Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   213 / 842
(#) pumoka válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Jó a bekötés 3A-t tudni fogja, csak a BD-nek jobb a hő disszipációja mint a 2N3055-nek, és könnyebb is szerelni a bordára.
(#) roland0327 válasza pumoka hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Van külön-külön minden tranyóra borda. Elég ha kettőt teszek bele?
(#) pumoka válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Elég ugyan úgy bírni fogja a 3A-t csak terhelésnél jobban fog melegedni mint 3 vagy 4db párhuzamosan kötve mert úgy jobban oszlik el a terhelés és kisebb áram esik mindegyikre.
(#) Alkotó válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Én nem értek egyet az említett tranzisztorok minősítésével, mert szerintem a 2N3055, sokkal jobban bírja a terhelést, még akkor is ha némiképp kisebbek a katalógusadatai (itt az áram nem igazán számít, a teljesítmény a lényeg). A "miért"-be most nem mennék bele, már sokszor beszéltünk róla. Viszont a BD-t valóban sokkal-sokkal könnyebb szerelni, és ide tökéletesen megfelel.
A tranzisztorok mennyisége elsősorban koncepció, és hűtési intenzitás kérdése. Rövidzár esetén, a teljes bemenő feszültség és a zárlati áram szorzatát kell hővé alakítani. Ha mondjuk 30V/5A-es a táp, akkor vélhetően kb. 35V-ot kap, amit szorozva 5A-rel 175VA-nyi teljeítményt kell tisztán hővé alakítani. Ehhez biztosan nem elég 1 tranyó, 2 már nagyon határeset, és valahol 3 vagy attól több az ideális megoldás. Már nem emlékszem pioneer tápjának mik a határadatai, de egészen biztos, hogy nem éri meg ezen spórolni. Akárhogy is számolsz, normál hűtés mellett, kb. a katalógusban szereplő teljesítmény felével vagy harmadával számolj csak.
(#) Doncso válasza Woump hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia, sajnos nem tudok tapasztalatot erről mondani, mert még nem építettem meg, de így első ránézésre elég korrekt, jól összeállított kapcsolásnak tűnik. Szerintem nem egy himi humi kapcsolás, talán más már megépítette és többet tud elmondani róla.
(#) roland0327 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Akkor annyit fogok bele tenni amennyit találok. Ha jól emléxem 5-6 van itthon, a hűtést meg megoldom. Holnap legyártom a nyákot és elkezdem csinálni. Nem tudom mikor lesz készen de remélem minnél előbb. A feszültség mérőm is tökéletes. A táppal volt a baj, beraktam 4*1000µF kondit és egyáltalán nem ugrál. Keresek majd valamit energia forrást ami 200mV alatt van és beállitom pontosan, én egy rossz teló akksira gondoltam abban kevés a szufla. És megcsináltam egy kétállású két morzés kapcsolóval, hogy 20 illetve 200 voltig mérjen. Van még egy ilyen kapcsolóm ezzel azt szeretném, hogy egyik állásban a feszt. másikban az áramot tudjam mérni. Gondolom meg lehet valahogy oldani. Ha lesz pénzem akkor külön lesz a fesz és az áram kijelzése.
(#) m.joco válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 1 /
 
Hello
Idézet:
„És megcsináltam egy kétállású két morzés kapcsolóval, hogy 20 illetve 200 voltig mérjen.”
- én is így szeretném majd megcsinálni, ha elkészül a labortápom, de nem fog elromlani a 3.5 digites panelműszer, ha elfeledkezek, és előbb állítom a kimeneti feszt pl. 22V-ra, és csak utána kapcsolom 200-ra a méréshatárt? Ilyenkor ha jól tudom túlcsordulást fog jelezni a panelműszer, de ezt mennyire bírja?
Üdv.
(#) roland0327 válasza m.joco hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Tapasztalatom szerint ha 20 voltnál többet akarsz mérni akkor nem tudsz és kiír az egyes digiten egy egyest, ilyenkor gondnélkül átválthatod 200V-os méréshatárra, én így csináltam, de vannak itt azért sokkal okosabbak
(#) Doncso válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
3-3db ot tegyél bele. Nem jó érzés amikor állandóan szerelgetni kell egy tápot egy esetleges hőmegfutás miatt. A tranyók is jobban érzik magukat, ha hárman viszik a terhet.
A kijelzésről annyit, hogy én 200V-osba hagynám, és csak az egész digitet használnám. Szerintem bőven elég a tizedes. Most őszintén, nem mindegy hogy 23,1 vagy 23,13V-ot látsz? És akkor nem kell kapcsolgatni, nem teszed ki a túlvezérlés veszélyének.
(#) Ricsi89 válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szerintem nem kell ennyire bonyolítani, felesleges az átkapcsolás. nekem is 200V-os határ van és bőven elég a tizedes pontosságú feszültségkijelzés. Az áramnál már más a helyzet, ha kis áramokat is be akarsz állítani. :yes:
(#) roland0327 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Így lesz ha mind megtalálom. Már három megvan de még fel kell túrni sok helyet, hogy mind meglegyen.
(#) Ballage hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy elvi kérdésem. Építgetem Pioneer mester tápját, most éppen a dobozolási fázisban vagyok. A doboz fémből lesz, védőföldeléssel. A táp bele elvileg teljesen földfüggetlen, a trafó biztonsági, külön csévén van a szekunkder, a táp panelje szigetelten lesz a házhoz rögzítve, a teljesítménytranyók is szigetelten lesznek felszerelve a bordára (ami viszont kapcsolatban áll a földelt házzal), szigetelt kapcsolók, potik, stb. A hosszú bevezető után a kérdés: mekkora átütési szilárdsága van a hűtőbordára szerelt tranyók szigetelésének, ha rendesen vannnak felszerelve (egy réteg átlátszó, nem csillám szigetelőalátét + hővezető paszta, műanyag alátétek a csavarok alatt, a lábak műanyag csőbe húzva, stb.) Kibír ez pl. 4-600V-ot? Másik kérdés: szokás-e valami extra védelmet beletenni, ami ezen érték feletti feszültségek esetén lép működésbe?

A válaszokat előre is köszönöm.
Ballage
(#) m.joco válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Hello
Igaz, feszültségmérésnél nem olyan lényeges az átkapcsolás, maradhat állandóan 200V-os méréshatárban, de az áramnál nem ártana.
Bővebben: Link
Ezen az oldalon levő felső modulom van, "Range: DC ą199.9mV ą(0.5%+2dgt), Max input 10V" - ezek szerint a bemenetén max 10V-ot elvisel? Szóval akkor nem kell izgulni, hogy mikor kapcsolom át másik mérőállásba?
Üdv.
(#) Alkotó válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Nem kell a feszültséget kapcsolgatni, fölösleges ide a sok tizedes.
Az áram viszont már néha érdekes lehet, nálam pl. az átkapcsolható.
Ne spórolj a műszeren, abból kettő kell táponként. Külön a feszültségre, és külön az áramra. Hallgass rám, nem fogod megbánni.
(#) roland0327 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Tudom én is igy szeretném de nem tudok arra költeni most. De sztem jövőhónapig úgy se lesz kész a táp igy fizetéskor tudok venni egyet s mást hozzá.De biztos hogy úgy lesz ahogy te mondod.
(#) Lacika válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Szia. Egész nap nem voltam otthon, ezért most válaszolok.
1, Nagyon köszönöm, hogy elmondtad mit látsz a rajzon, igen is vitázni, vitatkozni kell, kizárólag így jutunk előbbre. Nem szoktam megsértődni, nem érzem támadásnak az ilyesmit. Elég keményfejű vagyok ugyan, de a vita végeredményét mindig összegzem, utána mérlegelek.

2, Neked volt igazad. :hide: Összedobva egy próbapanelon tényleg kicsit furcsán működött. Lineáris terheléssel még-még úgy-ahogy fogjuk rá alapon majdnem elmegy, de impulzusos terhelésnél ...... inkább hagyjuk, összegzem: úgy ahogy van, használhatatlan. :gumicsirke:
A tanulság nekem belőle az, hogy előbb a gyakorlatban mérjem ki mielőtt kirakom nyilvánosra. Na most itt ennek nem fordítottam különösebb jelentőséget. Hisz csupán két tranzisztor, mit lehet ezen elrontani...... .... Hát szép kis leégés, mondhatom. De nem baj, a negatív eredmény is eredmény. Pozitívan állok a dologhoz.

3,Hogy miért inkább ahol lehet, nem a nagykönyv szerint csinálok mindent, hanem alternatív módon? Mert van egy mondás mely szerint: "mindenki tudja, hogy ez lehetetlen, mert le van írva, de akkor jött valaki, aki ezt nem olvasta, és feltalálta."

További szép napot!
(#) Pioneer válasza Ballage hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Szia!
A hűtőbordára szerelt tranzisztorok, ha azok a kereskedelemben kapható szabványos csillámlemezekkel, szigetelő alátéttel és szigetelőgyűrűkkel lett szerelve, akkor egészen biztosan tudja az általad felállított átütési feszültség értéket.
Természetesen mindenki saját maga dönti el, hogy épít e be bármi extra védelmet a tápegységébe. A leges legfontosabb a biztonsági előírásoknak megfelelően építeni a labortápot.
Üdvözlettel Pioneer
(#) Ballage válasza Pioneer hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a választ, azért kérdeztem, hogy tudjam, mire számítsak. Nagyfesszel ugyan nem dolgozom, de csak jó tudni, hogy meddig "emelhetem el" a kimeneti kapcsokat a földtől... Amit kaptam az nem igazi csillám, hanem valamilyen átlátszó műanyag szigetelő, de remélem nem lesz rosszabb.

Amúgy teljesen egyetértek veled, minden (általam ismert ) biztonsági megoldást beépítek, egy-egy biztosíték a két ágba, a hálózat mindkét ágát megszakító kapcsoló, védőföld, stb. Ezen nem szabad spórolni.

Üdv,
Ballage
(#) Imi65 válasza Ballage hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Sipos úr mondta vala: Végezd el a szigetelőlemezeken a páka-próbát. Ha megolvasztja, nyugodtan szerezhetsz a tranyó alá másikat.
(#) Ballage válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Hát ezt megolvasztja... Szóval szerezzek rendes csillámot...
(#) Alkotó válasza Ballage hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Védőföld?!
Manapság ez nem szokás. Meg lehet jól is csinálni, főleg tápegységnél, de általában a kettős szigetelés a nyerő. Ha már az összes erősítő, és egyéb hangtechnikai eszköz úgyis kettős szigetelésű, akkor a tápnál is érdemes ezen elmeditálni.
(#) Imi65 válasza Ballage hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Itt az ominózus idézet:
(#) Ballage válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Igen, mástól is ezt hallottam, de nekem az összes műszerem szinte kivétel nélkül védőföldes, adott az alumínium doboz is és a védőföldes zavarszűrő is, emiatt lesz maga táp is az. Amúgy sem audiotechnikával foglalkozom javarészt, bár ki tudja, változhatnak az idők...
(#) Ballage válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Hát ez nem tudom, hogy honnan származik, a Lomexnél vettem. De közben találtam bontott csillámos szigetelést is, az jó lesz.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nekem is védőföldes lett a tápegységem, de nem azért mert úgy szerettem volna, hanem mert a trafója (aminek a teljesítményét még te nézted meg a trafó topicon), rendelkezik védőföld kivezetéssel és anélkül használva a fázisceruza világított rajta mindenütt. Szóval csak óvatosságból. Ellenállás mérővel kimértem és még a 20 Mohm-os tartományban is szakadást jelzett mindenütt ahol az elvárható, sőt a pákám is ilyen bedobozolatlan trafóról megy védőföld nélkül és soha sem csípet ha hozzáértem a szekunderhez vagy a borításához. Most ez utóbbit is szeretném bedobozolni, de egy műanyag házba. Én elhagynám a védőföldet szívesen, csak nem tudom egészséges-e?
Ha van valamilyen javaslatod (javaslatotok) arra nézve, hogy döntsem el, hogy a trafó használható-e védőföld nélkül is (a szekunderek ki lesznek vezetve, nem csak a dobozon belül dolgozik valami), akkor azt szívesen kipróbálnám. (Ha összetettebb a dolog, akkor áttérhetünk a transzformátor információ topicba)
(#) SALáta hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Védőföld mi az? Gondolta itt a villanyszerelő és nem húzta be a műhelybe a védőföldet, majd most meg kereshetem a dobozban hogy hol van, sajnos nem találom a sínt az óránál. Így viszont ráz lent a laptop és talán az egyik áramköröm is ezért nem megy úgy ahogy kellene. A labortápban nekem a trafóig földelt mert van földkivezetése (vagyis földelt lenne).
(#) Frankye válasza SALáta hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Ugyan ebben a cipőben járok magam is. Védőföldelés csak a fürdőszobában, a bojlernek van kiépítve, sehol másutt a lakásban...
(#) toto válasza Frankye hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Én is ilyen lakásban élek.
Először a radiátorra kötöttem a számítógép földelését, de aztán csak nem nyugodtam meg, így kábelcsatornában a kismegszakítótól elvittem a földet a konnektorig, ahol a számítógépet használom. Így a gép nem ráz, és normálisan tudom használni a PC-s szkópom is.

Azért ha készítek egy labortápot, az inkább kettős szigetelésű lesz.
(#) Frankye válasza toto hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nálam az a gond, hogy a mérőszekrényben sincs ott a védőföld sín, még egy nyamvadt spagócán se jelenik meg ott.... Ha tudnám, ki csinálta a villanyszerelést, az összes kezét-lábát ízzé-porrá törném, az tuti!
(#) SALáta válasza Frankye hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Én sem találom sehol a földsínt, tudom hogy néz ki, de most ezért bontsam le a szekrényt mert tuti hátul van? És vegyek egy Henselt mert az ma a szabvány és hívjam ki a szolgáltatót? Én is összetörném az összes csontját az illetőnek.
Hogy ne csak off legyen elkezdem valószínű a pioneer tápot második labortápnak.
Következő: »»   213 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem