Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 97
(#) ferzoo válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Talán But12A,But18A,kapcsoló tr.jobb lenne.P=100W,I=8Amp.
c-e/fesz.g 400V,300ft.alkatrész boltban.
(#) ferzoo válasza B.I hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Egy tranzisztoros szutyoktól mit vársz?
Vannak olcsó egyszerű bevált kapcsolások Ne555 Ic.vel 2db.tranzisztorral,de más típussal is,a fórumon.
(#) Mallar hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Akarok építeni egy ZVS meghajtású szörnyeteget, viszont a hozzá való tranyók még nem jöttek meg, így gondoltam kipróbálom a két frissen beszerzett sorkimenőm. HR6456...
három és fél centi körüli ívet húzott egy sima egytranzisztoros meghajtással. Az előző HR6113-as sorkimenőm szűk egy centit produkált így ez meglepetést okozott Ma még kipróbálom azt is, hogy milyen, ha a sorkimenőre én tekerem a primert. Gondolom így biztonságosabb átütés szempontjából. Viszont kitaláltam egy trükköt és utánnajártam. Létezik az a megoldás a feszültségnövelésre, hogy két sorkimenő vasmagját egymás mellé tesszük és mindkettőre tekerjük ugyanazt a primert és visszacsatolót. Így mind2őben indukálja a naftát és a kimeneteket sorbakötve biztos valami brutálisat kapunk. Ezzel kapcoslatban sajnos még nincs tapasztalatom, de ha alakinek van tapasztalata vagy tanácsa, azt szívesen várom
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Többször is volt már erről szó.
Bővebben: Link
Keresőt használni kéne.. bár most nézem, hogy ráadásul ezt pont neked írtam!
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Idézet:
„mindkettőre tekerjük ugyanazt a primert”
,igen,csak hogy ez Igy nem fog müködni,ugyanis Igy párhuzamos kapcsolást kapsz,
Idézet:
„mind2őben indukálja a naftát és a kimeneteket sorbakötve biztos valami brutálisat kapunk”
a két kimenetet meg legfeljebb párhuzamosan kötheted majd be.De megoldható úgy,hogy mindkettőre külön-külön tekersz fel primereket,csak azzal a külömbséggel,hogy az egyik tekercs alsó végét,a másik felsőjével kötöd össze,a maradék két huzalt ugyanIgy,csak forditva,és Igy a két nagyfesz kivezetésen 2xes feszt kapsz A visszacsatolótekercset ugyan csak ezzel a módszerrel oldod meg.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Idézet:
„igen,csak hogy ez Igy nem fog müködni,ugyanis Igy párhuzamos kapcsolást kapsz,”

A primer oldal párhuzamos is kell, hogy legyen.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Nem! Félreértesz,elmagyarázom mégegyszer; tegyük fel hogy van két különálló sorvégtrafónk,két különálló primer tekercsel,cask példának legyen a1-a2 végpontal az egyik tekercs,és b1-b2 a másik tekercs,namost Mallar esetében egy primerrel a két vasmagon azt kapjuk,mintha én most ezt a két tekercset összekötném a1-et b1-el,és a2-őt b2-vel,ez esetben az a1 és b1 egy ugyanazon potenciálban lesznek,ezért a szekunder oldalon a két nagyfesz kábel is egy potenciálban lesz,Igy nem lesz semmiféle szikra a két kábel közöt ,mert a két szekunder párhuzamosan üzemel,ezért soros kötésbe kell őket helyeznünk,de mivel a szekundernél a nagyfesz kábelt nem köthetjük amásik trafó szekunderének az alsó végpontjára,kénytelenek leszünk két egymástól független primert készIteni,hogy ott cserélhessük fel a végpontokat,Igy a1 kerul b2-höz,és a2 b1-hez.A primerek ez esetben is párhuzamosak lesznek,csak éppen a vasmagok pólusai cserélődnek fel.

(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Idézet:
„A primer oldal párhuzamos is kell, hogy legyen.”

Idézet:
„Nem!...”

Idézet:
„A primerek ez esetben is párhuzamosak lesznek”

Kavarod a dolgokat kicsit. Az, hogy a szekunder oldal hogy van bekötve, az most teljesen mindegy, lehet sorba, vagy párhuzamosan. Ha két külön primer van, az megint teljesen mindegy. Akkor lenne értelme a külön primernek, ha a két meghajtás is teljesen jól el lenne galvanikusan választva egymástól. Máskülönben majdnem ekvivalens a kettő.
De soros kötés helyett az ellenütemet kellene erőltetni (már ahol olyan a sorkimenő is).
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Bocs,de ismét nem egyről beszélünk
Idézet:
„a szekunder oldal hogy van bekötve, az most teljesen mindegy”
már most hogy lenne mindegy,én úgy tudtam a két sorkimenővel az a cél,hogy a végfeszültség kétszeresét kapjuk,és,hogy ezt elérjük,akármelyik odalról is közelItjük meg a dolgot,magátólérthetődő,hogy a két trafó szekundere sorosan kell,hogy álljanak,párhuzamosan legfeljebb az áramerőséget fogjuk növelni,
Idézet:
„ha a két meghajtás is teljesen jól el lenne galvanikusan választva egymástól”
mikor volt itt szó,két meghajtóról?
(#) zolee1209 válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia! Most hozzáteszem, nem vagyok nagyon jártas a nagyfrekvenciák világában, de talán nem tér el sokmindenben az 50Hz-től, ami a feszültséget és áramot illeti. Vegyünk két hálózati trafót, legyen például két darab 230V/20V-os, szekunder tud I áramot. Ha a te leírásod szerint a primereket sorba kötjük, illetve a szekundereket is, akkor semmi változás nem történik. Ugyanis így primerenként 115V esik, de az áttétel változatlan, így a szekunderen csak 10V lesz, amit sorba kötsz majd, vagyis ismét 20V-od lesz. Ha a primereket párhuzamosan kötöd, a szekundereken 20V feszültség lesz. Ha ezeket sorba kötöd, akkor 40V-od lesz, I áram mellett. Ha párhuzamosan kötöd a szekundert, marad 20V-od, de 2I-d lesz!
(#) Hodinka válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Idézet:
„a te leírásod szerint a primereket sorba kötjük”
Nem emlékszem hol Irtam azt,hogy a primereket soba kell kötni,de hagyjuk a fölösleges elméleti rizsát,mert úgy látszik minnél tovább megyünk,annál messzebb távolodunk el a tárgytól,inkább itt van egy kapcs.rajz (arra az esetre ha nem sikerülne meg nyitni, melékeltem egy linket a megjelenItő letöltésére Bővebben: Link”Скачать”-ra kell rámenni ,ha nem megy az orosz.):
(Ja és,ha valaki tudna ettől jobb áramkör szerkeztő programot,azt nagyon meg köszönném,mert szerintem ettől már csak jobb létezik.)

x.sx
    
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Amúgy meg azt a
Idézet:
„Nem!”
-et,nem arra értettem,hogy
Idézet:
„A primer oldal párhuzamos is kell, hogy legyen.
,hanem arra,hogy nem értettél meg teljesen.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Bocsi, akkoriban máshogy képzeltem el a dolgot és azthittem, hogy az akkori ötletem vetetted csak el... ez adta az ötletet, aztán gondoltam, hogy megcsinálom. Nem is gondoltam rá, hogy a beépített diódák mit reagálnának a dologra Viszont előbb a ZVS- meghajtást kéne kipróbálni. Pontosabban, ha azzal megelégedek erre talán nem is lesz szükség. Csak megláttam ezt a kapcsit a neten és gondoltam összedobom(sima egy tranzisztorral), amíg nem jön meg a két nagyteljesítményű tranyóm a ZVS-hez. Aztán jöhet végre a tesla :nevetes2:
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Mallar írta:
Idézet:
„„mindkettőre tekerjük ugyanazt a primert ””

Te írtad:
Idézet:
„,igen,csak hogy ez Igy nem fog müködni,ugyanis Igy párhuzamos kapcsolást kapsz,”


Azért mindegy a szekunder oldal most, mert te a primerekre azt mondtad itt, hogy nem fog működni. De eléggé kavarod még mindig a dolgokat, szóval még mindig nem értem, mi a probléma, főleg, hogy a kiindulás az, hogy a primerek párhuzamosak, a szekunder oldalon innentől kezdve lehet csak variálni, sorba, vagy párhuzamosan, kinek kedve szerint.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Idézet:
„a kiindulás az, hogy a primerek párhuzamosak, a szekunder oldalon innentől kezdve lehet csak variálni, sorba, vagy párhuzamosan, kinek kedve szerint.”
Igy utólag megjegyzem,hogy ugyanezt próbáltam én is elmagyarázni,csak azzal a külömbségel,hogy mivel a szekunder oldalon nehezebb kivariálni a szügséges kötési módot, (például a szekunderek soros kötésénél célszerűtlen lenne az egyik trafó nagyfesz kábelát a másik trafó szekunderének a "föld" kivezetésére csatolnunk)ezért könnyebb az egyik primeren felcserélnünk a végpontokat,és Igy a szekundereken a két "föld" egymáshoz kerül,a nagyfeszkivezetéseken meg kapjuk a két szekunder össz feszültségét,A probléma csak az ,hogy egy kicsit még mindig félreértesz,de mindegy,hagyjuk az egészet a francba,ezen ne vesszünk össze,amúgy meg,ha érdekel nézd meg a kapcsolási rajzot amit az előbiekben rajzoltam,ott szerinem hamarabb rájösz amire gondoltam,én mondjuk Igy szoktam bekötni két sorkimenőt,ha egy meghajtásra akarom őket,és ha kétszeres szekunder feszültséget akarok velük elérni,nem tudom kinek,hogy,de nekem bevált,és ez a lényeg.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Idézet:
„Igy a szekundereken a két "föld" egymáshoz kerül,a nagyfeszkivezetéseken meg kapjuk a két szekunder össz feszültségét”

Na igen, ezt említettem többször is, ezt hívják ellenütemű meghajtásnak. A probléma, hogy itt az egyenirányított sorkimenők nem jöhetnek szóba.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Bocs,hogy nem értettük meg egymást,én többnyire orosz és ukrán nyelven tanultam az elektronikát,ezért a magyar szakszavakkal néha gondjaim vannak.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Egyszer egy egyenirányított sorkimenőből sikerült kioperálnom a diódát,és egy vastag réz huzalal helyetesItettem.
(#) Mallar hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Srácok végre beszereztem az IRFP250-eseimet és az alkatrészeket a ZVS meghajtáshoz, azt szeretném kérdezni, hogy mire figyeljek majd oda, mikor feltekercselem a trafóm primerjét 5+5 menettel(annyit írtak mindenhol) Zománcolt rézhuzalt használjak? A másfél milli az sok neki? Most így hírtelen csak ennyi agyament kérdéssel tudtam elődrukkolni
Jah igen, ennél 0,68µF es kondira írták h must be good. Azt arra értik hogy 0,68µF nek elégnek kell lennie, vagy arra, hogy használjak minél jobb minőségűt? Ha jobb minőség kell, akkor azt hogy érhetem el?:S építsek kondibankot? (ez gondolom fóliakondi)
Üdv
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
1,5-ös még kevés is. De jobb, ha sodort rézkábelt használsz, könnyebb tekerni. Kondinak legyen kicsi a vesztesége, pl MKS kondik jók ide. De a legtöbb fóliakondi is.
(#) Mallar hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Köszi szépen a hírtelen választ

Ezt a videót leltem neten: Bővebben: Link A srác vajon, hogy oldja meg, hogy ekkora íve legyen? Nem adott választ.

"I just use a MOSFET (IRFP260) with a resonant capacitor across it (ca. 0.22uF)(there must be a special slow-turn-on gate drive or the MOSFET pops). The power is not amazingly high but the voltage is."

Ennyit ír róla
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Egy biztos 90KV-on a sorkimenő nem lesz hosszú életű,én egyszer valami ilyesmi nagyságú feszültséget elértem elektroncsöves meghajtóval,a sorkimenő nálam max egy óráig húzta.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Ez 90kV-tól nagyon messze van. Max 50kV, de lehet annyi sincs.
(#) doomkiller válasza Mallar hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Én 1mikroF-os kondenzátort használtam a régi monitorom alaplapjából szedtem ki.
(#) Mallar hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Nem a kondi volt a kérdésem, hanem maga a kapcsolás a sima egytranzisztoros oszcillátorban hol használ kondit? Vagy ő 555-össel hajtja és ott a kondik? (most lehet butaságot mondtam)
Amúgy azt vágom, hogy ez nincs 90kV. Csak azért linkeltem be, hogy ő 9 centis ívet kap énmeg csak 3at De ez nyílván a tranzisztor másságából adódik. Ő mosfetet használ valami kondenzátorral. Azt szerettem volna megkérdezni, hogy segítsetek, hogy kössem a mosfetet, meg a kondit. És miben lesz ez a kapcsolás több mint a sima tranzisztoros, miért húz sokkal nagyobb ívet. Nagyobb a frekvencia és így ugyanazon a vasmagon jobb hatásfokkal dolgozik? Azthiszem az is számít.
(#) ferzoo hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Ne írjatok már blődséget,ez az ív 3-3,5cm távolságú volt.Max.30KV lehetett.A felvétel is közelről készült,ki volt nagyítva rendesen.
(#) Mallar hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
FAKE!! ...akkor

Viszont találtam egy érdekes kapcsit

Ami tényleg szép ívet húz: link
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
ZVS-el ennél is nagyobbat lehet húzni. Az, hogy koronázik 12 centire, nem mond semmit, nekem a 70kVDC-s táp is koronázik már 20 centire is. Gömb elektródákat kell használni, méghozzá megfelelő átmérővel, ott majd valóban kiderül, hogy mekkora a feszültség.
(#) n00bi hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy mai modern, sokszorozóval egybeépített sorkimenővel lehet-e a földhöz képest 20-25KV-os negatív feszültséget előállítani?
(#) Collector válasza n00bi hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Az újfajta sorkimenőkben nincs sokszorozó, csak egyenirányítás, ami +20kVDC-t ad, földhöz képest.
Következő: »»   25 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem