Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   49 / 965
(#) Atis57 válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!
igen vasárnap délben . nagyon az áramlopásra mentek (+A PÉNZRE! )mivel a fogy mérő kb 10m re van a lakás ajtótól - kicsi az esélyük ,
mutatták az iagzolványukat - meg valami kiküldő határozatot.pecsételve,aláirva .
S mivel az utóbbi 5 évben ez már a 8. macera
maximális késséggel szoktam hülyiteni őket....
(#) Bubi L válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Akkor valószínű a pénzre hajtottak. Szerintem járj a kilétük után, és rá kel lépni a tyúkszemükre. Nagyon sok jogszabály van az ellenőrzés lefolyási minőségre, legalább annyi, amennyi a vételezőnek szerződési feltételének. Amúgy biztos nem szolgáltatói melósok voltak, maximum megbízásuk volt, mint válakozóknak.
(#) ego2 válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Általában az ellenőrzés a szolgáltató hatásköre, alkalmazotti viszonyban dolgozókkal. Sokkal nagyobb a korrupció ebben az országban annál, hogy ellenőrzést is ki merjenek adni vállalkozóknak.
(#) Bubi L válasza ego2 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Felénk, (Északon) elégé sok ellenőr van, aki válakozásban folytatja az ellenőrzést.
Igaz, néha egybekötve TMK cserékkel.
(#) ego2 válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Elég meglepő. És teljes jogkörrel rendelkeznek? Azaz jegyzőkönyvet vehetnek fel, ami alapján a szolgáltató akár több 100.000 Ft-os bírságot is kiszabhat? Vagy csak műszaki állapot ellenőrzésre gondoltál?
(#) otto54 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Mennyi a havi fogyasztásod (kWh)?
Valószínűleg jóval az átlagos alatt és ezért keresnek fel gyakran.
Elemzik a fogyasztásokat és a nagyon kilógókat ellenőrzik.
A "túl sokat fogyasztókról" pedig "valahogy" tájékoztatják a hatóságot (lásd kender termesztők lebukása).
(#) Bubi L válasza ego2 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Információm szerint teljes jogkörrel rendelkeznek, legalábbis jegyzőkönyvet vehetnek fel, ráadásul nem a befojt összeg után, jutalmazzák őket, (mint régen) hanem megirt darab után.
De ha tévedek, akkor nekem is hazudtak, a jogkörrel kapcsolatosan, vagy csak nagyzolni akartak. De vasárnapi ellenőrzés akkor is furcsa, és megdöbbentő. Nem hiszem, hogy a szolgáltatónak érdeke lenne, hogy vasárnap küldjön embereket dolgozni, mikor már a fenntartási ügyelet is otthon töltött, költség és emberi erőforrások miatt.

(#) _ampervadasz_ válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Üdvözletem minden elektronkergetőnek.

A jogkör a következőképp alakul: Amikor a hálózatra csatlakozol, akkor neki kötelessége ellenőrizni - főleg akkor amikor teljesítménynövelést kérsz ( pl 10A -ről 25 -re akarod emelni), hogy szabványilag megfelelő a létesítés, és hogy az ingatlanban energetikailag úgy áll e hogy azt el is tudja viselni, de az ingatlan területére, NEM mehetnek be, csak külön a tulajdonos engedélyével, ha ezt megtagadja a tulajdonos, akkor semmi gond, nem végzik el módosítást/csatlakozást.
Mérőcsere esetében, ez mind érvénytelen, mert ugye az azért történik, mert a mérő pontatlanná válik, elkopnak a mozgó alkatrészek, stb. A hálózatra való csatlakozással, szolgáltató váltással, teljesítmény változtatásánál kötelessége ellenőrizni, jegyzőkönyvet készíteni, létesítési rajzot készíteni, más esetben semmi köze az ingatlanhoz, más egyéb helyzetben amúgy sem!


(#) ego2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Jók az infóid. De ebben az esetben nem műszaki ellenőrzésről volt szó, hanem áramkommandós ellenőrzésről, mely szerződés szegés feltárását célozza meg. Tehát nem teljesítmény növeléssel összefüggő műszaki állapot felmérés a jelenlegi eset.
(#) _ampervadasz_ válasza ego2 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Értelek, ebben az esetben csak hatósági felhatalmazással léphetnek rá az ingatlan küszöbére, más esetben még egy kávéra sem.
(#) kakukktojás hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Sürgősen keresek áramutas,és müködtetési rajzot az alábbi feladatik megoldásához:
Csillag-delta motorindítás mágneskapcsolóval,nyomógombokkal
Tolókapu vezérlés 4db Mg+nyomógombok+végálláskapcs 2db
Előre is kösz Barátaim,vizsgához kell!
(#) ego2 válasza kakukktojás hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Írj a villanyszerelés index fórumba is, ott előbb sikered lehet a rajzokkal kapcsolatban.
(#) bundibacsi válasza kakukktojás hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szerintem egyszerűbb ha fejből megrajzolod/tervezed.Én is így csináltam vizgára a csillag-delta+forgásirány váltást.Ha magad rajzolod meg akkor jobban át fogod látni az egészet,nem csak azt,hogy az "1-es pontot a 2-eshez" kötöd és működik.
(#) Bubi L válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Így van, nem vitatom. Kivéve avval nem értek egyet, h ellenőrizze a lakásban lévő madzagozást. A mérőből elmenő vezetéket, és max az lakás elosztó táblát igen. De ebben az esetben kimondott kommandóról van szó De híd el tisztában, vagyok, szolgáltató szabványossági kéréseivel. Nem csak regisztrált szerelő vagyok, hanem, annak idején, még jogköröm volt a regisztrált villászokot ellenőrizni is.
(#) Atis57 válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Sziasztok!
pedig be jöttek -azt a pecsétes megbizási nyilatkozatot +Émász felitatú fényképes kártyát mutogatva.Nagyon NEM IZGATOTT VOLNA --csak elég "vidéki földmivesek" voltak!
az inverter nagyon érdekelte -hol ?-hová megy a vezetéke? a mennyit fogyasztok kérdésköre --miér nem forog az óra ha Ő BEKAPCSOL VALAMIT?szerinte akkuról nem mhetne semmi se.
lecserélték a 1/2-+6! éve cserélt órát (éppen arra ami náluk volt )ütött- kopott vacakra .....ez még jobb is hiszen 45-50W ra még gondolkozik forogjon.-e?
Más: átlagban 100kWh a havi fogyasztás.
(#) _ampervadasz_ válasza Bubi L hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Értelek értelek, én nem voltam regisztrálva, hanem más aláírásával ment végbe a munka papíron, így nekem is valami tapasztalatom.

Ha valaki lopja az áramot, nem szükséges pont a mérőtől venni feszültséget.

Példaként: A mi lakásunk alagsori lakás, a fogyasztásmérők az előtérben, és pincében ( a fal másik oldalán, ahol a mérők vannak) meg van a főelosztó/kábelszekrény.
Ezt szépen összekötöd, beviszed a lakás egy pontján, és már lopod is az áramot, a különbség majd a lakótelep összes mérő fogyasztásának összegéből, és az alállomáson beépített gerincmérő különbsége fogja kiadni. Ez esetben már indíthatnak "kommandót", és feltérképezik a hálózatot.
(#) _ampervadasz_ válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Akkor hozzám is küld majd el őket. Nálam aztán barkóbázhanának.

Azért nen semmi.
(#) Bubi L válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Pontosan mi a megnevezése annak a jegyzőkönyvnek, amit felvettek?
Van azért egy olyan kitériúm. Ha a fogyasztó nem működik együtt a szolgáltatóval, ill. az ellenőrzést végzővel, és bizonyíthatóan szabálytalanságról van szó, akkor megszüntetheti a szolgáltatást. De persze ha bizonyítható, akkor meg már minek bemenni, max összeírni a lakásban található fogyasztókot, persze, csak azt, ami éppen működő képes.
(#) otto54 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Szerintem kevésnek találják a havi 100kWh-át.
Nekem pl. napi 8-tól 12 kWh a fogyasztásom.
Még begyűjtesz néhány lista társtól fogyasztási adatot és akkor tudod viszonyítani a sajátodat.
Ha valakinek az átlagosnál jelentősen kisebb a fogyasztása,azt vizsgálják.
Gondolom,hogy ezért ez a nagy ellenőrzés!
Nálunk is volt korábban,mert kevésnek találták a fogyasztást. A vállalkozásom is a családi házunkban volt,illetve van és ezért úgy gondolták,hogy ehhez már nagyobb fogyasztás dukál.
Azután megnyugodtak,mert látták,hogy a számítógépek teszik ki a "nagy fogyasztókat",hát igen nem lakatos műhely.
(#) Atis57 válasza otto54 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia!
persze tudom --máshol a 140---300kWh/hó játszik.....
Igazából megszoktam mivel nem ez volt az első ilyen ellenőrzés --kb, évente esedékes ! CSAK EZEK VOLTAK LEGHÜLYÉBBEK!+ a viselkedésük---? ?
A jegyzökönyv Ámitógéppel előnyomtatott:
fogyasztóhelyi helyszini felülvizsgálat....................! ? ? !
Első rész : óra környezete ------------szabályossága?
második: belső szerelés....?,
harmadik: fogyasztók--fogyasztás egyensúlya......?
negyedik: megállapitások.-----lehetőleg lopja-e az áramot...?
Vannak ilyen kézzel irt gyöngyszemek: igazoltan kikapcsoltuk a táplálást ,és az ellenőrzött fogyasztó továbbra is működött . a tulaj szerint akkumulátorról .ez további vizsgálatot igényelne!
kb két sorral lejjeb találtunk 3db müködóképes akkutöltőt és 27db bekötött akkumlátort. de ez nem igazolja a konektorokban mérhető feszültségeket.. stb.
(#) Atis57 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szia!
nálam ez kizárt.mert 10m-nyi mért vezeték jön az órámtó, a lakás elosztómig.
-még egy lakás van köztem és az óraszekrény között...-
mivel a 4.en lakom ,a tetőre tettem napelemet-ill. akkus a világitásom ,fogyasztóim jó része....
REKLÁM célból szoktam szélkereket is kirakni--3-10W -s méretben..
(#) Imi65 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Idézet:
„találtunk 3db müködóképes akkutöltőt és 27db bekötött akkumlátort”

Szerintük akkor ez mi célt szolgálhatna? Talán kicsi a lakberendezés együttes súlya, és rossz a súlyponti helyzete?
(#) Busz hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Ha két db 15A -es kismegszakítót párhuzamosan kötök akkor 30A -nél fognak leoldani?

Valaki eltudja nekem magyarázni hogy a kismegszakítóknál pl a D jelölés mit takar? Vagy tud nekem linkelni valaki kismegszakító jelölő táblázatot hogy az A B C D stb jelölések mit takarnak?
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Motorvédelemre, transzformátorokhoz használják a "D" jelű kismegszakítókat. Bővebben: Link
(#) Busz válasza otto54 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
És a kisnyugdíjjasokkal stb azokkal mi van akiknek mondjuk havi 1 ezres a villanyszámlája?
Vagy a nemlakott házakkal ahol szintén nullára vagy a közel 0-ra redukálódik a fogyasztás??

Még nem találkoztam olyan emberrel akik panaszkodott volna hogy gyakran jár a kommandó hozzájuk..
Egy kis cég volt a kivétel, ő mondta hogy őhozzájuk van amikor kéthetente jönnek a kommandósok a plazmavágó, sok sok hegesztő stb miatt. Ha ők dolgoznak akkor az utcában elhalványulnak a villanykörték, belassul a hűtő stb. D


Az én fogyasztásom kb 300kWh a nappalin és szintén ugyanennyi az éjszakain havonta. Tehát igen magas de ingadozni is szokott.
Nemrég költöztünk ide albérletbe, azelőtt havi 3 ezret ha fizettek, most fizetünk 8x annyit szóval a megugró fogyasztásra nem ugranak. Pedig a szolgáltató nem tud rólunk mert nem lett átíratva az óra. Hisz ki az a hülye aki lopja az áramot és erre megugrik a fogyasztása...
Még annyira sem jöttek ki hogy nem-e mágnessel vagy valamivel tönkretettük-e az órát.

Tehát szerintem akihez gyakran járnak azokat bizony feljelentgetik a trükkös szomszédok.
(#) otto54 válasza Busz hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Annak is van valószínűsége,hogy valaki "feljelentgeti"!
Mivel személyesen nem ismerem,ezért csak találgatni tudok az okokat illetően.
Más lehetséges ok:
Sokan elfelejtik,hogy a különféle listákat olyanok is olvassák,akiknek a munkaköre pl. a fogyasztók ellenőrzése.
Amennyiben valamilyen internetes fórumra esetleg olyan dolgokat írt,ami alapján "gyanús" lett,akkor ez is lehet az oka.
Pl. sokat foglalkozott a "fogyasztás csökkentésének" lehetőségével.
Az áramszolgáltatóknak nem érdeke a vill. energia fogyasztás csökkentése,aki mást hisz az elnézést,de hülye.
Valószínűleg még az energia takarékos megoldások elterjedése előtt ellentámadásba mennének át.
Ők ebből élnek,tehát érdekük,hogy minél többet és minél drágábban értékesítsenek.
Nálam is rámozdult a vízmű arra,hogy kicsi a vízfogyasztásom,mert aki előtte itt lakott az "mosómedve volt".
Beírtam nekik az adatlapra,hogy nem tévedés (nem téves leolvasás történt),így megnyugodtak.
Egy másik listán pl. volt egy szélkerekes történet. Ott addig "piszkálgatták" a szélkerék tulajdonosát,hogy végül inkább leszerelte a kereket.
Persze,lehet hogy ez is városi legenda!

(#) bzsolti hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Üdvözletem!

Aki tud segítsen. Az alábbi képen lévő csatlakozót hogyan kell szabályosan bekötni? Van benne 2 vékonyabb és egy vastagabb csatlakozó rész. A vastagabb a földelés, a két vékony közül a fázis és a nulla?

Előre is köszönöm.
(#) proba válasza bzsolti hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szerintem ha jól szétnézel bele van írva valahova a csatlakozó pontok bekötési oldalán.
(#) ego2 válasza bzsolti hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
a vastag a földelés. A másik kettő tulképp mindegy.
(#) damkodav válasza Busz hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Hát ez sok mindentől függ a gyártási szórástól elkezdve attól hogy milyen a kismegszakító abcd
Elvileg igen 30 ampernél oldana le mert van ilyen törvény hogy párhuzamos ágakban az áram összeadódik.
De szerintem ne alkalmazz ilyen védelmet vegyél egy 32 Amperes kismegszakítót mindenki jobban jár
Következő: »»   49 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem