebb. Vélemény?
A BGA-t ki sem tudnád cserélni még ha kapnál is mert fel kell golyózni! A hőmérséklet a hőtani tehetetlenségtől és a melegítés teljesítményétől függ! Alul nem tud a lap amúgy sem érintkezni az alaplappal mert ott azért vannak még kondik ellenállások stb.. próba szerencse én csak saját tapasztalataimat osztottam meg lehet más út is. Reflow kemence is megoldás de akkor kell kiszedni alkatrészeket is mert nem minden bírja a Reflow kemencét. Sima halogén elég csak ne fémen melegítsd hanem valami asztalon mi fa bútorlap stb.. mert a fém elvonja a hőt! ilyen körülmények között nagyon nehéz kordában tartani a hőmérsékeltet!
"mert fel kell golyózni"
Nem tudom, amit én vettem bga tokos ic-t, az már fel volt golyózva. Az egyik cégnél is láttam már többfajta ilyen tokos ic-t, de azok is már fel voltak golyózva, habár lehet, hogy ők már úgy rendelték a boltból / a gyártótól. "BGA-t ki sem tudnád cserélni" Egy ilyenen már túlvagyunk. Pár hónapja működik, eddig úgy néz ki, hogy hibátlanul. Majd az idő eldönti. Ezt a melegítőlapot úgy gondoltam, hogy: - alul a melegítőlap - majd jönnek a távtartók <- közvetítőközegnek ott a levegő - erre jönne rá az alaplap - és felülről még valamivel melegíteni. Eddig így próbáltuk, de elég sokat kellett előtte tesztelni, és elsőre nem is lett teljesen jó. Reflow kemence sem túl szerencsés, nagyon el kell találni a hőprofilt. Mert ha nem, akkor: - vagy nem olvad meg mindenhol az ón, és feleslegesen csinálta az ember - vagy ha túl sokáig van bent, akkor meg lehet, hogy a többi alkatrész nem díjjazza a dolgot.>
Sziasztok!
Van egy HP nx 6125ös notebookom. A gyári tápegységének kábele az első kijavítása után ismét megszakadt, de ez esetben a csatlakozónál közvetlenül. ![]() Köszönettel: Balázs ![]()
Sziasztok!
Adott egy Acer Aspire 3613. Első probléma az volt, hogy nem mindig töltött (táp csatlakozót mozgatni kellett) Gondolt egyet, és azóta abszolut nem tölt. A gépből kivettem mindent (monitor, vinyó, stb), csak az alaplap, proci és a memória maradt. Az adapter (19V/3.42A) feszültsége, ha rádugom a notebookra leesik 3-4 voltra. Kipróbáltam egy 6,2 Ohm-s ellenállással azzal folyt is 3 amper. Szerintem a táp jó lehet. Viszont ha egy 17 voltos tápot kötök rá (ilyet találtam itthon) annak a feszültsége nem esik le, de azzal sem tölt. Ezzel a táppal elindul, csak ki is kapcsol az aksi miatt. A gyárival természetesen el sem indul. Lehet az alaplappal valamit kezdeni? Esetleg ha van valakinek kapcsolási rajza a töltő részéről, azt megköszönném Köszönöm: karh Az aksi idáig működött, amíg le nem merült. Gondolom nem az lehet a baj.
sziasztok..
karth...az elektrotanya.hu..ott keress rajzot!! ![]() ja és a gép hátulján van milyen fesz..meg erósségü töltö kell..hozzá..adattábla..
miért nem akkor nyultál bele mikor mozgatni kellett..megvártad míg totál behalt..
Valószínű valami zárlat keletkezett mert elhalt bent valami félvezető nem szeretik ezek a cuccok ha kitört tápcsatit mozgatva adunk táp impulzusokat! Ha szerencséd van összeolvadt a táp csati és az zárlatos! Ha biztosíték nem szállt el akkor talán nincs nagy baj lehet bent esetleg még egy zener mi a túláramtól véd párhuzamosan a tápcsatival vagy egy tantál kondi de az a biztosíték után lenne ha az lenne a védő
![]()
hi..patex..
szted..ha a power gombnál nincs fesz akkor mi a gáz? se töltöröl se akksirol
Szia! Töltött az akku vagy le van merülve?
Akkor végig kell nézni a főáramkört hol akad el! De lehet BGA hiba is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |