Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hi, Mesterek.
Nem tudtam hol kérdezem meg(topic), itt maradtam ![]() Szóval a sztereó rendszeremet kiegészítettem egy 5.1 házi mozi erősítóvel. A problémám az lenne hogy most a sztereó rendszer csak porosodik, mert a hangfal házimozira van kötve. Viszont zene hallgatáskor a sztereó erősítőnek nincsen párja. Legalábbis az én esetemben Yamaha VS. Technics. Szóval néha átkötöm a hangfalat a moziról a 2ch erősítőre. Meglehetne oldani hogy ne kelljen állandóan kötözgetni, hanem mindkettő bekötve maradjon? A technika ![]() Remélem érthetően sikerült megfogalmazni a problémám. Várom az ötleteket.
Ha van a házimozin AUX kimenet, akkor arra kösd, s leveszed a hangerőt róla. Ha nincs, akkor kell egy "T" elosztó e kettő és a jelforrás közé.
Hi
Lehet Én nem értem amit írtál vagy Te érteted el. Nem a bemenetekkel van a gond. A sztereó sokkal szemben szól mint a házi mozi zennénél. Ezért kellene valami okosság hogy zenénél a sztereó erősítővel hajtanám a 2db front hangfalat, filmnél persze meg a 5.1 erősítővel. Ezt idáig úgy oldottam meg hogy amikor volt kedven akkor átkötöttem a hangfalkábeleket. Na ezt a macerát akarnám valahogy elkerülni, ha van rá lehetőség.
Én azt hittem, hogy a végfokot is kicseréled, vagy nem? Mert a kérdésedben két erősítőt mutattál. Ha csak a hangfalakat akarod váltogatni, akkor szerelj egy két-áramkörös váltókapcsolót a végfokra, s abba kösd a 2-2 hangfalat. Amúgy a mozizáshoz is miért nem hagyod meg frontnak akkor a jobbikat?
Hi
Nem akarok végfokot cserélgetni, Isten ments. A erősítőket azért írtam oda hogy mikről is van szó. Akkor megnézem: két-áramkörös váltókapcsolót, hogy mi is az. A lényeg hogy van 2db erősítő(házi mozi, sztereó) és az egyik zenénél jobb a másik meg filmnél a hangzása. Amikor zenét hallgatok akkor a sztereó erősítőre lenne rákötve a hangfal, filmnél pedig a házi mozi erősítőre ugyanaz a két hangfal. Azért nem akarom leválasztani az 5.1-ről a 2db frontot mert akkor a dekóderek, hangállítás megint macerás a 2db erősítő összehangolni ![]() Köszönöm a válaszod, így most már eltudok indulni .
Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy egy trafó szekunder fesz.-éből, hogyan tudjuk kiszámolni az egyenirányítás után kapott feszültséget? Köszi!
Hello!
Jani válaszát folytatva... A dióda hidat (diódát) és a kondit, alapvetően az áram és a feszültség szerint kell megválasztani. - Egyenirányítás után, a feszültség a váltófeszültség csúcsértéke lesz. Udc=Ueff*gyök2 Az egyenirányító vesztesége miatt én 1,3-al szoktam számolni. Tehát a kondi feszültségének ennél magasabbnak illik lenni. Itt terheletlenül, kb. 30..32V fog kijönni, tehát minimum 35V-os kondi kell, de a nagyobb feszültségű ésszerűbb. - A kondenzátor kapacitásának kiválasztásánál, gyakorlatban Amperenként 2200..4700µF-ot alkalmazunk. A nagyobb érték, kisebb búgófeszültséget produkál. A búgófeszültség gyakorlati közelítő értéke, itt Ub=1,5*It/Cp. It terhelőáramot mA-ban és a Cp kapacitást µF-ban helyettesítve, az Ub búgófeszültség értékét voltban kapjuk. (egyutas egyenirányítás esetén a szorzó, 4,5) - Az egyenirányító hídon két jelzés szerepel. B-után a ráköthető váltakozó feszültség nagysága V-ban. Tehát számodra már a B40 is megfelelő, de nincs is kisebb. (sokkal nagyobbat nem érdemes vlasztani, annak diódáinak nyitófeszültsége magasabb, így a vesztesége is) C-után az áramerőség mA-ben. De itt két értéket szokásos megadni. A nagyobb az Ohm-os terhelésre, míg a kisebbik a kapacitív terhelésre vonatkozik. Természetesen mivel itt lesz szűrőkondi, így a kisebbet kell választani. Tehát egy B80C3300/2200 24V/2A-re már megfelelő. (Természetesen ha nagyobb áramú, az itt sem baj.) - Ha diódákkal egyenirányítasz, akkor az áram a katalógus szerint adott. Az 1N54-es sorozat kb. megfelelő a 2A-re. Megnézendő még a diódák zárófeszültsége katalógus szerint. Egy egyenirányítóban a diódákra jutó maximális zárófeszültség a váltófeszültség kétszeres csúcsértéke. De hídegyenirányítónál - mivel itt egyidőben két-két dióda mindig sorba kapcsolódik - az egy diódára jutó feszültség csak az egyszeres Udc csúcsfeszültség. 24..25V esetén az előzőleg számított feszültség 30..32V. Általában a minmális dióda zárófeszültség 100V. Tehát ide a hídba, a sorozatból mind megfelelő. - Stabilizátor számáram minimálisan kb. 3V-al magasabb Udc feszültség szükséges, mint a stabilizátor kimemeti feszültsége. Tehát 24V esetén, ez minimálisan 27V. De ezt a feszültséget a trafó névleges terhelés mellett, a pufferkondenzátoron mért értéket értjük, levonva belőle, a Ub búgófeszültség egyszeres csúcsértékét. (Ha 2A-ra 2200µF-othasználnánk, akkor a búgófeszültség kb. 1,4V-ra adódik. Ennek csúcsértéke, közel 2V. Tehát a pufferen szükséges minimális feszültség, 24V+3V+2V=29V-ra adódik. Ha ennél kisebbet mérünk terhelés alatt, biztos nem lesz jó, és a búgófeszültség a stabilizátor kimenetén is "kilátszik".) üdv! proli007
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne: hogy tudom kimérni a generátorban a diódákat működés szempontjából? Kerestem a fórumban de sikertelen. ![]()
Hello
Fogod a multimétert,dióda teszterre állítod. A multiméter mínusz vezetékét rákötöd a dióda egyik lábára,a plusz vezetéket a másikra. Ha a multiméter 500-600 körüli értéket mutat,akkor az a katód,ahova a multiméter minusz lábát kötötted,a másik pedig az anód. Ha nem mutat semmit,akkor fordítsd meg a minusz és a plusz vezetéket. Ha egyik irányban sem mutat semmit,illetve mindkét irányban a multiméter sípol,akkor dobd el a diódát.
Hello!
Hát az nem ilyen egyszerű, ahogy a Gabi írja, mer a generátorban a tekercsek megakadályozzák a helyes mérést. Tehát ehhez van ki kell szerelni az egyenirányítót, vagy üzem közben szkóppal meg lehet vizsgálni a jellemző hullámformákat.. De mint látható, van erre külön műszer.. mert záróirányú átvezetést is mérnek, meg.... üdv! proli007
Köszönöm a választ volt egy sejtésem hogy darabokra kell szedni de nem gondoltam h ennyire.
Idézet: „Fogod a multimétert,dióda teszterre állítod.” Ott hever az ember orra előtt a válasz de nem látja meg. ![]() ![]() ![]()
Hali. Akkus fúrómba akkut cseréltem. ami volt benne 1,2V 1300mA. Amit ettem bele 1,2V 1800 mA. a töltőre ez van írva. (kép). Az új akkut meddig kell töltenem? tovább, vagy hamarabb le kell vennem? Hány órát tölteni? kösz
![]()
Csövi.
Van egy toroidom aminek a primer 40V, szekunder 100V. Az volna a kérdésem, hogy hogyan tudnám levenni róla a +40 és -40 voltot, és ha ez lehetséges milyen egyenirányító kellene hozzá. Hány mikro faradosak legyenek benne az elektrolit kondik és milyen egyenirányító hidat kéne beletenni, hogy mekkora ampérra legyen meg feszültségre. Előre is köszönöm.
A kérdés sem teljesen világos. 230V-os tekercs nincs is rajta?
Helló.
volna egy-két kérdésem azokhoz akik vettek már kitt-et (nem a knight rideres kittre értem)nos szeretnék vásárolni egy erősítő kittet erősítő erről szeretnék többet megtudni: -kapcsolási rajz van-e, vagy a nyomtatott áramkörön (ha van hozzá) van valami jelölés. -mi az a teljesítmény erősítő (hangosítási célra számítógéphez kellene) -mire kell figyelni az építéskor. -milyen trafó kell hozzá:ą40V/ 2,5A hány Va-es köszönöm mindenkinek a segítséget tippeket is meghallgatok.
Bizonyos, hogy mindent megkapsz, ami a sikeres utánépítéshez szükséges.
Szerinted mi lehet a teljesítményerősítő. Egyértelmű, a nevéből következik, hogy olyan erősítőegység, ami komoly teljesítmény leadására képes, és ilyetén alkalmas hangsugárzók meghajtására. Mire kell, figyelni? Szerintem arra, hogy ez számítógép-erősítőnek iszonyat nagy. Ha sztereóba építed, igen komoly 10-15kg-os hangfalakat is szerezz be hozzá (ez már nem asztali méret). Az erősítőhöz komoly hűtőfelület és komoly tápegység tartozik, ezek súlya sem jön ki 10-12kg alatt. 300VA-s trafót kell szerezni, 2X 27V-os kivezetésekkel, diódahíd (legalább 200V 10A), 2X10000 µF 63V-os pufferekkel.
Sziasztok!
A laptop-okban miért van kettő WLAN antenna? Hogyan kell őket elhelyezni? Egymástól távol vagy közel vagy mindegy? Mindegy hogy melyiket melyik aljzatba dugom? Ha jól látom ugyan úgy néznek ki.
Jó estét kívánok.
Egy transzformátort tervezek. A csatoltam egy vázlatot róla.A szekunder teljesítmény ha jól számoltam, akkor 85VA. De ebben nem vagyok biztos.Leellenőriznétek? A primer áram tehat 85VA / 230V? Ha így van, akkor nekem 0,37A jött ki. A huzalátmérőt, hogyan határozom meg? Az áram és az áramsűrűség összefüggéséből? Mert ha igy, akkor valamiket már kiszámoltam, de nem vagyok biztos a dolgomban.Valaki legyen szives segiteni nekem.
Sziasztok!
Olyan embert keresnék aki nagyon jártad a ledek terén,különösen az elhalálozásukat tekintve. Történt ugyanis hogy egyik pillanatról a másikra kezdtek elhalálozni a fehér világító diódák. Mostoha körülmények között voltak (gépkocsi elején,hó fagy stb) ,minden led egy egy ellenállással,párhuzamosan kapcsolva stab ic kimenetére. Szétszedés után megvizsgáltam őket,valamelyiknek csak gyengébb fénye van,valamelyik a hideg fehérből átment kékesfehérbe,van olyan is aminek belül fekete 'égésnyom' látszik de vígan világít. A különlegességük hogy mindegyiknek a tokja meg van repedve hosszanti irányban. Ez utóbbira keresnék magyarázatot,nem találtam eddig. Van amelyiknek a katódja,van amelyiknek az anódja. Sajnos van ahol beázott így érthető de van ahol nem,ez utóbbi bosszant engem. Van valakinek ötlete hogy mitől,miért stb? Köszönöm szépen! Üdv Kicsa
üdv!
lehet h nem a legjob helyre írok. venni akarok egy SAL SA 008 as típusú aktív hangváltót. A kérdés pedig, ezt beiktatom a hangszóró és az erősítő közé és kész, vagy kell neki tápegység? A válaszokat előre is köszönöm
De nem az erősítő és a hangszóró közé kell!!!
Az erősítő elé mert ez egy aktív SUB szűrő !
köszönöm a gyors választ, akkor maradok a passzívnál, azt ugye a hangfal és az erősítő közé kell tenni?
esetleg nem tud valaki egyutas hangváltó tervező programot?
Nincs rajta 230V-os. Csak amelyeket leírtam.
Idézet: „egyutas hangváltó” Ez elég bizarul hangzik. :nemtudom:
Akkor mit tudsz avval a trafóval kezdeni áttekercselés nélkül? Hazánkban nincs 100V-os, pláne meg 40V-os hálózat. Ezzel így semmit nem lehet kezdeni, tekertesd át.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |