Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók

Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 17
(#) szkrep válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Valóban életre kelt, viszont most van egy másik problémám. A H-híd amit használok, 5V tápra van méretezve de 12V-t kellene kapnia. A bázisok előtti ellenállásokat meg kéne növelni, de sajnos nem tudom hogy kell kiszámolni. Próbáltam 10k trimmer potmétert tenni egyik helyére, de ezzel annyit értem el h viccesen elfüstölt az egész... Ha nem túl nagy nyűg egy hozzáértő számára, kiszámolná nekem valaki, hogy mekkora ellenállás kell a bázis elé, ha az adatlap szerint a max bázis-emitter feszültség 5V?
Köszönöm!!
(#) _JANI_ válasza szkrep hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szerintem a kapcsolás gond nélkül működött volna 12V-ról is...
De javaslom olvass bele a
Idézet:
H-híd hiba
fórumtémába.
... hátha hamarabb kapsz választ a kérdésedre.
(#) ZPKing hozzászólása Jún 19, 2009 /

Sziasztok!
Megépítettem a mellékelt kapcsolást: Audio opto csatoló
Működik a kapcsolás abban az esetben ha kézzel fogom bementi oldalon a 680nF es kondi ic felöli lábát.
ha elengedem elhalkul az átvitt zene és csak halkan pattog.
Nincs valakink ötlet miért?
Köszi
(#) zsotya válasza szkrep hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Vlaki tud nekem mondani olyan opto típust ami nek a bemenetére 12v ot köthetek?
Ha ilyen a világon nincs, hogyan tudom megoldani hogyha 12v ot kell érzékelnem mindenképpen?
Az még külön boldogság lenne ha a tokban 4,6, vagy akár 8 db opto is belenne integrálva.

Köszönöm.
(#) mex válasza zsotya hozzászólására (») Aug 27, 2009 / 1

Egy soros ellenállás nem a világ az opto leddel sorbakötve. Az opto áramát az adatlapjában megtalálod, és ez alapján könnyűszerrel méretezheted az előtétellenállást a 12V-ra.
(#) zsotya válasza mex hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Koszonom a segitsegedet!
Arra gondolsz hogy:
r=u/i
Nekem http://www.datasheetarchive.com/pdf-datasheets/Datasheets-25/DSA-481389.pdf is megtalalhato PC847 es 4 csatornas optom van.
Ha jol ertem a current transfer rato kell nekem ami 5mA ami 0,005A
Es a celom az az hogy 5v legyen az eredmeny
Tehat r=5v/0,005A amibol kovetkezik hogy 1000 ohm (1k ohm)os ellenallast kell a 12v es az opto bemenete kozze tennem?
(#) gg630504 válasza zsotya hozzászólására (») Aug 28, 2009 / 1

A LED-en max 50 mA mehet át, de 20 mA az ajánlott. Lásd Fig. 4.
R = (12-1,2)/0,02 ohm= 540 ohm, vagy nagyobb szabvány érték.

1,2 ( V ) = Forward voltage, V.F, ha I.F = 20 mA, TYP.
(#) zsotya válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

R = (12-1,2)/0,02 Ω= 540 Ω

Ebben a kepletben a 1,2 amit a led vesz fel?
de mi az a 0,2 ohm? vagy az csak eliras lenne?

Este ki is fogom tudni probalni a kapcsolast.

Koszonom!
(#) mex válasza zsotya hozzászólására (») Aug 28, 2009 / 1

Elirta, a 0.02 nem ohm, hanem miliamper. Egyébként stimmel.
Ez az egész csak az opto ledjének táplálását biztositja, az opto tranzisztorát máshonnan kell megtáplálnod természetesen, a galvanikus elválasztás miatt is, (különben nem lenne értelme az opto-nak).
(#) _JANI_ válasza ZPKing hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Szia! Talán segít egy kicsit, ha a 3-as bemeneti lábat egy-egy 10Mohm-os ellenállással Ucc1- (7-es láb) -re "felhúzod". Vagy esetleg ez a "kiegészítés"... ( A 470K-s trimmer potenciométer csúszkája a GND1 re álljon s finoman állítsd addig amíg tiszta jelet nem kapsz. A megadott értékek változhatnak! ) Remélem sikerül elhárítani a problémát.
(#) _JANI_ válasza zsotya hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Idézet:
„R = (12-1,2)/0,02 Ω= 540 Ω”

Helyesen: R = (12V UT.-1,2V Led nyitófeszultsége.)/0,02A Led nyitóárama. = 540 Ω
(#) bence192 hozzászólása Aug 31, 2009 /

Sziasztok!
lenne egy érdekesnek mondható nem túl szokványos kérdésem kérésem.
optocsatolós AUDIO leválasztó áramkört keresek vagy fejlesztenék ki
kérdések a következők,
-optocsatoló alkalmazható ilyen célra?
-létezik ilyen kapcsolás?

ha valaki tud segíteni azt megközsönném!
szerintem nem lehet túl bonyolult..
(#) Medve válasza bence192 hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Hello, hogyne, lehet optocsatolót analóg módon használni, csak kissé trükkösen kell meghajtani, és "magas" linearitású optót kell használni.
Bővebben: Link
(#) lapose válasza bence192 hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Szia!

Ide raktam egyet-kettőt! Bővebben: Link

Itt is van egy: Bővebben: Link
(#) cedasy hozzászólása Nov 9, 2009 /

Sziasztok,

Nekem úgy kéne bekötnöm egy opto kaput, hogy azt kapcsoló helyett szeretném használni.
Ha eltakarom az átlátást akkor zárjon rövidre két érintkezőt.
Tudtok kapcsolási rajzot? egyszerű kellne...

Köszi
(#) _JANI_ válasza cedasy hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Apalvetően a villás fénysorompónak is EZ a működési elve...
Egészítsd ki egy relével! S a relé kontakt pontjaival vezérelheted a kis készüléket.
Persze! A fordított üzemet figyelembe véve!
(#) z-style hozzászólása Nov 11, 2009 /

Üdv!

Nem nagyon értek az optocsatolókhoz, a segítségetekre van szükségem. Egy analóg gitáreffektet építek, amit már nem gyártanak, és van benne egy HTV P873-13 típusú CdS optocsatoló, amit gyakorlatilag ma már lehetetlen beszerezni. Az adatlapját csatoltam, vagy itt is megtalálható: http://en.dzsc.com/pdf_down.asp?id=1202413. Az a kérdésem, hogy a ma kapható alkatrészek közül mivel lehet helyettesíteni?

Köszi

P873-13.pdf

(#) Akiss hozzászólása Jan 2, 2010 /

Sziasztok! A következő volna a kérdésem.

Ha egy fototranzisztoros optocsatoló tranzisztorát (melynek van bázis kivezetése is) bekötöm földeltemitteres kapcsolásban, természetesen a bemeneti levállasztó kondenzátort lehagyom hisz ha ugyvesszük akkor ezt a szerepet (már mint a leválasztást) a led megoldja, a ledet 230V-ra kötném persze a megfelelő előtét ellenállással. Szerintetek ez igy működőképes?

Igazából 0-->230 V-t szeretnék mérni vele. Ha valakinek van ebbe tapasztalata vagymás kapcsolási rajza, vagy jó tanácsa szivesen fogadom.

A leválasztás szerepét először transzformátorral gondoltam megoldani, de a legkissebb trafó is túlnagy számomra, ezért gondoltam erre a megoldásra.
(#) proli007 válasza Akiss hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hello!
- Ez a kondis dolog nem igazán érthető. Lerajzolhattad volna legalább, hogy mit akarsz készíteni.. És a mérési pontosság sem mellékes, amit meg szeretnél valósítani.
- Az optocsatoló nem igazán arra való, amire Te használni szeretnéd. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy tranzisztor, csak a bázisáramát a Led fényereje adja- Van köze a Led-en folyó áramnak a tranyó kollektoráramához, csak hogy ez közel sem lineáris. És az átviteli függvénye elég nagy szórást mutat és hőfokfüggése is jelentős.
- Szóval az optocsatolók, leginkább digitális jelet átvitelére alkalmasak. Természetesen úgy is át lehet vinni analóg jelet, csak éppen plusz elektronika kell hozzá.
- Létezik analóg optocsatoló is. De itt az a trükk, hogy a led két tranyót világít meg egyszerre. A bemeneti tranyóval visszamérik az áramot, és addig szabályozzák a Led áramát, míg a tranyón a megfelelő nagyságú áram nem folyik. Így kiküszöbölik a nemlineáris karakterisztikát. (Azt feltételezve, hogy a kimenetoldali tranyó ugyan olyan paraméterekkel rendelkezik, mint a bemeneti.) Típusa, ha jól emlékszem TIL300
- Viszont itt a bemeneti oldalon kell tápfeszültség, és plusz elektronika... Tehát nem lesz kisebb mint egy trafó.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Akiss hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hello!
Most vettem észre ezt a topikot..
Valaha én is készítettem ilyen " optocsatolót". Egy sima piros led-et és egy CDS ellenállást szembe bedugtam egy fekete gumicsőbe. "Potinak" használtam, de kissé torzított. Működött, de persze nem volt "dupla" mint a fennemlített példában.
üdv! proli007
(#) Akiss válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szóval a mellékelt kapcsolásra gondoltam, elhagyni a bementi kondint szánnám. És mint irtam az optocsatoló ledjével vezérelném a tranzisztort. De ha az optocsatolók nem lineárisak akkor az ötlet elvetélt. A TIL300-t már néztem én is, de akkor már tényleg mind1 ha trafót használok.

amp.JPG

(#) gabi20 válasza Akiss hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hello! Szerintem ezt az optocsatolós megoldást felejtsd el! Az optocsatolóval nullákat és egyeseket lehet átvinni.Feszültségmérőhöz használj 7106-os, vagy 7107-es iC-t.
(#) kadarist válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia!

Szerintem tévedsz, mert optocsatolókkal analóg feszültségváltozások is átvihetők. Gondolj csak a kapcsolóüzemű tápegységek optós szabályozására.
(#) Akiss válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

A 7106 tul sok bemenetet foglalna le. Nekem az a lényeg hogy galvanikusan leválasszam a mérendő feszt. ami max 300V. És ez a leválasztás kissebb legyen mint a kereskedelemben kapható kis hálózati trafók melynek mérete : 32x27x15mm. Ezért gondoltam valamilyen optocsatolós megoldásra.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jan 9, 2010 /

Általában egy optó-csatornára 4 láb jut:
2 a bemeneti led, és kettő a kimeneti tranzisztor.
Létezik olyan, hogy a bemeneti földeket közösítik ill a kimeneti földeket közösítik, ezáltal egy csatornára jut 2db láb? Mint az ellenállás hálóknál.
Helykihasználás végett jól jönne egy ilyen tipus most.
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Hello!
Én még nem láttam ilyen típust, de gyanítom azért, mer korlátozná a használhatóságot. Viszont léteznek felület szerelt típusok, aminek mérete már elég csekély.
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Hehe, ez is megfordult a fejemben, csak hát... cserélhetőre kéne csinálni.
(#) _JANI_ válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Használhatnál pl: TLP521-4, vagy PC847-et.
Ezek négy optocsatoló párt tartalmaznak egy tokban, s DIL16 tokosak.
(#) Sir-Nyeteg válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Most is ilyeneket használok.
Pont ez a baj, hogy 1 csatornához 4 láb tartozik, nem fér rá egy normál méretű nyákra a teljes lpt port optózása. Jön az lpt port a maga 5cm-s szélességével, és erre kell rábiggyesztenem egy 25cm széles nyákot a maga 4cm szélességével
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Hello!
Még is találtam, itt de hogy hol kapsz?...
üdv! proli007
Következő: »»   4 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem